16 °C Rethymno, GR
26/11/2022

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στις πυρόπληκτες περιοχές

Στο πλευρό των κατοίκων της Κρύας Βρύσης, του Ροδακίνου ,των Σαχτουριών και των Μελάμπων Ρεθύμνου, που επλήγησαν από την πυρκαγιά βρέθηκε πολυμελές κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Μανουσάκη, μέλος της ΕΠ Κρήτης και περιφερειακό σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Το κλιμάκιο του Κόμματος εξέφρασε την αλληλεγγύη του στους κατοίκους της περιοχής που είδαν τις περιουσίες τους και τους κόπους τους να καταστρέφονται. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία έγιναν στάχτη περίπου 15.000 στρέμματα γης. Κάηκαν γεωργικές καλλιέργειες, κυρίως ελαιώνες και αμπέλια, βοσκοτόπια, στάνες, ζώα και κυψέλες με μελίσσια. Επιπλέον, αυτή τη φορά, κινδύνεψαν άμεσα χωριά και εγκλωβίστηκαν οι κάτοικοι τους.

Οι κάτοικοι του Άη Βασίλη έχουν δίκιο να είναι οργισμένοι με την πολιτεία και τη Δημοτική Αρχή, καθώς και τους πολιτικούς των αστικών κομμάτων που τους άφησαν στο έλεος της πυρκαγιάς και ήρθαν, κατόπιν εορτής, να μοιράσουνε λόγια συμπάθειας!

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ επεσήμανε ότι για την καταστροφική πυρκαγιά στο νότιο Ρέθυμνο φαίνεται να υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού, αφού όλοι οι κάτοικοι του Άη Βασίλη γνωρίζουν για τα επιχειρηματικά συμφέροντα που «γλυκοκοιτάζουν» την περιοχή. Μπροστά σε αυτά δε διστάζουν μπροστά σε κανένα φυσικό περιβάλλον, ούτε βέβαια λυπούνται για τις ζωές και τις περιουσίες των ανθρώπων.

Το κλιμάκιο του Κόμματος τόνισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι συγκεκριμένες περιοχές τυλίγονται στις φλόγες. Αντίθετα, είναι μια τραγική επανάληψη ενός εγκλήματος, για το οποίο έχουν ευθύνη από την κυβέρνηση και όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις μέχρι την Περιφέρεια και τις δημοτικές αρχές που έχουν αφήσει έρμαιο τον λαό μπροστά στις πυρκαγιές. Χωρίς να έχουν παρθεί μέτρα πρόληψης στο πλαίσιο της αντιπυρικής προστασίας, σε μία περιοχή όπου, λόγω των ισχυρών ανέμων που επικρατούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα κατά τους θερινούς μήνες και της γεωμορφολογίας της, κάθε φωτιά εξελίσσεται σε απόλυτη καταστροφή για την οικονομία και το περιβάλλον. Απουσιάζει εντελώς το ολοκληρωμένο σύστημα πρόληψης, διαχείρισης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών με τις μικρότερες δυνατές ζημιές και απώλειες, αφού και αυτές οι ανάγκες συνθλίβονται κάτω από την υποχρηματοδότηση και τη λογική κόστους – οφέλους. Όπως τόνισαν, αν είχε ικανοποιηθεί το αίτημα των κατοίκων για πυροσβεστικό κλιμάκιο στην Κρύα Βρύση, μαζί με όλες τις άλλες προϋποθέσεις, θα είχε αντιμετωπιστεί υπό καλύτερους όρους η πυρκαγιά. Είναι χαρακτηριστική επίσης η ελλιπής παρουσία εναέριων μέσων που επιχειρούσαν για την κατάσβεση ενός πύρινου μετώπου που είχε πάρει τεράστιες διαστάσεις.

Το κλιμάκιο του Κόμματος τόνισε ότι αυτό που επείγει αυτή τη στιγμή είναι να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Άμεσα να ξεκινήσει η διαδικασία της καταγραφής των ζημιών από τους ελεγκτές και οι αρμόδιες υπηρεσίες να ενισχυθούν με προσωπικό έτσι ώστε να είναι ικανές στα χρονικά πλαίσια που απαιτούνται, να κάνουν αυτά που πρέπει. Επίσης επεσήμαναν ότι η πολιτεία οφείλει να αποζημιώσει στους κατοίκους της περιοχής στο 100% της ζημιάς για τη φυτική και ζωική παραγωγή χωρίς όρους και προϋποθέσεις και χωρίς αστερίσκους. Θα πρέπει να αποφύγει γραφειοκρατικά εμπόδια και να αποζημιώσει εδώ και τώρα το 100% της ζημιάς και να ανοίξει ο δρόμος εύκολα για να αισθανθούν οι πολίτες ότι η πολιτεία είναι δίπλα τους.

Τονίζουμε επίσης ότι τη Δευτέρα 18 Ιουλίου η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ και ο βουλευτής του Κόμματος Μανώλης Συντυχάκης προχώρησαν σε κατάθεση επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή με αίτημα να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και άμεσα να ξεκινήσει η διαδικασία της καταγραφής των ζημιών. Ακόμα να ενισχυθεί με προσωπικό και μέσα η Πυροσβεστική Υπηρεσία, να υπάρξουν άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας και να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές που έχουν προκύψει σε δημόσιες υποδομές όπως στο δίκτυο ύδρευσης. Επιπλέον να δοθεί άμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε όλους τους πληγέντες χωρίς κανένα όρο και προϋπόθεση, για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης και να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα μέχρι και την πλήρη αποκατάσταση, ώστε να μπορούν να ζήσουν οι πυρόπληκτοι τις οικογένειές τους. Να απαλλαγούν επίσης οι κάτοικοι από την πληρωμή φόρων: ΕΝΦΙΑ, φόροι εισοδήματος, πάγωμα για την πληρωμή δανείων σε τράπεζες, από την υποχρέωση πληρωμής σε δημοτικά τέλη κλπ. Να υπάρξει πλήρης και άμεση αποζημίωση από το κράτος για τις καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, για όλο τον εξοπλισμό χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Αντίστοιχα η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, υπέβαλε σχετική ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του ευρωβουλευτή του Κόμματος, Κώστα Παπαδάκη.

 

Γραφείο Τύπου