12 °C Rethymno, GR
02/02/2023

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΟ 1ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Πρωτοβουλίες των τουριστικών νησιών της Ευρώπης για τηv αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Οι νησιωτικές περιοχές είναι πιο ευάλωτες σε θέματα πανδημίας, πολέμου, ενεργειακών κρίσεων και κυρίως στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με συνέπειες, οι οποίες για τα νησιά δεν είναι αναστρέψιμες ή είναι πολύ πιο δύσκολα αναστρέψιμες. Αυτή η διαπίστωση αποτέλεσε αφορμή για την διοργάνωση του 1ου Ευρωπαϊκού συνεδρίου τουριστικών νησιών που πραγματοποιήθηκε στα Κανάρια Νησιά και στο οποίο συμμετείχε η Περιφέρεια Κρήτης.

Με δεδομένο ότι τόσο ο ΟΗΕ, όσο και οι διαδοχικές σύνοδοι κορυφής για το κλίμα προβλέπουν ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη, η Ευρωπαϊκή Ενημέρωση φιλοδοξεί να ηγηθεί της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και της τεχνολογικής επανάστασης σε παγκόσμια κλίμακα, επισημαίνοντας ότι οι μόνοι δρόμοι που μας οδηγούν με ασφάλεια στο μέλλον είναι η πράσινη μετάβαση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός χτίζοντας έτσι βιώσιμες κυβερνήσεις οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά.

Με άξονα τα παραπάνω, όπως αναφέρει η Περιφέρεια Κρήτης σε ενημερωτικό δελτίο, το συνέδριο ενέκρινε και διατύπωσε μια κοινή άποψη που συνοψίστηκε στο ότι ο τουρισμός αποτελεί ένα βασικό τομέα «κλειδί» της οικονομίας της ευρωπαϊκής ηπείρου, η οποία είναι ηγέτης στον τουρισμό παγκοσμίως και για να διατηρηθεί αυτή η πρωτοκαθεδρία, είναι απαραίτητο να ανακηρυχθεί ο τουρισμός ως Κοινή Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εισηγήθηκε δε την δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού τουριστικού φορέα, που θα δώσει προτεραιότητα σε πολυεθνικά στρατηγικά έργα στα Ευρωπαϊκά Ταμεία και θα προωθήσει «Συμφωνίες σύνδεσης» για τη χρηματοδότηση τουριστικών έργων, ειδικά για την στήριξη των νησιών, που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

Το συνέδριο των τουριστικών νησιών δεσμεύτηκε να προωθήσει και να αναπτύξει αυτές τις απόψεις, εργαζόμενο στην κατάρτιση στρατηγικού σχεδίου για όλο το 2023, το οποίο τοποθετεί τη ζώνη των Ευρωπαϊκών Νήσων στην κορυφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον επείγοντα αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής μέσα από μια νέα κοινή ευρωπαϊκή πολιτική τουρισμού και μια ευρωπαϊκή τουριστική υπηρεσία, ανανεώνοντας και το «ραντεβού» των Ευρωπαϊκών Νησιών, για τον Οκτώβριο του 2023.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, η Περιφέρεια Κρήτης ανταποκρινόμενη από την πρώτη στιγμή στην πρόσκληση των ευρωπαϊκών νησιών, προσκάλεσε και συγκρότησε επιτροπή εκπροσώπησης της Κρήτης, αποτελούμενη από τον Κυριάκο Κώτσογλου, αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, την Ειρήνη Δήμου, πρόεδρο του τμήματος Διοίκησης και Τουρισμού του ΕΛΜΕΠΑ και τον Αλέξανδρο Αγγελόπουλο CEO της Aldemar Resorts και αντιπρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, ενώ με την τεχνογνωσία της, βοήθησε εξαιρετικά το στέλεχος της Περιφέρειας Λένα Καργάκη. Εκ μέρους του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών, συμμετείχε στο συνέδριο ο β’ αντιπρόεδρος Νίκος Ρεϊζάκης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Κ. Κώτσογλου, ομιλητής του συνεδρίου εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης δήλωσε ότι: «Από μόνο του ένα συνέδριο στο οποίο βλέπεις τους εκπροσώπους των Βαλεαρίδων με τα 16 εκ. επισκεπτών, αλλά και τις Αζόρες, τη Μαδέιρα και όλες τις άλλες νησιωτικές δυνάμεις της Ευρώπης και τις πρωτοβουλίες τους, έχει τεράστιο ενδιαφέρον. Επιπρόσθετα, οι στόχοι και η τελική διακήρυξη του συνεδρίου εκφράζει την αγωνία ότι οι συνέπειες της πανδημίας, του πολέμου αλλά κυρίως της κλιματικής αλλαγής θα έρθουν πιο γρήγορα και πιο επιθετικά στα νησιά και γι αυτό πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα με μια κοινή ευρωπαϊκή τουριστική πολιτική. Βγαίνουμε πιο σοφοί από αυτό το συνέδριο, προτείνοντας η επόμενη σύγκλισή του να γίνει στην Κρήτη, το 2023».