Με μεγάλη συμμετοχή των κατοίκων του Φουρφουρά και της ευρύτερης περιοχής του Αμαρίου ολοκληρώθηκαν οι οκταήμερες εκδηλώσεις που επίκεντρο είχαν τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου και το γεγονός της συμπλήρωσης 150 ετών από τα εγκαίνια του.
Ο περικαλλής καθεδρικός ναός θεμελιώθηκε το έτος 1865 και απαιτήθηκαν 8 χρόνια επίπονης εργασίας για την ολοκλήρωση των βασικών οικοδομικών εργασιών που ολοκληρώθηκαν το 1875. Το ίδιο έτος τελέστηκαν τα εγκαίνια του από τον Επίσκοπο Λάμπης και Σφακίων Παϊσιο (Κίρπα). Μέσα από το ιστορικό αρχείο του ναού πληροφορούμαστε ότι πρωτομάστορας του έργου ήταν ο Ηλίας Μοσχάκης από το Μέρωνα Αμαρίου. Στο ίδιο αρχείο διαφαίνονται όλες οι δαπάνες που απαιτήθηκαν για την ανέγερση του καθώς επίσης και οι αμοιβές όλων όσων εργάστηκαν στον μεγάλο αυτό έργο για την εποχή εκείνη. Θεωρείτε ότι για την εποχή του ήταν το μεγαλύτερο εκκλησιαστικό οικοδόμημα στην περιοχή της τότε Επαρχίας Αμαρίου. Μάλιστα, στο χώρο που σήμερα βρίσκεται η κεντρική κολώνα του σημερινού Ναού ήταν κτισμένος προγενέστερος βυζαντινός ναός ο οποίος κατεδαφίστηκε. Δέκα περίπου χρόνια αργότερα ο Ιωάννης Λίτινας, από τα πλατάνια Αμαρίου, θα σκαλίσει το περίτεχνο εικονοστάσιο (τέμπλο) το οποίο αποτελεί έργο τέχνης φτιαγμένο από το πιο σκληρό και ανθεκτικό ξύλο, το κυπαρίσσι. Επί εφημερίας του μακαριστού π. Νικολάου Μαθιουδάκη, το έτος 1978 και με αγιογράφο τον Νικόλαο Φιλιππάκη ξεκίνησε η αγιογράφηση του ναού η οποία θα ολοκληρωθεί το έτος 2000. Το 1999 δημιουργήθηκε το Ενοριακό Κέντρο κάτω από τον αύλειο χώρο του Ναού στο οποίο λειτουργεί το γραφείο, παρεκκλήσιο-εξομολογητήριο, βοηθητικοί και άλλοι χώροι που εξυπηρετούν τις ενοριακές ανάγκες.
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 150 ετών από το έτος των εγκαινίων του Ναού διοργανώθηκαν σειρά εκδηλώσεων που σκοπό είχαν να γίνουν αιτία υπόμνησης στους ενορίτες, των μόχθων και των αγώνων των προγόνων τους να τους κληροδοτήσουν ένα ναό–κόσμημα αλλά και να μάθουν οι νεώτερες γενιές για την ιστορία του και τελικά να τιμηθεί ο Άγιος Μεγαλομάρτυρας Γεώργιος.
Για το σκοπό αυτό συγκροτήθηκε 25μελής Οργανωτική Επιτροπή που αποτελούνταν από όλους τους Φορείς, τους Συλλόγους και τις εκπαδευτικές μονάδες του Φουρφουρά (Ι. Μητρόπολη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, Ενορία Αγίου Γεωργίου Φουρφουρά, Δήμος Αμαρίου, Κοινότητα Φουρφουρά, Νηπιαγωγείο Φουρφουρά, Δημοτικό Σχολείο Φουρφουρά, Γυμνάσιο Φουρφουρα, Γ.Ε. Λύκειο Φουρφουρά, Πολιτιστικό και Κοινωνικό Κέντρο Αμαρίου «Ο Άγιος Νεκτάριος», Πολιτιστικός Σύλλογος Φουρφουρά, Αθλητικός Όμιλος Ψηλορείτης, Σύλλογος Φουρφουριανών Αθήνας καθώς επίσης και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των αντίστοιχων σχολείων).
Η Οργανωτική Επιτροπή κατάρτισε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και κάθε φορέας ανέλαβε τη διεκπεραίωση του μέρους που του αναλογούσε.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Κυριακή 29 Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 5 Νοεμβρίου.
Καθημερινά το πρωί τελούνταν η ακολουθία του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας από άλλο κάθε ημέρα Ιερέα.
Στη συνέχεια σειρά είχαν οι εκπαιδευτικές επισκέψεις όπου μικρές ομάδες μαθητών, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επισκέπτονταν τον Ι. Ναό, μάθαιναν για την ιστορία του από τον Εφημέριο της Ενορίας π. Παντελεήμονα Διαμαντάκη με τη βοήθεια του Διακόνου π. Νικολάου Τυράκη, όπου τους δίδονταν ως ευλογία μια επετειακή εικονίτσα του Αγίου Γεωργίου. Ακολουθούσε ξενάγηση στην Έκθεση φωτογραφίας, αρχειακού υλικού και κειμηλίων όπου λειτουργούσε στους χώρους του Ενοριακού Κέντρου. Η εκπαιδευτική επίσκεψη ολοκληρώνονταν με κέρασμα από εθελόντριες και οι μαθητές επέστρεφαν στο σχολείο του για να ακολουθήσει η επόμενη ομάδα.
Η απογευματινή λειτουργία της Έκθεσης και η ακολουθία του Εσπερινού έκλειναν το απογευματινό πρόγραμμα.
Έκθεση φωτογραφίας, αρχειακού υλικού και κειμηλίων
Στους χώρους του Ενοριακού Κέντρου φιλοξενήθηκε η έκθεση που με την ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων δημιουργήθηκε. Στους χώρους εκτέθηκαν φωτογραφίες από αλλοτινούς καιρούς με επίκεντρο τον Ιερό Ναό (Ιερά Μυστήρια, τοπικά έθιμα που διαδραματίζοντας στο προαύλειο του κ.α). Ένα μικρό μέρος από το πλούσιο αρχειακό υλικό είχε τον δικό του χώρο αναδεικνύοντας την επιμέλεια των κτητόρων και των Εφημερίων να καταγράψουν με σχολαστικό τρόπο τόσο τις δαπάνες ανέγερσης και λειτουργίας του Ναού όσο και αξιόλογα στοιχεία που διαφαίνονται μέσα από τα βιβλία βαπτίσεων, στεφανώσεων και θανάτων και δίδουν πληροφορίες για τις οικογένειες, τα ονόματα, τις ασθένειες της εποχής, τις αιτίες θανάτου, τα ιστορικά γεγονότα και που αποτελούν τη σύγχρονη ιστορία του τόπου. Τέλος ένα μέρος από τις ιερές εικόνες και τα κειμήλια του ναού προκάλεσαν τον θαυμασμό και και τον σεβασμό εκείνων που πριν από πολλά χρόνια με πίστη και αγάπη δημιούργησαν και μας κληροδότησαν.
Εσπερίδα
Το απόγευμα της Τρίτης 31/10 έλαβε χώρα Εσπερίδα με θέμα: «Ο Άγιος Γεώργιος ως κέντρο της ζωής των Φουρφουριανών. Στοιχεία από την ανοικοδόμηση, τη διαχείριση, τη ζωή και την προσφορά του Ιερού Ναού. Ο Φουρφουράς μεσα από τα αρχεία της Ενορίας».
Πριν το ξεκίνημα της Εσπερίδας προβλήθηκε ένα όμορφο επετειακό και ιστορικό βίντεο που δημιουργήθηκε με την ευκαιρία του Ιωβηλαίου της 150ετηρίδος του Καθεδρικού Ναού. Στη διάρκεια λίγων λεπτών ξεδιπλώνεται το πέρασμα τόσων και τόσων ανθρώπων από τους χώρους του Ναού είτε ως διακονητές του είτε ως ενορίτες και αναδεικνύεται η πλούσια ιστορία του και η προσφορά του στην κοινωνία. Το βίντεο επιμελήθηκε με πολύ αγάπη και μεράκι ο κ. Βαγγέλης Φύτρος.
Εισηγητές της Εσπερίδας ήταν ο κ. Στέφανος Σημαντήρας, Φιλόλογος, πρωην Δήμαρχος και ο Αιδ. Πρωτ. π. Παντελεήμων Διαμαντάκης.
Ο π. Παντελεήμων μίλησε εισαγωγικά για το θέμα καλωσορίζοντας τον Δήμαρχο κ. Παντελή Μουρτζανό, τους δημοτικούς σύμβουλους, τους Προέδρους των Φορέων και των Συλλόγων και όλους τους παρευρισκόμενους που κατέκλυσαν την αίθουσα, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα την ερευνητική ενασχόληση του κ. Στεφάνου Σημαντήρα με τα αρχειακά κείμενα της Ενορίας, στον οποίο και έδωσε το λόγο. Ο κ. Σημαντήρας με τρόπο παραστατικό και λόγο γλαφυρό παρουσίασε επιλεκτικά κείμενα που αναφέρονταν στην ανοικοδόμηση του ναού αλλά και στη ζωή του χωριού όπως αυτή διαφαίνεται μέσα από τις σχολαστικές καταγραφές του μακαριστού Ιερέως π. Δημητρίου Δεβεράκη, που ως κέντρο της είχε τον Ναό του Άη Γιώργη. Ο ομιλητής κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον, παρότι η εισήγηση διήρκεσε περισσότερη από μιάμιση ώρα. Επειδή όμως τα στοιχεία που προέκυψαν μέσα από την έρευνα των κειμένων ήταν αρκετά και ο χρόνος της διείσδυσης και της εντρύφησης σε αυτά ήταν ελάχιστος, αποφασίστηκε η εκδήλωση αυτή να επαναληφθεί και να παρουσιαστεί με πληρέστερο τρόπο τον Αύγουστο του 2024 στον αύλειο χώρο του Αγίου Γεωργίου.
Μουσική εκδήλωση
Το απόγευμα της Τετάρτης 1/11 πραγματοποιήθηκε στους χώρους του Πολιτιστικού και Κοινωνικού Κέντρου Αμαρίου “Ο Άγιος Νεκτάριος” μουσική εκδήλωση από την χορωδία του Συλλόγου Ρεθυμνίων Μικρασιατών υπό την διεύθυνση του Μαΐστορος της ΜτΧΕ κ. Ανδρέα Γιακουμάκη. Ο π. Εμμανουήλ Διαμαντάκης καλωσόρισε και παρουσίασε στο κοινό τον χοράρχη κ. Γιακουμάκη και τα μέλη της χορωδίας ενώ ο κ. Παρασκευάς Συριανόγλου ευχαρίστησε εκ μέρους του συλλόγου για την τιμητική πρόσκληση της συμμετοχής στις εκδηλώσεις του Ιωβηλαίου του Καθεδρικού Ναού. Η 25μελής χορωδία και οι κατά πάντα κατηρτισμένοι μουσικοί με τα όργανα τους απέδωσαν με αριστοτεχνικό τρόπο τα όμορφα παραδοσιακά τραγούδια της Μικρασίας, σε ένα χώρο που αποδείχθηκε μικρός να χωρέσει τους ενορίτες που έσπευσαν να παρακολουθήσουν την μουσική εκδήλωση.
Η εκδήλωση έληξε με φιλοξενία των μελών της χορωδίας και των μουσικών.
Πανηγυρικός εσπερινός και Θεία λειτουργία
Το απόγευμα της Πέμπτης 2/11, παραμονής της εορτής του Αγίου και περι ώρα 5.00μ.μ οι καμπάνες σήμαναν χαρμόσυνα τη έναρξη της πανήγυρης. Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου και με την παρουσία πολλών κληρικών της περιοχής τελέστηκε ο Μεγάλος Εσπερινός στο τέλος του οποίου ξεκίνησε η λιτανευτική πομπή με την παρουσία των μαθητών, των ιεροπαίδων και των παιδιών με τις παραδοσιακές κρητικές φορεσιές, των ιεροψαλτών, πολλών κληρικών, της Αντιπεριφερειάρχου Ρεθύμνης κ. Μαρίας Λιονή, του Δημάρχου Αμαρίου κ. Παντελή Μουρτζανού, Αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων και προέδρων των φορέων και των συλλόγων της περιοχής. Στην κεντρική πλατεία έγινε δέηση υπέρ υγείας των κατοίκων και στη συνέχεια ακολούθησε η ευλόγηση των άρτων. Ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελος π. Αθανάσιος Καραχάλιος ανάλαβε την διακονία του πανηγυρικού λόγου αναφερόμενος στη ζωή του Αγίου μεγαλομάρτυρα Γεωργίου προβάλλοντας τον τροπαιοφόρο Άγιο ως πρότυπο ζωής κάθε χριστιανού, και ως προστάτου και πολυούχου του Φουρφουρά.
Η λιτανεία κατέληξε στον αύλειο χώρο του Καθεδρικού ναού όπου έγινε δέηση «υπέρ των μακαρίων και αοιδίμων κτητόρων, των αφιερωτών και πάντων των κεκοιμημένων». Ακολούθησε η απόλυση του Εσπερινού και διανεμήθηκε ο άρτος ενώ παράλληλα γίνονταν οι ανταλλαγές των εόρτιων ευχών μεταξύ των συμπανηγυριστών.
Χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ.κ. Ειρηναίου και συλλειτουργούντων των 9 κληρικών (εκ των 11) που προέρχονται από τον Φουρφουρά τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία με την ευκαιρία της εορτής της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου Γεωργίου και της συμπλήρωσης 150 χρόνων από τα εγκαίνια του Καθεδρικού ναού. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας εκφωνήθηκε ο επετειακός λόγος από τον Ιερ. Προϊστάμενο του Καθεδρικού Ι. Ναού π. Παντελεήμονα Διαμαντάκη. Αποδόθηκε από τον Επίσκοπο η ανώτατη διάκριση της Εκκλησίας της Κρήτης, ο σταυρός του Αγίου Αποστόλου Παύλου του πρωτοκορυφαίου και του Αγίου Αποστόλου Τίτου, πρώτου Επισκόπου Κρήτης στον επί πολλές δεκαετίες με ιερό ζήλο και αφοσίωση διακονήσαντα το ιερό αναλόγιο του ως άνω Ι. Ναού, κ. Ιωάννη Ν. Αντωνάκη, πρώην Γραμματέα της Κοινότητας. Τέλος τελέστηκε το κτητορικό μνημόσυνο «υπέρ των μακαρίων και αοιδίμων κτητόρων, αφιερωτών, ανακαινιστών και Ιερατευσάντων Εφημερίων». Ακολούθησε η διανομή του αντιδώρου και της επετειακής εικόνας του Αγίου Γεωργίου ενώ στο προαύλιο του Ναού έγινε η επετειακή φωτογράφηση όλου του εκκλησιάσματος.
Φιλοξενία-Μουσική εκδήλωση
Μετά τη Θεία Λειτουργία ακολούθησε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμαρίου η φιλοξενία όλων των πανηγυριστών και η παραδοσιακή μουσική εκδήλωση. Αρχικά προσφέρθηκε ο καφές ενώ στη συνέχεια παρατέθηκε πλούσιο γεύμα με την ευθύνη του Πολιτιστικού Συλλόγου Φουρφουρά και ιδιαίτερα του Προέδρου Γιώργου Σημαντήρα , των μελών του διοικητικού συμβουλίου και πολλών-πολλών εθελοντών. Με την απαγγελία μαντινάδων, γραμμένων ειδικά για τα 150 χρόνια του ναού, από τους μαντιναδολόγους Γεωργίο Λέκκα, Νικόλαο Μουρτζανό και Παύλο Αντωνάκη ξεκίνησε η μουσική εκδήλωση ενώ το επετειακό video προβάλλονταν διαρκώς σε ειδική οθόνη. Στη συνέχεια οι μουσικοί έλαβαν τις θέσεις τους και ο χορός ξεκίνησε. Με αμείωτο κέφι και συνεχόμενους χορούς συνεχίστηκε η διασκέδαση ως αργά το βράδυ.
Οι μουσικοί που ανέλαβαν τη διασκέδαση των πανηγυριστών ήταν: Χαράλαμπος Μαρκακης λύρα, Γιώργος Φύτρος μαντολίνο, ασκομπαντούρα και φλογέρα, Γιώργος Κωστάκης λαούτο, Μιχάλης Σημαντήρας λαούτο, Ηλίας Ιερωνυμακης λύρα, Γιώργος Ν. Μουρτζανός μαντολίνο, Διακ. Νικόλαος Τυράκης λύρα, Γιώργος Μαριδάκης λύρα, Λευτέρης Διαμαντάκης λύρα και Λευτέρης Θεοδωράκης κιθάρα.
Αθλητικές εκδηλώσεις
Το Σάββατο 4/11 τη σειρά του στις πολυήμερες εκδηλώσεις είχε ο αθλητισμός. Με την ευθύνη του Αθλητικού Ομίλου Ψηλορείτη και ιδιαίτερα του προέδρου Νίκου Αλεξάκη, του προπονητή Φίλιππου Μουρτζανού και όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου διοργανώθηκαν αθλητικές εκδηλώσεις στο χώρο του γηπέδου 5Χ5, στο προαύλιο του Λυκείου Φουρφουρά, επειδή τον καιρό αυτό το στάδιο “Μιχάλης Μαράκης” βρίσκεται υπό ανακατασκευή.
Οι μικροί αθλητές συμμετείχαν με διάθεση και μαχητικότητα τιμώντας και αυτοί με αυτό τον τρόπο τον τροπαιοφόρο Άγιο Γεώργιο. Είχε προηγηθεί η ένδυση τους με την επετειακή αθλητική μπλούζα ενώ μετά την ολοκλήρωση των αθλημάτων επιδόθηκε σε όλους το τιμητικό επετειακό μετάλλιο με την εικόνα του Αγίου Γεωργίου από τον Εφημέριο της Ενορίας π. Παντελεήμονα Διαμαντάκη, παρουσία κι άλλων κληρικών, γονέων και φιλάθλων που χειροκρότησαν την προσπάθεια των παιδιών.
Ακολούθησε κέρασμα σε όλους.
Προβολή ταινίας
Η τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων ήταν αφιερωμένη στον κινηματογράφο. Το απόγευμα έγινε η προβολή της ταινίας «Ο άνθρωπος του Θεού» στο Πολιτιστικό και Κοινωνικό Κέντρο Αμαρίου «Ο Άγιος Νεκτάριος».
Η ταινία αυτή αναφέρεται στη πολύπαθη ζωή του Αγίου Νεκταρίου, στους ποικίλους πειρασμού Του και στο ισόβιο μαρτύριο της συνειδήσεως που με απαράμιλλη καρτερία και υπομονή υπέμεινε. Με την προβολή της γεφυρώθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις του Ιωβηλαίου 150ετηρίδος του Αγίου Γεωργίου και η πανήγυρη του Αγίου Νεκταρίου που θα λάμβανε χώρα στις 8 και 9 Νοεμβρίου στον ομώνυμο Ιερό Ναό Του, στο Επισκοπείο Φουρφουρά.
Έτσι, ολοκληρώθηκαν οι 8ήμερες εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμή του Αγίου Γεωργίου και της 150χρονης επετείου από τα εγκαίνια του.
Ας έχουμε όλοι την ευλογία Του και την προστασία Του!
Για την Οργανωτική Επιτροπή
π. Εμμανουήλ Διαμαντάκης