Η προστασία, η ανάδειξη και η προβολή του πολιτισμού και του φυσικού περιβάλλοντος της Κρήτης μέσα από υποδομές και στοχευμένες δράσεις περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό της στρατηγικής των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επεμβάσεων της Περιφέρειας Κρήτης, που και αυτή τη νέα προγραμματική περίοδο, 2021-2027, θα αξιοποιήσει ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 17 εκ. ευρώ. Ειδικότερα, η ΟΧΕ υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Κρήτη» 2021-2027 και θα εφαρμοστεί σε περιοχές της Κρήτης εκτός αστικού περιβάλλοντος. Πρόκειται για τέσσερις περιοχές εγγεγραμμένες στους καταλόγους της Unesco (Γεωπάρκο Ψηλορείτη, Φυσικό πάρκο Σητείας, και ως περιοχές Άνθρωπος και Βιόσφαιρα τα Λευκά Όρη και τα Αστερούσια Όρη) και για προτεινόμενες περιοχές για εγγραφή στον κατάλογο της Unesco (τα εξιμινωϊκά ανάκτορα-Κνωσός, Φαιστός, Μάλια, Ζάκρος, Ζώμινθος, Κυδωνία), τα οποία θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα για να δημιουργηθεί έτσι η νέα Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Εμβληματικών Διαδρομών Κρήτης.
Χθες πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο (ξενοδοχείο Ατλαντίς) η 1η συνεδρίαση της Χωρικής Ομάδας Διακυβέρνησης της Στρατηγικής Ολοκληρωμένων Χωρικών Επεμβάσεων Εμβληματικών Διαδρομών / Περιβάλλον και Πολιτισμός Περιφέρειας Κρήτης.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, οι νυν και οι νεοκλεγμένοι δήμαρχοι Κρήτης, στελέχη της χωρικής ομάδας, εκπρόσωποι από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος «Κρήτη 2021-2027», εφορειών αρχαιοτήτων Κρήτης, αναπτυξιακών εταιρειών, στελέχη εμπλεκόμενων υπηρεσιών.
Τον συντονισμό της συνεδρίασης είχε η γενική διευθύντρια Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Κρήτης ως χωρικός φορέας, Χρύσα Δασκαλάκη.
Σκοπός αυτών των συναντήσεων είναι η ανταλλαγή απόψεων και ο από κοινού σχεδιασμός της στρατηγικής για την ολοκληρωμένη κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική ανάπτυξη της Κρήτης.
Σημειώνεται ότι ο στόχος του προγράμματος είναι να σχεδιαστεί η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση των Εμβληματικών Διαδρομών Πολιτισμού και Περιβάλλοντος της Κρήτης, η οποία θα αξιοποιεί τις διεθνείς πρακτικές σχεδιασμού θεματικών διαδρομών, που δημιουργούν συνέργειες με το κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον. Μεταξύ άλλων στις πρότεινες δράσεις του προγράμματος είναι η ενίσχυση της επισκεψιμότητας περιβαλλοντικών και πολιτιστικών πόρων μέσω ενεργειών αναβάθμισης, αποκατάσταση και ενιαία προβολή (όπως αναβάθμιση και αποκατάσταση χώρων φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, διάνοιξη/ανάδειξη μονοπατιών, ενίσχυση λειτουργικότητας και επισκεψιμότητας χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς, προώθηση δράσεων δικτύωσης πολιτιστικών φορέων στο πλαίσιο ενιαίας προβολής του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου, υλοποίηση έργων προστασίας, αποκατάστασης και ανάδειξης Μνημείων και Αρχαιολογικών χώρων), τουριστική ανάδειξη φυσικών και πολιτιστικών πόρων και εμπλουτισμός τουριστικού προϊόντος (όπως ενέργειες τουριστικής ανάδειξης φυσικών και πολιτιστικών πόρων σε συνδυασμό με διευρυμένες επιλογές διασκέδασης, αναψυχής, διαμονής, δράσεις σύγχρονου πολιτισμού, ενίσχυση εναλλακτικών μορφών τουρισμού κλπ.). Παράλληλα το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις που αφορούν στην Προστασία, Ανάπτυξη, Προβολή της φυσικής κληρονομιάς και του οικολογικού τουρισμού και σε περιοχές Natura 2000, καθώς και επανάχρηση εγκαταλελειμμένων απαξιωμένων δημοτικών κτιρίων.
Ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες στη χθεσινή συνεδρίαση ανέφερε για την υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος ότι μόνο με την σύνθεση δυνάμεων μπορούμε να υλοποιήσουμε τα έργα μας και να επιτύχουμε προστιθέμενη αξία. «Γίνεται μια εξαιρετική δουλειά από τις υπηρεσίες μας και τον μελετητή, θα υπάρχει συνδυασμός έργων που θα χρηματοδοτηθούν από άλλες πηγές. Αυτός είναι ο στόχος και θα προχωρήσουμε όλοι μαζί για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα αποδεικνύοντας ότι μπορούμε στη Κρήτη να κάνουμε έργα που δίνουν προστιθέμενη αξία σε κάθε περιοχή που γίνεται η παρέμβαση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Αρναουτάκης.
Από την πλευρά της η γενική διευθύντρια Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Κρήτης, Χρύσα Δασκαλάκη, ανέφερε, ότι, «σήμερα ξεκινάμε τη συνεργασία μας για τον σχεδιασμό της στρατηγικής μας για την ΟΧΕ των εμβληματικών διαδρομών της Περιφέρειας Κρήτης. Μέσα από αυτή τη συνεργασία θα δημιουργήσουμε μια διαδρομή από τη μια άκρη της Κρήτης στην άλλη προβάλλοντας το περιβάλλον και τον πολιτισμό μας».
Ο δήμαρχος Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης, που συμμετείχε στη χθεσινή συνεδρίαση, καθώς ο δήμος Ανωγείων είναι στην περιοχή του Γεωπάρκου Ψηλορείτη, από την πλευρά του τόνισε: «Μέσα στο νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα Κρήτης 2021 – 2027, περιγράφεται μια δράση που χρηματοδοτείται από το νέο ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό γύρω στα 17 εκ. ευρώ περίπου. Πρόκειται για την δράση «Ολοκληρωμένη χωρική επένδυση» και έχει τον διακριτικό τίτλο «ΟΧΕ Unesco», όπου περιλαμβάνει τα τέσσερα γεωπάρκα στην Κρήτη, δηλαδή της Σαμαρίας, του Ψηλορείτη, των Αστερουσίων και της Σητείας, καθώς και πέντε Μινωικά ανάκτορα που έχουν προταθεί για να εγγραφούν στον σχετικό κατάλογο της Unesco. Όλα αυτά θα λειτουργήσουν σε ένα σύστημα από το τμήμα Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης και θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα οι δήμοι που βρίσκονται στις περιοχές αυτές, καθώς και φορείς, όπως οι αρχαιολογίες, αναπτυξιακές υπηρεσίες κλπ. Δεν θα υπάρχει χωριστή πρόταση ανά περιοχή, απλώς θα γίνονται εξειδικεύσεις που θα υπάρχουν κάποιες προκηρύξεις που θα αφορούν γενικές δράσεις, προβολή κάποιων υποδομών και σαφώς και κάποιες άλλες που θα αφορούν μεμονωμένα τα μνημεία ή τα πάρκα. Άλλες μελέτες μπορεί να έχει η Εφορία Αρχαιοτήτων, άλλες μελέτες μπορεί να έχει ο δήμος, άλλες μελέτες μπορεί να έχει η περιφέρεια. Κάθε φορά θα βλέπουμε τι είναι αυτό που έχει προτεραιότητα. Στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο υπήρχε μια αντίστοιχη δράση «ΟΧΕ Unesco» και αυτή είχε ένα μεγάλο αντίκτυπο στην προβολή της περιοχής, έγιναν έργα και δράσεις με πολύ μεγάλη επιτυχία. Για τον λόγο αυτό θα συνεχίσουμε σε δύο άξονες που αφορούν, είναι η ανάδειξη του πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος».