Από το πανεπιστήμιο Κρήτης προκηρύχθηκε το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας «Στέλιος Πηχωρίδης» για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024.
Το βραβείο θα απονεμηθεί για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος σε διδάσκοντα/ουσα από τα τμήματα των σχολών του Ρεθύμνου.
Επιλέξιμοι για το βραβείο είναι οι εν ενεργεία διδάσκοντες/ουσες του ιδρύματος, ωστόσο το βραβείο μπορεί να απονεμηθεί κατ’ εξαίρεση και σε αφυπηρετήσαντες/σασες καθηγητές / καθηγήτριες του, σε ερευνητές/τριες, μέλη ερευνητικών ιδρυμάτων που διδάσκουν παράλληλα και στο πανεπιστήμιο Κρήτης. Επιλέξιμοι/ες παραμένουν και υποψήφιοι/ιες παρελθόντων ετών, κατά την κρίση της Επιτροπής Αξιολόγησης.
Πέρα από τα ουσιαστικά προσόντα (που αφορούν στην ποιότητα του διδακτικού έργου) οι υποψήφιοι/ες πρέπει να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον πενταετή υπηρεσία στο πανεπιστήμιο Κρήτης.
Το βραβείο θεσπίστηκε από τη Σύγκλητο του πανεπιστημίου Κρήτης το έτος 1999 προς τιμήν του καθηγητή του τμήματος Μαθηματικών Στέλιου Πηχωρίδη που χάθηκε πρόωρα και ο οποίος εκπροσώπησε, με υποδειγματικό τρόπο, την έννοια του/της πανεπιστημιακού/ής δασκάλου/ας.
Σκοπός του βραβείου είναι να υπογραμμίσει την έμφαση που οφείλει να αποδίδει στην πανεπιστημιακή διδασκαλία κάθε σύγχρονο πανεπιστήμιο και να επιβραβεύει ταυτόχρονα εκείνα από τα μέλη του που υπηρετούν αυτό το ιδανικό με ξεχωριστή ικανότητα και αφοσίωση.
Προθεσμία υποβολής προτάσεων
Η κατάθεση των προτάσεων μπορεί να γίνεται δια ζώσης ή με ταχυδρομική αποστολή στην διεύθυνση: Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Έρευνας του πανεπιστημίου Κρήτης, Πανεπιστημιούπολη,Τ.Κ. 74100 Ρέθυμνο (υπόψιν κας Μαρίας Γιαννούλη ή β) με αποστολή στην ηλεκτρονική διεύθυνση vraveia@uoc.gr.
Η προθεσμία κατάθεσης των προτάσεων ορίζεται έως τις 30 Νοεμβρίου 2023.
Επιτροπή αξιολόγησης
Η Επιτροπή αξιολόγησης του βραβείου «Στέλιου Πηχωρίδη» για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 αποτελείται από τον κ. Γεώργιο Κοσιώρη, αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Δια βίου Μάθησης, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, τον κ. Μιχαήλ Παυλίδη, αντιπρύτανη Έρευνας και Ανάπτυξης και πρόεδρο της Επιτροπής Ερευνών και Διαχείρισης του Ε.Λ.Κ.Ε., τον κ. Στέφανο Τραχανά, επίτιμο διδάκτορα του πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντή του Κέντρου Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, και τους κατά το παρελθόν τιμηθέντες/τιμηθείσες με το βραβείο κ.κ. Ιωάννη Αντωνιάδη, ομότιμο καθηγητή του τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, Ευάγγελο Μαρκάτο, καθηγητή του τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών, Έλενα Αναγνωστοπούλου, καθηγήτρια του τμήματος Φιλολογίας, Ευγένιο Δαφνή, ομότιμο καθηγητή του τμήματος Ιατρικής, Νικόλαο Κυλάφη, ομότιμο καθηγητή του τμήματος Φυσικής, Γεώργιο Παναγή, καθηγητή του τμήματος Ψυχολογίας, Μωυσή Μυλωνά, ομότιμο καθηγητή του τμήματος Βιολογίας, Νικόλαο Σταμπολίδη, καθηγητή του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Μανόλη Κατεβαίνη, καθηγητή του τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών, Χαράλαμπο Κατερινόπουλο, ομότιμο καθηγητή του τμήματος Χημείας, Ευφημία Τάφα, ομότιμη καθηγήτρια του Παιδαγωγικού τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης, Δημήτριο Γεωργόπουλο, καθηγητή του τμήματος Ιατρικής, Ελευθέριο Ζούρο, ομότιμο καθηγητή του τμήματος Βιολογίας, Σουζάνα Παπαδοπούλου, ομότιμη καθηγήτρια του τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Ελευθέριο Οικονόμου, ομότιμο καθηγητή του τμήματος Φυσικής.
Στέλιος Πηχωρίδης (1940-1992)
Ο Στέλιος Κ. Πηχωρίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1940. Το 1963 πήρε το δίπλωμα του Μηχανολόγου- Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το Ε.Μ.Π. Μετά τη στρατιωτική του θητεία (1963-1965) ασχολήθηκε κυρίως με τα μαθηματικά. Ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. άρχισε το 1968 τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου του Σικάγου. Το 1969 πήρε το MastersofScience και εν συνεχεία εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή υπό την επίβλεψη του A. Zygmund. Πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα (Ph.D.) το 1971. Από το 1972 έως το 1983 εργάσθηκε ως ερευνητής στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών «Δημόκριτος».
Παράλληλα, από το 1974 έως το 1976 εργάσθηκε ως ερευνητής του CNRS στο Παρίσι, ενώ κατά την περίοδο 1979-81 υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια Parissud (Orsay) και UCLA (UniversityofCalifornia, LosAngeles). Εν τω μεταξύ είχε ήδη γίνει παγκοσμίως γνωστό το ερευνητικό του έργο, για το οποίο και τιμήθηκε, το 1980, με το διεθνές βραβείο «Prixsalem». Το έργο αυτό αναφέρεται σε θέματα Κλασικής Αρμονικής Αναλύσεως.
Το έτος 1983 εξελέγη καθηγητής του Μαθηματικού τμήματος του πανεπιστημίου Κρήτης. Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του, με ενεργό συμμετοχή στην οργάνωσή του και έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του κατά τα κρίσιμα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του. Ιδιαίτερα καθοριστική ήταν η συμβολή του στην οργάνωση του πρωτοποριακού, για τα ελληνικά δεδομένα των ετών εκείνων, προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών του τμήματος.
Το 1991 εξελέγη καθηγητής του τότε νεοσύστατου πανεπιστημίου Κύπρου, στο οποίο όμως παρέμεινε για διάστημα μικρότερο του ενός έτους. Ωστόσο, η συμβολή του και στην οργάνωση του τμήματος Μαθηματικών και Στατιστικής του πανεπιστημίου Κύπρου υπήρξε ουσιαστική. Κατόπιν επέστρεψε και πάλι στο πανεπιστήμιο Κρήτης. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι κατά τη χρονική περίοδο 1983-1992 διετέλεσε επισκέπτης – καθηγητής αξιόλογων πανεπιστημίων της αλλοδαπής, όπως αυτών του Σικάγου, Caltech, Cambridge, Brown, καθώς και των ερευνητικών ινστιτούτων Mittag – Leffler και Courant.
Απεβίωσε την 18η Ιουνίου του έτους 1992 στη Μαδρίτη, κατά τη διάρκεια διεθνούς συνεδρίου, στο οποίο συμμετείχε. Η αιτία του θανάτου του ήταν «προσβολή στον χώρο του πέμπτου οσφυϊκού σπονδύλου», την οποία υπέστη κατά τη διάρκεια εκδρομής των συνέδρων σε βουνό στα περίχωρα της Μαδρίτης.
Προς τιμήν του το Ι.Τ.Ε. (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας) του Ηρακλείου Κρήτης διαθέτει κάθε χρόνο το απαραίτητο χρηματικό ποσό για τη θέση «Σ. Πηχωρίδη», η οποία προσφέρεται από το τμήμα Μαθηματικών σε διεθνώς διακεκριμένους επιστήμονες, προκειμένου να δώσουν σειρά διαλέξεων ως επισκέπτες καθηγητές. Επίσης, το Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών του Ι.Τ.Ε. διαθέτει κάθε χρόνο, εις μνήμην του, την «Υποτροφία Πηχωρίδη» σε έναν μεταπτυχιακό φοιτητή ή φοιτήτρια, και το τμήμα Μαθηματικών απονέμει το «Βραβείο Πηχωρίδη», προερχόμενο από διάφορες δωρεές φίλων και συναδέλφων, σε έναν προπτυχιακό φοιτητή ή μία προπτυχιακή φοιτήτρια.
Τέλος, το τμήμα Μαθηματικών και Στατιστικής του πανεπιστημίου Κύπρου απονέμει κάθε χρόνο το «Βραβείο Στυλιανού Πηχωρίδη» στον φοιτητή ή στη φοιτήτρια με τον μέγιστο σταθμικό μέσον όρο (Σ.Μ.Ο.) στο πτυχίο Μαθηματικών.