– Με τη συμμετοχή 400 μαθητών από 11 σχολεία
Συνολικά 400 μαθητές από 11 σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ρεθύμνου συμμετείχαν στη χθεσινή, εθελοντική, βιωματική δράση καθαρισμού της παραλιακής ακτής του Ρεθύμνου στο πλαίσιο του προγράμματος, «Παγκόσμιου εθελοντικού καθαρισμού ακτών 2024», που διοργανώνει η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του δήμου Ρεθύμνης. Με χρωματιστές σακούλες στα χέρια και κυρίως με χαμόγελο και διάθεση για καθαριότητα, οι νεαροί μαθητές συγκεντρώθηκαν από νωρίς την Τετάρτη στην παραλία της πόλης, στέλνοντας ένα συγκινητικό και αισιόδοξο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, σε μία σημαντική για την πόλη περιβαλλοντική δράση, συμβολικού, αλλά και ουσιαστικού χαρακτήρα. Τα χρώματα στις σακούλες αντιστοιχούσαν σε διαφορετικά ανακυκλώσιμα υλικά, έτσι ώστε τα παιδιά να αναπτύξουν αισθητήρες διάκρισης και κατηγοριοποίησης των απορριμμάτων που διατίθενται για ανακύκλωση. Ο Γιώργος Μαρινάκης, δήμαρχος Ρεθύμνου μοίρασε επαίνους συμμετοχής στα σχολεία που αποδέχτηκαν την πρόσκληση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και απευθύνθηκε στα παιδιά που έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν θετικά τους μεγαλύτερους και την κοινωνία.
Ο εθνικός συντονιστής της ανωτέρω δράσης είναι η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA), ενώ το πρόγραμμα καθαρισμών βασίζεται στην αρχή της επιστήμης των πολιτών (citizen science), η οποία εξετάζει την παρακολούθηση και τη συλλογή δεδομένων για τα είδη και τις πηγές των θαλάσσιων απορριμμάτων, ως τάσεις που μπορούν προσδιορίσουν τα πολυπληθέστερα απορρίμματα, βελτιώνοντας την υγεία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Τα σχολεία που συμμετείχαν στη δράση ήταν το 1ο Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου, από τα Δημοτικά Σχολεία της πόλης το 1ο, 2ο, 7ο και 13ο, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ατσιποπούλου και τα Δημοτικά Σχολεία Άδελε και Επισκοπής, τα Γυμνάσια της πόλης 2ο και 3ο καθώς επίσης το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Ρεθύμνου.
«Τα παιδιά είναι οι καλύτεροι προστάτες του περιβάλλοντος»
Ο Γιώργος Μαρινάκης, δήμαρχος Ρεθύμνου δήλωσε:«Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους 400 μαθητές από 11 σχολεία και τους εκπαιδευτικούς τους που συμμετέχουν σε αυτήν την παγκόσμια δράση για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά μας να ευαισθητοποιηθούν στην προστασία και να καταλάβουν ότι το πλαστικό θέλει ασύλληπτο χρόνο και χρόνια για να μπορέσει η φύση να το αποδομήσει. Μία απροσεξία της στιγμής δημιουργεί ένα τεράστιο θέμα, είναι τραγικό το μέγεθος της αδιαφορίας μας για τον πλανήτη, για την ισορροπία του περιβάλλοντος που πρέπει να υπάρχει. Είναι τραγικό το γεγονός ότι ξεβράζονται χελώνες, οι οποίες έχουν πνιγεί από σακούλες που πέταξαν κάποιοι απερίσκεπτοι. Ευτυχώς τα παιδιά ευαισθητοποιούν τους μεγάλους, αυτά τα μηνύματα τα παιδιά τα μεταδίδουν με πολύ μεγαλύτερη ευκολία σε σχέση με τα μέσα ενημέρωσης και τις ανακοινώσεις. Τα παιδιά είναι οι καλύτεροι προστάτες του περιβάλλοντος, με τη δράση να κρίνεται πολύ σημαντική, γιατί αφενός μαζεύουν αυτά που άλλοι πέταξαν και αφετέρου με τον κόπο που κάνουν συνειδητοποιούν πόσο επιζήμιο είναι για το περιβάλλον όταν εμείς κάνουμε μία απερισκεψία. Εύχομαι να μην χρειάζονται αυτές οι πρωτοβουλίες, γιατί εμείς θα είμαστε πιο συνειδητοποιημένοι πολίτες από εδώ και πέρα».
Ο Στέλιος Σπανουδάκης, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος σημείωσε ότι η καθαριότητα είναι ένας σημαντικός στόχος που επιτυγχάνεται μέσα από τη συνεργασία πολιτών και φορέων, ενώ η εικόνα των παιδιών που συμμετέχουν στη δράση είναι εκτός από ένα ενθαρρυντικό δείγμα και μία υπόδειξη για το σωστό τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων. «Η ουσία δεν βρίσκεται στο να βγουν τα παιδιά μας και να καθαρίσουν κάποια απορρίμματα από την παραλία, αλλά σκοπός είναι η ευαισθητοποίηση της νεολαίας μας στο κομμάτι του περιβάλλοντος και ειδικευμένα στην αποκομιδή απορριμμάτων. Με ευκαιρία αυτήν την πανελλήνια δράση που κάνει η ΧΕΛΜΕΠΑ κάθε χρόνο και εμείς ως συνδιοργανωτές στον δήμο Ρεθύμνης προχωράμε και στη συμμετοχή και στην υλοποίηση της. Μας ενθαρρύνει το γεγονός ότι έχουμε μεγάλη συμμετοχή κόσμου και τα παιδιά μας τελικά θα μας υποδείξουν πώς να κινηθούμε σωστά στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι μία κοινωνική συμφωνία, την οποία υλοποιεί ο αρμόδιος φορέας, μαζί με τους δημότες. Αν ένα από τα δύο μέρη δεν κάνει σωστές ενέργειες, δεν μπορούμε να έχουμε το αποτέλεσμα που πρέπει και θέλουμε. Εν τέλει τα παιδιά μας είναι αυτά που μπορούν με το δικό τους μοναδικό τρόπο να επηρεάσουν το σπίτι και την οικογένεια».
«Η καθαριότητα είναι η μισή μας αρχοντιά»
Ο Γιώργος Παπαδόσηφος, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Πρασίνου και Εθελοντισμού μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Η προσπάθεια αυτή γίνεται για την προώθηση του εθελοντικού πνεύματος, αλλά και την καλλιέργεια και τη διαμόρφωση της ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον και το θαλάσσιο περιβάλλον. Η δράση ξεκινάει από το ανατολικό μέτωπο, από τη μαρίνα και θα καταλήξουμε στο ξενοδοχείο Pearl, όπου θα συλλεχθούν απορρίμματα, πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο και ένα σύνολο ανακυκλώσιμων υλικών, τα οποία στο τέλος θα ζυγιστούν και θα παραδοθούν στην υπηρεσία καθαριότητας. Ο στόχος είναι να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά και γι’ αυτό στείλαμε πρόσκληση προς την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Θεωρώ και τολμώ να πω ότι είναι από τις μεγαλύτερες εθελοντικές δράσεις που πραγματοποιούνται αυτόν τον καιρό στον δήμο Ρεθύμνης, με 400 παιδιά ως συμμετέχοντες, χωρίς εκπαιδευτικούς και συνοδούς».
Τα παιδιά αποτελούν τους πυλώνες της κοινωνίας του μέλλοντος, με την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος να θεωρείται προτεραιότητα για τους Ρεθεμνιώτες: «Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε την παροιμία που λέει ότι η καθαριότητα είναι η μισή μας αρχοντιά και όλα αυτά ξεκινάνε από τους μελλοντικούς πολίτες, τα μικρά μας τα παιδιά. Προσωπικά είμαι ευτυχής που βλέπω 400 μαθητές να αποδίδουν το δικό τους στίγμα, είναι παρήγορο να βλέπεις μικρά παιδιά να προσφέρουν στην πόλη και στην καθαριότητα, που είναι το Α και το Ω. Η πόλη μας είναι μία παραθαλάσσια πόλη, η θάλασσα για τους Ρεθεμνιώτες είναι σημείο αναφοράς και μία πηγή οικονομική. Ως πολίτες πρέπει να βοηθήσουμε στην προστασία των θαλασσών και της παράκτιας περιοχής και η καθαριότητα είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε όλοι μαζί, οι πολίτες, ο Δήμος και οι θεσμικοί φορείς», σημείωσε ο κ. Παπαδόσηφος.
Τέλος, η Κατερίνα Δαμιανάκη, δασκάλα στο 13ο δημοτικό σχολείο ανέφερε στα «Ρ.Ν.», ότι οι σχολικές μονάδες του Ρεθύμνου διενεργούν διαρκώς ενημερώσεις, εργαστήρια και δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα και ευαισθητοποίησης, ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται και οι θεματικές της καθαριότητας και της ανακύκλωσης. «Στο σχολείο κάνουμε πολλές δράσεις για οποιοδήποτε θέμα υπάρχει τριγύρω μας, συγκεκριμένα για τη ρύπανση υπάρχουν τα εργαστήρια δεξιοτήτων, που αποτελούν και τον λόγο που βρισκόμαστε εδώ σήμερα. Μάλιστα κάνουμε εργαστήριο που έχει να κάνει συγκεκριμένα με τον καθαρισμό και τη ρύπανση συγκεκριμένων παραλιών. Ο δήμος μας ειδοποίησε για την οργανωμένη δράση καθαρισμού της παραλίας και με χαρά δεχτήκαμε, κάτι το οποίο σκοπεύουμε να κάνουμε και την άνοιξη, ακόμα και μόνοι μας. Γενικά στο σχολείο κάνουμε δράσεις ακόμα και για το bullying, για τη ρύπανση, την ανακύκλωση και αφιερώνουμε πολύ χρόνο στο να μάθουν τα παιδιά πως να λειτουργούν σωστά σε μία κοινωνία».
Στη δράση που αναπτύχθηκε στις ακτές της πόλης του Ρεθύμνου, βρέθηκε από νωρίς το πρωί ο δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Στέλιος Σπανουδάκης, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Πρασίνου κ. Γιώργης Παπαδόσηφος και υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του δήμου.