Ρεσιτάλ πιάνου με ρομαντικά έργα θα δώσει η διεθνώς βραβευμένη πιανίστα, γιατρός, και νευροεπιστήμονας Μαριάννα Καψετάκη την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου στις 12.00 το μεσημέρι, στην αίθουσα «Παντελή Πρεβελάκη», Τζαμί Νερατζέ (Ωδείο Ρεθύμνου) στο Ρέθυμνο. Συγκεκριμένα θα παιχτούν τα 24 Preludes του F.Chopin, Kinderszenen του R.Schumann, Holberg Suite του E.Grieg, και Spanish Rhapsody του F.Liszt.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον σύνδεσμο Διαδόσεως Καλών Τεχνών Ρεθύμνου, με χορηγό τον Όμιλο Ν. Δασκαλαντωνάκη – Grecotel.
Είσοδος ελεύθερη.
Η Μαριάννα Καψετάκη είναι πιανίστρια, γιατρός, και νευροεπιστήμονας. Απέκτησε δίπλωμα Πιάνου (Άριστα Παμψηφεί, Διάκριση και 1ο Βραβείο) και πτυχίο Ειδικού Αρμονίας (Άριστα Παμψηφεί) από το Μινωικό Ωδείο με καθηγήτρια την Κάλλια Αναστασάκη. Εμπλούτισε περαιτέρω τις μουσικές της γνώσεις με μαθήματα με τον Δημήτρη Τουφεξή μεχρι το 2013, και επειτα μελετά με τον Ομότιμο-Επίτιμο Καθηγητή της Βασιλικής Ακαδημίας Μουσικής του Λονδίνου, Christopher Elton.
Εχει Πτυχίο Ιατρικής (Άριστα) από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, Μεταπτυχιακό (Άριστα) στην Ιατρική των Παραστατικών Τεχνών από το University College London, Διδακτορικό στις Νευροεπιστήμες από το Imperial College London, και θέση μεταδιδακτορικής ερευνήτριας στο University College London.
Έχει τιμηθεί με πάνω από 100 βραβεία και υποτροφίες. Έχει κερδίσει το 1ο βραβείo σε 12 διεθνείς και πανελλήνιους διαγωνισμούς πιάνου και το 2ο ή 3ο βραβείο στους διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου Gloria Artis (Βιέννη), Quebec, Odin, Konzerteum, ProPiano, eMuse και Alkan-Zimmerman. Άλλα βραβεία: Βραβείο Hilda Martindale, Βραβείο «Παρισιάνου Α.Ε.», Βραβείο Felix Marr, Μουσικό Βραβείο Ede & Ravenscroft του Imperial College London, Βραβείο Νέου Μουσικού ‘Γιάννης Τζόνκερ’, Μετάλλιο της UNESCO, Βραβείο από τον Διευθυντή του Κέντρου Μουσικής και Εικαστικών Τεχνών Blyth στο Λονδίνο, Βραβείο Καλύτερης Μεταπτυχιακής Διατριβής από τη Βρετανική Ένωση Ιατρικής των Παραστατικών Τεχνών, Βραβείο από τον Κοσμήτορα του Τμήματος Ιατρικής του Imperial College London, και τιμητικές βραβεύσεις από το Δήμο Χερσονήσου, το Ροταριανό Όμιλο ‘El Greco’, τον σύλλογο Κρητών Επιστημόνων και σύλλογο Φίλων Κλασικής Μουσικής και Όπερας. Πρόσφατα συμπεριλήφθηκε στην Ευρωπαϊκή λίστα του Forbes 30 κάτω των 30.
Υπήρξε υπότροφος των: Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης, Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, Ίδρυμα Sir Richard Stapley, Ίδρυμα Schilizzi, Ίδρυμα Μποδοσάκη, Ίδρυμα Εστία Νέας Σμύρνης, Ίδρυμα Κλασικής Μουσικής GEMMA, σύλλογο Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και το Ισπανικό Σωματείο «Κόσμος εν Αρμονία» (που απονεμήθηκε από την Πριγκίπισσα Ειρήνη της Ελλάδος στα Βραβεία Gina Bachauer).
Έχει κάνει διεθνή καριέρα με πάνω από 160 ρεσιτάλ πιάνου (σόλο, τέσσερα χέρια, δύο πιάνα, κονσέρτα) σε φεστιβάλ μουσικής και σε σημαντικές αίθουσες στην Ελλάδα, Κύπρο, Αγγλία, Ουαλία, Τουρκία, Γερμανία και Αυστρία με μεγάλη επιτυχία και με εξαιρετικά σχόλια. Έχει συμπράξει με ορχήστρες όπως: Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Ηνωμένου Βασιλείου, Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Αθηνών, Συμφωνική Ορχήστρα Πειραιά, Συμφωνική Ορχήστρα Μ.Σ.Η., Κρητική Συμφωνική Ορχήστρα, Συμφωνιέτα Imperial, Συμφωνική Ορχήστρα Ι.Συγκελάκη και Έγχορδα Νέων Αθηνών (ENA) κ.ά., με μαέστρους μεταξύ άλλων τους Γιώργο Πέτρου, Κωνσταντίνο Δημηνάκη, Oliver Gooch, William Carslake και James Blair. Έχει προσκληθεί να δώσει πάνω από 60 ομιλίες/παρουσιάσεις, όπως στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, Οξφόρδης, Fifteen Seconds Festival, και TEDx και καλείται συχνά στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση.
Έχει διδάξει ως προσκεκλημένη λέκτορας στο University College London και έχει επιβλέψει φοιτητές στο Imperial College London, UCL και σε προγράμματα όπως η Ακαδημία Επιστημών της Νέας Υόρκης. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του επιστημονικού περιοδικού Health Science Reports και έχει διατελέσει κριτής σε πάνω από 200 άρθρα σε 30 διεθνή επιστημονικά περιοδικά.