31 °C Rethymno, GR
27/06/2022

Πρέσβης Αυστραλίας στην Ελλάδα: «Η Μάχη της Κρήτης μας εμπνέει δέος, θαυμασμό και ταπεινότητα»

«Η Μάχη της Κρήτης μας εμπνέει δέος, θαυμασμό και ταπεινότητα», τόνισε ο Πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα Αθανάσιος Σπύρου, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο στο πλαίσιο του εορτασμού της 81ης επετείου της Μάχης της Κρήτης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Μνημείο Μνήμης της Μάχης της Κρήτης στην Πλατεία Εφέδρων Αξιωματικών, παρουσία επίσης του Πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα Matthew Lodge, του προέδρου της Βουλής της Νέας Ζηλανδίας Hon Trevor Mallard και του πολιτικού συμβούλου της κυβέρνησης του Καναδά Walter Bernyck.

Τιμές απέδωσαν το Τμήμα Τιμών του 547 Α/Μ.Τ.Π. και η Φιλαρμονική του δήμου Ρεθύμνης, επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε στο Μνημείο από τον Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου, παρουσία του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Κατά την ομιλία του, ο Πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα Αθανάσιος Σπύρου, ανέφερε: «Πριν από 81 χρόνια γράφτηκε στην Κρήτη μια από τις πιο ένδοξες σελίδες στην ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Με αξιοθαύμαστο σθένος και πνεύμα αυτοθυσίας ο κρητικός λαός πολέμησε για την ελευθερία. Στο πλευρό τους είχε συμμαχικούς στρατιώτες από την Αυστραλία, την Νέα Ζηλανδία και την Βρετανία. Η μάχη αιματηρή και με βαθύ, βαρύ, ανθρώπινο κόστος, έληξε με στρατιωτική ήττα, η οποία ήταν ηθική νίκη γιατί μέσα από τις στάχτες του πολέμου άνθισε η πίστη στην ικανότητα του ανθρώπου για ότι πιο υψηλό και αγαθό. Η Μάχη της Κρήτης μας εμπνέει δέος, θαυμασμό και ταπεινότητα. Είμαστε ευγνώμονες για τους Κρήτες και τους στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων για τον αγώνα και τη θυσία τους. Είμαστε ευγνώμονες στον κρητικό λαό για την αυταπάρνηση με την οποία συμπαραστάθηκε στους στρατιώτες μας όταν η μάχη είχε πια κριθεί και όταν οποιαδήποτε βοήθεια προσέφερε επέσυρε ακόμα και την ποινή του θανάτου. Στο πεδίο της μάχης και κατόπιν στα κρησφύγετα, σφυρηλατήθηκαν δεσμοί αδερφικοί, μεταξύ των στρατιωτών μας, των κρητών συμπολεμιστών τους και του κρητικού λαού. Οι δεσμοί αυτοί, παρέμειναν αλώβητοι και δυνάμωσαν με το πέρασμα του χρόνου. Κάθε χρόνο, επιστρέφοντας στην Κρήτη τιμούμε αυτούς τους δεσμούς, τις αξίες που υπερασπίστηκαν και πάνω απ’ όλα την υπέρτατη θυσία που έκαναν για εμάς. Στο όνομα αυτής της κληρονομίας έχω την χαρά να απονείμω και φέτος δωρεά στην Ιερά Μητρόπολη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων και βραβεία σε πρωτεύσαντες μαθητές από το Ρέθυμνο και τα Χανιά, βραβεία και που θεσμοθέτησε η Ένωση Αποστράτων της Αυστραλίας για να εκφράσει ευγνωμοσύνη στον κρητικό λαό και στους μοναχούς της Μονής Πρέβελη που συνέδραμαν στους Αυστραλούς στρατιώτες στην πιο κρίσιμη στιγμή. Σε αυτόν εδώ τον τόπο, ανανεώνουμε την υπόσχεσή μας να δικαιώσουμε τη θυσία των προγόνων μας και να διαφυλάξουμε τα αγαθά που μας κληροδότησαν. Αθάνατοι».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε η απονομή των υποτροφιών RSL σε πρωτεύσαντες μαθητές της Π.Ε. Ρεθύμνης και Π.Ε. Χανίων στις Πανελλήνιες Εξετάσεις,εκ μέρους της κυβέρνησης της Αυστραλίας που έχει καθιερώσει τις υποτροφίες σε ετήσια βάση. Πιο συγκεκριμένα, το βραβείο της 6ης Αυστραλιανής Μεραρχίας απονεμήθηκε στον Δημήτρη Καμπανάκη έχοντας συγκεντρώσει τον υψηλότερο αριθμό μορίων εισαγωγής στις σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις εξετάσεις του Ιουνίου 2021 από την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου. Εκ μέρους του παρέλαβαν το βραβείο οι γονείς του Μανώλης και Φωτεινή Καμπανάκη. Επίσης, βραβείο στην μνήμη του αρχιμανδρίτη Αγαθάγγελου Λαγκουβάρδου Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Πρέβελη απονεμήθηκε στον Εμμανουήλ Γιαννούλη έχοντας συγκεντρώσει τον υψηλότερο αριθμό μορίων εισαγωγές στις σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις εξετάσεις του Ιουνίου 2021 από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Επιπλέον, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων ο Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Κεφαλογιαννης, εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Νικόλαος Κακογιαννάκης, εκ μέρους του Δήμου Ρεθύμνης ο Δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης, εκ μέρους του Δήμου Ανωγείων ο αντιδήμαρχος Ιωάννης Σαλούστρος, εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Ρεθύμνης Αντισυνταγματάρχης Πεζικού Γεώργιος Τσιαντούλας, εκ μέρους της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ρεθύμνης ο Αστυνομικός Διευθυντής Ευάγγελος Αλεβυζάκης, εκ μέρους του Λιμεναρχείου Ρεθύμνης ο Υπολιμενάρχης Πρωτάρχης Κυριάκος Παττακός, εκ μέρους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνης ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών νομού Ρεθύμνης, Πύραρχος Αντώνης Πρωτοπαπαδάκης, εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κρήτης ο Αντιπρύτανης Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, εκ μέρους του ΕΛΜΕΠΑ ο Αντιπρύτανης και Καθηγητής Νεκτάριος Παπαδογιάννης, εκ μέρους της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Παράρτημα Ρεθύμνης ο Ταξίαρχος εν αποστρατεία Γρηγόριος Αρχοντάκης, εκ μέρους του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών ο Γενικός Γραμματέας και Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Ιωάννης Αποστολάκης και τέλος, αντιπροσωπεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και ο Ιωάννης Πετράκης πρόεδρος του Συλλόγου Βρακοφόρων Κρήτης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση των εθνικών ύμνων.