Καθημερινές είναι οι εξελίξεις και οι ανακοινώσεις από μεριάς ΗΠΑ, αλλά και Κίνας, σχετικά με τους δασμούς λίγες εβδομάδες μετά τις πρώτες εξαγγελίες του Αμερικανού προέδρου για επιβολή δασμών στα εισαγόμενα προϊόντα και υπηρεσίες στις ΗΠΑ.
Οι οικονομολόγοι και ο κλάδος του εμπορίου μιλάνε για ένα αβέβαιο μέλλον, που οι συνέπειες μπορούν να αποβούν καταστροφικές στην οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο.
Με αφορμή αυτό το ταραγμένο σκηνικό ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων Αλκιβιάδης Καλαμπόκης σε συνέντευξή του στο Ραδιόφωνο ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 με τον Κώστα Μπογδανίδη περιέγραψε την κρίση που περνάει η παγκόσμια οικονομία.
Όπως τόνισε, «βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον που νομίζω ότι τα τελευταία 100 χρόνια δεν το έχουμε ξαναδεί στην παγκόσμια οικονομική ιστορία». Πρόκειται όπως είπε για «ένα καινούργιο βιβλίο που γράφεται μέρα με την ημέρα χωρίς να μπορούμε να γνωρίζουμε την επόμενη σελίδα, ούτε το τέλος της».
Για μια επικίνδυνη παύση του εμπορίου έκανε λόγο ο κ. Καλαμπόκης, καθώς η επιβολή των δασμών από τον Αμερικανό πρόεδρο δεν οδηγούν απλώς σε προστατευτισμό, αλλά στην κατάρρευση του παγκόσμιου εμπορίου.
«Ο προστατευτισμός έχει ένα όριο το οποίο το ξεπερνάς. Εδώ πλέον έχουμε παύση εμπορίου και ψάχνουν να βρουν όλοι συμμαχίες και ετέρους για να μπορέσουν να λύσουν τα προβλήματα της παραγωγής».
Δυσοίωνη είναι η εικόνα που σκιαγράφησε ο κ. Καλαμπόκης για το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ντόμινο αρνητικών εξελίξεων: «Εάν έχουμε μικρότερη παραγωγή θα έχουμε υψηλότερες τιμές στις πωλήσεις ή μπορεί να έχουμε απολύσεις υπαλλήλων. Όλα αυτά επηρεάζουν τις κοντινές μας οικονομίες της Ε.Ε. Δεν θα είναι πλέον τίποτα το ίδιο, όπως ήταν πριν από λίγες μέρες».
«Καμία πρόβλεψη δεν είναι ασφαλής»
Αναφερόμενος στις αγορές και τον αντίκτυπο των διεθνών εξελίξεων ο κ. Καλαμπόκης υπογράμμισε την αδυναμία ακόμα και των έμπειρων οικονομολόγων να προβλέψουν την πορεία της οικονομίας: «Δεν είναι τίποτα εύκολα προβλέψιμο, ακόμη και από τους μεγαλύτερους οικονομολόγους, οι οποίοι αποτυπώνουν τη σκέψη τους σε ένα κομμάτι χαρτί και μετά από τρεις μέρες βλέπουμε να την αλλάζουν», τόνισε, ενώ συμπλήρωσε: «Όλο αυτό το παιχνίδι περί αμερικανικών και κινεζικών ομολόγων έχει ακόμη δρόμο. Εγώ δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη».
Εξαγωγικό ρεκόρ στην Ελλάδα με τίμημα τις εισαγωγές
Στρέφοντας το βλέμμα στην ελληνική πραγματικότητα, εντυπωσιακή είναι η άνοδος στις εξαγωγές όπως επεσήμανε ο κ. Καλαμπόκης, όμως με τίμημα την αύξηση των εισαγωγών για την κάλυψη των αναγκών της χώρας: «Σε επίπεδο χώρας, προ κρίσης οι εξαγωγές μας έφταναν στο 8% του ΑΕΠ, το 2024 φτάσαμε στο 20% και το 2022 είχαμε φτάσει 23%. Από τα 18 δισ. φτάσαμε στα 50 δισ. Ωστόσο, όσο αυξάνονται οι εξαγωγές μας, αυξάνονται και οι εισαγωγές. Το εμπορικό μας έλλειμμα εξακολουθεί να παραμένει μεγάλο. Εξακολουθούμε να εισάγουμε πάρα πολλά πράγματα».
Πολλοί κλάδοι όπως της υπόδησης, της ένδυσης, του βαμβακιού και του καπνού, έχουν εξαφανιστεί. «Δεν υπάρχει βαριά βιομηχανία, ούτε καν μεσαία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαμπόκης, ενώ υπενθύμισε πως ο πρωτογενής τομέας έχει υποστεί πλήγμα: «Σήμερα έχουμε και την κρίση της έλλειψης εργατικών χεριών. Άρα μέσα σε αυτά τα χρόνια είναι ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα, που όμως συνοδεύεται από τη διόγκωση του εμπορικού ελλείμματος – κάτι που δεν θεωρώ ότι θα λυθεί στα επόμενα χρόνια».
Όπως επεσήμανε, όσο δεν υπάρχει στρατηγική για τη χώρα, δεν μπορούμε να περιμένουμε λύσεις: «Πρέπει να υπάρξει στρατηγική για το τι πρέπει να παράξει, ποιες είναι οι συνθήκες και το περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή που ζούμε. Η γη μεγαλώνει, οι ανάγκες για σίτιση αυξάνονται συνεχώς. Εκεί θα πρέπει να υπάρχει μια τεράστια στροφή στον αγροδιατροφικό τομέα. Και βλέπω να γίνεται το αντίθετο – κάθε χρόνο πέφτει η συνεισφορά του αγροδιατροφικού τομέα στο ΑΕΠ».
Η αδυναμία του τουρισμού να στηρίξει τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα είναι ακόμη ένα σημείο που δηλώνει την έλλειψη στρατηγικής: «Υπάρχει μια απόρριψη των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα από τον τουριστικό κλάδο, παρά τις προσπάθειες. Τα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα είναι πιο ακριβά, αλλά δεν μπορείς να φιλοξενείς 40 εκατ. τουρίστες και σε ένα μεγάλο ποσοστό να τρέφονται με άλλα προϊόντα».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΚΟΥΝΤΟΥΝΙΩΤΗ