Κάτω από τον πανελλαδικό μέσο όρο κατέγραψε η Ν.Δ. και στις τέσσερις Π.Ε. αν και αναδείχτηκε πρώτο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ αύξησε τη δύναμή του και πήρε την πρωτιά σε δυο νομούς, ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε στην τρίτη θέση
Η προεκλογική μάχη της Κρήτης ήταν σκληρή. Για πρώτη φορά φορά τρεις Κρήτες πολιτικοί αρχηγοί αναμετρήθηκαν εκλογικά στον τόπο τους, προσπαθώντας να πείσουν το εκλογικό σώμα του νησιού να τους εμπιστευτούν. Κυριάκος Μητσοτάκης, Στέφανος Κασσελάκης, Νίκος Ανδρουλάκης. Αν εξαιρέσουμε κι εδώ την αποχή, νικητής στην Κρήτη αναδείχτηκε το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Αύξησε τα ποσοστά του στο σύνολο της περιφέρειας, ενώ πήρε και την πρωτιά σε δυο από τους τέσσερεις νομούς ύστερα από 12 χρόνια.
Η Νέα Δημοκρατία, μπορεί να αναδείχτηκε πρώτη δύναμη στην Περιφέρεια Κρήτης, όμως τα ποσοστά της κινήθηκαν κάτω από τον πανελλαδικό μέσο όρο του 28,31% τόσο σε επίπεδο συνόλου της Κρήτης που κατέγραψε 25,78% όσο και ανά περιφερειακή ενότητα πλην του Ρεθύμνου, ενώ «έχασε» δυο από τις τέσσερεις περιφερειακές ενότητες (Π.Ε. Ηρακλείου και Π.Ε. Λασιθίου).
Συγκριτικά με τις εθνικές εκλογές του 2023, στην Κρήτη η Νέα Δημοκρατία έχασε 11,5 ποσοστιαίες μονάδες. Τις μεγαλύτερες απώλειες τις κατέγραψε στο Λασίθι και συγκεκριμένα έχασε 13,24 ποσοστιαίες μονάδες (πήρε 26,51% αντί 39,755% το 2023). Στη γενέτειρα του Κ. Μητσοτάκη, στα Χανιά, η Ν.Δ. απώλεσε 13,12 μονάδες (πήρε 27,40% αντί 40,52% το 2023). Στο Ηράκλειο έχασε το κυβερνόν κόμμα 10,62 μονάδες (πήρε 24,54% αντί 35,16% το 2023). Η παράταξη είχε τις λιγότερες απώλειες στο Ρέθυμνο, που όμως και εδώ είναι υπολογίσιμες, παρότι το ποσοστό του 28,53% που έλαβε είναι το μόνο στην Κρήτη που κινήθηκε πάνω από τον μέσο πανελλαδικό όρο του κόμματος, ωστόσο έχασε περίπου 8 ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με τις εθνικές εκλογές (το 2023 είχε πάρει 36,67%).
Το ΠΑΣΟΚ στο νησί αναδείχτηκε δεύτερη δύναμη με σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από τον πανελλαδικό μέσο όρο του 12,79%, αφού στο σύνολο της Περιφέρειας Κρήτης πήρε ποσοστό 23,94% και πέτυχε μάλιστα την πρωτιά στις δύο από τις τέσσερεις Περιφερειακές Ενότητες και συγκεκριμένα σε Ηράκλειο και Λασίθι, ενώ τη δεύτερη θέση κατέλαβε στο Ρέθυμνο.
Σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2023, το κόμμα αύξησε τη δύναμή του στο νησί κατά 3,17 μονάδες (είχε πάρει 20,77%), παίρνοντας από τα μεγαλύτερα ποσοστά στο σύνολο της χώρας. Και στις τέσσερεις περιφερειακές ενότητες τα ποσοστά του είναι αυξημένα. Τη μεγαλύτερη δύναμη κατέγραψε στο Λασίθι με 29,37% (το 2023 είχε πάρει 25,58% και αναδείχτηκε πρώτο κόμμα, όπως και στο Ηράκλειο που πήρε 26,41% (είχε πάρει 22,98% στις εθνικές εκλογές), αφήνοντας δεύτερη τη Νέα Δημοκρατία και τρίτο τον ΣΥΡΙΖΑ και στους δυο νομούς. Στο Ρέθυμνο με πολύ μικρές απώλειες από τις εθνικές του 2023 ήρθε δεύτερο κόμμα με 25,04% (είχε πάρει 25,71%), ενώ το χαμηλότερο ποσοστό παρότι αυξημένο συγκριτικά με το 2023, το κατέγραψε στα Χανιά της τάξης του 14,62% (στις εθνικές είχε πάρει 11,21%).
Ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη έμεινε στην τρίτη θέση παρότι πήρε ποσοστό μεγαλύτερο από τον πανελλαδικό μέσο όρο του 14,92%, καταγράφοντας 15,62% στο σύνολο του νησιού, χάρη κυρίως στο αποτέλεσμα που έδωσαν οι κάλπες στην Π.Ε. Χανίων όπου αναδείχτηκε δεύτερο κόμμα σε αντίθεση με τις τρεις άλλες περιφερειακές ενότητες όπου ήρθε τρίτη δύναμη. Το μεγαλύτερο ποσοστό πήρε στην Π.Ε. Χανίων της τάξης του 17,04 % ξεπερνώντας τον πανελλαδικό μέσο όρο ωστόσο σε σχέση με τις τελευταίες εθνικές εκλογές μέτρησε απώλειες σε όλους τους νομούς.
Το μικρότερο ποσοστό πήρε στο Λασίθι ο ΣΥΡΙΖΑ, κοντά όμως στο ποσοστό των εθνικών εκλογών του 2023 (14,01% έναντι 14,62% ).
Συγκριτικά πάντα με τις εθνικές εκλογές του 2023, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε στο Ρέθυμνο και συγκεκριμένα 5,80 ποσοστιαίες μονάδες (πήρε 12,91% έναντι 18,71 %), ενώ και στο Ηράκλειο κατέγραψε απώλειες 4,31 μονάδων (πήρε 16,21% έναντι 20,52%).
Στα Χανιά, όπως προαναφέρθηκε, πήρε το μεγαλύτερο ποσοστό και αναδείχτηκε δεύτερο κόμμα όμως από τις εθνικές εκλογές 2023 έχασε κι εδώ 1,5 περίπου μονάδα (πήρε 17,04% έναντι 18,44%).
Το ΚΚΕ σε αντίθεση με τα πανελλαδικά αποτελέσματα που αναδείχτηκε πέμπτο κόμμα με 9,25%, στην Κρήτη διατήρησε την τέταρτη θέση τόσο σε επίπεδο περιφέρειας με 7,25% όσο και στις τρεις από τις τέσσερεις περιφερειακές ενότητες (πλην Ρεθύμνης που ήρθε πέμπτο κόμμα). Πήρε το μεγαλύτερο ποσοστό, 9,11%, στα Χανιά αυξάνοντας πάνω από μισή μονάδα το ποσοστό του σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2023 (είχε πάρει 8,42%).
Αύξησε όμως το ΚΚΕ τα ποσοστά του και στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες σε σχέση με το 2023: Κατά 1,61 σε Λασίθι (η μεγαλύτερη αύξηση στην Κρήτη όπου πήρε 6,37% έναντι 4,76% το 2023), κατά 1,5 μονάδα στο Ηράκλειο (πήρε 7,01% έναντι 7,50 %) και κατά 1,27 στο Ρέθυμνο (πήρε 5,35% έναντι 4,08 το 2023), διατηρώντας την τέταρτη θέση στις τρεις Π.Ε. πλην νομού Ρεθύμνης.
Η Ελληνική Λύση με 6,04% πολύ χαμηλότερα από τον πανελλαδικό μέσο όρο του 9,30% ήρθε πέμπτο κόμμα στην Κρήτη, την πέμπτη θέση κατέλαβε και στις τρεις από τις τέσσερεις περιφερειακές ενότητες και μόνο στο Ρέθυμνο πήρε την τέταρτη θέση. Αύξησε την δύναμη της και στις τέσσερεις περιφερειακές ενότητες.
Το μεγαλύτερο ποσοστό κατέγραψε η Ελληνική Λύση στα Χανιά αλλά τη μικρότερη αύξηση συγκριτικά με τις εθνικές εκλογές (πήρε 6,60% έναντι 3,10% το 2023). Ακολουθούν, το Ηράκλειο αύξηση πάνω από 3,5 μονάδες (πήρε 5,81% έναντι 2,23%), το Λασίθι με αύξηση 3 μονάδων (πήρε 5,63% έναντι 2,57%) και στο Ρέθυμνο με αύξηση άνω των 3 μονάδων (πήρε 5,53% έναντι 2,20% το 2023). Στο Ρέθυμνο ωστόσο ξεπέρασε το ποσοστό του ΚΚΕ κι έτσι βρέθηκε στην τέταρτη θέση.
Σε αντίθεση με τα πανελλαδικά αποτελέσματα που έκτο κόμμα αναδείχτηκε η ΝΙΚΗ, στο σύνολο της Κρήτης την έκτη θέση κατέλαβε η Πλεύση Ελευθερίας με 3,31%. Έκτο κόμμα ήρθε η Πλεύση Ελευθερίας σε δυο περιφερειακές ενότητες (Χανιά με 4,05% – Λασίθι 3%), έβδομο σε μια Π.Ε. (Ηράκλειο 3,01%) και όγδοο σε μια Π.Ε.(Ρέθυμνο 3,30%).
Η Φωνή Λογικής κατέλαβε την έβδομη θέση στο σύνολο της Κρήτης με 3,07%, ενώ σε επίπεδο περιφερειακών ενοτήτων την ίδια θέση πήρε σε δυο (Χανιά 3,48% – Ρέθυμνο 3,60%), την έκτη σε μια (Ηράκλειο 3,04%) και την ένατη σε μια (Λασίθι).
Η ΝΙΚΗ, στην Κρήτη αναδείχτηκε όγδοο κόμμα με το μικρό ποσοστό του 2,89%, μακριά από τον πανελλαδικό μέσο όρο του 4,37%. Όγδοη θέση πήρε στις τρεις από τις τέσσερεις περιφερειακές ενότητες. Το μεγαλύτερο ποσοστό πήρε στο Ρέθυμνο με 3,78%, ακολουθούν τα Χανιά με 3,23% ενώ σε Λασίθι και Ηράκλειο πήρε κάτω από 3% και συγκεκριμένα 2,17% και 2,60% αντίστοιχα.
Μεγάλη ήταν η αποχή και στην Περιφέρεια Κρήτης. Ψήφισε το 44,23% του εκλογικού σώματος, σχεδόν οι μισοί από τους εγγεγραμμένους, όταν στις εθνικές εκλογές τον Ιούνιο του 2023 είχε ψηφίσει το 57,82%.
Πως σχολιάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα οι βουλευτές του νομού και εκπρόσωποι των τοπικών οργάνων
Το εκλογικό αποτέλεσμα των κομμάτων τους τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Ρεθύμνου σχολιάζουν οι βουλευτές της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης, του ΠΑΣΟΚ Μανόλης Χνάρης και ο συντονιστής της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ρεθύμνου Θοδωρής Δουλουμπέκης, καθώς και ο γραμματέας της ΤΕ ΚΚΕ Βαγγέλης Αγγελογιαννάκης.
ΝΑ πούμε ότι στο Ρέθυμνο, όπως προαναφέρουμε, η ΝΔ ήρθε πρώτο κόμμα, αλλά με σοβαρές απώλειες σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2023, παίρνοντας 28,53%. Το ΠΑΣΟΚ στο Ρέθυμνο διατήρησε τη δεύτερη θέση με 25,04%, με πολύ μικρές απώλειες σε σχέση με τις τελευταίες εθνικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε στην ΠΕ Ρεθύμνου 12,91% με απώλειες άνω των πέντε μονάδων συγκριτικά με το 2023 και το ΚΚΕ συγκέντρωσε 5.35% στον νομό Ρεθύμνου.
Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης ανέφερε: «Από τη χθεσινή εκλογική διαδικασία υπάρχει ένας μεγάλος χαμένος και ένας μεγάλος κερδισμένος. Ο χαμένος θα έλεγα ότι είναι το σύνολο του πολιτικού κόσμου, που δεν καταφέραμε να πείσουμε τους συμπολίτες μας να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες σε μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση που θα καθορίσει το μέλλον όλων των Ευρωπαίων για τα επόμενα πέντε χρόνια. Από την άλλη, ο μεγάλος κερδισμένος είναι ο χώρος που κινείται από τη λαϊκιστική δεξιά μέχρι την ακροδεξιά, που φαίνεται να καταλαμβάνει συνολικά ένα ποσοστό γύρω στο 20%. Βέβαια, είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για παράδειγμα στη Γαλλία είναι πρώτη δύναμη, στη Γερμανία δεύτερη, κι αυτό μάλιστα έχει δρομολογήσει και εσωτερικές εξελίξεις σε αυτές τις χώρες. Από εκεί και πέρα το αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία ήταν χαμηλότερο από το αναμενόμενο. Είχαμε θέσει ως στόχο το 33%, που ήταν το ποσοστό των προηγούμενων Ευρωεκλογών. όπως είπε και ο πρωθυπουργός στο χθεσινό του μήνυμα «το μήνυμα ελήφθη». Αυτό το οποία απαντάμε από εδώ και πέρα είναι να τρέξουμε πολύ πιο γρήγορα τόσο τις μεταρρυθμίσεις, όσο και εκείνες τις ενέργειες προκειμένου να γίνει καλύτερη η καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Όσον αφορά στο τοπικό αποτέλεσμα, σε σύγκριση πάντα και στο πλαίσιο της γενικότερης εικόνας, υπάρχει μια σχετική ικανοποίηση για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, διότι διατηρήθηκε η πρωτιά σε επίπεδο νομού Ρεθύμνης, και μάλιστα τέταρτη φορά στα τελευταία πέντε χρόνια. Θυμίζω ότι και το 2019 στις Ευρωεκλογές ήμασταν πρώτο κόμμα ως Νέα Δημοκρατία, και βεβαίως πέρυσι σε δύο απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις για τις εθνικές εκλογές. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι έστω και οριακά είμαστε πάνω από τον πανελλαδικό μέσο όρο σε ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας στο Ρέθυμνο και το μεγαλύτερο ποσοστό σε επίπεδο Κρήτης.
Σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Μανόλης Χνάρης, τόνισε: «Τελικά ο μεγάλος νικητής ήταν η αποχή με ότι αυτό συνεπάγεται για την απαξίωση του πολιτικού συστήματος. Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, είναι το μοναδικό κόμμα το οποίο έχει εμφανή άνοδο ποσοστού σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2023.
Μιλήσαμε πολιτικά, καταθέσαμε προτάσεις και τις θέσεις μας, αναδείξαμε και εστιάσαμε στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και αποφύγαμε τους λαϊκισμούς και τη lifestyle πολιτική.
Σε τοπικό επίπεδο, η δεύτερη θέση με ένα ισχυρό ποσοστό σε συνδυασμό με τη μικρή διαφορά από τη ΝΔ είναι ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα, το οποίο δείχνει ότι η παράταξή μας έχει επανέλθει οριστικά.
Θέλω να ευχαριστήσω τους πολίτες του Ρεθύμνου τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι για μια ακόμα φορά στήριξαν την προσπάθειά μας. Είμαστε εδώ και συνεχίζουμε για το Ρέθυμνο και την πατρίδα μας».
Ο συντονιστής της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ρεθύμνου Θοδωρής Δουλουμπέκης, τόνισε: «Αντέξαμε τις αποστασίες, σηκώσαμε κεφάλι και παίρνουμε την πρώτη εντολή για τον σχηματισμό της μεγάλης προοδευτικής παράταξης της χώρας. Οι σοβαρές απώλειες της κυβέρνησης τις οποίες δεν καρπωθήκαμε στον βαθμό που θα μπορούσαμε, μας δείχνει ότι χρειάζονται υπερβάσεις, νέα εγχειρήματα, πολιτική τόλμη κι εμβάθυνση, ευρεία ανανέωση πολιτικού προσωπικού κι επένδυση σε σύγχρονα εργαλεία και διαδικασίες που θα κάνουν την πολιτική πιο ελκυστική για να μπορέσουμε να μειώσουμε τη σκληρή αποχή και να την κάνουμε ενεργή και διαρκής συμμετοχή. Είμαστε δεύτεροι, είμαστε η αξιωματική αντιπολίτευση αν και ακούσαμε πολλά κεράσια το τελευταίο διάστημα από το ΚινΑλ, αλλά όταν ο στόχος μας είναι η κυβέρνηση και η ισχυρή δημοκρατια δεν μπορούμε σίγουρα να πανηγυρίζουμε αλλά μόνο να προσπαθούμε περισσότερο. Τοπικά, δεχτήκαμε πιέσεις σοβαρές από τα πολλά κόμματα που είχαν υποψηφίους από το Ρέθυμνο και την Κρήτη, καθώς επίσης και από ιδιαίτερα στοιχεία σε συγκεκριμένες περιοχές. Έχοντας δει όλα αυτά, εντατικοποιήσαμε τη δράση μας το τελευταίο διάστημα με την παρουσία και του βουλευτή Επικρατείας κ. Ευαγγέλου Αποστολάκη και καταφέραμε να συσπειρώσουμε μια σημαντική βάση στο Ρέθυμνο, παρά τη διάσπαση και την έλλειψη υποψηφιοτήτων από τον νομό μας».
Για άνοδο των ποσοστών του ΚΚΕ πανελλαδικά και τοπικά, κάνει λόγο σε δήλωσή του ο γραμματέας της ΤΕ ΚΚΕ Ρεθύμνου Βαγγέλης Αγγελογιαννάκης. Χαρακτηριστικά, αναφέρει: «Το ποσοστό του ΚΚΕ, τουλάχιστον έτσι όπως φαίνεται μέχρι αυτή την ώρα καταγράφει μία μεγάλη άνοδο μετά τις βουλευτικές του 2023 και ακόμα μεγαλύτερη από τις ευρωεκλογές του 2019. Επιβεβαιώνονται κάποιες θετικές διεργασίες που συντελούνται εδώ και καιρό και εκφράστηκαν τόσο στις εκλογικές μάχες όσο και στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Σταθεροποιείται και ενισχύεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, που σήμερα υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνοντας την σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Ενισχύεται και στο Ρέθυμνο ο απεγκλωβισμός λαϊκών, εργατικών δυνάμεων από τα αστικά κόμματα, η άνοδος του κύρους και η συμπόρευση ευρύτερων δυνάμεων με το ΚΚΕ.
Η αποχή περικλείει σημαντικό ποσοστό διαμαρτυρίας απέναντι σε αυτή την πολιτική όπως και απαξίωση προς το πολιτικό σύστημα, την ΕΕ και το ευρωκοινοβούλιο. Ζητούμενο είναι αυτή η διαμαρτυρία, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων να εκφραστεί με την ενεργό συμμετοχή στο κίνημα, στην οργανωμένη πάλη και διεκδίκηση, να αποκτά ολοένα ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά και να συναντηθεί με την ανατρεπτική πολιτική του ΚΚΕ».