Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και οι συνεργαζόμενοι φορείς καθιέρωσαν κάθε χρόνο την 31 Μαΐου, ως την παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος. Σκοπός της ημέρας είναι η ενημέρωση του κοινού για τους κινδύνους υγείας που συνδέονται με τη χρήση καπνού όπως και η υποστήριξη αποτελεσματικών πολιτικών για τη μείωση της κατανάλωσής του και την προώθηση επιθετικών επιχειρηματικών πρακτικών των καπνοβιομηχανιών, προκειμένου οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο για να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στην υγεία και την υγιεινή ζωή και να προστατεύσουν μελλοντικές γενιές.
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος 2024 με σύνθημα: Η νεολαία μπαίνει και μιλάει ανοιχτά #TobaccoExposed# δίνει την ευκαιρία στους νέους σε όλο τον κόσμο να προτρέψουν τις κυβερνήσεις να τους προστατεύσουν από τις επιθετικές τακτικές μάρκετινγκ καπνού, που οδηγούν σε ένα νέο κύμα εθισμού, μέσω της πλατφόρμας στον σύνδεσμο:
Σύμφωνα με στοιχεία, τα παιδιά χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα σε ποσοστά υψηλότερα από τους ενήλικες σε όλες τις περιοχές. Παγκοσμίως υπολογίζεται ότι 37 εκατομμύρια νέοι ηλικίας 13-15 ετών κάνουν χρήση καπνού.
Το Υπουργείο Υγείας, στο Εθνικό Σχέδιο Δημόσιας Υγείας 2021-2025, έχει αναπτύξει ένα πολυθεματικό πλαίσιο παρεμβάσεων που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση όλων για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, στην πρόληψη και την αποτροπή του σε όλες τις ηλικίες, στην παροχή υποστήριξης και ενθάρρυνσης προς τους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα και στην προώθηση ενός περιβάλλοντος ελεύθερου από καπνό, με τρόπο που να διασφαλίζει καλύτερη ποιότητα ζωής στα παιδιά μας και σε μας τους ίδιους.
Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, στο πλαίσιο της πρόληψης και αγωγής υγείας της νέας γενιάς, μέσω των εκπαιδευμένων επαγγελματιών υγείας των Δικτύων της για την προαγωγή της δημόσιας υγείας, υλοποιεί δράσεις και παρεμβάσεις στην μαθητική κοινότητα, σε όλα τα σχολεία της Κρήτης, με στόχο την πρόληψη του καπνίσματος και την ενημέρωση για τις επιβλαβείς επιπτώσεις του.
Ανάλογες δράσεις ενημέρωσης υλοποιούνται και στην κοινότητα στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης για τη διακοπή καπνίσματος και ενημέρωσης των καπνιστών αναφορικά με τις μεθόδους διακοπής και τα οφέλη από την απεξάρτηση.
Παράλληλα, στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας λειτουργούν Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος, στα οποία μπορούν να απευθυνθούν όλοι οι καπνιστές με στόχο την απεξάρτηση τους, ακολουθώντας ένα εξατομικευμένο πλάνο απεξάρτησης από τη νικοτίνη με στόχο μια «Ζωή Χωρίς Τσιγάρο».
Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της 7ης Υ.Πε. Κρήτης όπως αναφέρει είναι στη διάθεση κάθε φορέα, συλλόγου, οργανισμού και εκπαιδευτικής μονάδας που επιθυμεί να αναπτύξει δράσεις ευαισθητοποίησης/ενημέρωσης των μελών της στο πλαίσιο υιοθέτησης μιας «Ζωή Χωρίς Τσιγάρο», στο τηλέφωνο: 2813404310.
Με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας κατά του καπνίσματος, ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Κρήτης Γιώργος Πιτσούλης αναφέρει ότι είναι επιβεβλημένη η συνεχής ενημέρωση των πολιτών για τις αρνητικές επιπτώσεις που επιφέρει το κάπνισμα στην υγεία τους, καθώς αποτελεί σημαντικό παράγοντα θνησιμότητας.
«Είναι βέβαιο ότι συνολικά μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για να βοηθήσουμε τους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα και τους νέους να μην το ξεκινήσουν ποτέ, σε συνεργασία με την Πολιτεία και τους εμπλεκόμενους φορείς. Η Περιφέρεια Κρήτης στο παρελθόν αλλά και σήμερα πραγματοποιεί ενημερωτικές εκστρατείες για τις επιβλαβείς συνέπειες του καπνίσματος σε ενήλικους και ανήλικους. Επιβάλλεται η περαιτέρω αυστηροποίηση σε όλη την Ευρώπη όσον αφορά τις πωλήσεις καπνικών προϊόντων σε ανηλίκους».
Το κάπνισμα αποτελεί επιβλαβή δραστηριότητα η οποία πλήττει τους ενεργητικούς και τους παθητικούς καπνιστές καθώς ο καπνός του τσιγάρου περιέχει >4.000 χημικές ουσίες, με διαφορετικές ιδιότητες και επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, εκ των οποίων >250 είναι επιβλαβείς και >50 είναι καρκινογόνες αναφέρει.