8 °C Rethymno, GR
30/03/2023

ΣΥΣΚΕΨΗ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Προσπάθειες να «ξεμπλοκάρει» το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου Ρεθύμνου

-Έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τη Διαχειριστική Αρχή στις αρχές Αυγούστου για τη χωρική επέκταση του προγράμματος

Συνεχείς είναι οι προσπάθειες του εμπορικού συλλόγου Ρεθύμνου προκειμένου να «ξεμπλοκάρει» η δράση του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου που έχει «κολλήσει» μετά την αρνητική εισήγηση της αρχαιολογίας στην πρόταση που αφορούσε τις παρεμβάσεις στις προσόψεις των καταστημάτων.

Εμπορικός σύλλογος και δήμος συνεργάζονται και αναζητούν λύσεις, ώστε να μη χαθεί η εξασφαλισμένη από το πρόγραμμα χρηματοδότηση.

Ήδη όπως ανέφερε η πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ρεθύμνου Αθηνά Τσικιντίκου έγινε εκ νέου καταγραφή των εμπορικών καταστημάτων που θέλουν να συμμετέχουν στη δράση – καθώς μετά την πρώτη καταγραφή ακλούθησε η πανδημία, που είχε ως αποτέλεσμα πολλά καταστήματα να κλείσουν, να αλλάξουν χέρια ή χρήση. Σύμφωνα με τη νέα καταγραφή 68 είναι συνολικά οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Ωστόσο αίτημα του Εμπορικού συλλόγου που θα κατατεθεί στη Διαχειριστική Αρχή σε συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για το θέμα αρχές Αυγούστου είναι η επέκταση της περιοχής παρέμβασης από την οδό Αρκαδίου (ύψος Λότζια) έως και την οδό Μελισσινού (όπου θα εξελιχτεί η βιοκλιματική ανάπλαση για την οποία έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση ο δήμος Ρεθύμνου μέσα από το ίδιο πρόγραμμα).

Τα παραπάνω συζητήθηκαν χθες στη διάρκεια σχετικής συνάντησης που πραγματοποίησαν μέλη του συλλόγου με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Άγγελο Μαλά και στελέχη της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου.

«Η καταγραφή των επιχειρήσεων έχει ολοκληρωθεί και τώρα και οι δύο πλευρές – δήμος και Εμπορικός σύλλογος – περιμένουμε την πρώτη εκταμίευση.

Για να γίνει η πρώτη εκταμίευση, θα πρέπει και τα δύο μέλη να έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους. Η υποχρέωση του συλλόγου μας ήταν να έχει τον απαραίτητο αριθμό επιχειρήσεων που θέλουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα και για τον δήμο ήταν υποχρέωση η έναρξη των εργασιών βιοκλιματικής ανάπλασης στη οδό Σαλαμίνος – Μελισηνού. Αυτά έχουν γίνει.

Είμαστε στις 68 επιχειρήσεις αλλά έχουμε μια συνάντηση με τη Διαχειριστική Αρχή του προγράμματος, προκειμένου να επεκτείνουμε την περιοχή παρέμβασης από τη μεριά της Αρκαδίου προς τη Λότζια, έτσι ώστε να καλύψουμε τα καταστήματα που έχουν κλείσει και να είναι πιο κοντά ως προς την ανάπλαση. Να χρησιμοποιηθεί λοιπόν η Μελισσινού από τη στιγμή που έχει χαρακτηριστεί δρόμος του open mallo, να είναι η έξοδος του. Άρα θα πρέπει να γίνει μια αναπροσαρμογή».

Σε ότι αφορά τις παρεμβάσεις στα καταστήματα μετά την αρνητική γνωμοδότηση της αρχαιολογίας η κ. Τσικιντίκου ανέφερε ότι υπάρχει συνεργασία με τον δήμο Ρέθυμνου, προκειμένου το θέμα αυτό με όποιο τρόπο να αντιμετωπιστεί.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Άγγελος Μαλάς ανέφερε:

«Είναι κάποιες ενέργειες, δράσεις, κάποια θέματα που πρέπει να διευθετηθούν. Συζητήσαμε το πρόβλημα που έχει προκύψει με την αρχαιολογία, πως θα γίνουν δαπάνες και οι κατασκευές. Λύνουμε κάποια προβλήματα και πάμε παρακάτω. Αυτό που κάνουμε ουσιαστικά είναι υποβοηθητικό, προς τον Εμπορικό σύλλογο. Εμείς δεν εμπλεκόμαστε πουθενά. Έχουμε μια συνάντηση 11 Αυγούστου με τη διαχειριστική. Πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τον απαραίτητο αριθμό καταστημάτων, το budget αν θα πληρείται, πως θα γίνουν οι διαγωνισμοί, πως θα υλοποιηθεί το κατασκευαστικό έργο και πως θα πάρουμε τις αδειοδοτήσεις και τις εγκρίσεις που απαιτούνται».

Από τη συγκεκριμένη δράση με συνολικό προϋπολογισμό 2.350.213,67€, ο δήμος Ρεθύμνης χρηματοδοτείται με ποσό 2.198.213,67€ και ο Εμπορικός σύλλογος με τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις με ποσό 152.000€.

Ειδικότερα, με το έργο «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου δήμου Ρεθύμνης», έχουν σχεδιαστεί να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς: Γερακάρη, Βάρδα Καλλέργη, Αρκαδίου, Ελευθερίου Βενιζέλου, Ιουλίας Πετυχάκη, Αρκαδίου, Εμμ. Κεφαλογιάννη και Δημακοπούλου, που συνιστά την πιο κεντρική εμπορική περιοχή του δήμου Ρεθύμνης και διαθέτει σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και ιδιαίτερα μεγάλη τουριστική δυναμική.

Αναλυτικότερα σε ό,τι αφορά τον Εμπορικό σύλλογο, οι παρεμβάσεις θα επικεντρωθούν στην αισθητική αναβάθμιση και ενοποίηση του δομημένου περιβάλλοντος και συγκεκριμένα των εμπορικών καταστημάτων που συμμετέχουν στην Πράξη.

Κάποιες από τις παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στα υποέργα του Εμπορικού συλλόγου είναι:

Υποέργο 1: Αποξηλώσεις, προμήθεια ηχείων, επιτοίχια φωτιστικά, πινακίδες με λογότυπο, κάλυψη φωτιστικού με καφασωτό, χρωματισμοί, antigraffiti, προμήθεια κινητών συστημάτων σκίασης, προμήθεια προστεγασμάτων.

Υποέργο 2: Έξυπνο σύστημα εικονικής περιήγησης καταστημάτων και δρόμων.

Υποέργο 3: Έκδοση αδειών.

Υποέργο 4: Δαπάνες προσωπικού και έμμεσες δαπάνες.