Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες του τμήματος προγραμματισμού και της Τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Ρεθύμνου εν όψει του νέου προγράμματος του ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα του άξονα που άφορα στα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έρχεται ως συνέχεια του προγράμματος ΟΧΕ (Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων), στο οποίο συμμετείχε ο δήμος Ρεθύμνου με τον δήμο Αγίου Βασιλείου, δρομολογώντας σημαντικά έργα στην πόλη και τους οικισμούς. Το νέο πρόγραμμα ωστόσο αφορά αποκλειστικά και μόνο τους μητροπολιτικούς δήμους με δράσεις βιώσιμης αστικής κινητικότητας σε μια ακτίνα από τον Πλατανιά μέχρι και το ύψος του στρατοπέδου. Ο προϋπολογισμός για τον μητροπολιτικό δήμο του Ρεθύμνου ανέρχεται σε 15 εκ. ευρώ, ποσό που όμως ενδέχεται να διπλασιαστεί, καθώς οι εκπτώσεις «επιστρέφουν» στα ταμεία του δήμου που έχει την δυνατότητα να συμπεριλάβει νέες παρεμβάσεις.
Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες συζητήσεις του δήμου και της αρμόδιας υπηρεσίας με τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κρήτης, καθώς το ζητούμενο και σε αυτή την περίπτωση είναι να υπάρχει ωριμότητα στις μελέτες, ώστε μόλις ανοίξει το πρόγραμμα να μπορούν να κατατεθούν οι σχετικοί φάκελοι. Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν στα «Ρ.Ν.» τόσο ο δήμαρχος Ρεθύμνου όσο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, το συγκεκριμένο πρόγραμμα βασίζεται στη φιλοσοφία της αναζωογόνησης των γειτονιών και της σύνδεσής τους μεταξύ τους. Στις περιοχές παρέμβασης περιλαμβάνονται με ένα πλέγμα αναπλαστικών υποδομών τόσο η περιοχή της Καλλιθέας όσο και του Μασταμπά, ενώ στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα υποβληθεί προς ένταξη και η κατασκευή νηπιαγωγείου στην οδό Ασκούτση.
Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», μετά και την πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποίησε στο Ηράκλειο με την προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής Μαρία Κασσωτάκη, ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» τόνισε: «Είχαμε συνάντηση την περασμένη εβδομάδα στη Διαχειριστική Αρχή της περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο όπου και κάναμε μια ακτινογραφία των ήδη ενταγμένων έργων, τα χρονοδιαγράμματά τους και σε ποιο βαθμό φτάνουν. Διαπιστώσαμε ότι σε μεγάλο βαθμό η υπηρεσία έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, υπάρχουν κάποια τεχνοκρατικά θέματα για τα οποία έχουμε συνεννοηθεί πως θα λυθούν και συγχρόνως μιλήσαμε σε μια πολύ πρώιμη συζήτηση για το πως θα ενεργοποιήσουμε το επόμενο πρόγραμμα που αφορά στη βιώσιμη αστική κινητικότητα, όπου ο δήμος Ρεθύμνης έχει ένα πολύ μεγάλο μερίδιο. Έχουμε ήδη καταρτίσει μια πρόταση σαν δήμος Ρεθύμνου, θα πρέπει να την «κουμπώσουμε» μαζί με τις απόψεις της Διαχειριστικής Αρχής, για να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις στον αστικό ιστό της πόλης του Ρεθύμνου. Είναι έργα της γειτονιάς. Στις γειτονιές πρέπει να πάμε. Αυτά μελετούμε σαν υπηρεσία, θα καταθέσουμε σύντομα την πρότασή μας και στο δημοτικό συμβούλιο και στη Διαχειριστική Αρχή. Στην συνέχεια θα δεχτούμε τις παρατηρήσεις και υποδείξεις, γιατί αυτό το έργο είναι μεν αποσπασματικό, γιατί γίνεται σε διαφορετικά σημεία της πόλης, αλλά όλα μαζί θα συνθέσουν ένα λειτουργικό αποτέλεσμα που λέγεται αναβάθμιση των περιοχών.
Πρόκειται για πρόγραμμα που έρχεται ως συνέχεια των ΟΧΕ (Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων) τώρα όμως ο δήμος Ρεθύμνου είναι μόνος του δικαιούχος (την προηγούμενη φορά ήταν μαζί με τον δήμο Αγ. Βασιλείου) και οι παρεμβάσεις αφορούν σε αστικές περιοχές και μόνο. Η περιοχή παρέμβασης εκτείνεται από το στρατόπεδο μέχρι και τον Πλατανιά με παρεμβάσεις που έχουν στόχο την αναβάθμιση της γειτονιάς και εμείς βάλαμε να συνδεθούνε μεταξύ τους. Ο προϋπολογισμός είναι περίπου 15 εκ. ευρώ. Και όλες οι εκπτώσεις επιστρέφουν σε εμάς».
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Άγγελος Μαλάς, σε δηλώσεις του ανέφερε: «Είναι ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα για το οποίο έχουμε κάνει μια πρώτη κουβέντα και έχουμε καταρτίσει τους άξονες και τη βασική λογική που θέλουμε να επικρατήσει. Η Περιφέρεια μας εξήγησε ότι το πρόγραμμα αφορά σε αστικές αναπλάσεις, δεν αφορά χωριά, οικισμούς και περιαστικά σημεία και ουσιαστικά λέμε ότι αναζωογονούμε συγκεκριμένα σημεία της πόλης, τα οποία δεν είναι μόνο αναπλαστικού χαρακτήρα, μπορεί να είναι σύνθετες ενέργειες οι οποίες δίνουν προστιθέμενη αξία στη γειτονιά. Οι αναπλάσεις κυρίως ήταν σημειακές ή γραμμικές. Τώρα παίρνουμε τη λογική της γειτονιάς, δηλαδή η διαχειριστική αρχή είναι μεν ένα πολύ καλό μάτι, παρόλο που είχε κοπεί η ανάπλαση γύρω από το 2ο γυμνάσιο – ΓΕΛ αλλά της φιλοσοφίας αυτής που αφορούσε παρέμβαση σε ένα σχολείο, και δημιουργία ενός πολυχώρου που το πρωί να δημιουργείται από τη λειτουργία του σχολείου, το απόγευμα από τους περίοικους και να δράττει το ένα συμπληρωματικά με το άλλο.
Τη λογική αυτή αντιλήφθηκε και μας το είπε η Περιφέρεια ότι έτσι θέλουμε να λειτουργήσουμε στο καινούριο ΕΣΠΑ που ουσιαστικά θα αφορά αυτές τις παρεμβάσεις. Έτσι λοιπόν ουσιαστικά θα μπορούμε να αναπλάσουμε μια πλατεία, να δημιουργήσουμε δραστηριότητα ή να κάνουμε κάποιες άλλες παρεμβάσεις που να μπορούν να αναζωογονήσουν τη γειτονιά, και δημιουργώντας τη συνδετήρια οδό που μπορεί να ενώσει δύο γειτονιές. Για παράδειγμα στον Μασταμπά, όταν το ενώσουμε με την Καλλιθέα, δημιουργώντας μια γέφυρα. Αυτή είναι μια σύνθετη φιλοσοφία, η οποία στην πορεία μπορεί να πάει αθροιστικά και να είναι ο προπομπός άλλων έργων που μπορεί να ακολουθήσουν.
Είχαμε βάλει αρκετές μελέτες μέσα, οι οποίες αφορούσαν μια προετοιμασία πριν από έναν χρόνο. Κάποια από αυτά ήδη έχουμε ξεκινήσει να τα υλοποιούμε. Υπάρχει μια πρόταση συνολική και όπως προχωράει το πρόγραμμα επικαιροποιείς κάποια πράγματα».