Σειρά διαλέξεων με θέμα τις οικογενειακές σχέσεις διοργανώνει ο δήμος Ρεθύμνης, το Τμήμα Παιδείας και η Κοινωνική Υπηρεσία στο Ρέθυμνο, που θα πραγματοποιούνται στο αμφιθέατρο του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) στα Περιβόλια, με τίτλο «Οικογένεια, ένα συναισθηματικό καμίνι. Μας ζεσταίνει; Μας καίει; ή και τα δύο;».
Οι συναντήσεις θα είναι τέσσερις στο σύνολο, διάρκειας δύο ωρών (18:00 μ.μ. – 20:00 μ.μ.), και θα γίνονται κάθε Τετάρτη, αρχής γενομένης από την Τετάρτη 6 Μαρτίου και η τελευταία στις 17 Απριλίου. Η παρακολούθηση είναι δωρεάν και οι ενδιαφερόμενοι για εγγραφή μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία της Κοινωνικής Υπηρεσίας στην οδό Ζυμβρακάκη 12 στο ισόγειο, κατά τις εργάσιμες ημέρες, από τις 8:00 το πρωί έως τις 3.00 το μεσημέρι, ή να επικοινωνούν μέσω e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση: mkoutantou@rethymno.gr ή στο τηλ: 28310 20468.
Όπως επισημάνθηκε χθες στη διάρκεια συνέντευξης τύπου από τους διοργανωτές, η ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας, συνιστά για τον δήμο προτεραιότητα στη χάραξη της κοινωνικής του πολιτικής αλλά και στο σχεδιασμό του για την ενίσχυση της παιδείας και της δια βίου καλλιέργειας υγιών προτύπων και πρακτικών βελτίωσης των σχέσεων μέσα στην οικογένεια.
Η πρωτοβουλία των διαλέξεων ανήκει στην καθηγήτρια Αναπτυξιακής Ψυχολογίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης, Ελένη Μιχαηλίδη και αναδεικνύει για μια ακόμα φορά τα πολλαπλά οφέλη της συνεργασίας του δήμου με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, καθώς η επιστημονική γνώση διαχέεται στην κοινωνία.
Ο δήμαρχος Γιώργης Μαρινάκης, μιλάει για την πρωτοβουλία της καθηγήτριας ψυχολογίας κα Μιχαηλίδη και τη διαχρονικότητα αυτού του θέματος τονίζοντας:
«Όλοι ξέρουμε ότι ο θεσμός της οικογένειας που είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας, και όχι μόνο, κλονίζεται πάρα πολύ σοβαρά και οι λόγοι είναι πολλοί. Είναι πολύ μεγάλη προσφορά για τον τόπο μας και τους ανθρώπους μας η πρωτοβουλία της φίλης μας Ελένης Μιχαηλίδη, της καθηγήτριας, που με δική της πρωτοβουλία αποφάσισε να επικοινωνήσει με τους γονείς και να καταθέσει την ψυχή της. Ακολουθεί τη μέθοδο ότι «δεν σας αγοράζω 1 κιλό ψάρια για να χορτάσετε σήμερα, αλλά σας μαθαίνω να ψαρεύετε». Είναι η διαδικασία της αυτογνωσίας. Μόνοι μας παιδεύουμε τους εαυτούς μας για να μπορούμε να παράγουμε τη σωστή συμπεριφορά στις σχέσεις μας. Οι συνθήκες που πλέον λειτουργούν οι οικογένειες, που είναι τελείως αποδημητικές στη συνοχή τους, δεν επιτρέπουν να υπάρχει μια υγιής σχέση και μια διάρκεια ώστε να μπορούμε πραγματικά να είμαστε υπερήφανοι για τον τρόπο που ανατρέφονται πλέον τα παιδιά μας. Δικαιολογίες υπάρχουν από όλους μας και τις επικαλούμαστε, αλλά το αποτέλεσμα το εισπράττουμε με μια αυξημένη εγκληματικότητα, παιδική και εφηβική, με σοβαρά κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας, με κακοποιητικές συμπεριφορές γονέων προς τα παιδιά. Όλα αυτά τα θέματα είναι πολύ σημαντικό να τα βάλουμε σε ένα τραπέζι συζήτησης. Η κα Μιχαηλίδη όταν μου ζήτησε τη γνώμη εάν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, σπεύσαμε ως δήμος να το κάνουμε και ευχαριστώ τους δύο αντιδημάρχους με τους οποίους τη διασύνδεσα. Χαίρομαι πραγματικά που υπάρχει μια σημαντική ανταπόκριση. Εύχομαι αυτή να είναι μια πρώτη πρωτοβουλία, η οποία να συνεχιστεί. Ο δήμος μέσω της Κοινωνικής Υπηρεσίας και των δομών εξυπηρετεί τον θεσμό της οικογένειας. Είναι όμως φανερό ότι αυτά που γίνονται είναι πολύ λιγότερα από όσα χρειαζόμαστε. Είναι πολύ σημαντική η συμβολή της καθηγήτριας και νομίζω ότι θα έχουμε και συνέχεια σε αυτήν την προσπάθεια».
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων της Κοινωνικής Υπηρεσίας του δήμου Ρεθύμνης, όπως είπε η αρμόδια αντιδήμαρχος Άννα Ελευθεριάδου-Γκίκα, η οποία ευχαρίστησε την κα Μιχαηλίδη για την πρότασή της, ενώ σημείωσε την ανάγκη που υπάρχει για τέτοιου είδους πρωτοβουλίες:
«Κάνουμε σταθερά προσπάθειες διασύνδεσης με τους ακαδημαϊκούς της πόλης μας σαν δήμος, καθώς υπάρχει μεγάλο όφελος για την κοινότητα να έχουμε στη διάθεσή μας τη γνώση τους, την εμπειρία τους και την πολυπραγμοσύνη τους. Η συγκεκριμένη δράση για την Κοινωνική Υπηρεσία είναι στη συνέχεια και άλλων δράσεων. Η συμμετοχή είναι μεγάλη και χαίρομαι γιατί αυτό δείχνει ότι οι γονείς είναι ευαισθητοποιημένοι. Στη συγκεκριμένη δράση της κα Μιχαηλίδη έχουμε περάσει τις 50 αιτήσεις και μάλιστα γίνεται σαφές στους ενδιαφερόμενους ότι έχει νόημα να γραφτούν μόνο εάν μπορούν να παρακολουθήσουν όλη τη σειρά των διαλέξεων», τόνισε η κα Ελευθεριάδου.
Αναδεικνύοντας μάλιστα τη σημασία του θέματος, αλλά και του προβλήματος που υπάρχει και την ανάγκη στήριξης των οικογενειών ανέφερε ότι: «Το 2023 φτάσαμε σε ένα δυσάρεστο ρεκόρ να περάσουμε τις 100 εισαγγελικές παραγγελίες για έρευνες και για υποστήριξη, που δυστυχώς στη συντριπτική του πλειοψηφία εμπλέκονταν παιδιά. Αυτό είναι ένα καμπανάκι που χτυπάει και θέλω να το μοιραστώ γιατί μας έχει θορυβήσει και αποτυπώνει την αποδιοργάνωση που υπάρχει στην Ελληνική οικογένεια. Το κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών έχει δημιουργηθεί για αυτόν τον λόγο, όπως και η Κοινωνική Υπηρεσία κατά μεγάλο κομμάτι ασχολείται με αυτό. Άρα λοιπόν η πρόληψη και η διαπαιδαγώγηση γονέων είναι σημαντική και αυτές τις διαλέξεις είναι σκόπιμο να τις παρακολουθήσουν ενδιαφερόμενοι για να γίνουν γονείς. Τότε χτίζονται ουσιαστικά τα θεμέλια για να έχεις μια υγιή γονεϊκή σχέση και μια πυρηνική οικογένεια, όπως τη φανταζόμαστε κοντά στο ιδανικό. Προφανώς δεν το σκεφτόμαστε πριν γίνουμε γονείς, όταν πια αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα καταλαβαίνουμε τα κενά μας, ποτέ όμως δεν είναι αργά. Καλώ όλους τους γονείς που μπορούν να ξεκλέψουν κάποιο χρόνο αυτά τα τέσσερα απογεύματα να συμμετέχουν και είναι σίγουρο ότι θα ωφεληθούν τα μέγιστα και αυτοί και τα παιδιά τους, όπως και οι γονείς τους».
Από τη μεριά του τμήματος Παιδείας ο αντιδήμαρχος Νεκτάριος Παπαδογιάννης, αναφέρεται στη συμβολή της ακαδημαϊκής κοινότητας στο ευρύτερο κοινό με τέτοιου είδους δράσεις που είναι σημαντικό ο κόσμος να τις παρακολουθεί:
«Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ στον δήμο εγνωσμένου κύρους ακαδημαϊκοί να έρθουν στην τοπική κοινωνία, ανάλογα με την ειδικότητά του ο καθένας και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των πολιτών, των δομών, στα σχολεία και στους γονείς. Η συγκεκριμένη δράση αφορά σε μια τύπου σχολή γονέων με διαλέξεις από τη διακεκριμένη καθηγήτρια κα Μιχαηλίδη, η οποία θα λάβει χώρα στο αμφιθέατρο του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στα Περιβόλια, και το ευχαριστούμε για την παραχώρηση αυτήν. Είναι ένας χώρος που μπορεί εύκολα να φιλοξενήσει και αυτοκίνητα, υπάρχει πάρκινγκ και θα είναι εύκολη η πρόσβαση. Το ενδιαφέρον είναι ήδη αρκετά μεγάλο και υπάρχει χώρος και για επιπλέον κόσμο, καθότι το αμφιθέατρο αυτό είναι σχετικά μεγάλης χωρητικότητας. Η συγκεκριμένη δράση οργανώθηκε από το τμήμα Παιδείας μαζί με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Υπηρεσίας δήμου Ρεθύμνου. Οι αιτήσεις μπορούν να γίνονται στο τμήμα της Κοινωνικής Υπηρεσίας. Η πρώτη διάλεξη θα γίνει την επόμενη βδομάδα στις 6 Μαρτίου 18:00 μ.μ. και είναι πολύ σημαντικό αυτοί που θα παρακολουθήσουν, να παρακολουθήσουν και τις τέσσερις διαλέξεις, γιατί δομούνται με έναν τρόπο και μια μορφή, ώστε η μία να βοηθάει την επόμενη για να μπορεί κανείς να παρακολουθήσει. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στα νέα παιδιά, αλλά και στην κοινωνία, που οφείλονται ακριβώς στην κακή ανατροφή των παιδιών και στη διασύνδεση των γονέων και του γονεϊκού περιβάλλοντος με τα παιδιά, όχι επειδή τις περισσότερες φορές τα παιδιά είναι εγκαταλειμμένα, αλλά επειδή κανείς δεν μας έχει μάθει πως να συμπεριφερόμαστε ως γονείς και ως περιβάλλον γύρω μας».
Σημαντική η αλληλεπίδραση των συμμετεχόντων στις διαλέξεις
Η διοργάνωση και η υλοποίηση των διαλέξεων γίνεται με την πρωτοβουλία της καθηγήτριας αναπτυξιακής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ελένης Μιχαηλίδη, η οποία επηρεασμένη από τα γεγονότα που έρχονται συχνά στο επίκεντρο και αφορούν στα προβλήματα μέσα στην οικογένεια και στις διαπροσωπικές σχέσεις, θέλησε να συμβάλλει και να δώσει και να παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη στο ευρύτερο κοινό μέσα από αυτές τις συναντήσεις.
Ειδικότερα, η καθηγήτρια Ελένη Μιχαηλίδη ανέφερε: «Το αντικείμενο των συναντήσεων είναι η οικογένεια και οι σχέσεις που δομούνται μέσα σε αυτήν. Πρόκειται για τις διαπροσωπικές σχέσεις κατά τις οποίες ανταλλάσσεται πολύ έντονο συναίσθημα. Οι πρώτες διαπροσωπικές σχέσεις είναι οι ερωτικές ανάμεσα σε ένα ζευγάρι και έπειτα οι σχέσεις του παιδιού με τους γονείς και αντίστροφα. Πήρα την πρωτοβουλία έπειτα από δικές μου σκέψεις τις οποίες παίδευα στο μυαλό μου για αρκετό καιρό, με αυτά που ακούμε στην τηλεόραση και στην τοπική κοινωνία, τα προβλήματα που εμφανίζονται μέσα στις οικογένειες, τα τεράστια ποσοστά οικογενειακής εγκληματικότητας που ακούμε τα τελευταία χρόνια και με αυτά που ακούω τριγύρω μου. Είχα κάποιες ανησυχίες και πάντα έλεγα ότι κάτι πρέπει να κάνω για να προσφέρω στον τόπο που μένω επί πολλά χρόνια και που έχει γίνει πλέον τόπος μου. Αυτά που έχω μάθει στη δουλειά μου σαν ψυχολόγος και σαν καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο πάνω από 30 χρόνια σκέφτηκα ότι κάτι πρέπει να κάνω για να πάει κάποια γνώση από τα πράγματα που υπηρετώ στο ευρύ κοινό. Αυτό που θα επιδιώκω είναι ο κόσμος να μαθαίνει να σκέφτεται για να βρίσκει λύσεις στο πρόβλημά του. Αυτός νομίζω ότι είναι και ο σωστός τρόπος για να ξεμπλέξεις ένα κουβάρι όταν εμφανιστεί ένα ψυχολογικό πρόβλημα μέσα στην οικογένεια, αλλά πρέπει να το κάνει η ίδια η οικογένεια αυτό το ξεμπέρδεμα. Το να μάθεις τον κόσμο να σκέφτεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο απαιτεί πολλές συναντήσεις και απαιτεί κόσμο που πρέπει να αφοσιωθεί για να μάθει κάτι. Αυτό που θέλουμε είναι να μας πει κάποιος άλλος τι να κάνουμε, ειδικά στα ψυχολογικά προβλήματα στα οποία οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε έναν πανικό απέναντί τους, δεν είμαστε εξοικειωμένοι. Όπως είμαστε περισσότερο εξοικειωμένοι με τα οργανικά προβλήματα που είμαστε περισσότερο έτοιμοι να την παραδεχτούμε και να μιλήσουμε για αυτά. Ενώ για το ψυχολογικό πρόβλημα μπλοκάρουμε πολύ εύκολα, δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε και δεν θέλουμε να το συζητήσουμε. Χρειάζεται να αφιερώσουμε χρόνο και μεγάλη προσπάθεια για να δούμε κάποια αποτελέσματα τα οποία θα είναι δικά μας και θα έχουν μια μονιμότητα και φυσικά θα είναι θετικά».
Οι συναντήσεις θα είναι τέσσερις, όμως το ενδεχόμενο να συνεχιστούν εάν υπάρξει ανάγκη δηλώνει η κα Μιχαηλίδη, όπως επίσης και τη σημαντικότητα ο κόσμος που τις παρακολουθεί να συμμετέχει ενεργά σε αυτές μέσα από τα δικά του βιώματα και τις εμπειρίες του:
«Στις διαλέξεις ο κόσμος είναι απαραίτητο να αλληλεπιδράει, να ρωτάει και να εξηγώ. Σε κάθε διάλεξη θα έχω μια γενική εικόνα για το τι πρέπει να πω, από εκεί και πέρα θα με κατευθύνει το ακροατήριο και αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ειπωθούν ορισμένα πράγματα τα οποία θα γίνουν μέσα στο μυαλό τους ξεκάθαρα. Όλοι θέλουμε το καλό των παιδιών μας, αλλά ο καθένας έχει διαφορετικό τρόπο και διαφορετικά πράγματα μέσα στο κεφάλι του. Οι περισσότεροι γονείς μπορεί να ξεκινάνε με καλές προθέσεις, αλλά πολλές φορές κάνουμε τραγικά λάθη σαν γονείς. Αυτό δεν είναι απόλυτα θέμα γνώσης και ενημέρωσης, αλλά είναι και σε μεγάλο βαθμό οι πρώτες εμπειρίες που είχαμε εμείς από τις οικογένειες προέλευσης. Αυτές τις λέμε αρχέτυπες εμπειρίες, παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της δικής μας προσωπικότητας και όταν γίνουμε γονείς διαμορφώνουν αυτές οι εμπειρίες τον εαυτό του παιδιού μας. Αυτές οι εμπειρίες δεν αλλάζουν εύκολα, καθώς είναι συναισθηματικές γνώσεις».