15 °C Rethymno, GR
02/02/2023

275 ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΦΕΤΟΣ ΓΙΑ ΕΚΑΤΟ ΘΕΣΕΙΣ

Προγραμματισμός αξιοποίησης του νέου ΕΣΠΑ για την ανέγερση βρεφονηπιακών σταθμών στον δήμο Ρεθύμνου

-Οι υπάρχουσες θέσεις δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες

Σοβαρό παραμένει και φέτος το πρόβλημα για εκατοντάδες οικογένειες που αναζητούν μια θέση στους βρεφικούς σταθμούς του Ρεθύμνου για τα παιδιά τους. Οι δομές που υπάρχουν τόσο του δήμου όσο και ιδιωτών δεν αρκούν για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση, με αποτέλεσμα εκατοντάδες εργαζόμενες μητέρες να μην έχουν δυνατότητα να εξυπηρετηθούν. Το πρόβλημα δεν είναι φετινό, αντίθετα χρόνο με τον χρόνο αυξάνει και καθιστά επιτατική την αναγκαιότητα ανέγερσης νέων δομών για να καλυφθούν οι ανάγκες των οικογενειών.

Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά η αρμοδία αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής του δήμου Ρεθύμνης Άννα Ελευθεριάδου-Γκίκα για την ανέγερση ενός βρεφονηπιακού σταθμού απαιτούνται μεγάλα κτήρια και σημαντικός αριθμός προσωπικού.

Επεσήμανε επίσης ότι στόχος του δήμου Ρεθύμνου για τον οποίο μάλιστα θα υπάρξει συστηματική διεκδίκηση, είναι μέσα από το πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ, ώστε να μπορέσει να εξασφαλίσει ευρωπαϊκά κονδύλια για την ανέγερση τέτοιων δομών, συμβάλλοντας στην εξομάλυνση του προβλήματος που υπάρχει.

Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι τη φετινή χρονιά μόνο στον δήμο Ρεθύμνου έγιναν 275 αιτήσεις για δωρεάν φιλοξενία βρεφών στους βρεφικούς σταθμούς του δήμου την ώρα όπου οι διαθέσιμες θέσεις είναι 100. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι φέτος οι προσφερόμενες θέσεις για βρέφη στις δομές του δήμου είναι διπλάσιες σε σχέση με πέρυσι, καθώς ο σταθμός της παλιάς πόλης «Δελφινάκια» που λειτουργούσε μέχρι πρότινος ως παιδικός, από φέτος θα λειτουργήσει αποκλειστικά με βρεφικό τμήμα (άνω των 18 μηνών), ενώ θέσεις για βρέφη θα προσφέρει και ο σταθμός της Γωνιάς που θα λειτουργήσει για πρώτη φορά, ενώ αυξημένες για βρέφη είναι και οι θέσεις στον σταθμό των Μισσιρίων.

Αναφερόμενη στις προσπάθειες που καταβάλλει ο δήμος για να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν η κ. Ελευθεριάδου τόνισε: «Αναφορικά με τις αιτήσεις νηπίων θα καλύψουμε όλες τις αιτήσεις που έχουμε. Στα βρέφη θα έχουμε πρόβλημα. Ήδη καλύψαμε κάποιο κενό διπλασιάζοντας τι θέσεις στις δημοτικές δομές,  όμως το πρόβλημα δεν λύνεται. Ο προγραμματισμός του δήμου και της κοινωνικής του υπηρεσίας είναι μέσα από το νέο ΕΣΠΑ να διεκδικήσουμε χρήματα – γιατί έχει το ΕΣΠΑ πολλούς άξονες κοινωνικής πολιτικής – θα προσπαθήσουμε συντεταγμένα με εμπεριστατωμένες προτάσεις να διεκδικήσουμε χρήματα για να φτιάξουμε βρεφικούς σταθμούς, μεγάλους, για να καλύψομε τις ανάγκες τόσο σε ό,τι αφορά τον αριθμό τους, αλλά να έχουμε τη δυνατότητα να φιλοξενούμε βρέφη μικρότερα των 18 μηνών. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε δομές τέτοιες που να μπορούμε να εξυπηρετούμε τα βρέφη ήδη από έξι μηνών. Το πρόβλημα είναι μεγάλο γιατί δεν υπάρχουν θέσεις ούτε στους ιδιωτικούς. Είναι πολύ μικρός ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων για βρέφη, καθώς η λειτουργία βρεφικών σταθμών απαιτεί μεγάλα κτήρια και πολύ προσωπικό. Υπάρχει μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Μητέρες δεν μπορούν να εργαστούν γιατί δεν υπάρχουν δομές για τα βρέφη τους.

Συνολικά για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου μέσω ΕΣΠΑ έγιναν συνολικά 664 αιτήσεις. Αναλυτικότερα για βρέφη οι αιτήσεις που έγιναν ανέρχονται σε 275 τη στιγμή που οι διαθέσιμες θέσεις είναι 100, ενώ για τα νήπια έγιναν 389 αιτήσεις ενώ οι θέσεις είναι 360.

Οι δομές που θα υποδεχθούν παιδιά στον δήμο Ρεθύμνου είναι:

– Α’ Βρεφονηπιακός Σταθμός (Μυσσίρια).

– Β’ Βρεφονηπιακός Σταθμός (Μουσικό).

– Βρεφονηπιακός Σταθμός Ολοκληρωμένης Φροντίδας (Μασταμπάς).

– Παιδικός Σταθμός Ατσιποπούλου.

– Παιδικός Σταθμός Επισκοπή.

-Βρεφονηπιακός σταθμός Γωνιάς.

– Βρεφονηπιακός Σταθμός Λούτρας.

– Βρεφονηπιακός Σταθμός Αρμένων

– Βρεφονηπιακός Σταθμός Παλιάς Πόλης «Δελφινάκια».

– Το Κ.Δ.Α.Π. ΔΕ Αρκαδίου, με έδρα το ΓΕΛ Σταυρωμένου.

– Το Κ.Δ.Α.Π. ΔΕ Νικηφόρου Φωκά, με έδρα το ΓΕΛ Ατσιποπούλου.

– Το Κ.Δ.Α.Π. με την επωνυμία «Νέος Παιδικός Κόσμος» που λειτουργεί στο 15ο δημοτικό σχολείο Ρεθύμνου.

Με εξαίρεση το βρεφονηπιακό σταθμό Γωνιάς, που δεν είναι ακόμα έτοιμος (γραφειοκρατικά) όλοι οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά την επόμενη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο παρά το γεγονός ότι φέτος υπάρχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση από πλευράς του προγράμματος για τις συμβάσεις του προσωπικού, ο δήμος Ρεθύμνου προχωρά σε δίμηνες προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού, ώστε να ξεκινήσουν εγκαίρως την ερχόμενη Δευτέρα όλοι οι παιδικοί του σταθμοί.

Αντίθετα για τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) αναμένονται σχετικές οδηγίες, ιδιαίτερα για την περίπτωση του ΚΔΑΠ που στεγάζεται σε χώρους του 15ου δημοτικού σχολείου, μετά και την αναμόρφωση του εκπαιδευτικού προγράμματος που καθιστά το 15ο ΔΣ ολοήμερο σχολείο, δηλαδή θα λειτουργεί ως τις 17:30. Δεν είναι ακόμα σαφές αν για μια ώρα από τις 16:30 που ξεκινά τη λειτουργία του το ΚΔΑΠ θα λειτουργούν ταυτόχρονα το σχολείο και το ΚΔΑΠ.

Σε σχετικές δηλώσεις της στα «Ρ.Ν.», η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολίτικης του δήμου Ρεθύμνου Άννα Ελευθεριάδου- Γκίκα, ανέφερε:

«Φέτος διπλασιάσαμε τις θέσεις βρεφών στις δομές του δήμου και παράλληλα ανοίγουμε ένα νέο παιδικό σταθμό στη Γωνιά. Θα ξεκινούσε τη λειτουργία του και αυτός από τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου, ωστόσο υπάρχει μια γραφειοκρατική εκκρεμότητα από πλευράς ιδιοκτήτη (θα λειτουργήσει σε μισθωμένο από τον δήμο κτίριο) και θα είναι ένας πρότυπος σταθμός. Έχουμε ενημερώσει τους ενδιαφερομένους γονείς που θα πάρουν voucher, να έρθουν από τα γραφεία της Κοινωνικής Υπηρεσίας να αφήσουν μια αίτηση μαζί με το voucher τους και μόλις ξεκινήσει η λειτουργία του θα τους ενημερώσουμε να φέρουν τα παιδιά τους. Παράλληλα φέτος ο παιδικός σταθμός «Δελφινάκια» στην παλιά πόλη θα λειτουργήσει ως βρεφικός με 22 θέσεις. Και με τον τρόπο αυτό δίνουμε μια σημαντική «ανάσα» στις οικογένειες που ζουν στην πόλη. Επίσης αυξήθηκαν και στη δομή των Μισσιρίων οι θέσεις για τα βρέφη με ειδικές διαρρυθμίσεις που κάναμε στους χώρους, γιατί τα βρέφη απαιτούν μεγάλους χώρους και πολύ προσωπικό.

Όλοι μας οι παιδικοί σταθμοί έχουν ανακαινιστεί και έχουν γίνει καινούριοι και εσωτερικά και εξωτερικά και είναι έτοιμοι να υποδεχτούν βρέφη και νήπια. Επίσης είναι πολύ σημαντικό ότι είμαστε στο τελικό στάδιο και με τους ιδιωτικούς σταθμούς για να λάβουν την αδειοδότηση που χρειάζονται. Αυτή την εβδομάδα θα γίνει η τελική αυτοψία για να αδειοδοτηθούν από τον δήμο στη συντριπτική τους πλειοψηφία (εξαιρείται ένας) και είμαι στην ευτυχή θέση να πω ότι όλοι δημοτικοί και ιδιωτικοί θα είναι σύννομοι και ανακαινισμένοι και όπως πρέπει να είναι».

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό η κ. Ελευθεριάδου εξήγησε ότι ο δήμος με ίδιους πόρους προχωρά σε δίμηνες συμβάσεις του προσωπικού που απαιτείται, ώστε όλες οι δομές του να ξεκινήσουν κανονικά τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου και αυτό γιατί οι προσλήψεις από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ καθυστερούν: «Υπάρχει φέτος μια καθυστέρηση στην ανακοίνωση των ονομάτων – δικαιούχων voucher – και αυτό έχει επιπτώσεις και στο προσωπικό των δομών μας. Αυτό συμβαίνει γιατί πρέπει πρώτα να αναρτηθούν τα αποτελέσματα και μετά να γίνουν οι προκηρύξεις των θέσεων του προσωπικού. Για τον λόγο αυτό ο δήμος Ρεθύμνου προχωρά στη λειτουργία των παιδικών σταθμών με προσωπικό με δίμηνες συμβάσεις, με χρήματα του δήμου, έως ότου ολοκληρωθούν οι προσλήψεις μέσω του προγράμματος».