17 °C Rethymno, GR
05/12/2022

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΚΑTΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ 16ΟΥ Δ.Σ - ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΟΥΣΣΟΣΠΙΤΙΟΥ

Σχεδιασμός ενίσχυσης της σχολικής στέγης στον δήμο Ρεθύμνου

-Αγωνία για τη χρηματοδότηση του ΚΕΓΕ

Συνεχείς είναι οι προσπάθειες του δήμου Ρεθύμνου για την ενίσχυση της σχολικής στέγης. Ήδη σε πλήρη εξέλιξη είναι οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης σε μονάδες του δήμου, ενώ υπό κατασκευή βρίσκεται και το νέο σχολικό συγκρότημα του 16ου δημοτικού σχολείου στον Τίμιο Σταυρό που έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Α.Τριστης» συνολικού ύψους 3.530.000 ευρώ.

Η σύμβαση με τον ανάδοχο υπογράφτηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται θα πρέπει να έχει περατωθεί σε δυο χρόνια, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2023.

Το νέο 16ο δημοτικό σχολείο θα ανεγερθεί σε δημοτικό οικόπεδο συνολικής έκτασης 4.689,37 τ.μ., στην περιοχή Τιμίου Σταυρού.

Σύμφωνα με την τεχνική μελέτη, θα κατασκευαστούν δύο όροφοι κι ένα υπόγειο που θα πληρούν όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφάλειας των χρηστών τους και προστασίας του περιβάλλοντος, μέσα από περιβαλλοντικά συμβατές εγκαταστάσεις εξοικονόμησης ενέργειας (υγρομόνωση, θερμομόνωση, κλιματισμό, πυροπροστασία, εξωτερικά κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή κ.ά.). Θα διαθέτει αίθουσα Η/Υ, κατάλληλα εξοπλισμένα γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ, μικρό υπαίθριο θέατρο, ανελκυστήρα κ.ά.

Η νέα σχολική μονάδα θα φιλοξενήσει τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του 16ου δημοτικού σχολείου Ρεθύμνης, οι οποίοι μέχρι σήμερα ταλαιπωρούνταν σε μια σχολική δομή που δεν πληρούσε τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Υπενθυμίζεται η οικοπεδική γη, ιδιοκτησίας του δήμου Ρεθύμνης και εμβαδού 4689,37 τ.μ., όπου θα αναγερθεί το νέο σχολείο, βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το ήδη υπάρχον διδακτήριο, είναι εντός τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου Ρεθύμνης, στην περιοχή Τίμιος Σταυρός. Αναμένεται δε, ότι η ανέγερση του νέου διδακτηρίου, θα αποσυμφορήσει τις όμορες σχολικές μονάδες, αφού θα επιτρέψει την ομοιόμορφη και πιο λειτουργική κατανομή του μαθητικού δυναμικού της περιοχής.

Από το ίδιο πρόγραμμα χρηματοδοτείται και το έργο κατασκευής του δημοτικού σχολείου Ροσσοσπιτίου. Στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θα εγκριθούν οι όροι του διαγωνισμού προκειμένου αυτός να προκηρυχτεί τον επόμενο κιόλας μήνα.

Το σχολείο Ρουσσοσπιτίου έχει εξασφαλίσει κονδύλια ύψους 4.385.432,00 ευρώ για την ανέγερση και τον εξοπλισμό της σχολικής μονάδας.

Σύμφωνα και με το εγκεκριμένο κτιριολογικό πρόγραμμα του σχολικού συγκροτήματος αυτό περιλαμβάνει:

  • Μια ισόγεια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων εμβαδού 246,40 τ.μ. με σκηνή, αποθήκη και αποδυτήρια.
  • Δυο διώροφα κτίσματα των οποίων το κτιριολογικό πρόγραμμα διαρθρώνεται ως εξής:

 

– Υπόγειος βοηθητικός χώρος:

Στον χώρο αυτό εμβαδού 338,56 τ.μ. θα εγκατασταθούν μηχανολογικές εγκαταστάσεις, λεβηταστάσιο, αποθήκη βιβλίων, αποθήκη οργάνων γυμναστικής, γενικό αρχείο σχολείου και μια γενική αποθήκη.

 

Ισόγειο:

Στην στάθμη αυτή συνολικού εμβαδού 742,08 τ.μ. θα αναπτυχθούν τρεις αίθουσες διδασκαλίας, WC αγοριών – κοριτσιών, WC ΑΜΕΑ, κυλικείο, γραφείο διευθυντή, γραφείο δασκάλων, γραφείο ενημέρωσης γονέων, γραμματεία, ιατρείο – αναρωτήριο, βιβλιοθήκη και WC ανδρών – γυναικών.

 

– Όροφος:

– Στην στάθμη αυτή συνολικού εμβαδού 544,64 τ.μ. θα αναπτυχθούν εργαστήριο Φ/Χ και πληροφορικής, γραφείο συλλόγου γονέων, εργαστήριο αισθητικής αγωγής, τρεις αίθουσες διδασκαλίας, αποθήκη και WC.

– ανοιχτός στεγασμένος χώρος με εμβαδό 172,96 τ.μ., ο οποίος θα αποτελεί το χώρο για το μάθημα της γυμναστικής.

Την ίδια στιγμή στο τελικό στάδιο βρίσκεται και η μελέτη για το νέο δημοτικό σχολείο στο Άδελε. Το σχολείο σχεδιάζεται να κατασκευαστεί σε δημοτικό οικόπεδο για το οποίο υπάρχει ήδη έγκριση καταλληλότητας.

«Για το σχολείο του Άδελε έχει τελειώσει η αρχιτεκτονική μελέτη και είμαστε στην φάση ελέγχου από την Τεχνική Υπηρεσία, για να σταλεί μετά αυτός ο φάκελος στο υπουργείο Παιδείας. Έχουμε πάρει την έγκριση για την καταλληλότητα του οικοπέδου, – οικόπεδο έξι στρμ. – και μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη θα την αποστείλουμε στο υπουργείο Παιδείας για έγκριση για να ακολουθήσει στη συνεχεία η εξεύρεση χρηματοδότησης. Το σχολείο αυτό μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ» ανέφερε ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιώργος Γεωργαλής.

 

Αγωνία για τη χρηματοδότηση του ΚΕΓΕ

Εν τω μεταξύ, τεράστια είναι η αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι με το κτίριο του ΚΕΓΕ και τη σχεδιαζόμενη ανακατασκευή του με σκοπό να λειτουργήσουν εκεί οι ειδικές δομές εκπαίδευσης του δήμου Ρεθύμνου. Ο φάκελος του έργου που κοστολογείται περί τα 10 εκ. ευρώ έχει κατατεθεί εδώ και 1,5 χρόνο στο υπ. Εσωτερικών, διεκδικώντας χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Α.Τρίτσης», πρόκειται για έργο εκτός πλαφόν (είχε τεθεί πλαφόν για τα κονδύλια που θα λάμβανε κάθε δήμος από το πρόγραμμα αυτό), ωστόσο υπάρχει ανησυχία για το αν υπάρχουν τα απαιτούμενα κονδύλια.

Τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε σχετική συνάντηση παρουσία του δημάρχου, του αντιδημάρχου Παιδείας, των διευθυντών του ειδικού επαγγελματικού γυμνασίου, του ΕΕΕΕΚ, του πρόεδρου του συλλόγου και τον αντιπρόεδρου του συλλόγου ΑμΕΑ, εκπρόσωπων του σύλλογο γονέων των ειδικών σχολείων, όπου συζητήθηκε το θέμα αυτό.

«Ο φάκελος του έργου έχει αποστείλει στο υπουργείο εδώ και ενάμιση, δύο χρόνια, έχει υποσχεθεί ο υφυπουργός ότι θα υπογράψει τη χρηματοδότηση αυτού το έργου που έχει προϋπολογισμό περίπου 10 εκ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων είπαμε να περιμένουμε όλοι τρεις – τέσσερις μήνες να δούμε τι θα γίνει. Από το υπουργείο Εσωτερικών μας λένε ότι αυτή την στιγμή δεν έχουν χρήματα να χρηματοδοτήσουν το έργο και πρέπει να βρεθούν χρήματα από το πρόγραμμα. Θα περιμένουμε λίγο, θα τους δώσουμε χρονικό περιθώριο και μετά το ξανά συζητάμε για να δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε και πως μπορούμε να πιέσουμε. Είπαμε πάλι να ενημερώσουμε τους τοπικούς βουλευτές, να πιέσουν και αυτοί. Έχει γίνει ερώτηση στη βουλή από βουλευτές του ΚΚΕ για το θέμα και ο ο υπουργός απάντησε ότι «μελετάμε τον φάκελο και θα υπογραφεί» τόνισε ο κ. Γεωργαλής.

Στον φάκελο που κατατέθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών η Τεχνική Υπηρεσία από τον δήμου Ρεθύμνου τεκμηριώνεται η αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου που αποτελεί ζωτικής σημασίας για όλο τον νομό, με δεδομένο ότι θα φιλοξενεί μαθητές από τους πέντε δήμους του νομού. Μαθητές που σήμερα στεγάζονται σε χώρους μικρούς που δεν μπορούν να καλύψουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες τις ανάγκες των παιδιών αλλά και του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει την εκπόνηση αφενός όλων των επιβεβλημένων από τον νόμο μελετών και αφετέρου την κατασκευή του έργου (συμπεριλαμβανομένου και του περιβάλλοντα χώρου) βάσει του ν.4412/2016 και της κείμενης νομοθεσίας όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Οι εργασίες που θα εκτελεστούν αφορούν στη διαρρύθμιση και επισκευή όλων των εσωτερικών χώρων των υφιστάμενων κτισμάτων προκειμένου να εξυπηρετήσουν τη λειτουργία των Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. και ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ., την ανέγερση των επεκτάσεων που θα περιγράφονται από τη μελέτη και το εγκεκριμένο κτιριολογικό πρόγραμμα, καθώς και κάθε αναγκαία επέμβαση στον περιβάλλοντα χώρο.

Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού ιδρύματος που θα διαθέτει χώρους και εξοπλισμό, σύμφωνα με τις προδιαγραφές, ώστε να μπορεί να επιτελεστεί πλήρως ο σκοπός λειτουργίας του ο οποίος δεν είναι άλλος από το να βοηθήσει και να δυναμώσει ένα σύνολο παιδιών που έχουν ιδιαίτερες ανάγκες και ικανότητες.

Το έργο με τίτλο «Ανακατασκευή του κτιρίου του ΚΕΓΕ και μετατροπή του σε ειδικό σχολείο πρόκειται να εκτελεστεί εντός οικοπέδου ιδιοκτησίας υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία έχει παραχωρηθεί ως προς τη χρήση του στον δήμο Ρεθύμνης προκειμένου να κατασκευαστεί και να εγκατασταθεί το Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Κατάρτισης, καθώς και το Ενιαίο Ειδικό γυμνάσιο λύκειο. Η έκταση που έχει παραχωρηθεί έχει εμβαδόν 9763,64 τ.μ. και βρίσκεται στη θέση «ΚΕΓΕ – Άγιος Μάρκος» στην κτηματική περιφέρεια της κοινότητας Ρεθύμνου, Δημοτικής Ενότητας Ρεθύμνου, δήμου Ρεθύμνου και εκτός ορίων οικισμού. Εντός της έκτασης υφίστανται κτίσματα συνολικού εμβαδού κάλυψης 1182,00 τ.μ. τα οποία κατασκευάστηκαν ύστερα από την έκδοση της υπ’ αριθμό 696/78 οικοδομικής άδειας. Τα κτίσματα αυτά θα ανακατασκευαστούν, ενώ θα γίνει και προσθήκη κατ’ επέκταση.