16 °C Rethymno, GR
26/11/2022

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΤΟΥΣ

Με πρόγραμμα και συστηματικό διάβασμα πέτυχαν τον στόχο τους 461 μαθητές του Ρεθύμνου

Των Ελπίδα Αριστείδου και Εμμανουέλα Φωτάκη

 

Διατήρηση των βάσεων των ιατρικών, πολυτεχνικών και αρχιτεκτονικών σχολών σε υψηλά επίπεδα, πτώση στις νομικές σχόλες και αυξομειώσεις στις υπόλοιπες σχολές, δείχνουν τα αποτελέσματα των βάσεων εισαγωγής που ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης το υπουργείο Παιδείας.

Το 93% των επιτυχόντων εισάγεται σε σχολή – τμήμα μέσα στις πρώτες 10 προτιμήσεις του όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, ενώ συνολικά εισήχθησαν 61.682 υποψήφιοι των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ στα ΑΕΘ της χώρας.

Φέτος, λόγω της ΕΒΕ και των συντελεστών που επέλεξαν τα ΑΕΙ, έμειναν κενές περισσότερες από 10.000 θέσεις.

Παράλληλα τα αποτελέσματα τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε τοπικό επίπεδο δείχνουν ότι στα ΕΠΑΛ ο συναγωνισμός είναι μεγάλος και οι υψηλές επιδόσεις δεν αφήνουν κενές θέσεις στα ΑΕΙ, ενώ παράλληλα πολλοί υποψήφιοι με καλή βαθμολογία έμειναν εκτός.

Στο Ρέθυμνο συνολικά 461 μαθητές θα είναι από τον Σεπτέμβριο φοιτητές στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Στα Γενικά λύκεια του Ρεθύμνου 657 παιδιά είχαν συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις. Από αυτούς οι 414 εισήχθησαν σε μία σχολή (ποσοστό επιτυχίας 63,01%), ενώ στα ΕΠΑΛ συμμετείχαν στις εξετάσεις 207 μαθητές, εκ των οποίων εισήχθησαν οι 47 (ποσοστό επιτυχίας 22,71%).

Η ανάρτηση των βαθμολογιών των μαθημάτων, στα οποία διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι, έδωσε τέλος στην αγωνία τους. Για άλλους ήταν ημέρα χαράς, ικανοποίησης και δικαίωσης των κοπιωδών προσπαθειών και για άλλους ημέρα απογοήτευσης, αφού τα αποτελέσματα δεν ήταν αντίστοιχα των προσδοκιών τους.

 

Οι νέοι φοιτητές μιλούν στα «Ρ.Ν.»

Ο Μάριος Φωτεινάκης από το 1ο ΓΕΛ πέτυχε πρώτος στο Χημικό Αθηνών: «Είμαι πολύ ευχαριστημένος που πέρασα πρώτος στην πρώτη μου επιλογή. Ήταν μια δύσκολη χρονιά για όλους μας, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και είχαμε να διαχειριστούμε και μια ύλη που ήταν πολύ μεγάλη. Αφού πέρασαν όλα αυτά, πλέον είμαι πολύ χαρούμενος».

Η Δέσποινα Μαραθάκη από το 2ο ΓΕΛ, συγκέντρωσε 19.300 μόρια και εισήχθη πρώτη στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στην Αθήνα: «Περίμενα ότι θα μπω σε αυτή τη σχολή, αλλά όχι ότι θα περάσω πρώτη. Νιώθω ότι ανταμείφθηκαν οι κόποι μου γιατί καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς είχα ισχυρό κίνητρο και ήθελα πολύ να πετύχω την πρώτη μου επιλογή, όπως και έγινε».

Η Έλενα Καλλιτσουνάκη, από το 1ο ΓΕΛ Ρεθύμνου συγκέντρωσε 19.044 μόρια και περνά στην Ιατρική Σχολή Αθηνών με σειρά κατάταξης 86: «Είμαι πολύ ευχαριστημένη που πέρασα στην ίδια σχολή με την αδερφή μου. Ήταν η πρώτη μου επιλογή και χαίρομαι γιατί ήταν μια απαιτητική χρονιά και από άποψη ψυχολογίας και από άποψη επιδόσεων. Αν οργάνωνες τον χρόνο σου ήταν εύκολο να εξισορροπήσεις τις δυσκολίες και να πετύχεις τελικά τον στόχο σου» μας είπε.

Η Μαριάννα Ρασούλη από το 4ο ΓΕΛ πέτυχε στη Νομική Αθηνών με σειρά κατάταξης 167: «Δεν είχα αγωνία και άγχος απ’ όταν βγήκαν οι βαθμολογίες, γιατί είχα υψηλότερα μόρια από τις περσινές βάσεις. Ήρθε όμως η επιβεβαίωση και είμαι πολύ χαρούμενη που πέτυχα την πρώτη μου επιλογή. Ήταν μια δύσκολη χρονιά, αλλά με πρόγραμμα και έχοντας ένα ξεκάθαρο στόχο μπορείς να τα βγάλεις πέρα».

Η Δέσποινα Μαλλιαρού από το 3ο ΓΕΛ πέτυχε τη Νομική Αθηνών με σειρά κατάταξης 87: «Ήταν το ιδανικό αποτέλεσμα για εμένα γιατί ήταν η πρώτη μου επιλογή. Νιώθω ευχαριστημένη, χαρούμενη, ευτυχισμένη, παρόλο που η βαθμολογία μου ξεπερνούσε τις περσινές βάσεις».

Η Ευαγγελία Σπυριδάκη από το 3ο ΓΕΛ πέτυχε τη Νομική Αθηνών: «Ήταν η πρώτη μου επιλογή γιατί θέλω να μπω στο Διπλωματικό Σώμα. Νιώθω ανακουφισμένη που ανταμείφθηκαν οι κόποι μου, γιατί η χρονιά που διανύσαμε ήταν πολύ δύσκολη».

Η Αργυρώ Φουρφουλάκη από το 2ο ΓΕΛ πέτυχε τη Νομική Αθηνών με σειρά κατάταξης 70: «Είμαι πολύ ενθουσιασμένη που πέρασα στην πρώτη μου επιλογή, αν και ήταν αναμενόμενο γιατί είχα περισσότερα μόρια από τις βάσεις τις περσινές. Ανυπομονώ για τη νέα μου ζωή, σε μια διαφορετική πόλη και με διαφορετικά δεδομένα».

Ο Σπύρος Σπαντιδάκης από το 1ο ΓΕΛ πέτυχε την Ιατρική Σχολή στα Γιάννενα, με σειρά κατάταξης 12: «Είμαι πολύ ευχαριστημένος γιατί ήθελα να περάσω στα Γιάννενα. Πιστεύω ότι η ποιότητα ζωής και το πανεπιστήμιο είναι πολύ καλά. Ήταν μια πολύ αγχωτική και κουραστική χρονιά, αλλά μπορούσα να βγαίνω και να κάνω αθλητισμό. Έβγαινα μια φορά την εβδομάδα και τρεις φορές έκανα προπονήσεις».

Ο Στέφανος Γεωργόπουλος από το 1ο ΓΕΛ πέτυχε τη Νομική Σχολή Αθηνών, με σειρά κατάταξης 57: «Ήταν η πρώτη μου επιλογή και ήμουν 900 μόρια πάνω από τις περσινές βάσεις, άρα σίγουρα περνούσα. Πάμε γι’ άλλα τώρα».

Η Χαρίκλεια Βιδιαδάκη από το 2ο ΓΕΛ πέτυχε τη Νομική Αθηνών με σειρά κατάταξης 330: «Πέρασα στην πρώτη μου επιλογή και ένιωσα ότι οι προσπάθειες οι δικές μου, της μαμάς μου που ήταν καθηγήτρια μου, και των άλλων μου καθηγητών, ανταμείφθηκαν. Ευελπιστώ το όνειρο που είχα τόσο καιρό να αποδειχθεί αντάξιο των προσδοκιών μου και να μου αρέσει πραγματικά αυτό το επάγγελμα».

Η Στέλλα Παυλάκη από το Πειραματικό λύκειο πέτυχε την Ιατρική Θεσσαλονίκης με σειρά κατάταξης 79: «Ήταν η δεύτερη μου επιλογή, πρώτη είχα βάλει την Αθήνα. Νόμιζα ότι θα μπω Αθήνα αλλά και η Θεσσαλονίκη δε με νοιάζει. Η χρονιά είχε δυσκολίες και πολύ διάβασμα αλλά ευτυχώς τελείωσε και πέτυχα τον στόχο μου».

O Στέλιος Μπαγουράκης, από το 1ο ΓΕΛ συγκέντρωσε 18.125 μόρια πέτυχε τον στόχο που ήταν η Ιατρική Αλεξανδρούπολης με σειρά κατάταξης 68. Η ικανοποίηση του ήταν τεράστια αφού κατάφερε με συστηματικό διάβασμα και πρόγραμμα να εισαχθεί στη σχολή που είχε επιλέξει: «Η ιατρική ήταν η πρώτη μου επιλογή ήταν κάτι που το ήθελα πολύ. Επειδή και οι δυο γονείς μου είναι γιατροί, τους παρατηρούσα όλα αυτά τα χρόνια και έβλεπα ότι μου άρεσε η επιστήμη της ιατρικής. Κατάλαβα ότι με μεθοδικό διάβασμα και προσπάθεια μπορούσα να τα καταφέρω και έτσι και έγινε».

Η Γεωργία Βλαστού από το 1ο ΓΕΛ πέτυχε ένατη στην Ιατρική σχολή Ηρακλείου: «Είμαι ενθουσιασμένη, χαρούμενη, νιώθω ικανοποίηση για τους κόπους μου που ανταμείφθηκαν και είμαι και ανυπόμονη για το νέο κεφάλαιο στη ζωή μου. Είχε αρκετές δυσκολίες αυτή η χρονιά, αλλά φάνηκε ότι μπορείς να πετύχεις τον στόχο σου αν προσπαθήσεις αρκετά».

Ο Γεώργιος Τριπολιτάκης από το 2ο ΓΕΛ με 19.640 μόρια, εισάγεται πρώτος στη σχολή Διοίκησης Τουρισμού στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Η δίδυμη αδερφή του Άννα Τριπολιτάκη, με 16.400 μόρια εισάγεται τρίτη στην αντίστοιχη σχολή Διοίκησης Τουρισμού στην Πάτρα. Και για τα δυο αδέρφια η σχολή Διοίκησης Τουρισμού ήταν η πρώτη και μοναδική τους επιλογή: «Δεν δηλώσαμε καμιά άλλη σχολή. Νιώθουμε μεγάλη χαρά και ικανοποίηση καθώς ήταν η μοναδική μας επιλογή. Έχουμε εργαστεί στην οικογενειακή ξενοδοχειακή επιχείρηση και γι’ αυτό κάναμε αυτή την επιλογή. Ευχαριστούμε πολύ για τη στήριξη των γονιών και των καθηγητών μας».

Πρώτη στο Παιδαγωγικό τμήμα Ρεθύμνου εισήχθη η Μαρία – Μαρίνα Μοναχού από το 2ο ΓΕΛ που συγκέντρωσε 19.300 μόρια: «Πέρασα πρώτη στην πρώτη μου επιλογή, άρα όπως είναι λογικό είμαι πολύ ευχαριστημένη. Ελπίζω όλοι όσοι έδωσαν φέτος πανελλήνιες να αισθάνονται το ίδιο και να έχουν ανταμειφθεί οι κόποι τους».

Η Δέσποινα Σουφαλιδάκη από το 2ο ΓΕΛ εισήχθη τρίτη στο τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης στο Ρέθυμνο «Το ήθελα από μικρή και δόξα τον Θεό το κατάφερα. Ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά, με άγχος, ελάχιστο χρόνο και διάβασμα, αλλά με υπομονή και επιμονή και με τη σκέψη ότι όλα τα παιδιά το περνάμε μαζί, πήγαν όλα καλά».

Η Ειρήνη Ρακιτζή από το Πειραματικό λύκειο, πέτυχε στην πρώτη της και μοναδική της επιλογή, 22η, στο τμήμα Φιλολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης με: «Το τμήμα φιλολογίας ήταν η πρώτη και η μοναδική μου επιλογή και από άποψη σχολής και από άποψη πανεπιστημίου. Επέλεξα να μείνω στο Ρέθυμνο γιατί εμπιστεύομαι το πανεπιστήμιο Κρήτης, γιατί θεωρώ πως είναι αν όχι το καλύτερο, ένα από τα καλύτερα στην Ελλάδα, και είμαι πολύ χαρούμενη γιατί θα σπουδάσουμε οικογενειακώς στο πανεπιστήμιο Κρήτης μιας και εκεί ο πατέρας μου κάνει το διδακτορικό του, η μητέρα μου μεταπτυχιακό και ο αδερφός μου προπτυχιακό».

Η Μαριάννα Μεταξάκη πέτυχε στη Νομική σχολή ΑΠΘ. «Είμαι πολύ ικανοποιημένη που πέτυχα τον στόχο μου».

Ο Μανώλης Σαριδάκης από το 1ο ΓΕΛ πέτυχε στη σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού πανεπιστημίου Αθηνών με σειρά κατάταξης 27: «Είμαι παρά πολύ ευχαριστημένος γιατί πέρασα στη δεύτερή μου επιλογή. Χάρηκα πολύ γιατί ήταν μια χρονιά με πολύ προσπάθεια και τελικά φάνηκε ότι οι κόποι μας ανταμείφθηκαν».

Η Αναστασία Κωσταράκου, συγκέντρωσε 18.600 μόρια και πέτυχε στο τμήμα Φυσικοθεραπείας Πάτρας: «Είμαι πολύ ευχαριστημένη γιατί πέτυχα σε μια σχολή της επιλογής μου. Η χρονιά ήταν δύσκολη όμως μπόρεσα με σωστό προγραμματισμό και διάβασμα να ανταπεξέλθω».

Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντουλάκης, συγκέντρωσε 18.038 μόρια και πέτυχε στο τμήμα Φιλολογίας Αθηνών: «Νιώθω πολύ όμορφα και μεγάλη ανακούφιση που τέλειωσε αυτός ο Γολγοθάς των πανελληνίων και απόλυτα δικαιωμένος. Ήταν μια πολύ ψυχοφθόρα και δύσκολη διαδικασία που με ταλαιπώρησε και ευτυχώς όλα πήγαν καλά στο τέλος. Η επιθυμία μου να περάσω στη συγκεκριμένη σχολή ήταν η κινητήριος δύναμη σε όλη τη διαδικασία και ανυπομονώ για το νέο μου ξεκίνημα».

Η Άννα Λούζι, από το 3ο ΓΕΛ συγκέντρωσε 17.570 μόρια περνά στη Νομική Θεσσαλονίκης: «Είμαι πολύ χαρούμενη προφανώς που πέτυχα στη Νομική σχολή και μάλιστα στηνΘεσσαλονίκη».

Ο Γιάννης Ποθητός, συγκέντρωσε 17.310 μόρια και πέτυχε στη σχολή Πυροσβεστών: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος γιατί το περίμενα, παρόλο που οι βάσεις έπεσαν πάρα πολύ (600 μόρια). Για μένα η διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων ήταν μια δύσκολη διαδικασία. Είχε πολύ διάβασμα και πολλές θυσίες. Σταμάτησα και τον αθλητισμό για να αφοσιωθώ στο διάβασμα, όμως ευτυχώς όλα πήγαν καλά και πέτυχα τον στόχο μου».

Ο Αναστάσιος Φασουλάς από το 1ο ΕΠΑΛ πέτυχε στο τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών στο πανεπιστήμιο Κρήτης με σειρά κατάταξης 5: «Ήταν η πρώτη μου επιλογή, το περίμενα γιατί είχα παραπάνω μόρια, αλλά ήταν μια δύσκολη χρονιά γενικά και απαιτητική. Διάβαζα και δεν έβγαινα πολύ».

Ο Ανδρέας Μπερβανάκης από το 3ο ΓΕΛ πέρασε πρώτος στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΛΜΕΠΑ . «Ήταν η πρώτη μου επιλογή και είμαι πολύ ικανοποιημένος».

Ο Σπύρος Παντέλας, πέτυχε στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών Θεσσαλονίκης: «Είμαι αρκετά ευχαριστημένος, ικανοποιημένος από τον εαυτό μου. Αυτό που κατάλαβα είναι ότι η χρονιά πάρα το ότι είναι δύσκολη και κουραστική περνά γρήγορα και ευτυχώς το αποτέλεσμα στο τέλος με δικαιώνει».

Η Ραφαηλία Μακρυδάκη, συγκέντρωσε 17.380 μόρια και περνά στο τμήμα Λογοθεραπείας Πατρών: «Είμαι πολύ ευχαριστημένη που πέτυχα στο πανεπιστήμιο. Ήταν μια δύσκολη χρονιά καθώς χρειάστηκε να διαβάσω αρκετά για να πετύχω τον στόχο μου».

Ο Βαγγέλης Κουκάκης, συγκέντρωσε 15.430 μόρια και πέρασε όγδοος στη σχολή Ικάρων: «Ήταν η πρώτη μου επιλογή, είμαι πολύ ευχαριστημένος από την απόδοσή μου. Όταν είδα το μήνυμα με τα αποτελέσματα χάρηκα πάρα πολύ και είμαι έτοιμος για ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή μου».

 

 

Ο Δημήτρης Σταματάκης από το 2ο ΓΕΛ πέτυχε στη Κτηνιατρική σχολή ΑΠΘ με σειρά κατάταξης 13: «Η πρώτη μου επιλογή ήταν η Ιατρική αλλά είμαι πολύ ευχαριστημένος και με την κτηνιατρική. Είδα τα μαθήματα και μου αρέσουν. Η χρονιά που πέρασε ήταν ιδιαίτερη, λόγω της καραντίνας, αλλά θα έλεγα ότι πέρασε ομαλά. Στο τέλος με δυσκόλεψε λίγο, αλλά ευτυχώς τα κατάφερα».

Η Κωνσταντίνα Βρέτζου από το 3ο ΓΕΛ πέτυχε στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανολόγων Υπολογιστών στο πολυτεχνείο Χανίων, με σειρά κατάταξης 64: «Ήταν στις πρώτες μου επιλογές και είμαι 100% ευχαριστημένη και ανακουφισμένη γιατί ήταν πολύ κουραστική και αγχωτική αυτή η χρονιά. Ανυπομονώ για τη φοιτητική μου ζωή».

Ο Στέφανος Βαβαδάκης από το 3ο ΓΕΛ πέτυχε στη σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης στα Χανιά με σειρά κατάταξης 57: «Πέρασα στη δεύτερή μου επιλογή. Θα μπορούσα και καλύτερα. Δε διάβασα πολύ, αλλά αφού πέρασα πολυτεχνείο, μια χαρά».

Ο Αντρέας Παπαδογιάννης από το Πειραματικό λύκειο πέτυχε στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ με σειρά κατάταξης 76: «Ήταν η δεύτερη μου επιλογή και είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος . Η χρονιά  που προηγήθηκε ήταν δύσκολη ,απαιτούσε κόπους ,διάβασμα και θυσίες. Είμαι όμως ικανοποιημένος και  αισιόδοξος πλέον όμως γιατί έχουμε όλη τη ζωή μπροστά μας».

Η Σοφία Κρουσανιωτάκη από το 1ο ΓΕΛ πέτυχε την Αγγλική Φιλολογία στο ΑΠΘ με σειρά κατάταξης 53: «Νιώθω ανακούφιση και μια δικαίωση για τον κόπο μου, μιας και κατάφερα να περάσω στην πρώτη μου επιλογή. Φέτος η χρονιά είχε πολλά απρόβλεπτα, γιατί κόλλησα κορονοϊό και έχασα πολλές ώρες μαθημάτων και έλειπαν και καθηγητές για τον ίδιο λόγο και χάναμε και άλλες ώρες. Γενικά σαν Τρίτη Λυκείου δεν ήταν αυτό που περιμέναμε».

Ο Δημήτρης Απανωμεριτάκης από το 2ο ΓΕΛ πέτυχε στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στην Αθήνα με σειρά κατάταξης 100: «Ήταν η πρώτη μου επιλογή και είμαι πολύ χαρούμενος γιατί το έψαχνα για καιρό και είχα καταλήξει ότι μου αρέσει αυτή η σχολή και για τον λόγο αυτό ήμουν ενθουσιασμένος και κατά τη διάρκεια της χρονιάς και τώρα που τελικά πέρασα. Κατάλαβα μάλιστα ότι δεν χρειάζεται άγχος, γιατί είναι κάποιες γραπτές εξετάσεις και αν έχεις προετοιμαστεί καλά δε θα έχεις κανένα θέμα».

Η Μαρία και η Σοφία Δαφνομίλη, από το Πειραματικό λύκειο πέτυχαν στη σχολή Ψυχολογίας στο Ρέθυμνο με σειρά κατάταξης 3 και 11 αντίστοιχα: «Ήταν η πρώτη μας επιλογή και είμαστε πολύ ανακουφισμένες από το αποτέλεσμα. Επίσης νιώθουμε ανυπομονησία για την καινούρια χρονιά».

Η Αριστέα Αποστολάκη από το Πειραματικό λύκειο πέρασε 5η στη σχολή Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο πανεπιστήμιο Αθηνών με σειρά κατάταξης 5: «Ήταν η πρώτη μου επιλογή και είμαι πολύ χαρούμενη γιατί ήταν και δύσκολη χρονιά και η χαρά μου είναι διπλή. Ανυπομονώ για το νέο κεφάλαιο που θα ανοίξει στη ζωή μου».

Η Δέσποινα Γερμανάκη από το ΕΠΑΛ Σπηλίου πέτυχε στην Αγγλική Φιλολογία στο ΕΚΠΑ με σειρά κατάταξης 76: «Όλη τη χρονιά στόχευα σε αυτή τη σχολή και ευτυχώς το κατάφερα. Ήταν μια δύσκολη χρονιά, με τεράστια ύλη, αλλά οι καθηγητές ήταν πάντα εκεί να μας βοηθήσουν να τα καταφέρουμε».

Ο Μιχάλης Καπετανάκης από το 1ο ΓΕΛ πέτυχε στη σχολή Πληροφορικής του Οικονομικού πανεπιστημίου Αθηνών με σειρά κατάταξης 46: «Ήταν η πρώτη μου επιλογή και θέλω να ευχαριστήσω τους καθηγητές μου, την οικογένεια μου και τους φίλους μου που ζήσαμε όλοι μαζί αυτόν τον αγώνα. Θέλω να πω συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που έδωσαν φέτος πανελλήνιες ανεξαρτήτως του αποτελέσματος και να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όσους θα δώσουν του χρόνου. Το καλό πρόγραμμα και ο συνδυασμός διαβάσματος και ελεύθερου χρόνου ήταν αυτό που έκανα και κατάφερα εν τέλει να γράψω καλά και να περάσω στη σχολή που ήθελα».

Η Αντωνία Παπαδοσηφάκη από το 1ο ΕΠΑΛ πέτυχε το τμήμα Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας του πανεπιστημίου Πελοποννήσου με σειρά κατάταξης 4: «Ήταν η τρίτη μου επιλογή, αλλά είμαι αρκετά ευχαριστημένη. Η χρονιά ήταν πολύ δύσκολη γιατί δεν είχαμε δώσει εξετάσεις σε όλο το λύκειο, αλλά ευτυχώς μας βοήθησαν οι καθηγητές και καταφέραμε να πετύχουμε».

Ο Νίκος Κρεβατσούλης, συγκέντρωσε 13.580 μόρια και πέτυχε στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Δ.Π.Θ που ήταν και η πρώτη του επιλογή: «Είμαι πολύ ευχαριστημένος, ήταν η πρώτη μου επιλογή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τόσο την οικογένειά μου όσο και τους καθηγητές μου που με στήριξαν».

 

Συγχαρητήρια στους επιτυχόντες

Υψηλές επιδόσεις είχαν οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ με το ποσοστό επιτυχίας να ανέρχεται στο 90% αφού πέτυχαν την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ 110 μαθητές, σύμφωνα με τη διεύθυνση του σχολείου.

Η διευθύντρια και ο σύλλογος διδασκόντων συγχαίρουν με μήνυμά τους, τους μαθητές τους: «Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που είδαν τους στόχους τους να πραγματοποιούνται. Καλή φοιτητική ζωή και καλή σταδιοδρομία. Τα παιδιά που δεν τα κατάφεραν να μη τα παρατήσουν. Με περισσότερη προσπάθεια να ακολουθήσουν τα όνειρά τους. Αυτά που θα τους κάνουν ευτυχισμένους και τίμιους ανθρώπους και θα τους δίνουν χαρά και χαμόγελο».

Την παρακάτω συγχαρητήρια επιστολή απευθύνουν η διευθύντρια και οι καθηγητές του Εσπερινού Γενικού λυκείου Ρεθύμνου, προς τους μαθητές τους:

«Χθες ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των πανελληνίων εξετάσεων. Οι μαθητές μας πέτυχαν στις επιλογές τους και απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι, όταν κάποιος θέλει πολύ κάτι, το πετυχαίνει. Δεν πτοήθηκαν ούτε από τις αντίξοες συνθήκες της καθημερινότητάς τους, τις πολλές και ποικίλες υποχρεώσεις τους, τη σωματική κόπωση, αλλά επιδεικνύοντας μια απίστευτη ψυχική δύναμη και αντοχή, τώρα είναι έτοιμοι να δρέψουν τους καρπούς των κόπων τους και να τους απολαύσουν. Πολλά-πολλά συγχαρητήρια στα αγαπημένα μας παιδιά, στους ακούραστους μαχητές της ζωής.

 Τους ευχόμαστε να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν με επιτυχία τον νέο αγώνα που ξεκινούν σήμερα. Ευχόμαστε να αποτελέσουν κίνητρο και παράδειγμα προς μίμηση και για άλλους ενήλικες που άφησαν ανολοκλήρωτη την εκπαίδευσή τους. Τους λέμε πως είμαστε περήφανοι για αυτούς/ές και πως πάντα το σχολείο μας, το Εσπερινό λύκειο, θα είναι στο πλευρό τους, όποτε και για ό,τι χρειαστούν».

Ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Μανόλης Καρτσωνάκης σε μήνυμά του αναφέρει:

«Οι πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στις σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα σε κάθε σχολική χρονιά. Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής είναι η κορύφωση της αγωνίας χιλιάδων υποψηφίων και των οικογενειών τους.

Συγχαίρω θερμά όλους τους/τις επιτυχόντες/επιτυχούσες που κατάφεραν να εισαχθούν σε σχολές της επιλογής τους. Η επιτυχία τους αυτή συνιστά επιβράβευση της πολύχρονης προσπάθειάς τους για την κατάκτηση της γνώσης. Μια επιτυχία που είναι αναμφίβολα προσωπική, καθώς είναι αποτέλεσμα της δικής τους εργασίας. Στην πορεία όμως αυτή έχουν συμβάλει σε σημαντικό βαθμό τόσο οι εκπαιδευτικοί, που με ευσυνειδησία καθοδήγησαν τη μελέτη τους, όσο και οι γονείς και οι οικογένειές τους που στάθηκαν αρωγοί στο πλευρό τους.

Εύχομαι σε όλους οι νέοι δρόμοι να είναι γεμάτοι με εμπειρίες που θα οδηγήσουν στην προσωπική τους ανάπτυξη και στη διαμόρφωση μιας ισχυρής επαγγελματικής ταυτότητας, εφόδιο απαραίτητο ώστε να αντεπεξέλθουν με επιτυχία στις προκλήσεις του επαγγελματικού στίβου. Τους εύχομαι επίσης να απολαύσουν τη διαδρομή που θα τους φέρει πιο κοντά στην εκπλήρωση των ονείρων τους.

Ωστόσο, όσοι/όσες δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν με επιτυχία τη δοκιμασία αυτή, ας έχουν υπομονή, επιμονή και θάρρος να αδράξουν τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν μπροστά τους. Να τις διεκδικήσουν με θέληση και αποφασιστικότητα. Ας θεωρήσουν το αποτέλεσμα αυτό ως αφορμή για μία νέα προσπάθεια. Η πραγματικότητα στην οποία όλοι θα κληθούν να ζήσουν ως ενήλικες απαιτεί ανθρώπους που είναι ικανοί και έχουν την κλήση να σκέφτονται έξω από τα συνηθισμένα, να παρατηρούν και να αναλύουν με κριτική σκέψη και να λύνουν προβλήματα μέσω συνεργατικής μάθησης και εργασίας. Άλλωστε, ο Σοφοκλής στην Ηλέκτρα αναφέρει, «πόνου χωρίς οὐδὲν εὐτυχεῖ» δηλώνοντας την άρρηκτη σχέση ανάμεσα στον κόπο και την πραγματική ευτυχία».

Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, Μαρία Λιονή, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελληνίων Εξετάσεων σε μήνυμα της τόνιζε: «Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελληνίων Εξετάσεων θα ήθελα να συγχαρώ τους μαθητές και τις μαθήτριες του νομού μας, που πέτυχαν την εισαγωγή τους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, και οι οποίοι από σήμερα έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται δικαίωση και ικανοποίηση, καθώς ένας στόχος ετών εκπληρώθηκε μετά από επίπονη προσπάθεια και την αμέριστη συμπαράσταση των οικογενειών και των καθηγητών τους.

 Εύχομαι να απολαύσουν στο έπακρο το νέο συναρπαστικό ταξίδι στη γνώση, το οποίο ας αποτελέσει την αρχή, μόνο, για μια ξεχωριστή πορεία με συνεχή πρόοδο. Για όσους το ταξίδι των Πανελληνίων Εξετάσεων δεν κατέληξε στον επιθυμητό προορισμό, θα πρέπει να μην απογοητευτούν από το αποτέλεσμα, αλλά με όπλο την πολύτιμη πλέον εμπειρία τους να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους για να επιτύχουν τον στόχο τους με πίστη και αισιοδοξία».

Απευθυνόμενος στις/στους συμμετέχουσες/ντες στις Πανελλήνιες Εξετάσεις ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, σε μήνυμα του αναφέρει: «Σας συγχαίρω για την αξιοπρεπή προσπάθειά σας, τον έντιμο αγώνα σας, την επιμονή και αφοσίωση σας στον στόχο σας. Η περίοδος της προετοιμασίας σας για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, διεξήχθη κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες. Βιώσατε μια πολυεπίπεδη δοκιμασία που κλόνισε τις αντοχές όλου του πλανήτη. Παρά την επίδρασή της στην προσωπική σας ζωή αλλά και το κοινωνικό σας περιβάλλον, επιδείξατε αξιέπαινη ωριμότητα και ανθεκτικότητα, παραμένοντας προσηλωμένοι/ες στη στόχευση και τα όνειρά σας.

Το Ρέθυμνο, όλοι εμείς, είμαστε υπερήφανοι για τις/τους 864 υποψήφιες/ους των Γενικών λυκείων και των ΕΠΑΛ που, παρά τις ανατροπές, ολοκλήρωσαν τον κύκλο των μαθητικών τους χρόνων, θέτοντας εαυτόν στη διελκυστίνδα των πιο κρίσιμων, για τη μέχρι σήμερα ζωή τους, εξετάσεων.

Μοιραζόμαστε τη χαρά και τον ενθουσιασμό όσων πέτυχαν την εισαγωγή τους στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας.

Συμμεριζόμαστε το αίσθημα πληρότητας και δικαίωσης των γονιών και δασκάλων τους που, επί σειρά ετών, ήταν σταθεροί συνοδοιπόροι και υποστηρικτές της προσπάθειάς τους.

Αισιοδοξούμε για το μέλλον του τόπου μας, διαπιστώνοντας τη θέληση και την αποφασιστικότητα των νέων μας, ν’ ανοίξουν τα μάτια, το μυαλό και τα φτερά τους, για να κατακτήσουν ακαδημαϊκές και επαγγελματικές κορυφές, για την αντίσταση τους στα υλιστικά προτάγματα των καιρών, που ενθαρρύνουν τη μετριότητα, καθιστώντας απρόσιτη την αριστεία.

Αγαπητά μου παιδιά

Συνεχίστε τη φωτεινή διαδρομή που χαράξατε με τον κόπο σας, έχοντας πίστη στις δυνατότητες σας και την προσωπική σας αξία. Θα είμαστε, νοερά και πρακτικά, δίπλα σας.

Σε σας που επιτύχατε τον στόχο σας, εύχομαι η φοιτητική σας ζωή να σας ανταμείψει με εμπειρίες και επιτυχίες, αντάξιες της προσπάθειας και των προσδοκιών σας.

Σε σας που θα κληθείτε να επανακαθορίσετε τους στόχους και τον προσανατολισμό σας, εύχομαι να κάνετε σοφές επιλογές και αυτό που σήμερα φαντάζει στα μάτια σας ως κλειστή πόρτα, να σας ανοίξει ολόφωτα παράθυρα στο αύριο, για να εξελιχθείτε σε χρήσιμους υγιείς και ικανούς πολίτες.

Καλές σπουδές, επιτυχείς επιλογές, υγεία, δύναμη και τύχη σε όλους τους νέους και νέες του τόπου μας που εκκινούν για το μέλλον».

Ο δήμαρχος Αμαρίου κ. Παντελής Μουρτζανός, συγχαίρει τους μαθητές και σε μήνυμά του αναφέρει:

«Ως είθισται, η ημέρα ανακοίνωσης των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση επιφέρει πάντοτε έντονα συναισθήματα σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Θέλω να συγχαρώ θερμά το σύνολο των επιτυχόντων, με μια ιδιαίτερη μνεία στις μαθήτριες και στους μαθητές του δήμου μας. Αγαπητά μου παιδιά, ένα όμορφο και δημιουργικό ταξίδι προς αναζήτηση της επιστημονικής γνώσης μόλις ξεκινάει. Στους νέους ορίζοντες που ανοίγονται μπροστά σας, εύχομαι να συνεχίσετε να πορεύεστε με την ίδια επιμονή, κυνηγώντας με θάρρος τα όνειρά σας. Συγχαρητήρια αξίζουν τόσο στους γονείς σας που στάθηκαν δίπλα σας, όσο και στους εκπαιδευτικούς μας, που παρά τις δυσκολίες ανταποκρίθηκαν στο δύσκολο έργο τους. Απευθυνόμενος στους μαθητές που δεν έφτασαν στο επιθυμητό αποτέλεσμα, θέλω να τους πω ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις δεν είναι ο μοναδικός σταθμός στην πορεία τους και πως τίποτα δεν μπορεί να τους εμποδίσει να διεκδικήσουν το μέλλον που ονειρεύονται. Εύχομαι σε όλους υγεία και καλή πρόοδο!».

Ημέρα μεγάλης χαράς για την οικογένεια του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, ήταν η χθεσινή αναφέρει σε μήνυμά του, ο διευθύνων σύμβουλος του Ο.Α.Κ., κ. Άρης Παπαδογιάννης επισημαίνοντας πως: «Η οικογένεια του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης σήμερα, είναι πραγματικά χαρούμενη. Τα παιδιά εργαζομένων μας, κατάφεραν να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μετά από μια μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλλαν, μαζί με τις οικογένειες τους, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Ως διοίκηση, συγχαίρουμε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, τόσο αυτά που διακρίθηκαν και πέτυχαν τους στόχους τους, όσο κι εκείνα που δεν τα κατάφεραν και ίσως χρειαστεί να προσπαθήσουν ξανά. Ένα μεγάλο και ξεχωριστό «Μπράβο» ανήκει και στον εργαζόμενο μας, Χαρίδημο Μπομπολάκη, ο οποίο έδειξε σε όλους εμάς, ότι η πίστη και η επιμονή στους στόχους μας, είναι ο «μονόδρομος» για την επιτυχία, όσο κι αν χρειαστεί κάποιος να περιμένει γι’ αυτό».

Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, νομού Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου σε μήνυμα του ανέφερε:

 «Θέλω να συγχαρώ όλες τις μαθήτριες και όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στις πανελλαδικές. Για όσες και όσους ήρθε η πολυπόθητη επιτυχία, εύχομαι καλή συνέχεια στις σπουδές τους και καλή σταδιοδρομία. Ως ακαδημαϊκοί πολίτες πλέον, με προσπάθεια και θέληση θα επιτύχουν και τον νέο στόχο τους που είναι η κατάκτηση της επιστημονικής γνώσης και η απόκτηση του πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών.

Συγχαρητήρια όμως αξίζουν και σε εκείνες και εκείνους που δεν πέτυχαν την είσοδο στη τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά συμμετείχαν, προσπάθησαν και αγωνίστηκαν. Να ξέρουν ότι καμία προσπάθεια δεν πάει χαμένη. Στη ζωή τους θα υπάρξουν πολλές ακόμη μάχες και ευκαιρίες. Χρειάζεται αισιοδοξία και επιμονή.

Τέλος, συγχαρητήρια σε γονείς και εκπαιδευτικούς για τη συνδρομή και την συμβολή τους.

Εύχομαι καλή πρόοδο, υγεία και ευόδωση των στόχων σας».