17 °C Rethymno, GR
30/11/2022

ΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Προχωρά η κατασκευή του 16ου δημοτικού σχολείου στον Τίμιο Σταυρό

Το γενικότερα πρόβλημα της κατασκευαστικής αγοράς με τις ανατιμήσεις των οικοδομικών υλικών και τις σοβαρές καθυστερήσεις που καταγράφονται στις παραγγελίες των υλικών, επηρεάζει αρκετά τα εργοτάξια τα οποία υπολειτουργούν.

Αυτό συμβαίνει και με το έργο κατασκευής τους 16ου δημοτικού σχολείου στην περιοχή του Τιμίου Σταυρού, το οποίο εξελίσσεται μεν αλλά με χαμηλότερους ρυθμούς. Όπως εξηγεί μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο επιβλέπων του έργου από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Ρεθύμνης Βασίλης Ποθητός, έχουν ολοκληρωθεί οι εκσκαφές και το έργο πλέον βρίσκεται στα μπετά. Από τα πέντε συνολικά κτίρια που προβλέπει η μελέτη έχει δοθεί το βάρος στα δυο, όπου στο ένα είναι στα μπετά το ισόγειο και ο πρώτος όροφος και στο δεύτερο το υπόγειο και οι κολώνες του 1ου ορόφου.

«Το έργο προχωρά και δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα πέραν των γνωστών που απασχολούν όλα τα εργοτάξια. Οι καθυστερήσεις στις προμήθειες αποτελούν ένα παράγοντα δύσκολο διαχειρίσιμο για τον οποίο δε ευθύνεται ο εργολάβος. Οι εργασίες προχωρούν αλλά όχι με τους ρυθμούς που θα θέλαμε. Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια και από τον εργολάβο και από εμάς για να μη χάνεται χρόνος και ευελπιστούμε ότι η εικόνα στην αγορά θα βελτιωθεί σύντομα, ώστε και οι εργασίες να επισπευθούν» ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο κ. Ποθητός ο οποίος συμπλήρωσε ότι σε αυτή την κατάσταση έρχεται να προστεθεί και ο παράγοντας του covid, καθώς όπως είπε όταν νοσήσουν οι εργάτες το εργοτάξιο είτε υπολειτουργεί είτε παύει να λειτουργεί για ένα διάστημα.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του δήμου Ρεθύμνης Άγγελος Μαλάς, ανέφερε ότι σε συνεργασία της Τεχνικής Υπηρεσίας με τον εργολάβο διευθετούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ζητήματα που παρουσιάζονται, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έγκαιρη παράδοση του έργου και μάλιστα όπως είπε με πολύ υψηλές ποιοτικά προδιαγραφές: «Ουσιαστικά είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα. Οφείλουμε να σταθούμε δίπλα σε αυτό, δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια και να ρίχνουμε ευθύνες στον εργολάβο. Από την άλλη εγώ είμαι αισιόδοξος ότι το έργο θα εξελιχτεί σωστά και όπως πρέπει, γιατί έχουμε ένα πολύ κάλο επιβλέποντα από την υπηρεσία μας, που πραγματικά το πονάει το έργο και ταυτόχρονα έχουμε και πολύ καλές συστάσεις για τον εργολάβο. Άρα εγώ αισιοδοξώ και για το χρονοδιάγραμμα και για την ποιότητα της δουλειάς του ότι θα είναι άριστη και θα αποδοθεί σε χρήση το συντομότερο δυνατό».

Αναφορικά με τις καθυστερήσεις παραγγελιών και υλικών ο κ. Μαλάς είπε: «Εκτιμώ ότι αυτό έχει να κάνει και με την επίλυση των θεμάτων από την Τεχνική Υπηρεσία και τον εργολάβο και θεωρώ ότι μέσα από τη συνεργασία μπορούν να αντιμετωπίσουν τα θέματα που προκύπτουν. Είναι κάτι που μπορούμε να διευθετήσουμε και να το λύσουμε. Σίγουρα είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα το οποίο δε μπορείς να το επιλύσεις αμέσως, προσπαθείς όμως όταν έχεις ένα έμπειρο και σωστό εργολάβο να κάνει τις προμήθειές του όσο γίνεται με χαμηλότερες τιμές και η υπηρεσία από την πλευρά της να είναι σε θέση να συντονίσει πολύ καλά το έργο, σε μια δεδομένη πολύ κακή στιγμή και για τις χρονικές παραδόσεις και με τα υλικά του έργου τα οποία έχουν να κάνουν με το τελικό αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά με πολύ καλή συνεργασία είμαι σίγουρος ότι το έργο θα τελειώσει και στην ώρα του και με πολύ καλή ποιότητα».

Η κατασκευή του 16ου δημοτικού σχολείου, ένα επταθέσιο δημοτικό σχολείο με προοπτική να εξελιχτεί σε εννιαθέσιο μιας και η δυναμικότητα του θα είναι 270 μαθητές, χαρακτηρίζεται από τον δήμο ως ένα πολύ σημαντικό έργο, με το οποίο αφενός θα εμπλουτιστεί ο αριθμός των νέων, σύγχρονων σχολικών μονάδων που έχει κατασκευάσει ο δήμος Ρεθύμνης τα τελευταία χρόνια και, αφετέρου θα αποσυμφορηθούν τα ήδη λειτουργούντα δημοτικά σχολεία της ευρύτερης περιοχής του δυτικού Ρεθύμνου, συνθήκη που αναμφίβολα θα ωφελήσει τη σχολική κοινότητα σε όλα τα επίπεδα.

Τι περιλαμβάνει η μελέτη του έργου

Το νέο 16ο δημοτικό σχολείο θα ανεγερθεί σε δημοτικό οικόπεδο συνολικής έκτασης 4.689,37 τ.μ., στην περιοχή Τιμίου Σταυρού.

Σύμφωνα με την τεχνική μελέτη, θα κατασκευαστούν δύο όροφοι κι ένα υπόγειο που θα πληρούν όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφάλειας των χρηστών τους και προστασίας του περιβάλλοντος, μέσα από περιβαλλοντικά συμβατές εγκαταστάσεις εξοικονόμησης ενέργειας (υγρομόνωση, θερμομόνωση, κλιματισμό, πυροπροστασία, εξωτερικά κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή κ.ά.). Θα διαθέτει αίθουσα Η/Υ, κατάλληλα εξοπλισμένα γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ, μικρό υπαίθριο θέατρο, ανελκυστήρα κ.ά.

Η νέα σχολική μονάδα θα φιλοξενήσει τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του 16ου δημοτικού σχολείου Ρεθύμνης, οι οποίοι μέχρι σήμερα ταλαιπωρούνταν σε μια σχολική δομή που δεν πληρούσε τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Σημειώνεται ότι η οικοπεδική γη, ιδιοκτησίας του δήμου Ρεθύμνης και εμβαδού 4.689,37 τ.μ., όπου θα αναγερθεί το νέο σχολείο, βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το ήδη υπάρχον διδακτήριο, είναι εντός τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου Ρεθύμνης, στην περιοχή Τίμιος Σταυρός. Αναμένεται δε, ότι η ανέγερση του νέου διδακτηρίου, θα αποσυμφορήσει τις όμορες σχολικές μονάδες, αφού θα επιτρέψει την ομοιόμορφη και πιο λειτουργική κατανομή του μαθητικού δυναμικού της περιοχής.

Το νέο 16ο δημοτικό σχολείο που θα κατασκευαστεί στον Τίμιο Σταυρό θα είναι 7/θέσιο με δυνατότητα ωστόσο να γίνει 9/θέσιο και δυναμικότητα φιλοξενίας έως και 270 μαθητών.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό 3.530.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα του ΥΠ.ΕΣ. «Αντώνης Τρίτσης».

Η συμβατική διάρκεια εκτέλεσης και ολοκλήρωσης των εργασιών είναι 24 μήνες.

 

Στοιχεία δόμησης

Η συνολική επιφάνεια κάλυψη του είναι 992,64 m2

Δόμηση Ισογείου: 794,18 m2

Δόμηση Α’ Ορόφου: 538,03 m2

Απόληξη κλιμακ.: 39,25 m2

Η συνολική επιφάνεια: 1.371,46 m2

Υπόγειο: 830,15 m2

Η/Χ: 181,44 m2

Όγκος: 5.146,13 m2

Περιβάλλων χώρος: 3.813,62 m2

Όγκος: 5.146,13 m2

Περιβάλλων χώρος: 3.813,62 m2