Άνοδο καταγράφουν τα Παιδαγωγικά τμήματα και το τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κρήτης
Πτωτικά κινήθηκαν οι βάσεις εισαγωγής για τις περισσότερες από τις περιζήτητες σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Αυτό προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία των βάσεων εισαγωγής για το 2024, του υπουργείου Παιδείας. Γενικά, άνοδος σημειώθηκε στο 38% των τμημάτων, με το υπολοιπόμενο 62% των τμημάτων να έχει καταγράψει πτώση.
Αναλυτικότερα, οι νομικές σχολές κατέγραψαν πτώση της τάξεως των 100 μορίων (Νομική Αθηνών) έως 325 μορίων (Νομική Κομοτηνής – Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης), ενώ πτώση κατέγραψαν και τα τμήματα Ψυχολογίας, της τάξεως των 180 έως 250 μορίων, με εξαίρεση το τμήμα Ψυχολόγων ΣΣΑΣ στη Θεσσαλονίκη, που κατέγραψε πτώση 610 μορίων.
Οι ιατρικές σχολές επίσης κατέγραψαν πτώση της τάξεως των 225 έως 325 μορίων.
Πτωτικά κινήθηκαν οι βάσεις και στις περισσότερες πολυτεχνικές σχολές, πτώσεις που κινήθηκαν μέχρι και τα 400-700 μόρια.
Ίδια, πτωτική, εικόνα και τα περισσότερα τμήματα Πληροφορικής, της τάξεως των 225 έως 740 μορίων. Ειδικά το τμήμα πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λαμία κατέγραψε πτώση της τάξεως των 1.425 μορίων. Στον αντίποδα, το τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά κατέγραψε άνοδο της τάξεως των 1.280 μορίων.
Ανάμεικτη είναι η εικόνα σε ό,τι αφορά τις οικονομικές σχολές, με τις βάσεις εισαγωγής να κυμαίνονται είτε πτωτικά από 75 μόρια (Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης – Πάντειο Πανεπιστήμιο) έως 550 μόρια (Οικονομικής Επιστήμης – Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), είτε ανοδικά, από 40 μόρια (Οικονομικών Επιστημών Ρεθύμνου – Πανεπιστήμιο Κρήτης) έως 955 (Οικονομικών Επιστημών Καστοριάς – Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας).
Η εικόνα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
Από τα 16 τμήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης άνοδο των βάσεων καταγράφουν πέντε τμήματα και συγκεκριμένα το τμήμα Οικονομικών Επιστημών στο Ρέθυμνο, το Παιδαγωγικό Δημοτικής και Προσχολικής Εκπαίδευσης και το τμήμα Φιλοσοφίας. Όπως ανάφερε ο αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων και φοιτητικής μέριμνας Δημήτρης Μυλωνάκης, οι ανακοινώσεις για προσλήψεις εκπαιδευτικών έπαιξαν τον ρόλο τους στην άνοδο των βάσεων για τα παιδαγωγικά τμήματα, ενώ ευχάριστη έκπληξη αποτελεί και η άνοδος της βάσης για το τμήμα Οικονομικών του Ρεθύμνου: «Μια γενική εικόνα για το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι ότι είχαμε πτώση της βάσης στα 12 από τα 16 τμήματα βάση και άνοδο στα τέσσερα τμήματα. Αυτό αντανακλά τη γενική εικόνα που βλέπουμε στα ελληνικά πανεπιστήμια, που η πλειοψηφία των τμημάτων έχει υποστεί μια μείωση της βάσης, πάνω από το 60% των ιδρυμάτων, ενώ κάτω από 40% έχουμε μια αύξηση. Άρα αυτό που παρατηρούμε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι συμβατό με τη γενική τάση που βλέπουμε στα ελληνικά πανεπιστήμια και το οποίο κατά τη γνώμη μου οφείλεται κυρίως στις δυσκολίες των μαθητών. Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι έχουμε σχετικά υψηλή πτώση και σε δημοφιλής σχολές, όπως είναι οικονομικά, χρηματοοικονομικά και πληροφορική, τα τμήματα τα ποια επειδή έχουν καλή αποκατάσταση στην αγορά εργασίας, ειδικά η πληροφορική αλλά και τα οικονομικά, διατηρούσαν τις βάσεις τους ή και την αύξαναν τα τελευταία χρόνια. Φέτος όμως έχουμε μια γενική πτώση. Το αξιοσημείωτο εδώ είναι ότι, ενώ οι βάσεις στο Οικονομικό του ΟΠΑ έπεσε κατά 550 μόρια, το Οικονομικό Ρεθύμνου είναι από αυτά τα τμήματα που αυξήθηκε η βάση τους κατά 40 μόρια. Αυτό είναι πολύ θετικό. Επίσης τα άλλα τμήματα που αύξησαν τη βάση τους είναι τα δύο Παιδαγωγικά, αυτό της Δημοτικής Εκπαίδευσης και Προσχολικής Εκπαίδευσης. Αυτό συνέβη σε όλη την Ελλάδα και οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα στην εξαγγελία για διορισμό 10.000 δασκάλων και νηπιαγωγών. Άρα σχετίζεται με τη συγκυριακή εξέλιξη στην αγορά εργασίας. Επίσης το άλλο θετικό είναι ότι το τμήμα Φιλοσοφίας, το οποίο φέτος ουσιαστικά ξεκίνησε, διότι μέχρι τώρα ήταν τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών σπουδών και μετασχηματίστηκε σε τμήμα Φιλοσοφίας, κατάφερε να κρατήσει σταθερή τη βάση του, να την αυξήσει κατά 15 μόρια.
Γενικά η πτώση στα 12 τμήματα κυμαίνεται από 40 μόρια έως 350 μόρια. Η πτώση της Ιατρικής είναι στα 350 μόρια. Σε ποσοστό από 0,3% έως 3,4%. Σχετικά μικρές είναι οι πτώσεις, αλλά δεν είναι και αμελητέες. Οι αυξήσεις στις βάσεις είναι αντίστοιχες, 0,2% έως 2,6% και σε μόρια από 40 έως 250. Εκεί που είχαμε σημαντική πτώση είναι στο Μαθηματικό και στο τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, στο οποίο η βάση έπεσε κατά 1.170 μόρια, κατά 11%. Από αυτό το τμήμα ήταν η μεγαλύτερη απώλεια που είχαμε σε μόρια. Γενικά αυτό που λέμε «καθηγητικές σχολές» -λάθος κατά τη γνώμη μου-, έχουν μια είτε μια στασιμότητα είτε μια πτώση τα τελευταία χρόνια. Σε αυτές τις σχολές περιλαμβάνονται τα μαθηματικά, η φυσική, η φιλολογία κ.λπ. Δηλαδή από τις σχολές που βγαίνουν κυρίως καθηγητές. Αυτή είναι η κύρια επαγγελματική αποκατάσταση. Αυτό είναι σχετικά αναμενόμενο. Ξέρουμε ότι αυτές οι σχολές είναι λιγότερο δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια. Τον λόγο που ειδικά στα Μαθηματικά και Εφαρμοσμένα Μαθηματικά έχουμε τόσο μεγάλη πτώση, δεν μπορούμε να δώσουμε μια εξήγηση».
Η γεωγραφική θέση και ο τουρισμός «φρενάρουν» τις βάσεις εισαγωγής
Όπως εξήγησε ο κ. Μυλωνάκης η γεωγραφική θέση του Πανεπιστημίου Κρήτης, το γεγονός δηλαδή ότι πρόκειται για ένα περιφερειακό Πανεπιστήμιο αλλά και το γεγονός ότι τόσο το Ρέθυμνο όσο και το Ηράκλειο είναι τουριστικές περιοχές αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για αρκετούς φοιτητές λόγω του αυξημένου κόστους είτε αυτό λέγεται δυσβάσταχτο κόστος φοιτητικής στέγης είτε γενικότερα αυξημένο κόστος ζωής. Ωστόσο το γεγονός ότι στον σχεδιασμό της διοίκησης του πανεπιστήμιου περιλαμβάνεται η ανέγερση επιπλέον φοιτητικών κατοικιών αλλά και η πρόσφατη εξασφάλιση χρηματοδότησης για στέγη σε επιπλέον φοιτητές σε ξενοδοχεία μέσω του ΙΝΕΔΙΒΙΜΕ -Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, εκτιμάται ότι θα ανατρέψει κάπως αυτό το σκηνικό.
Χαρακτηριστικά, ο κ. Μυλωνάκης είπε: «Το ότι είναι περιφερειακό πανεπιστήμιο, αλλά ακόμα πιο σημαντικό το ότι είμαστε σε τουριστική περιοχή με δύο μεγάλους αποτρεπτικούς παράγοντες, ο ένας είναι το κόστος ζωής και το δεύτερο το στεγαστικό, σαφέστατα παίζει ρόλο και στις βάσεις εισαγωγής. Οι βάσεις σε πανεπιστήμια εκτός του κέντρου είναι γενικά χαμηλότερες και ειδικά σε πανεπιστήμια που βρίσκονται σε τουριστικές πόλεις όπου υπάρχουν αυτά τα δύο πολύ βασικά προβλήματα. Οπότε μια γενεσιουργός αιτία των σχετικά χαμηλών βάσεων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει να κάνει με αυτούς τους παράγοντες. Είναι θέμα ζήτησης και προσφοράς κατ’ εξοχήν και καθόλου ζήτημα ποιότητας. Πάνω από τα μισά μας τμήματα είναι τα καλύτερα στην Ελλάδα από πλευράς αξιολογήσεων. Οι χαμηλές βάσεις έχουν να κάνουν καθαρά με τη ζήτηση και την προσφορά και το γεγονός ειδικά ότι η Κρήτη είναι και απομακρυσμένη από όλη την υπόλοιπη Ελλάδα και αρκετά ακριβή με οξυμένο στεγαστικό πρόβλημα. Η ελπίδα μας είναι να δούμε διαφορά στις βάσεις με την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος. Η σκέψη της δημιουργίας δύο πανεπιστημιουπόλεων με φοιτητικές κατοικίες ξεκίνησε από το 2017-18 και ο λόγος ήταν αυτός, διότι από τότε βλέπαμε ότι το στεγαστικό θα λάβει τόσο εκρηκτικές διαστάσεις και το να δώσουμε διέξοδο στους φοιτητές μας στο στεγαστικό ήταν θέμα βιωσιμότητας του ίδιου του πανεπιστημίου. Και αυτό ισχύει σε όλα τα περιφερειακά, αλλά κυρίως σε αυτά που είναι σε τουριστικές περιοχές. Οπότε αυτή είναι η ελπίδα μας και πιστεύω ότι είναι βάσιμη η ελπίδα. Διότι όταν ένα μεγάλο ποσοστό των φοιτητών θα ξέρουν ότι θα έχουν εξαιρετική στέγαση και με πολύ χαμηλό τίμημα, προφανώς αυτό μειώνει το συνολικό κόστος και κάνει πιο ελκυστικό το πανεπιστήμιο. Οπότε αυτός είναι ο στόχος μας και πιστεύω ότι αυτό θα αποδειχτεί και στην πράξη, δηλαδή σε περίπου τέσσερα χρόνια από τώρα. Βέβαια στο μεσοδιάστημα, έχουμε και τη λύση των ξενοδοχείων που και εκεί κάνουμε ό,τι μπορούμε. Εξασφαλίσαμε 70 κρεβάτια για φοιτητές σε ξενοδοχεία για φέτος και για του χρόνου άλλα 160. Προφανώς δεν λύνει το πρόβλημα αυτό, αλλά σίγουρα το αμβλύνει και διευκολύνει τους φοιτητές».
Άνοδο κατέγραψαν τα μισά τμήματα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου – Καθοριστικός ο ρόλος της αντιστοίχησης τμημάτων Μηχανικών με τις πολυτεχνικές σχολές
Από τα δώδεκα τμήματα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου τα έξι καταγράφουν άνοδο στις βάσεις εισαγωγής, γεγονός που ικανοποιεί τη διοίκηση του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος.
Ο Φώτης Μαυροματάκης αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων στο ΕΛΜΕΠΑ τόνισε πως η αντιστοίχηση των τμημάτων Μηχανικών με τις Πολυτεχνικές Σχολές έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των βάσεων, αλλά και σε τμήματα που το αντικείμενό τους οδηγεί σχετικά άμεσα σε επαγγελματική αποκατάσταση, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Οι υποψήφιοι φοιτητές ενδιαφέρονται για τα τμήματα που ασχολούνται με επίκαιρα και σύγχρονα αντικείμενα. Για αυτόν τον λόγο θεωρούμε ότι οι βάσεις διατηρήθηκαν σε αρκετά καλά επίπεδα λαμβάνοντας υπόψη τη γενικότερη κατάσταση. Στη σχολή Μηχανικών είχαμε το ζήτημα της αντιστοίχισης των τμημάτων. Σε όλα τα τμήματα της σχολής Μηχανικών χτίσαμε τμήματα πολυτεχνικής σχολής. Επομένως υπάρχει το ενδιαφέρον τον υποψηφίων για αυτά τα τμήματα, τα οποία είναι το τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών, το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και το τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Το επόμενο διάστημα, όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, θα είναι πλέον και τυπικά αντίστοιχα και θα ιδρυθεί η πολυτεχνική σχολή στο πανεπιστήμιο μέσα στο Ηράκλειο. Οπότε υπήρξε ένα επιπλέον ενδιαφέρον των υποψηφίων για τα τμήματα αυτά. Θεωρούμε ότι οι βάσεις θα βελτιωθούν σιγά-σιγά με το πέρασμα του χρόνου, καθώς η διαδικασία της αντιστοίχισης έγινε τους τελευταίους μήνες. Οπότε ενδεχομένως και οι υποψήφιοι να μην είχαν ενημερωθεί. Άρα πιστεύουμε από τη στιγμή που θα ιδρυθεί το επόμενο διάστημα, τους επόμενους μήνες, οι υποψήφιοι φοιτητές ειδικά για αυτά τα τμήματα θα ενισχυθούν ακόμα περισσότερο. Παράλληλα και άλλα τμήματα όπως το Κοινωνικής Εργασίας, Νοσηλευτικής, είναι αντικείμενα πολύ σύγχρονα και με υψηλή απασχολησιμότητα και οι βάσεις τους τηρήθηκαν, σε αυτά τα τμήματα, σε πολύ καλά επίπεδα».
Σε ό,τι αφορά το το Πολυτεχνείο Κρήτης από τα πέντε τμήματα, ένα τμήμα και συγκεκριμένα το Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος κατέγραψε άνοδο στις βάσεις εισαγωγής.
Οι βάσεις των Πανεπιστημίων της Κρήτης
Πανεπιστήμιο Κρήτης
– Βιολογίας (Ηράκλειο): 16.465 (βάση 2023: 16.678) Διαφορά: -1,3%
– Επιστήμης και Μηχανικών Υλικών (Ηράκλειο): 9.640 (βάση 2023 9.975) Διαφορά: -3,4%
– Επιστήμης Υπολογιστών (Ηράκλειο) 15.813 (βάση 2023: 16.047) Διαφορά: -1,5%
– Ιατρικής (Ηράκλειο): 18.050 (βάση 2023 18.400) Διαφορά: -1,9%
– Ιστορίας και Αρχαιολογίας (Ρέθυμνο): 9.175 (βάση 2023 9.425) Διαφορά: -2,7%
– Κοινωνιολογίας (Ρέθυμνο): 10.620 (βάση 2023: 10.840) Διαφορά: -2%
– Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών – Εφαρμοσμένων Μαθηματικών (Ηράκλειο): 9.450 (βάση 2023: 10.620) Διαφορά: -11%
– Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών – Μαθηματικών (Ηράκλειο): 9.375 (βάση 2023: 10.800) Διαφορά: -13,2%
– Οικονομικών Επιστημών (Ρέθυμνο): 10.925 (βάση 2023: 10.885) Διαφορά: +0,4%
– Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης (Ρέθυμνο): 13.625 (βάση 2023: 13.350 μόρια) Διαφορά: +2,1%
– Παιδαγωγικό Προσχολικής Εκπαίδευσης (Ρέθυμνο): 12.040 (βάση 2023: 11.920) Διαφορά: +1,0%
– Πολιτικής Επιστήμης (Ρέθυμνο): 9.250 (βάση 2023: 9.425) Διαφορά: -1,9%
– Φιλολογίας (Ρέθυμνο): 9308 (βάση 2023: 9.558) Διαφορά: -2,6%
– Φιλοσοφίας (Ρέθυμνο): 9.185 (βάση 2023: 9.170) Διαφορά: +0,2%
– Φυσικής (Ηράκλειο): 12.784 (βάση 2023: 12.825) Διαφορά: -0,3%
– Χημείας (Ηράκλειο): 15.382 (βάση 2023: 15.690) Διαφορά: -2,0%
– Ψυχολογίας (Ρέθυμνο): 16.520 (βάση 2023: 16.790) Διαφορά: -1,5%
Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
– Γεωπονία (Ηράκλειο): 10.070 (βάση 2023: 9.130) Διαφορά: +10,3%
– Διοίκηση Επιχειρήσεων και Τουρισμού (Ηράκλειο): 10.072 (βάση 2023: 8.840) Διαφορά: +13,9%
– Διοίκησης Επιστήμης και Τεχνολογίας (Άγιος Νικόλαος): 8.180 (βάση 2023: 8.250) Διαφορά: -0,8%
– Διεθνών Διατροφής και Διαιτολογίας (Σητεία): 11.000 (βάση 2023: 10.010) Διαφορά: +8%
– Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (Ηράκλειο): 10.830 (βάση 2023: 9.860) Διαφορά: +9,8%
– Ηλεκτρονικών Μηχανικών (Χανιά): 9.740 (βάση 2023: 9.370) Διαφορά: +3,9%
– Κοινωνική Εργασίας (Ηράκλειο) 13.300 (βάση 2023: 13.850) Διαφορά: -4%
– Λογιστικής και Χρηματοοικονομική (Ηράκλειο): 8.580 (βάση 2023: 7.710) Διαφορά: +11,3%
– Μηχανολόγων Μηχανικών (Ηράκλειο): 11.395 (βάση 2023: 9.800) Διαφορά: +16,3%
– Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής (Ρέθυμνο): 8.350 (βάση 2023: 8.350)
– Νοσηλευτικής (Ηράκλειο): 10.375 (βάση 2023: 11.700) Διαφορά: -11,3%
Πολυτεχνείο Κρήτης
– Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (Χανιά): 14.575 (βάση 2023: 14.630) Διαφορά: -0,4%
– Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (Χανιά): 14.492 (βάση 2023: 14.785) Διαφορά: -2%
– Μηχανικών Ορυκτών Πόρων (Χανιά): 9.370 (βάση 2023: 9.815) Διαφορά: -4,5%
– Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης (Χανιά): 12.030 (βάση 2023: 12.130) Διαφορά: -0,8%
– Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος (Χανιά): 13.400 (βάση 2023: 12.975) Διαφορά:+3,3%
Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης
– Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών (Ηράκλειο): 9.760