29 °C Rethymno, GR
25/05/2022

ΕΡΩΤΗΣΗ Β.ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Πρόβλημα προμήθειας δημοσιογραφικού χαρτιού λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

-Συνάντηση του Δ.Σ.του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων με εκπροσώπους των κομμάτων

Η έλλειψη δημοσιογραφικού χαρτιού στην ευρωπαϊκή και την εγχώρια αγορά σε συνδυασμό με την αύξηση στις τιμές της ενέργειας και των άλλων πρώτων υλών, έχουν δημιουργήσει ασφυκτικό περιβάλλον (και) στον περιφερειακό και τοπικό Τύπο. Οι εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών ομάδων και Τύπου πολιτικών κομμάτων ανταποκρίθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης στην πρόσκληση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ) σε μια συνάντηση εργασίας για την επείγουσα, άμεση και επιτακτική αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης κατάστασης. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τρεις άξονες:

α) Την ελαστική αντιμετώπιση των υποχρεώσεων των περιφερειακών εφημερίδων όσον αφορά στο τιράζ, των αριθμό των σελίδων, ακόμα και την συχνότητα των εκδόσεων εφόσον βεβαιώνεται η αδυναμία προμήθειας δημοσιογραφικού χάρτου. Ζητείται η ανταπόκριση των Υπηρεσιών της ΓΓΕΕ αναλόγως εκείνης με αφορμή τους περιορισμούς της πρώτης περιόδου της εκδήλωσης της πανδημίας στη Χώρα.

β) Την άμεση ενίσχυση των περιφερειακών επιχειρήσεων Τύπου, σε κλιμάκωση ανάλογη των ποιοτικών και ποσοτικών στοιχείων κάθε εφημερίδας, με μέτρο τις αυξήσεις στις τιμές του χαρτιού και του κόστους παραγωγής και γ) Την οργάνωση κινήσεων ευρείας κλίμακας, και με πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με φιλόδοξο στόχο τον αναπροσανατολισμό της βιομηχανίας παραγωγής δημοσιογραφικού χαρτιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες της μεγάλης σημερινής εξάρτησης της ευρωπαϊκής αγοράς από το ρωσικό χαρτί.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων αφού κατέθεσαν τις δικές τους διακριτές θέσεις για τα ζητήματα αυτά όσο και γενικότερα για την ανάγκη στήριξης του περιφερειακού, τοπικού Τύπου, συνομολόγησαν στην ανάγκη σύγκλησης ευρείας, αντιπροσωπευτικής σύσκεψης υπό την προεδρία του αρμοδίου σε θέματα Τύπου, υφυπουργού στον πρωθυπουργό, Γιάννη Οικονόμου ώστε να προκύψουν οι απαραίτητες ενέργειες και δράσεις.

Στην σύσκεψη, που συγκάλεσε η διοίκηση του ΣΗΠΕ μετείχαν ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Τάσος Γαϊτάνης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αρμόδια για θέματα Τύπου, Νατάσσα Γκαρά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου, η βουλευτής του ΜΕΡΑ25 Μαρία Απατζίδη μαζί με τον Συντονιστή της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Κώστα Μπιτσάνη. Από πλευράς ΣΗΠΕ, μετείχαν ο πρόεδρος του δ.σ., Γιώργος Κατσαΐτης, ο αντιπρόεδρος, Μανώλης Χαλκιαδάκης και η Υπεύθυνη του Γραφείου του Συνδέσμου στην Αθήνα, Σπυριδούλα Δημητροπούλου.

Ερώτηση Β.Κεγκέρογλου στη Βουλή

Εν τω μεταξύ ,με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, αρμόδιο για θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και στον Υπουργό Οικονομικών, ο Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου, επισημαίνει το πρόβλημα προμήθειας δημοσιογραφικού χάρτου λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και ζητά άμεσα μέτρα στήριξης των τοπικών και περιφερειακών εφημερίδων.

Ειδικότερα, στην ερώτηση του , ο κ Κεγκέρογλου, αναφέρει:

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει τεράστιες επιπτώσεις στις οικονομίες και τους λαούς της Ευρώπης και του κόσμου. Ένα από τα προβλήματα είναι η προμήθεια χάρτου από την Ρωσία και δη του δημοσιογραφικού χάρτου.

Άλλες χώρες όπως Σουηδία και Ιταλία που παλαιότερα προμήθευαν δημοσιογραφικό χαρτί έχουν αλλάξει προσανατολισμό προς άλλες χρήσεις, παραδείγματος χάρη συσκευασίας και δεν αποτελούν λύση για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εφημερίδες της χώρας μας.

Επειδή οι τοπικές και περιφερειακές εφημερίδες, ημερήσιες και περιοδικές θα αντιμετωπίσουν σημαντικό πρόβλημα λόγω έλλειψης του χαρτιού

επειδή δεν έχουν τη δυνατότητα όπως μεγάλες εφημερίδες της Ευρώπης ή της χώρας μας για να προμηθευτούν το χαρτί απευθείας από Καναδά ή άλλες υπερατλαντικές προμηθεύτριες χώρες και

επειδή ο Σύνδεσμος Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων με επιστολή του αναφέρει ότι η έκρηξη των τιμών στην ενέργεια επηρεάζει αμέσως τις τιμές του εισαγόμενου χαρτιού εκτύπωσης των ημερήσιων εφημερίδων και πάσης φύσεως εντύπων.

Ερωτάσθε κύριοι Υπουργοί:

1)Τι προτίθεστε να πράξετε για να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα των τοπικών και περιφερειακών εφημερίδων; Προτίθεστε να αναζητήσετε εναλλακτικές πηγές προμήθειας δημοσιογραφικού χαρτιού;

2)Προτίθεστε και πότε να εγκρίνετε την ελαστικοποίηση των όρων, κατά τα πρότυπα της εφαρμογής την πρώτη περίοδο της πανδημίας, για τις τοπικές και περιφερειακές εφημερίδες ως προς τον αριθμό φύλων, προκειμένου στην κρίσιμη περίοδο να γίνει εξοικονόμηση χαρτιού, που είναι ζωτικής σημασίας για τις ίδιες;

3) Τι άλλο μέτρο στήριξης σκοπεύετε να πάρετε για τις τοπικές και περιφερειακές εφημερίδες ώστε να αντιμετωπίσουν την μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω της ακρίβειας της ηλεκτρικής ενέργειας, του δημοσιογραφικού χαρτιού αλλά και όλων των συντελεστών της παραγωγής;».