Μειωμένες για δεύτερο συνεχόμενο μήνα (Αύγουστο) ήταν οι τουριστικές εισπράξεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, την ίδια στιγμή που οι τουριστικές αφίξεις συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία.
Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στην Κρήτη, με τους ξενοδόχους του νησιού να επιβεβαιώνουν τις περιορισμένες δαπάνες των τουριστών σε σχέση με άλλες χρονιές, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι παρότι οι αφίξεις στα αεροδρόμια του νησιού είναι αυξημένες δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις διανυκτερεύσεις.
Πιο συγκεκριμένα, η Τράπεζα της Ελλάδος καταγράφει ότι, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν στην Ελλάδα κατά 1,8% τον Αύγουστο του 2024, με αυτή τη μείωση να οφείλεται στην πτώση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 8,8%.
Ο Μανώλης Τσακαλάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου αναφέρεται σε μείωση των διανυκτερεύσεων στο νησί κατά 1,42% τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς ως γνωστόν στον Σύλλογο Ξενοδόχων Ρεθύμνου, μετράμε τον τουρισμό με το πιο αξιόπιστο μέτρο που υπάρχει που είναι η διανυκτέρευση. Μετράμε το ⅓ των κλινών όλου του νομού από όλες τις κατηγορίες και από όλες τις περιοχές, επομένως το δείγμα είναι πάρα πολύ αντιπροσωπευτικό. Το δείγμα λέει ότι ο φετινός Αύγουστος είχε μείωση 1,42% σε διανυκτερεύσεις στην Κρήτη σε σχέση με πέρυσι. Το ίδιο δείγμα αυτόν τον Ιούλιο έδειχνε μείωση 0,6-0,7% στις διανυκτερεύσεις στην Κρήτη και τότε ήταν που η Τράπεζα της Ελλάδος κατέγραψε περίπου 170 εκατομμύρια λιγότερες εισπράξεις συνολικά στη χώρα. Τον Αύγουστο περιμέναμε οι διανυκτερεύσεις να είναι ακόμα λιγότερες, όπως και επιβεβαιώθηκε, με το ίδιο να συμβαίνει και με τις εισπράξεις. Τα αεροδρόμια καταγράφουν παραπάνω αφίξεις, οι τουριστικοί τζίροι είναι αυξημένοι, οι διανυκτερεύσεις λιγότερες. Αυτό που θα έπρεπε να μας προβληματίζει είναι ότι, παρότι τα χρήματα που θα δουν στα χέρια τους όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό είναι πολλά, αυτά που εν τέλει θα εισπράξουν θα είναι πολύ λιγότερα από την προηγούμενη χρονιά».
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου Χαράλαμπος Μπιρλιράκης μιλώντας στα «Ρ.Ν.», στάθηκε στην γενικότερη ακρίβεια και τα αυξημένα λειτουργικά κόστη που δεν επιτρέπουν την αύξηση των τουριστικών εισπράξεων: «Έχουμε μία μικρή διαφορά σε αφίξεις και διανυκτερεύσεις σε σχέση με πέρυσι, ενώ τα έξοδα είναι αναλογικά αυξημένα, αλλά το περιθώριο κέρδους είναι μειωμένο, γιατί υπάρχουν αυξήσεις στα πάντα, οπότε δεν έχουμε πάρει υψηλές τιμές ώστε να μεγαλώσουν τα κέρδη μας. Μιλάμε για μειωμένα αποτελέσματα, γεγονός που οφείλεται σε μία ευρύτερη ακρίβεια, στις ανατιμήσεις σε όλα τα είδη, στις πρώτες ύλες, στο ενεργειακό, στις μισθοδοσίες και αναλογικά οι αυξήσεις που έχουμε πάρει από τους συνεργάτες tour operators είναι χαμηλότερες. Ούτως η άλλως οι αυξήσεις που παίρνουμε εμείς τώρα για του χρόνου είναι ήδη κλεισμένες, δεν μπορούμε να προσαρμόσουμε τις τιμές μας παραπάνω, γιατί έχουμε δεσμευτεί με συμβόλαια, σχεδόν ένα χρόνο πριν για την επόμενη χρονιά».
Περισσότερος κόσμος και λιγότερα χρήματα όσον αφορά τους επισκέπτες παρατηρεί ο Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ηρακλείου μιλώντας στον Κώστα Κεφαλογιάννη και τον Σωτήρη Μεταξά στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ: «Το συμπέρασμα από τα ευρήματα της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ότι έρχεται περισσότερος κόσμος, αλλά δεν ξοδεύει και δεν έχει την ίδια ποιότητα. Η μέση τάξη της Ευρώπης έρχεται στην Κρήτη και γι’ αυτό δεν ξοδεύει τόσα πολλά χρήματα. Το τελικό πρόσημο στις τουριστικές εισπράξεις για το 2024 θα είναι παρόλα αυτά θετικό».
Ανησυχία για τη σαιζόν του 2025
Με τα δεδομένα αυτά ο ξενοδοχειακός κλάδος εμφανίζεται προβληματισμένος για την νέα σαιζόν λόγω των οικονομικών επιβαρύνσεων του κλάδου από τη μια και των γεωπολιτικών εξελίξεων από την άλλη. Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων: «Είμαι προβληματισμένος για το 2025, καθώς τις συνέπειες του πολέμου θα τις επωμιστούν κυρίως οι Ευρωπαίοι πολίτες, που είναι οι εν δυνάμει πελάτες μας. Ήδη, οι τουρίστες αλλάζουν περιοχές, κατηγορίες ξενοδοχείων και όρια διανυκτερεύσεων. Επιπλέον μας βάζει φόρο το κράτος, 15 ευρώ ο φόρος διανυκτέρευσης, ο φόρος κλιματικής αλλαγής τη βραδιά. Ένα ζευγάρι θα πρέπει να πληρώσει ένα επιπλέον εισιτήριο στην Κρήτη για να έρθει. Εξακολουθούμε να έχουμε προβλήματα με την εύρεση προσωπικού, παρότι αυξάνουμε διαρκώς τους μισθούς. Δεν υπάρχει χαμηλόμισθο εξειδικευμένο προσωπικό».