Στις 15 και 16 Ιανουαρίου 2025 πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο η πρώτη (1η) δια ζώσης συνάντηση των εταίρων του έργου “rEdESIGN” στις δομές του Κ.Ε.ΚΑ.Π..Ε.Ρ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ.
Το ευρωπαϊκό σχέδιο με τίτλο: «Προώθηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στις αγροτικές περιοχές για βιώσιμα συστήματα τροφίμων» και με ακρωνύμιο «rEdESIGN» υλοποιείται από το τμήμα Παιδείας, ΔΒΜ και Απασχόλησης της Δ/νσης Ανάπτυξης της Π.Ε. Ρεθύμνης της Περιφέρειας Κρήτης, ως επικεφαλής εταίρος, στο πλαίσιο του προγράμματος Single Market Program (SMP) και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας και Εκτελεστική Επιτροπή Μικρο-Μεσαίων Επιχειρήσεων (EISMEA)
Το έργο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2024 και είναι συνολικής διάρκειας δύο ετών και συμπεριλαμβάνεται στα τέσσερα σχέδια που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο της πρόσκλησης: SMP-COSME-2023-RESILIENCE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σκοπός του έργου είναι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ κοινωνικών επιχειρήσεων σε αγροτικές περιοχές που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα σε περιοχές της Κρήτης (Ελλάδα), της Σικελίας (Ιταλία) και της Ανδαλουσίας (Ισπανία), μέσω της οικοδόμησης ενός ευρωπαϊκού δικτύου περιφερειακών και τοπικών αρχών με συγκλίνουσες προτεραιότητες για την κοινωνική οικονομία και τη δημιουργία χώρου και ευκαιριών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για μάθηση και συνεργασία.
Στο σχέδιο “rΕdΕSIGN” εκτός από την Περιφέρεια Κρήτης, επιπρόσθετα συμμετέχουν πέντεεταίροι και ένας συνδεδεμένος εταίρος (PRODETURE S.A./ Ισπανία):
- Ευρωπαϊκό Κέντρο Κατάρτισης για την Απασχόληση (ΕΚΚΑ) από το Ρέθυμνο
- Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Σεβίλλης (CCSEV)
- Δημοτικό Συμβούλιο Dos Hermanas (Σεβίλλη)
- Ομάδα Τοπικής Δράσης – GAL Metropoli Est (Παλέρμο/ Σικελία) που αποτελείται από 15 δήμους και 17 ιδιωτικούς φορείς.
- Κοινοτικό Συμβούλιο της πόλης CASTELDACCIΑ (Σικελία)
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕΚΑΠΕΡ :Οι εταίροι του έργου θα εργαστούν πάνω σε μια σειρά αρθρωμένων δραστηριοτήτων που ομαδοποιούνται σε έξι (6) Πακέτα Εργασίας (ΠΕ). ΠΕ1: Διαχείριση Σχεδίου, Διασφάλιση Ποιότητας και Αξιολόγηση. ΠΕ2: Βιβλιογραφική ανασκόπηση και συλλογή γνώσεων για την υφιστάμενη κατάσταση. ΠΕ3: Ανάπτυξη Δικτύων και Ανάπτυξη Ικανοτήτων. ΠΕ4: Επιτόπιες επισκέψεις και πρακτική εκπαίδευση. ΠΕ5: Συστάσεις πολιτικής και ΠΕ6: Διάδοση, Εκμετάλλευση, Επικοινωνία (DEC).
Στο πλαίσιο των εργασιών οι εταίροι παρουσίασαν την πορεία των δράσεων που συντονίζουν στα τρία (3) πρώτα Πακέτα Εργασίας ενώ έθεσαν τα χρονοδιαγράμματα για τα επιμέρους Παραδοτέα του Έργου. Επιπρόσθετα επισημάνθηκε η ανάγκη να εστιάσουν στην ποιότητα των παραδοτέων, στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων όπως αυτά ορίζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του έργου καθώς και στην ανάγκη δημιουργίας Δικτύων και Ανάπτυξη ικανοτήτων.
Στην παρούσα φάση οι εταίροι συνεργάζονται για την δημιουργία μιας ολοκληρωμένης ανασκόπησης της σχετικής βιβλιογραφίας, των εκθέσεων και των πρόσφατων έργων της ΕΕ που σχετίζονται με την κοινωνική οικονομία και την κοινωνική καινοτομία στις αγροτικές περιοχές. Η ανασκόπηση στοχεύει να συγκεντρώσει ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών και γνώσεων από υπάρχουσες πηγές, συμπεριλαμβανομένης της ακαδημαϊκής έρευνας, εκθέσεων έργων και εγγράφων πολιτικής. Απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθούν αναφορές ή μελέτες περιπτώσεων οι οποίες θα παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών εφαρμογής τους, των αποτελεσμάτων και των διδαγμάτων.
Στο πλαίσιο του προγράμματος των συναντήσεων, οι εταίροι του σχεδίου είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου κα Μαρία Λιονή η οποία αναφέρθηκε στην εξωστρέφεια της Περιφέρειας με σημαντικές διακρατικές συνεργασίες καθώς και στη δικτύωση και τις πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει ειδικότερα στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας. Παράλληλα επεσήμανε την ανάγκη επένδυσης στα αποτελέσματα του έργου και κυρίως στον αντίκτυπο των αποτελεσμάτων στις ορεινές περιοχές. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η κα Αντιπεριφερειάρχης είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για την πορεία υλοποίησης του έργου και παράλληλα να συζητήσουν με τους εταίρους αναφορικά με τις δράσεις που έχουν αναπτύξει στις περιοχές τους. ΟΙ εταίροι του έργου ευχαρίστησαν την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου για τη συμβολή και τη συνεργασία της. Στο τέλος της συνάντησης οι εταίροι έλαβαν ως αναμνηστικό της επίσκεψης τους υλικό τουριστικής προβολής του Ρεθύμνου.
Να σημειωθεί ότι το έργο «rEdESIGN» αποτελεί συνέχεια δύο προηγούμενων ευρωπαϊκών δράσεων στις οποίες συμμετείχε η Περιφέρεια Κρήτης το έργο MOVING (Αξιοποίηση των ορεινών περιοχών δια μέσου της διασυνδεσιμότητας και της Πράσινης Ανάπτυξης) και το έργο DTRaIN (Εφαρμογή της Σχεδιαστικής Σκέψης στην επιχειρηματικότητα στον αγροδιατροφικό τομέα).
Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EACEA). Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο EACEA δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις εκφραζόμενες απόψεις”.