Όχι, πως είναι δύσκολο να αντιληφθεί και ο πιο άσχετος. Όλοι οι αγροτιά φωνάζει «μας ξεκληρίσατε, δεν μπορούμε άλλο να ζήσομε στη γη μας». Αυτός είναι ο λόγος που για άλλη μια φορά οι α/κ βρέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Διαδήλωσαν την περασμένη Παρασκευή οι βιοπαλαιστές α/κ, δίνοντας συνέχεια στις κινητοποιήσεις για τα δίκαια αιτήματά τους, που το προηγούμενο διάστημα τους ξανά έβγαλαν στα μπλόκα. Στο Ρέθυμνο κράτησε η κατάληψη του Δασαρχείου πάνω από ένα μήνα.
«Με τους αγώνες μας ανατρέπουμε τις πολιτικές σας. Συνεχίζουμε – Θα νικήσουμε!». Ήταν το κεντρικό σύνθημα των αγωνιστών ά/κ. Οι διεκδικήσεις τους για μείωση του κόστους παραγωγής, για φθηνό ρεύμα και πετρέλαιο, για αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, παραμένουν επίκαιρες και πιο επιτακτικές για να επιβιώσουν, να συνεχίσουν να ζουν από τον κόπο τους.
Από όλες τις γωνιές της χώρας, αυτή τη φορά και από το Ρέθυμνο, οι φτωχοί α/κ έστειλαν το μήνυμα ότι δεν συμβιβάζονται με τα μέτρα – ψίχουλα των «δημοσιονομικών δεδομένων», αλλά δυναμώνοντας την οργάνωσή τους θα συνεχίσουν να υψώνουν το δικό τους «μπλόκο» στην πολιτική που τους οδηγεί στη φτώχεια, στην ακρίβεια που τσακίζει και το δικό τους εισόδημα.
Διεκδικούμε το αυτονόητο: Να μειωθεί το κόστος παραγωγής για να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε και να παράγουμε.
Που είναι το παράξενο, που είναι η υπερβολή, γιατί τόση συκοφαντία, γιατί τα αγροτοδικεία! Αγροτοδικείο εκκρεμεί και στο Ρέθυμνο.
Ακούστηκαν με αγανάκτηση τα αιτημάτων τους: «Μας ξεκληρίζουν, φύγαμε από τα μπλόκα με κάποιες μικρές κατακτήσεις, αλλά χωρίς να ικανοποιηθούν τα βασικά μας αιτήματα». Ακόμα και έτσι, μέσα σε λίγες μέρες έχουν εκτοξευθεί οι τιμές του πετρελαίου και του ρεύματος, το κόστος σε λιπάσματα και φυτοφάρμακα.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ν. Ρεθύμνης, μιλά για «δραματική μείωση των αιγοπροβάτων αν δεν παρθούν ολοκληρωμένα μέτρα και όχι ημίμετρα. Είναι τραγική η κατάσταση στον πρωτογενή τομέα, οι κτηνοτρόφοι αφήνουν τα ζώα τους να ψοφήσουν ή τα σφάζου οι ίδιοι, το κόστος παραγωγής δεν τους καλύπτει. Η ΕΕ και οι κυβέρνηση μπορούν να βοηθήσουν γιατί αυτοί έχουν την ευθύνη. Το κόστος για τον καταναλωτή θα εκτοξευτεί». Αυτά είπε με φωνή αγωνίας και αγανάκτησης.
Ανάδειξαν την ανάγκη του πανελλαδικά συντονισμένου αγώνα, σημείωσαν πως «η αγανάκτηση που υπάρχει για τα μεγάλα προβλήματα πρέπει να γίνει συνειδητή συμμετοχή στους αγώνες. Μόνο, εμείς οργανωμένα μπορούμε να σώσουμε τον εαυτό μας, γι’ αυτό δεν πρέπει να περιμένουμε τίποτα από διάφορους επίδοξους “σωτήρες”. Από την εμπειρία μας γνωρίζουμε καλά πως ό,τι κατακτήσαμε ήταν αποτέλεσμα αγώνων, συγκρούσεων, πολυήμερων μπλόκων, με τα τρακτέρ στους δρόμους, με πολύμορφες δράσεις».
Επισήμαναν για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στα δίκαια αιτήματά τους, πως «η κυβέρνηση οφείλει να μειώσει το κόστος παραγωγής στον πρωτογενή τομέα. Παράγουμε το ψωμί και μας πετάνε ψίχουλα, παράγουμε το κρέας και μας πετάνε κάτι κόκαλα. Εμάς μας δίνουν 13,2 ευρώ τον μήνα για επιστροφή της βενζίνης που έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ. Από την άλλη, στρώνουν πλουσιοπάροχα το τραπέζι στους βιομηχάνους, στους εφοπλιστές, στους επιχειρηματικούς ομίλους, μπουκώνοντάς τους με δισεκατομμύρια ευρώ».
Είπαν επίσης, για τις συνέπειες από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, μεταφέροντας το αίτημα για απεμπλοκή της Ελλάδας, διότι ήδη, «αυξήθηκε το κόστος στο πετρέλαιο, στο ρεύμα, ενώ και στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές παρατηρούνται ελλείψεις αλλά και αυξήσεις στις τιμές. Ταυτόχρονα εξαιτίας του πολέμου και του εμπάργκο στη Ρωσία θα υπάρξει απώλεια μιας μεγάλης αγοράς για τα οπωροκηπευτικά, όπως συνέβη και το 2014, επομένως μια σειρά από προϊόντα θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα διάθεσης και χαμηλής τιμής».
Για άλλη μια φορά, με αδιαλλαξία και αυταρχισμό απάντησε η κυβέρνηση στην αντιπροσωπεία των αγροτών που είχε συνάντηση στο υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης αναφέρθηκαν στην απόφαση της ΕΕ να συστήσει αποθεματικό ταμείο για να στηρίξει την πρωτογενή παραγωγή από τις επιπτώσεις του πολέμου, το οποίο για την Ελλάδα αντιστοιχεί σε ψίχουλα της τάξης των 26,3 εκατ. ευρώ.
Για τους αγώνες που έρχονται, κάλεσαν τους αγρότες να συσπειρωθούν γύρω από τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες, την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών εξέφρασαν σωματεία και μαζικοί φορείς λέγοντας: Είναι κοινός αγώνας ενάντια στον κοινό αντίπαλο.
Αναδεικνύοντας την ανάγκη του κοινού αγώνα εργατών και αγροτών, είπαν πως «είναι ξεκάθαρο, περισσότερο από ποτέ, ότι έχουμε κοινό αντίπαλο, που είναι οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι. Αυτοί καρπώνονται τον ιδρώτα, τον μόχθο της εργατικής τάξης, καταληστεύουν την παραγωγή της αγροτιάς. Αυτοί θησαυρίζουν, είτε με κρίση, είτε με ανάπτυξη, είτε τώρα με τον πόλεμο στη γειτονιά μας, αυξάνουν τα κέρδη τους, βάζουν εκατομμύρια ευρώ στα σεντούκια τους, σε αντίθεση με όλους εμάς, τις λαϊκές οικογένειες που αγωνιούμε και ματώνουμε για ένα κομμάτι ψωμί και βλέπουμε τη ζωή μας να γίνεται κάθε μέρα και χειρότερη».
Επίσης, κάλεσε τους βιοπαλαιστές της υπαίθρου να δώσουν το παρών μαζί με τους εργαζόμενους στην απεργία στις 6 Απρίλη.