Την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για την αναβίωση της Σχολής Ασωμάτων εξέφρασε από το Ρέθυμνο οπού βρέθηκε την Πέμπτη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας. Στη διάρκεια της εκδήλωσης «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη- Συζητάμε, Αποφασίζουμε, Προχωράμε, ΜΑΖΙ για το Ρέθυμνο».
Όπως ανέφερε: «Η στενή συνεργασία του ΕΛΓΟ -ΔΗΜΗΤΡΑ με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Αμαρίου οδήγησε στη δημιουργία ΑΜΚΕ με κύριο σκοπό την αναβάθμιση του Σταθμού Ασωμάτων Κρήτης και τη δημιουργία ενός πρότυπου Ερευνητικού Κέντρου Αιγοπροβατοτροφίας με την επωνυμία «Δίκτυο Έρευνας και Κτηνοτροφικής Ανάπτυξης Σχολής Ασωμάτων» και αποτελεί το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της Κρήτης για την ενίσχυση του πρωτογενή τομέα με επίκεντρο την κτηνοτροφία και την υποστήριξη των κτηνοτρόφων σε μία Κρήτη που διαθέτει τουλάχιστον το 15% του εθνικού κοπαδιού.
Κύριοι στόχοι μας είναι:
• η λειτουργία του Σταθμού ως «Πρότυπο Μεσογειακό Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της αιγοπροβατοτροφίας σε ξηροθερμικές περιοχές»,
• η επαναλειτουργία της Πρακτικής Γεωργικής Σχολής Ασωμάτων,
• η διατήρηση του γενετικού υλικού των ντόπιων φυλών αιγών και προβάτων της Κρήτης.
Επί πλέον, το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, μέσω έργων και δράσεων, παρέχει τεχνογνωσία και υπηρεσίες σε όλους τους αγρότες της Κρήτης».
Μ. Λιονή: «Στόχος η αναπτυξιακή ενίσχυση της Κρήτης στον πρωτογενή τομέα, με έμφαση στην κτηνοτροφία»
Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή με υπόμνημά της στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς αναφέρεται στο όραμα της Περιφέρειας Κρήτης για την αναβίωση της Σχολής Ασωμάτων και την μετατροπή της σε «Δίκτυο Έρευνας και Κτηνοτροφικής Ανάπτυξης Σχολής Ασωμάτων».
Όπως τονίζει η κ. Λιονή: «Στόχος της αναβίωσης και αξιοποίησης της Σχολής Ασωμάτων, είναι η αναπτυξιακή ενίσχυση της Κρήτης στον πρωτογενή τομέα, με έμφαση στην κτηνοτροφία. Ειδικότερα, επιδιώκεται η μετεξέλιξη της Σχολής σε ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό κέντρο που θα στηρίζει και θα αναβαθμίζει τον πρωτογενή τομέα.
Η Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με τον Δήμο Αμαρίου και τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, έχουν θέσει ως προτεραιότητα για τα επόμενα χρόνια την ανάπτυξη σημαντικών πρωτοβουλιών στον τομέα της έρευνας, της κατάρτισης και της εκπαίδευσης, μέσω της σύστασης της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με την επωνυμία «Δίκτυο Έρευνας και Κτηνοτροφικής Ανάπτυξης Σχολής Ασωμάτων», στοχεύουμε στη δημιουργία ενός εξειδικευμένου πλαισίου δράσης που θα ενισχύσει τον πρωτογενή τομέα στην Κρήτη, ιδίως την κτηνοτροφία.
Η Συμβολή στην Οικονομία της Κρήτης
Ο αγροτικός τομέας παραμένει η κινητήρια δύναμη της τοπικής οικονομίας, ιδίως δε αν ληφθούν υπόψη οι δυνατότητες διασύνδεσης και οι πολλαπλασιαστικές επιδράσεις του στο δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Η δομή που έχει δημιουργηθεί και ο τρόπος λειτουργίας της, εξασφαλίζουν την δραστηριοποίηση της Σχολής ως κέντρου ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων κτηνοτρόφων, την αξιοποίηση της διαθέσιμης τεχνογνωσίας και των ερευνητικών αποτελεσμάτων και σε επόμενο στάδιο τη δημιουργία Εργαστηρίου Γενετικής Βελτίωσης με στόχο την διατήρηση και αναβάθμιση του γενετικού υλικού, την ολοκληρωμένη διαχείριση εκτροφής προβάτων και αιγών από την καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών-ζωοτροφών έως την παραγωγή προϊόντων ζωικής προέλευσης και τη διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με την τουριστική προβολή, της επιστημονικής έρευνας με την επισκεψιμότητα και την προώθηση των παραγόμενων προϊόντων ως πιστοποιημένης ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας.
Συνεργασία με φορείς εντός και εκτός Κρήτης
Για την επίτευξη των σκοπών της, η εταιρεία στελεχώνεται με το κατάλληλο προσωπικό και επενδύει στη στρατηγική συνεργασία με τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα της Κρήτης, όπως το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και το ΙΤΕ, αλλά και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους της Κρήτης που τους θεωρούμε πολύτιμους συμβούλους και εταίρους σε αυτή την αναπτυξιακή προσπάθεια.
«Μελέτη νέων κτιριακών υποδομών και εξοπλισμού για την μετεγκατάσταση της Σχολής Γεωργικής Έρευνας Ασωμάτων»
Τα υπάρχοντα κτίρια της παλαιάς Σχολής Ασωμάτων δεν μπορούν να στεγάσουν τις ανάγκες της νέας αναβαθμισμένης μονάδας και κατά συνέπεια εκπονείται η «Μελέτη νέων κτιριακών υποδομών και εξοπλισμού για την μετεγκατάσταση της Σχολής Γεωργικής Έρευνας Ασωμάτων» με χρηματοδότηση και προϋπολογισμό 721.183,91 Ευρώ από την Περιφέρεια Κρήτης.
Τα κτιριακά έργα θα πραγματοποιηθούν σε τρία διαφορετικά αγροτεμάχια του Σ.Γ.Ε. Ασωμάτων, α) Τοποθεσία Σκούφια, β) Τοποθεσία Νιο Περβόλι και γ) Τοποθεσία Πυθαροκάμινο και προτείνεται να περιλαμβάνουν προβατοστάσιο, αιγοστάσιο, αίθουσα απογαλακτισμού-πάχυνσης, αρμεκτήριο, παρασκευαστήριο ζωοτροφών, πολυλειτουργικούς χώρους, αγροτική αποθήκη θερμοκηπιακού τύπου και πρότυπη αγροτουριστική μονάδα.
Η εκπόνηση των μελετών σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2025.