«Δεν είσαι η μόνη…Δεν είσαι μόνη». Αυτό είναι το σύνθημα του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων βίας που με αφορμή και τη σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά της βίας των γυναικών καλούν τις γυναίκες να «σπάσουν τη σιωπή τους» και να ζητήσουν βοήθεια ώστε να βγουν από το αδιέξοδο στο οποίο έχουν επέλθει.
Έμπειρα στελέχη του κέντρου είναι στη διάθεση κάθε γυναίκας, μητέρας, κόρης συζύγου και συντρόφου που βιώνει οποιασδήποτε μορφή βίας.
Το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών τα τελευταία χρόνια έχει πάρει διαστάσεις και βλέπει τα φώτα της δημοσιότητας.
Σήμερα, Πέμπτη 25 Νοεμβρίου είναι η παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών. Μια ημέρα ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης απέναντι στη βία. Η έμφυλη βία δεν κάνει διακρίσεις. Τη συναντάμε σ’ όλα τα κοινωνικά στρώματα, κι επεκτείνεται ανεξάρτητα από την επαγγελματική, την οικονομική κατάσταση και το μορφωτικό επίπεδο πληθυσμιακών ομάδων.
Πίσω από κλειδαμπαρωμένες πόρτες σπιτιών άτομα υπεράνω πάσης υποψίας βγάζουν τα πιο άγρια ένστικτά τους στις γυναίκες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θεωρούν κτήμα τους.
Βασικός εχθρός των θυμάτων βίας είναι ο φόβος που τα κυριεύει και σε αυτό τον φόβο απαντά το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Ρεθύμνου που αποτελεί μια «ομπρέλα προστασίας» για τις γυναίκες θύματα βίας.
Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών δήμου Ρεθύμνου λειτουργεί από το 2013 και μέχρι σήμερα έχει δεχτεί 830 γυναίκες που έχουν ζητήσει τη βοήθεια των επιστημόνων, όχι μόνο σε θέματα κακοποίησης αλλά και ψυχολογικά, συμβουλευτικής και νομικής υποστήριξης. Για το 2022 ο αριθμός αυτός φτάνει τις 100 γυναίκες. Όπως αναφέρει μιλώντας στα «Ρ.Ν.» η Αλεξάνδρα Βαονάκη υπεύθυνη της λειτουργίας του κέντρου και προϊστάμενη της κοινωνικής υπηρεσίας του δήμου Ρεθύμνου. «Αυτό που βλέπουμε εμείς με το πέρασμα του χρόνου, είναι ότι όλο και περισσότερος κόσμος εμπιστεύεται το κέντρο συμβουλευτικής υποστήριξης γυναικών Ρεθύμνου και απευθύνονται σε εμάς. Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών δεν αφορά μόνο γυναίκες που αντιμετωπίζουν περιστατικά βίας, αφορά και γυναίκες που υφίσταται πολλαπλές διακρίσεις, μετανάστριες, ΑμεΑ κτλ.
Όσον αφορά το κομμάτι της βίας όμως, 830 γυναίκες έχουν απευθυνθεί στο κέντρο από την αρχή της λειτουργίας του. Τον τελευταίο χρόνο ο αριθμός είναι περίπου 100. Βλέπουμε ότι όλο και περισσότερο οι γυναίκες εμπιστεύονται το κέντρο, απευθύνονται σε εμάς. Αυτό που βλέπουμε γύρω μας είναι αύξηση της βίας των γυναικών, το βλέπουμε με τις γυναικοκτονίες το τελευταίο διάστημα. Εμείς στο κέντρο δεν έχουμε διαπιστώσει να υπάρχει μεγάλη αύξηση στα περιστατικά που έρχονται. Στην περίοδο του κορονοϊού επίσης δεν είχαμε αύξηση, βέβαια αυτό είναι και λογικό γιατί το διάστημα εκείνο οι γυναίκες δεν μπορούσαν να βγουν από το σπίτι. Κρίσιμο είναι το διάστημα που διανύουμε, όπου βλέπουμε μια αύξηση της προσέλευσης, όμως είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε με βεβαιότητα για το αν αυτό συνεπάγεται γενικότερη αύξηση των περιστατικών».
Από την πλευρά της η Ελένη Φουρναράκη, κοινωνιολόγος στο Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», πρόσθεσε ότι: «Συνήθως οι γυναίκες έρχονται σε εμάς με αίτημα την ψυχολογική και νομική συμβουλευτική υποστήριξη. Συνήθως καταγγέλλουν ότι είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας από τον σύζυγο και είναι ηλικίας από 30 έως 55. Συνήθως είναι παντρεμένες με παιδιά και άνεργες και είναι σε μέτρια οικονομική κατάσταση. Οι περισσότερες καταγγέλλουν ως δράστη τον σύζυγο. Γεωγραφικός διαχωρισμός δεν υπάρχει, δεχόμαστε περιστατικά και από την πόλη και από την ενδοχώρα και από τον γειτονικό νομό Χανίων».
«Σπάστε τη σιωπή»
ΜΕ αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά της βίας των γυναικών η κ. Βαονάκη, υπενθυμίζει στις γυναίκες να σπάσουν τη σιωπή τους και να ζητήσουν βοήθεια: «Το μήνυμα μας παραμένει το ίδιο. Οι γυναίκες πρέπει να σπάσουν τη σιωπή τους, να τολμήσουν να μιλήσουν, να δημοσιοποιήσουν αυτό που ζουν, και αυτή είναι η αρχή. Είναι το πρώτο βήμα που κάνουν για να ανοίξουν μια νέα σελίδα στη ζωή τους. Εμείς μπορούμε να τις στηρίξουμε τόσο ψυχολογικά όσο και νομικά και να παρέχουμε και εργασιακή συμβουλευτική που είναι απαραίτητη για να μπορέσει μια γυναίκα να σταθεί στα ποδιά της και να φύγει από την κακοποιητική σχέση και να είναι οικονομικά ανεξάρτητη. Αυτό είναι πολύ βασικό κομμάτι. Όσον αφορά το κέντρο γίνονται και δράσεις της προαγωγής ισότητας με τα σχολειά αλλά και εκπαιδεύσεις σε αστυνομικούς, υγειονομικούς και με το νέο έτος προγραμματίζουμε και με τους εκπαιδευτικούς.
Το μήνυμα μας είναι να μην μένουν οι γυναίκες σιωπηλές. Να σπάσουν τη σιωπή τους. Να ζητάνε βοήθεια και στήριξη. Υπάρχουν δομές με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό που μπορεί να τις βοηθήσει. Υπάρχουν δομές φιλοξενίας σε περίπτωση που κινδυνεύουν. Όλοι προσπαθούμε να μη μείνει το φαινόμενο αυτό κάτω από το χαλάκι. Όλοι να βοηθήσουμε να εξαλειφθεί η βία» είπε η κ. Φουρναράκη.
Χθες τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών, στο πλαίσιο των δράσεων για την παγκόσμια ημέρα, υποδέχτηκαν σχολεία, αλλά και συμπολίτισσες και συμπολίτες στους χώρους τους και είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μαζί τους και να τους ενημερώσουν για τις υπηρεσίες που παρέχει το Κέντρο (Open Day). Πρόκειται για μας πρωτοβουλία εξωστρέφειας του Κέντρου που στοχεύει στην ενίσχυση της επικοινωνίας και της παραγωγικής αλληλεπίδρασης του με την τοπική κοινωνία.
Εσπερίδα το Σάββατο «Από το πλην στο συν»
Το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022, το Κέντρο Συμβουλευτικής συμπράττει με τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Ρεθύμνης και την Επιτροπή Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης στη διοργάνωση μιας Εσπερίδας με τίτλο «Από το πλην στο συν». στο Σπίτι του Πολιτισμού, από τις 6 το απόγευμα έως τις 8.30 το βράδυ, οι συμμετέχουσες /-ντες στην εκδήλωση θα έχουν την ευκαιρία ν’ ακούσουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις βασισμένες σε βιωματικές εμπειρίες κι επιστημονική γνώση και ν’ απολαύσουν θεατρικό μονόπρακτο και από χορευτικά δρώμενα με συμβολικό περιεχόμενο, από τέσσερις διαφορετικές σχολές χορού της πόλης μας.
Αναλυτικά, το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:
17:45-18:00: Προσέλευση
18:00-18:15: Χαιρετισμοί
18:15-18:25: Προβολή σποτ «Μη ντροπιάζεις το φύλο σου» και « Πως θα ένιωθες αν ήσουν στη θέση τους;». Συνεργασία Δημοτικής επιτροπής ισότητας και Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών δήμου Ρεθύμνης – σκηνοθέτιδα Ελβίνα Μποτονάκη.
18:25-18:45: «Σεξουαλική βία κατά των γυναικών: μορφές και έκταση». Κουφιώτη Μαρία εκπρόσωπος Κέντρου Ερευνών για θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ).
18:45-19:15: «Από το πλην στο συν: μην τα παρατάς». Πολύζου Μαρία, μαραθωνοδρόμος, πρωταθλήτρια συγγραφέας.
19:15: Μονόλογος «Σώπα μη μιλάς» της Ελένης Χουσνή Ερμηνεία: Τριαματάκη Αθηνά μέλος ομάδας ΑΞΕΠΤ (Ασφαλή Ξένοιαστα Παιδιά Τώρα) και θεατρικής ομάδας δήμου Φαιστού «Θέατρο δίχως όνομα» στον φακό και στη μουσική: Γιάννης Δασκαλάκης.
19:45-19:55: Χορευτικός «Resillience» χορευτές: Σέφη Αργυροπούλου σχολή χορού Δρυγιαννάκη Ιωάννα.
19:55-20:05: Χορευτικά «Μια θλιμμένη σκέψη που χορεύεται» R.Blagi, Alquien, χορευτές Σοφία Γαλανάκη και Δημήτρης Δημητριάδης πολιτιστικός σύλλογος TangoCulturai.
20:05-20:15: Χορευτικό: «Καμία χαμένη ζωή». Χορευτές: Αδράμη Παρασκευή, Δαφέρμου Ελευθερία, Κουρότορα Ελένη, Κουρότορα Στέλλα, Κυριακάκη Μαριλύ, Κωστάκη Μαρία, Μαρκουλιδάκη Μαρία, Παναρετάκη Αφροδίτη, Σωποσουδάκη Ζωή, Τηλέμη Κυριακή, Τουρνάκη Κωνσταντίνα.
Σχολή μπαλέτου – χορού Παναρετάκη Ελίνα.
20:15-20:25: Χορευτικό: «Μέδουσες» και «Iraqi Qawieya» χορευτές Ναταλία Τσουρά, Κατερίνα Μπιτιρίνη, Εύη Καρβουνάκη. Μουσικοχορευτικός σύλλογος Arobesque.
Οι υπηρεσίες του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών δήμου Ρεθύμνου
Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας δήμου Ρεθύμνης από τον περασμένο Μάιο παρέχει τις υπηρεσίες του σε νέο χώρο σε ισόγειο κτίριο της οδού Δημακοπούλου 18. Στελεχωμένο με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (Κοινωνιολόγο, κοινωνική λειτουργό, ψυχολόγο, νομικό) το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Ρεθύμνου, παρέχει σημαντικές υπηρεσίες:
- Σε γυναίκες που υφίστανται κάθε μορφής βία: Σωματική κακοποίηση, ψυχολογική, συναισθηματική ή λεκτική βία, σεξουαλική βία ή παρενόχληση, οικονομική βία, σε γυναίκες που έχουν υποστεί βιασμό ή απόπειρα βιασμού, που έχουν υπάρξει θύματα πορνείας ή εμπορίας ανθρώπων (human trafficking) και
- Σε γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις (γυναίκες άνεργες, ΑμεΑ, μετανάστριες κ.ά.).
Οι προσφερόμενες υπηρεσίες είναι εξατομικευμένες, παρέχονται δωρεάν και διέπονται από τους κανόνες του απορρήτου.
Στις γυναίκες που απευθύνονται στο κέντρο παρέχεται ενημέρωση και εξειδικευμένη πληροφόρηση σε θέματα ισότητας των φύλων, ψυχοκοινωνική συμβουλευτική καθώς και υπηρεσίες παραπομπής ή συνοδείας, όποτε αυτό απαιτείται, σε ξενώνες φιλοξενίας, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στο δικαστήριο, σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, κέντρα ψυχικής υγείας, σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόματα, σε φορείς προώθησης της απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, σε φορείς προστασίας και στήριξης παιδιών κ.λπ.
Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών δήμου Ρεθύμνης, λειτουργεί καθημερινά, από Δευτέρα έως Παρασκευή, στην οδό Δημακοπούλου 18.
Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται κατόπιν ραντεβού στο τηλ: 2831056607 ή στο email: isotitavia.reth@gmail.com.
Το Κέντρο Συμβουλευτικής λειτουργεί με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου στο πλαίσιο των Ε.Π.Κρήτης 2014-2020 «Παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης – συμβουλευτικής σε γυναίκες θύματα βίας».