22 °C Rethymno, GR
26/03/2023

ΠΗΡΑΝ ΤΑ ΠΑΝΩ ΤΟΥΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ, ΔΙΝΕΙ ΩΘΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πάσχα με νέες αυξήσεις στα καύσιμα, αλλά και… ανά(σ)ταση της κίνησης στα βενζινάδικα

Την ανιούσα πήραν οι τιμές των καυσίμων, την ανιούσα πήρε και η κίνηση στα βενζινάδικα! Όσο κι αν φαντάζει παράδοξο κι απίστευτο, οι νέες αυξήσεις στην αμόλυβδη και το πετρέλαιο κίνησης, που καταγράφονται εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα, δεν έχουν αρνητικό αντίκτυπο στους πρατηριούχους. Οι τελευταίοι βλέπουν τις προσδοκίες τους να δικαιώνονται, αφού περίμεναν πώς και πώς τον ερχομό των τουριστών για να πάρουν μία βαθιά οικονομική ανάσα – όπερ και εγένετο! Ακόμη, αναμένουν και τις αφίξεις αποδήμων (αλλά κι άλλων Ελλήνων τουριστών) για τις ημέρες του Πάσχα. Αν μάλιστα ανοίξει κι η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την επιδότηση των καυσίμων, τότε τα πράγματα θα κυλήσουν όλο και καλύτερα το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως εκτιμούν οι βενζινοπώλες.

Όσο δε για την πολυπόθητη αποκλιμάκωση, στο κόστος των υγρών καυσίμων, αυτή θα εξαρτηθεί από το πότε και πώς θα σταματήσουν οι αυξομειώσεις στη διεθνή τιμή του πετρελαίου. Αλλά κι όποιες μειώσεις προκύψουν, σ’ ένα ομολογουμένως δυναμικό και πολυπαραγοντικό φαινόμενο, αυτές θα φανούν σε βάθος… τριμήνου.

«Αυτή την εβδομάδα, αυτόν τον καιρό παρατηρείται αύξηση τις τιμές των καυσίμων. Όλες αυτές οι αυξήσεις διοχετεύονται στην κατανάλωση» λέει στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος των βενζινοπωλών νομού Ρεθύμνης και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, Ηρακλής Ξυδάκης, επιβεβαιώνοντας την… προαναγγελία – προειδοποίηση που έκανε το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, Θέμης Κιουρτζής.

«Από την περασμένη Πέμπτη ξεκίνησε η ανοδική πορεία και συνεχίζεται – δεν γνωρίζουμε εάν Μεγάλη Παρασκευή και Μεγάλο Σάββατο αλλάξει η κατάσταση» παραδέχεται ο κ. Ξυδάκης που αποδίδει τις νέες αυξήσεις στο «ρολάρισμα» του πετρελαίου: «Από τα 97 με 100 δολάρια που είχε πέσει, είχε μία ανοδική πορεία, κι από εκεί έγινε η αύξηση των τιμών. Αλλά όταν υπάρχουν αυξήσεις, μεσοσταθμικά βγαίνουν οι τιμές από τα διυλιστήρια και υπάρχει αυτή η διαφορά».

 

Ο τουρισμός έδωσε… ώθηση

Σύμφωνα με τα στοιχεία του, η αμόλυβδη απ’ τα 2,07-2,08 φτάνει σήμερα έως το 2,13 ευρώ το λίτρο, ενώ το πετρέλαιο κίνησης κυμαίνεται από το 1,82 έως το 1,85 ευρώ το λίτρο. «Προσπαθούμε όσο μπορούμε να απορροφούμε τις μικρές αυξήσεις» θα πει ο πρόεδρος των βενζινοπωλών.

Και ιδού το οξύμωρο της υπόθεσης: Παρά το γεγονός ότι τα καύσιμα πήραν τα… πάνω τους, το ίδιο συνέβη και με την κίνηση στα πρατήρια και τους δρόμους – εν μέρει λογικό καθώς διανύουμε γιορτινές μέρες. Η κατάσταση, μάλιστα, είναι εμφανώς βελτιωμένη σε σχέση με την περασμένη διετία.

«Είναι καλύτερη η εικόνα στο Ρέθυμνο, απ’ ό,τι ήταν πέρσι και πρόπερσι!» σχολιάζει ο κ. Ξυδάκης. «Έτυχε και το Πάσχα των Καθολικών, που όσο να’ ναι έφερε τουρίστες. Άρα, είχαμε κάπως ανοδική πορεία. Όχι πολύ μεγάλη, αλλά καλύτερη από το προηγούμενο διάστημα και τα προηγούμενα χρόνια».

Να λάβουμε υπόψιν μας, επίσης, ότι το φετινό Πάσχα θα είναι πιο… φυσιολογικό συγκριτικά με την δύσκολη (προηγούμενη) διετία του κορονοϊού.

«Ευελπιστούμε τις επόμενες μέρες να πάνε καλύτερα τα πράγματα, ο τουρισμός να αυξηθεί περισσότερο και να δουλέψουμε όλοι όπως ευελπιστούμε» εύχεται ο πρόεδρος των βενζινοπωλών. Πάντως, ο ίδιος και οι συνάδελφοί του γίνονται αποδέκτες… παραπόνων, για τις τσουχτερές τιμές, όχι μόνο από τους ντόπιους αλλά και από τους τουρίστες! «Δεν σταματάει να υπάρχει γκρίνια και από τους ξένους επισκέπτες ότι είναι ακριβά, παρόλο που κι έξω είναι ίδιες περίπου οι τιμές. Αλλά είναι λογικό, γιατί έρχονται να κάνουν τις διακοπές τους εδώ. Περιμένουν να είναι αλλιώς τα πράγματα» υποστηρίζει.

Η έναρξη της τουριστικής περιόδου, στην οποία είχαν επενδύσει οι πρατηριούχοι, έδωσε ώθηση στην κίνηση.

«Περιμένουμε να κατέβουν και οι ντόπιοι για το Πάσχα – αν έχουμε εσωτερικό τουρισμό. Και θέλουμε να πιστεύουμε ότι από αύριο – μεθαύριο θα είναι ακόμα καλύτερα τα πράγματα, όχι μόνο για τα δικά μας μαγαζιά αλλά για όλα. Όλοι μας περιμένουμε καλύτερες μέρες: και τώρα το Πάσχα και το καλοκαίρι, να δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα» επισημαίνει ο κ. Ξυδάκης και προσθέτει: «Θα ανοίξει κι η πλατφόρμα για την επιδότηση της βενζίνης, οπότε κάθε οδηγός θα λάβει κι αυτό το επίδομα. Στο πετρέλαιο, όσοι χρησιμοποιούν πετρελαιοκίνητα ή οι επαγγελματίες έχουν νιώσει τη μείωση αυτή, από την 1η Απριλίου, στις τσέπες τους. Αυτό κατευθείαν βγήκε στο διυλιστήριο. Το πετρέλαιο κίνησης που πουλιόταν στο 2,07 – 2,08 τώρα το βλέπουμε και είναι στο 1,82-1,85 – εκεί παίζει».