Οι εκπαιδευόμενοι του Α’ κύκλου Σπουδών του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Ρεθύμνου, που συμμετέχουν στα πρότζεκτ «Διατροφή-Ποιότητα ζωής» και «Φωτογραφία», πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στον Κήπο της πόλης. Η εκπαιδευτική αυτή επίσκεψη υλοποιήθηκε ύστερα από συνεννόηση που είχε η Ευαγγελία Ιατρού, ωρομίσθια εκπαιδευτικός Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, με τον Επιστημονικό Υπεύθυνο του Βοτανικού Κήπου κ. Στέργιο Πυρίντσο και με την έγκριση του Διευθυντή του ΣΔΕ κ. Ιωάννη Σπυριδάκη.
Οι εκπαιδευόμενοι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν και να μάθουν πληροφορίες για τα φυτά και τα δέντρα, καθώς επίσης για την ιστορία του κήπου που πριν ήταν τούρκικο νεκροταφείο, αλλά και να τραβήξουν φωτογραφίες με φόντο το φυσικό τοπίο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ άλλων ο κήπος φιλοξενεί ένα Ginkgo Biloba, το οποίο είναι ζωντανό απολίθωμα.Τα ζωντανά απολιθώματα αναφύονται σε πολύ λίγες θέσεις στον κόσμο και διατηρούνται κυρίως σε Βοτανικούς κήπους και πάρκα. Κατά τη διάρκεια του περιπάτου, συζητήσαμε για τους μύθους που συνοδεύουν τα φυτά και τα δέντρα, τον συμβολισμό και τις χρήσεις τους.
Ενδεικτικά, μας ανέφερε η κ. Σαπουντζή (εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με απόσπαση στον Βοτανικό Κήπο),η οποία ξενάγησε τους εκπαιδευόμενους: «Η Δάφνη συνδέεται με τον Απόλλωνα, αφού σύμφωνα με τον μύθο την αγαπούσε αλλά εκείνη δεν ανταποκρίθηκε. Έτσι όταν ο Απόλλωνας την αγκάλιασε παρακάλεσε την μητέρα της Γαία να τη βοηθήσει και έτσι την μεταμόρφωσε σε δέντρο. Ο Απόλλωνας στεφανώθηκε το κλαδί για να παρηγορηθεί. Τα φύλλα της δάφνης είναι βρώσιμα και τα συναντάμε σε πολλές συνταγές μαγειρικής. Σε αντίθεση η Πικροδάφνη είναι ένα φυτό με ένα ροζ όμορφο ανθό, είναι δηλητηριώδης και χρησιμοποιούσανε τα φύλλα της σε φωλιές τρωκτικών, ώστε να τα φάνε και να εξοντωθούν».
Επιπλέον, παρατηρήσαμε τις εκπαιδευτικές πινακίδες που βρίσκονται περιμετρικά της κεντρικής πλατείας του Κήπου, όπου προσπαθήσαμε να τις αξιοποιήσουμε βρίσκοντας φύλλα από τον περιβάλλοντα χώρο. Μετά το τέλος της ξενάγησης οι εκπαιδευόμενοι επισκέφτηκαν την έκθεση φωτογραφίας με θέμα το ποδήλατο που εκτίθεται αυτές τις μέρες στην εξωτερική πλευρά του Κήπου.
Υπεύθυνοι του Πρότζεκτ Διατροφής-Ποιότητα ζωής: Ευαγγελία Ιατρού, Δρ. Περιβαλλοντολόγος, Εκπαιδευτικός Περιβαλλοντικού Γραμματισμού ΣΔΕ,Ελένη Βενιανάκη, Εκπαιδευτικός Αγγλικού Γραμματισμού ΣΔΕ Ρεθύμνου
Υπεύθυνοι του Πρότζεκτ Φωτογραφίας: Γεωργία Κονδύλη, Δρ. Μουσικολογίας,, Εκπαιδευτικός Αισθητικού Γραμματισμού ΣΔΕ Ρεθύμνου
Ιωάννης Σπυριδάκης, Διευθυντής του ΣΔΕ Ρεθύμνου
Από την Διεύθυνση του ΣΔΕ Ρεθύμνου