17 °C Rethymno, GR
24/05/2022

ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΠ ΚΡΗΤΗΣ

Προκηρύχθηκαν οι διαγωνισμοί για την ενεργειακή αναβάθμιση δυο σχολείων

- Οι εργασίες στο 5ο και το 6ο δημοτικό σχολείο αντίστοιχα, θα ξεκινήσουν την καλοκαιρινή περίοδο

Προκηρύχθηκαν οι διαγωνισμοί για την ενεργειακή αναβάθμιση δυο δημοτικών σχολείων του Ρεθύμνου και συγκεκριμένα του 5ου και του 6ου. Πρόκειται για έργα που αφορούν σε παρεμβάσεις που θα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενεργείας. Για το μεν 6ο δημοτικό σχολείο, ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 434.000 ευρώ. Οι προσφορές των ενδιαφερομένων εργολάβων μπορούν να κατατεθούν έως τις 26 Απριλίου και η αποσφράγισή τους θα γίνει στις 28 του ίδιου μήνα.

Για το έργο του 5ου δημοτικού σχολείου οι προσφορές μπορούν να κατατεθούν έως τις 26 Απριλίου και η αποσφράγισή τους θα γίνει στις 28 του μήνα.

Και τα δυο έργα χρηματοδοτούνται  από το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)», στο πλαίσιο του ΕΠ «Κρήτη 2014 – 2020» (Άξονας Προτεραιότητας: «Βιώσιμη Ανάπτυξη με αναβάθμιση του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη»).

Οι εργασίες εκτιμάται ότι θα μπορούν να ξεκινήσουν το καλοκαίρι και να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς, καθώς τα σχολεία θα είναι κλειστά και δεν θα υπάρχει όχληση στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων αποτελεί μέρος του σχεδιασμού του δήμου Ρεθύμνου, που στοχεύει σε παρεμβάσεις εξοικονόμησης φυσικών πόρων και ενίσχυσης βιώσιμης κινητικότητας και συνολικά σε ένα πλέγμα δράσεων, που συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος.

«Για εμάς οι παρεμβάσεις αυτές είναι πολύ σημαντικές, γιατί μέσα από αυτές αναβαθμίζουμε τη σχολική  στέγη, κάτι που αποτελεί πάγια τακτική του δήμου Ρεθύμνης. Δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στα σχολεία, καθώς ο δήμος εργάζεται εντατικά τα τελευταία χρόνια σε αυτό τον άξονα. Σαν δήμος θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο και με όποιο μέσο μπορούμε, να υλοποιούμε δράσεις και παρεμβάσεις για τη σχολική κοινότητα του δήμου μας, οι οποίες μάλιστα εντάσσονται στη φιλοσοφία του δήμου Ρεθύμνου για πράσινη ανάπτυξη, εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του δήμου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Άγγελος Μαλάς.

Σημειώνεται ότι ήδη «Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής αναβάθμισης στο 1ο γυμνάσιο Ρεθύμνου» και «Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής αναβάθμισης δημαρχείου Ρεθύμνης» έργα τα οποία εκτελούνται,  εντάχθηκαν στον άξονα προτεραιότητας «Βιώσιμη Ανάπτυξη με αναβάθμιση του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη», ενώ χρηματοδότησης για αντίστοιχες παρεμβάσεις έχουν εξασφαλίσει το 7ο και το 14ο δημοτικό σχολείο Ρεθύμνου.

 

Οι παρεμβάσεις στο 5ο δημοτικό

Στο 5ο δημοτικό σχολείο Ρεθύμνου που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Βασιλάκη Εμμανουήλ και Δρακοντόπουλων οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις έχουν ως εξής:

– Τοποθέτηση θερμομόνωσης σε όλο το κτιριακό κέλυφος του σχολείου.

– Αντικατάσταση των ανοιγμάτων με πλαίσια αλουμινίου με θερμοδιακοπή διπλού υαλοπίνακα.

– Αναβάθμιση των υφιστάμενων ενεργητικών συστημάτων ψύξης, με στόχο την επαρκή κάλυψη των αναγκών κλιματισμού του κτιρίου, με ταυτόχρονη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και

– Περιορισμού των φορτίων φωτισμού του κτιρίου, μέσω της εγκατάστασης λαμπτήρων και προβολέων χαμηλής κατανάλωσης ισχύος και συστήματος διαχείρισης λειτουργίας.

Με τις παρεμβάσεις αυτές, το κτίριο αναβαθμίζεται ενεργειακά, ώστε να υπάρχει ένα άνετο θερμοκρασιακά περιβάλλον για τα άτομα τα οποία εξυπηρετούνται από το σχολείο, ελαχιστοποιώντας τις απώλειες, με παράλληλη μείωση της παραγωγής CO2, συμβαδίζοντας με τους σύγχρονους κανονισμούς και της απαιτήσεις της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας.

 

Οι παρεμβάσεις στο 6ο δημοτικό

Σε ό,τι αφορά το 6ο δημοτικό σχολείο Ρεθύμνου που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Θεοτοκοπούλου και Κολοκοτρώνη στην περιοχή της Καλλιθέας Ρεθύμνου και η σχεδιαζόμενη παρέμβαση θα «κουμπώσει» και με το έργο βιοκλιματικής ανάπλασης της οδού Κολοκοτρώνη (όπου βρίσκεται στο σχολείο), η οποία επίσης έχει μελετηθεί για να υποβληθεί προς ένταξη στις ΟΧΕ με προϋπολογισμό 1 εκ. ευρώ.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν τα εξής:

– Τοποθέτηση θερμομόνωσης σε όλο το κτιριακό κέλυφος του σχολείου.

– Αντικατάσταση των ανοιγμάτων με πλαίσια αλουμινίου με θερμοδιακοπή διπλού υαλοπίνακα.

– Αντικατάσταση του υφιστάμενου καυστήρα – λέβητα πετρελαίου με νέο καυστήρα πετρελαίου και λέβητα συμπύκνωσης, για τη θέρμανση των εσωτερικών χώρων του κτηρίου και στην εγκατάσταση συστήματος αντιστάθμισης.

– Αναβάθμιση των υφιστάμενων ενεργητικών συστημάτων ψύξης, με στόχο την επαρκή κάλυψη των αναγκών κλιματισμού του κτηρίου, με ταυτόχρονη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και

– Τέλος, περιορισμού των φορτίων φωτισμού του κτιρίου, μέσω της εγκατάστασης λαμπτήρων και προβολέων χαμηλής κατανάλωσης ισχύος και συστήματος διαχείρισης λειτουργίας.

Με αυτόν τον τρόπο, θα δημιουργηθεί ένα άνετο θερμοκρασιακά περιβάλλον, για τα άτομα τα οποία εξυπηρετούνται από το σχολείο, συμβαδίζοντας με τους σύγχρονους κανονισμούς και της απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ελαχιστοποιώντας τις απώλειες του κτιρίου, ελαττώνοντας την καταναλισκόμενη ενέργεια, με τη μείωση της παραγωγή ρύπων CO2, με αποτέλεσμα η συνολική ενεργειακή αναβάθμιση του σχολείου να συμβάλλει στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος.