10 °C Rethymno, GR
29/01/2023

ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΑΡΜΟΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ

Πρόληψη, συνεργασία και εκπαίδευση για την εξάλειψη των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής

Η πρώτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ρεθύμνης πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί

Τους πολίτες ενεργούς και συμμέτοχους, για τη θωράκιση της πόλης και των περιχώρων από τα επικίνδυνα φαινόμενα, θέλει ο δήμος Ρεθύμνου!

Η προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ της πρόληψης και της καταστολής, είναι το μεγάλο στοίχημα το οποίο καλείται να κερδίσει η δημοτική αρχή, ζητώντας την έμπρακτη εθελοντική συνδρομή της τοπικής κοινωνίας.

Στη χθεσινή, πρώτη συνάντηση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ρεθύμνης, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου, έγινε απολογισμός των μέχρι σήμερα δράσεων. Στην «καρδιά» του καλοκαιριού και της αντιπυρικής περιόδου, μέσα από έναν γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο, αναδείχθηκαν προβλήματα και παθογένειες, κατατέθηκαν προτάσεις και εξήλθαν χρήσιμα συμπεράσματα.

 

Οι «δομικές παθογένειες» και η αξία της πρόληψης

«Κανένα σύστημα δεν είναι φτιαγμένο έτσι ακριβώς όπως θα θέλαμε. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν ούτε οι υλικές δυνατότητες ούτε και το κατάλληλο προσωπικό για να είμαστε πάντα επαρκείς» παραδέχθηκε ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης, ανοίγοντας τον κύκλο των τοποθετήσεων. «Γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε καλύτερα συντονισμένοι για να μπορούμε αυτές τις δομικές παθογένειες να τις συμπληρώνουμε, να τις καλύπτουμε, ώστε να μην αναδεικνύονται ως πρωταγωνιστές όταν έχουμε δύσκολες καταστάσεις» συμπλήρωσε.

«Πάντα, ο βασιλιάς όλων αυτών των καταστάσεων είναι η πρόληψη και όχι η καταστολή» σημείωσε με νόημα. «Ελπίζω σε αυτό το κομμάτι να μπορέσουμε να δουλέψουμε και να κάνουμε αυτό που μπορούμε» ανέφερε επίσης, μιλώντας για την αναβάθμιση του τμήματος Πολιτικής Προστασίας του δήμου.

Λίγο νωρίτερα, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης Μαίρη Λιονή, στον σύντομο χαιρετισμό της, επικεντρώθηκε στην αξία της πρόληψης και της συνεργασίας μεταξύ των συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών.

 

Αυξήθηκαν οι επικίνδυνες μέρες

Μια στιγμή… αδράνειας αρκεί για να προκληθεί και να φουντώσει το κακό στην ύπαιθρο τώρα το καλοκαίρι. Πόσο μάλλον, όταν η κλιματική αλλαγή δείχνει με μεγαλύτερη σφοδρότητα τα …δόντια της και τις διαθέσεις της, σε κάθε ευκαιρία.

Όσο περνούν τα χρόνια, ο καιρός αγριεύει. Για του λόγου το αληθές, ας δούμε τα στατιστικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του και παρουσιάζει στα «Ρ.Ν.» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Σκορδίλης.

Το 2019 και το 2020, λοιπόν, οι επίφοβες μέρες που κατατάσσονται στην κατηγορία 4, που σημαίνει πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς, ήτοι πορτοκαλί συναγερμός, κατά μέσο όρο ήταν έξι και αντίστοιχα τέσσερις.

Τη συγκεκριμένη διετία, δεν είχαμε φτάσει στο αμέσως επόμενο στάδιο, στην κατηγορία 5 δηλαδή που μεταφράζεται ως κόκκινος συναγερμός.

«Το 2021 πήγαμε ξαφνικά στο επίπεδο 4 για 21 μέρες και μία μέρα σε επίπεδο 5, κάτι που επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Βλέπουμε την αλλαγή του καιρού» σχολιάζει ο κ. Σκορδίλης, εκφράζοντας την πίστη του ότι «εφέτος θα προσπαθήσουμε να πάμε καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη χρονιά».

 

Ενημερωτική εκστρατεία

Για να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες, απαιτείται σωστή ενημέρωση και (σε δεύτερο χρόνο) εκπαίδευση. «Ο κόσμος συμμετέχει, έχει καταλάβει ότι η κλιματική αλλαγή δεν μας έχει απλά χτυπήσει την πόρτα, είναι ήδη εδώ. Και θα πρέπει κάτι να κάνουμε για να μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε» παρατηρεί ο κ. Σκορδίλης, κρίνοντας ως πέρα για πέρα ενθαρρυντική την ανταπόκριση των πολιτών στην ενημερωτική εκστρατεία που «τρέχει» η δημοτική αρχή.

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί σχετικές συναντήσεις στο ανατολικό και δυτικό Ρέθυμνο, ενώ κάτι αντίστοιχο πρόκειται να συμβεί και μέσα στην πόλη. Απ’ το μπαράζ των επαφών δεν εξαιρούνται το Ρουσσοσπίτι, το Χρωμοναστήρι και τα χωριά του Βρύσινα.

Το τμήμα Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ρεθύμνης έχει «οργώσει» όλα τα σημεία υδροληψίας, εντοπίζοντας τα όποια προβλήματα υπάρχουν.

Ξεχωριστή είναι η παρουσία και η συνεισφορά της εθελοντικής ομάδας που έχει συσταθεί στα Τρία Μοναστήρια: και 29 μέλη της που εκπαιδεύτηκαν πρόσφατα από την Πυροσβεστική, γνωρίζουν πολύ καλά το αντικείμενο. Η συνεργασία τους με τη δημοτική αρχή είναι πολύ καλή, όπως είπε ο κ. Σκορδίλης. «Είναι τα πρώτα άτομα που εκπαιδεύονται στον νομό Ρεθύμνης» ανέφερε χαρακτηριστικά, εξαίροντας επιπλέον και την καταλυτική παρουσία της περιφερειακής αρχής στην όλη συντονισμένη προσπάθεια που αδιάκοπα καταβάλλεται.

Σε πρώτο πλάνο η συμμετοχή

Στον δήμο Ρεθύμνης είναι πεπεισμένοι ότι το παράδειγμα των Τριών Μοναστηριών θα ακολουθηθεί και σε άλλες περιοχές εντός των δημοτικών ορίων. Όπου δηλαδή υπάρχει κενό σε σχέση με εθελοντικές ομάδες, θα καλυφθεί.

«Πολλά πράγματα θα μπορούσαν να διορθωθούν στην πολιτική προστασία, για το πώς αντιμετωπίζουμε τα ακραία φαινόμενα που έρχονται ή προβλέπεται να έρθουν. Εκεί που δίνουμε τη μεγάλη προσοχή, αυτό που θέλουμε είναι να πείσουμε όσο περισσότερο κόσμο μπορούμε να συμμετάσχει εθελοντικά στην προσπάθεια αυτή. Αυτός είναι ο μεγάλος μας στόχος το οποίο θέλουμε να κάνουμε πράξη, με την κατάλληλη βεβαίως εκπαίδευση που θα δοθεί από τις συναρμόδιες αρχές» επισήμανε ο κ. Σκορδίλης.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας δεσμεύτηκε ότι «Ο δήμος θα προσπαθήσει να συμμετέχει σε προγράμματα που δίνουν τη δυνατότητα και ενημέρωσης του κόσμου και των ανθρώπων που θέλουν συγκεκριμένα να ασχοληθούν πιο ενεργά με την πολιτική προστασία».

Διαβεβαίωσε ακόμα: «Θα είμαστε μπροστά και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε να βάλουμε σε πρώτο πλάνο την πρόληψη. Να συμμετέχουμε, να έχουμε διάθεση να γινόμαστε κάθε φορά καλύτεροι. Να δίνουμε σημασία στην επιστημονική τεκμηρίωση. Να βάλουμε πρωταρχικό στόχο να αξιοποιήσουμε τις ανθρώπινες δυνατότητες, με τη συμμετοχή των πολιτών όπου χρειάζεται κυρίως για την πρόληψη».

Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα του δήμου, το οποίο ανέπτυξε ο κ. Σκορδίλης που διαχειρίζεται το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο.

«Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε όλο αυτόν τον καιρό που λειτουργεί το αυτοτελές τμήμα της πολιτικής προστασίας στον δήμο Ρεθύμνης. Έχουμε κάνει αρκετά πράγματα. Είμαστε σε καλύτερη μοίρα σε σχέση με πέρυσι. Και θεωρώ ότι χρόνο με το χρόνο θα γινόμαστε όλο και καλύτεροι» υποστήριξε.

 

Οι καθαρισμοί οικοπέδων

Απ’ τον δήμο βρίσκονται σταθερά σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας, έχοντας εξαιρετική συνεργασία, και με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου Αντώνη Πρωτοπαπαδάκη.

«Δεν έχουμε αντιμετωπίσει προβλήματα, έναρξης πυρκαγιών κλπ, μόνο κάποια μικρά και ασήμαντα συμβάντα τα οποία τα αντιμετωπίσαμε. Πάμε καλά μπορώ να πω» υπογράμμισε χθες, στη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Πρωτοπαπαδάκης.

«Εμείς ως Πυροσβεστική Υπηρεσία εφαρμόζουμε το σχέδιο δασοπυρόσβεσης το οποίο περιλαμβάνει τις φάσεις ετοιμότητας Α, Β και Γ. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τον δήμο σας, το σχέδιο Ιόλαος που πρέπει να εφαρμόζετε ανάλογα την κλιμάκωση των φάσεων. Σχετικά με τους καθαρισμούς, υπάρχουν κάποια ιδιόκτητα οικόπεδα όπου παρουσιάζεται πρόβλημα με τους ιδιοκτήτες που δεν τα καθαρίζουν» συμπλήρωσε.

 

«Κάθε χρόνο και καλύτεροι»

Η πρώτη συνάντηση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ρεθύμνης ήρθε εν μέσω του καλοκαιριού.

Ήταν «Μία οφειλόμενη συνάντηση που έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα. Τώρα καταφέραμε και την κάναμε συγκροτημένα και με συγκεκριμένο στόχο: Τι έχουμε παρουσιάσει, τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα και τι προτιθέμεθα να κάνουμε στο άμεσο διάστημα. Έγινε ένας γόνιμος διάλογος, κατατέθηκαν αρκετές προτάσεις από τους εμπλεκόμενους φορείς που συμμετείχαν, και τις προτάσεις αυτές θα κοιτάξουμε να δούμε πώς μπορούμε να τις υλοποιήσουμε. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από αυτή τη συζήτηση. Θεωρώ ότι είμαστε καλύτερα σε σχέση με πέρυσι. Σίγουρα του χρόνου θα είμαστε ακόμα καλύτερα» δήλωσε στα «Ρ.Ν.» ο κ. Σκορδίλης,

Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας είναι εκείνο το οποίο «Έχει ως αποστολή τον συντονισμό της δράσης του απαραίτητου δυναμικού για την πρόληψη, ετοιμότητα και αντιμετώπιση και αποκατάσταση τυχόν καταστροφών» εξήγησε.

Οι συμμετέχοντες στη χθεσινή σύσκεψη συμφώνησαν ότι στην αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων, δεν χωρούν βεβαιότητες και μαγικές λύσεις.

«Αυτό που χρειάζεται επιτακτικά είναι να υπάρχει μία σαφής διάθεση, ώστε να βελτιωνόμαστε συνεχώς, κάθε φορά να γινόμαστε καλύτεροι. Οι θέσεις μας να βασίζονται στην επιστημονική τεκμηρίωση, για να  μηδενίσουμε το χάσμα μεταξύ της πρόληψης και της καταστολής και οι παρεμβάσεις μας να είναι προληπτικές. Και η συνεργασία μας με τους εμπλεκόμενους φορείς να μην είναι ευκαιριακή» τόνισε κλείνοντας ο αντιδήμαρχος Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ρεθύμνης.