Συνάντηση για το σχεδιασμό της μελέτης ενός Δικτύου Πεζοπορικών Διαδρομών στο Γεωπάρκο UNESCO του Ψηλορείτη που αναμένεται να χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Κρήτης,πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης στην Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου.
Στη συνάντηση εκτός της Αντιπεριφερειάρχη Μαίρης Λιονή, του ειδικού Συμβούλου της Περιφέρειας Δημήτρη Μιχελογιάννη και του Προέδρου και Aντιπροέδρου του Γεωπάρκου Ψηλορείτη, Χαράλαμπου Φασουλά και Μανώλη Ψαρουδάκη αντίστοιχα, παραβρέθηκαν αντιδήμαρχοι και εκπρόσωποι των Δήμων Ρεθύμνου, Αμαρίου, Ανωγείων, Μαλεβιζίου και Φαιστού, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου, του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Ηρακλείου, του Πεζοπορικού Ομίλου Ηρακλείου, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, στελέχη του γεωπάρκου, καθώς και ο κ. Φοίβος Τσαραβόπουλος, υπεύθυνος της ΚΟΙΝΣΕΠ «Μονοπάτια της Ελλάδας» που έχει υλοποιήσει της αντίστοιχες μελέτες για την Περιφέρεια Κρήτης στα Χανιά και το Λασίθι.
Όλοι οι συμμετέχοντες επισήμαναν την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας στο Γεωπάρκο του Ψηλορείτη και την ευρύτερη περιοχή ενός δικτύου πεζοπορικών διαδρομών για το μέσο επισκέπτη, που θα προσφέρουν με ασφάλεια, σύγχρονα μέσα σήμανσης και ερμηνείας και αντίστοιχη προβολή, ένα νέο οικο-τουριστικό προϊόν που θα απευθύνεται στον επισκέπτη της Κρήτης αλλά και στο μαζικό τουρισμό.
Όπως τονίστηκε,οι διαδρομές αυτές θα πρέπει να σχεδιαστούν με διάφορα επίπεδα δυσκολίας, που θα ξεκινούν ή θα ενώνουν οικισμούς της περιοχής, θα προβάλουν το σύνολο του φυσικού, πολιτιστικού και ιστορικού πλούτου του Ψηλορείτη, και παράλληλα θα αναδεικνύουν τα τοπικά προϊόντα και τον πολιτισμό. Τα μονοπάτια θα πρέπει να μπορούν να συνδυαστούν με άλλες διαδρομές που έχουν υλοποιήσει ή σχεδιάζουν οι φορείς της περιοχής όπως και με το Ευρωπαϊκό Ορειβατικό Μονοπάτι Ε4 που διασχίζει απ’ άκρη σ’ άκρη το γεωπάρκο του Ψηλορείτη.
Τονίστηκε επίσης ότι η εκπόνηση της μελέτης είναι εφικτό να ξεκινήσει άμεσα ώστε το Φθινόπωρο το Γεωπάρκο του Ψηλορείτη να έχει στα χέρια του έτοιμες όλες τις απαραίτητες μελέτες για την αναζήτηση της χρηματοδότησης για την υλοποίησή του έργου αυτού.