12 °C Rethymno, GR
21/03/2023

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ

Σχεδιασμός ένταξης δυο σχολείων του δήμου Ρεθύμνου στο νέο ΕΣΠΑ

Με το βλέμμα στραμμένο στο νέο ΕΣΠΑ, που αποτελεί βέβαιη πηγή χρηματοδότησης σε ότι αφορά τουλάχιστον τη ροή των κονδυλίων μετά την ένταξη των έργων, ο δήμος Ρεθύμνου επιδιώκει να επενδύσει για μια ακόμα φορά στην κατασκευή νέων σχολικών μονάδων. Με δεδομένο ότι τη νέα προγραμματική περίοδο οι δομές που χρηματοδοτεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα είναι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο δήμος προσπαθεί να ολοκληρώσει τις αρχιτεκτονικές μελέτες για το δημοτικό σχολείο του Άδελε και ταυτόχρονα έχει καταθέσει ήδη στο αρμόδιο υπουργείο Παιδείας το κτιριολογικό πρόγραμμα για το 4ο νηπιαγωγείο, αναμένοντας τη σχετική έγκριση. Το 4ο νηπιαγωγείο είναι ένα τριθέσιο σχολείο που θα κατασκευαστεί στο τέρμα της οδού Ασκούτση, σε οικοπεδική έκταση που έχει παραχωρήσει η Μητρόπολη Ρεθύμνου.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιώργος Γεωργαλής: «Ετοιμάζουμε το φάκελο και θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε το 4ο νηπιαγωγείο Ρεθύμνου και το δημοτικό σχολείο Άδελε στο νέο ΕΣΠΑ. Η Μητρόπολη έχει παραχωρήσει τον χώρο για την ανέγερση του 4ο νηπιαγωγείου με απόφαση του Εκκλησιαστικού συμβουλίου, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε και στα συμβόλαια. Η μελέτη έχει ήδη σταλεί στο αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Παιδείας για έγκριση του κτιριολογικού προγράμματος. Σε ότι αφορά τον σχεδιασμό για το δημοτικό σχολείο στο Άδελε αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται η αρχιτεκτονική μελέτη. Αυτά τα δύο σχολεία επιδιώκουμε να τα εντάξουμε στο νέο ΕΣΠΑ, το οποίο αφορά σχολεία μόνο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Εν τω μεταξύ μετά την ολοκλήρωση μιας μεγάλης προσπάθειας τις επόμενες μέρες αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού  για ένα ακόμα σχολείο, αυτού του Ρουσσοσπιτίου.

Το σχολείο Ρουσσοσπιτίου έχει εξασφαλίσει κονδύλια ύψους 4.385.432,00 ευρώ για την ανέγερση και τον εξοπλισμό της σχολικής μονάδας από το πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών «Αντώνης Τρίτσης». Σύμφωνα και με το εγκεκριμένο κτιριολογικό πρόγραμμα του σχολικού συγκροτήματος αυτό περιλαμβάνει:

Μια ισόγεια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων εμβαδού 246,40 τ.μ. με σκηνή, αποθήκη και αποδυτήρια.

Δυο διώροφα κτίσματα των οποίων το κτιριολογικό πρόγραμμα διαρθρώνεται ως εξής:

– Υπόγειος βοηθητικός χώρος:

Στον χώρο αυτό εμβαδού 338,56 τ.μ. θα εγκατασταθούν μηχανολογικές εγκαταστάσεις, λεβητοστάσιο, αποθήκη βιβλίων, αποθήκη οργάνων γυμναστικής, γενικό αρχείο σχολείου και μια γενική αποθήκη.

– Ισόγειο:

Στην στάθμη αυτή συνολικού εμβαδού 742,08 τ.μ. θα αναπτυχθούν τρεις αίθουσες διδασκαλίας, WC αγοριών – κοριτσιών, WC ΑΜΕΑ, κυλικείο, γραφείο διευθυντή, γραφείο δασκάλων, γραφείο ενημέρωσης γονέων, γραμματεία, ιατρείο – αναρωτήριο, βιβλιοθήκη και WC ανδρών – γυναικών.

– Όροφος:

Στην στάθμη αυτή συνολικού εμβαδού 544,64 τ.μ. θα αναπτυχθούν εργαστήριο Φ/Χ και πληροφορικής, γραφείο συλλόγου γονέων, εργαστήριο αισθητικής αγωγής, τρεις αίθουσες διδασκαλίας, αποθήκη και WC.

– Ανοιχτός στεγασμένος χώρος με εμβαδό 172,96 τ.μ., ο οποίος θα αποτελεί τον χώρο για το μάθημα της γυμναστικής.

 

Στάση αναμονής για τη χρηματοδότηση του ΚΕΓΕ

Εν τω μεταξύ, στάση αναμονής τηρεί η δημοτική αρχή για τη χρηματοδότηση του κτιρίου του ΚΕΓΕ και τη σχεδιαζόμενη ανακατασκευή του, με σκοπό να λειτουργήσουν εκεί οι ειδικές δομές εκπαίδευσης του δήμου Ρεθύμνου. Ο φάκελος του έργου που κοστολογείται περί τα 10 εκ. ευρώ έχει κατατεθεί εδώ και 1,5 χρόνο στο υπουργείο Εσωτερικών, διεκδικώντας χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Α. Τρίτσης», πρόκειται για έργο εκτός πλαφόν (είχε τεθεί πλαφόν για τα κονδύλια που θα λάμβανε κάθε δήμος από το πρόγραμμα αυτό).

Το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει την εκπόνηση αφενός όλων των επιβεβλημένων από τον νόμο μελετών και αφετέρου την κατασκευή του έργου (συμπεριλαμβανομένου και του περιβάλλοντα χώρου).

Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού ιδρύματος που θα διαθέτει χώρους και εξοπλισμό, σύμφωνα με τις προδιαγραφές, ώστε να μπορεί να επιτελεστεί πλήρως ο σκοπός λειτουργίας του ο οποίος δεν είναι άλλος από το να βοηθήσει και να δυναμώσει ένα σύνολο παιδιών που έχουν ιδιαίτερες ανάγκες και ικανότητες.

Το έργο με τίτλο «Ανακατασκευή του κτιρίου του ΚΕΓΕ και μετατροπή του σε ειδικό σχολείο πρόκειται να εκτελεστεί εντός οικοπέδου ιδιοκτησίας υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία έχει παραχωρηθεί ως προς τη χρήση του στον δήμο Ρεθύμνης προκειμένου να κατασκευαστεί και να εγκατασταθεί το Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Κατάρτισης, καθώς και το Ενιαίο Ειδικό γυμνάσιο λύκειο. Η έκταση που έχει παραχωρηθεί έχει εμβαδόν 9763,64 τ.μ. και βρίσκεται στη θέση «ΚΕΓΕ – Άγιος Μάρκος» στην κτηματική περιφέρεια της κοινότητας Ρεθύμνου, Δημοτικής Ενότητας Ρεθύμνου, δήμου Ρεθύμνου και εκτός ορίων οικισμού. Εντός της έκτασης υφίστανται κτίσματα συνολικού εμβαδού κάλυψης 1182,00 τ.μ. τα οποία κατασκευάστηκαν ύστερα από την έκδοση της υπ’ αριθμό 696/78 οικοδομικής άδειας. Τα κτίσματα αυτά θα ανακατασκευαστούν, ενώ θα γίνει και προσθήκη κατ’ επέκταση.

Παράλληλα, ο δήμος Ρεθύμνου διεκδικεί την κατασκευή σχολείων στην περιοχή του Γάλλου, σε έκταση που έχει παραχωρήσει το πανεπιστήμιο Κρήτης, στον δήμο Ρεθύμνου μέσω χρησιδανείων συνολικής έκταση 63.425 τ.μ. μέσω της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) προκειμένου να δώσει λύση στο σοβαρό στεγαστικό πρόβλημα, που σήμερα υπάρχει στα δυο σχολεία – Πειραματικό, γυμνάσιο και λύκειο, που στεγάζονται σε διαφορετικούς χώρους στο κέντρο της πόλης και στα Μισίρια αντίστοιχα, αλλά και στο Μουσικό σχολείο που στεγάζεται σε ακατάλληλο στο κέντρο της πόλης κτίριο. Παράλληλα στον σχεδιασμό του δήμου είναι στις εκτάσεις αυτές να κατασκευαστούν και οι εγκαταστάσεις που θα στεγάσουν τμήματα του Ελληνικού Μεσογειακού πανεπιστημίου, που επίσης στεγάζονται σε ακατάλληλα κτίρια στην περιοχή των Περιβολίων.

Την προτεραιοποίηση της ένταξης στο πρόγραμμα ΣΔΙΤ του έργου κατασκευής των πειραματικών σχολείων στου Γάλλου έχει ζητήσει με επιστολή της η επιτροπή που έχει συστηθεί από τον δήμο, το πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΕΛΜΕΠΑ και την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ρεθύμνου από το υπουργείο Παιδείας.

 

Πρόσθετη χρηματοδότηση για τις εργασίες στο ΕΠΑΛ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εργολαβία που αφορά στη συντήρηση – αποκατάσταση του 1ου Επαγγελματικού λυκείου Ρεθύμνου. Το έργο υλοποιείται με χρήματα της Περιφέρειας Κρήτης συνολικού ύψους 500.000 ευρώ. Όπως ανέφερε  ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, ο περιφερειάρχης τις επόμενες ημέρες θα υπογράψει πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 100.000 ευρώ προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες. Τα χρήματα αυτά όπως διευκρίνισε προέρχονται από την έκπτωση του διαγωνισμού του έργου. Στις προβλεπόμενες τεχνικές παρεμβάσεις συμπεριλαμβάνονται οικοδομικές εργασίες, όπως εργασίες υγρομονώσεων, ελαιοχρωματισμοί σιδηρών επιφανειών και κιγκλιδωμάτων, συντήρηση – χρωματισμοί εσωτερικών και εξωτερικών επιφανειών κ.ά., με στόχο τον εκσυγχρονισμό των κτιριακών υποδομών προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλέστερη λειτουργία τους.

 

Πάγιο αίτημα η αύξηση της χρηματοδότησης

Πάγιο αίτημα του δήμου Ρεθύμνου είναι η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων. Φέτος λόγω και της ενεργειακής κρίσης η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και χωρίς οικονομική ενίσχυση οι δήμοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν. Ήδη το υπουργείο προχώρησε στην προκαταβολή του ποσού των 180.000 ευρώ προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για πετρέλαιο θέρμανσης στις σχολικές μονάδες.

Σύμφωνα με το κ. Γεωργαλή:

«Σε πρώτη φάση θα χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα του υπουργείου που για τις ανάγκες θέρμανσης των σχολείων η επιχορήγηση είναι 80.000 ευρώ, ποσό το οποίο δεν επαρκεί. Πέρυσι το συνολικό κόστος ήταν περίπου 180.000€ μόνο για το πετρέλαιο. Επομένως, υπολογίζουμε φέτος ότι θα δαπανηθούν για πετρέλαιο περίπου 150.000-180.000€. Τα χρήματα που ήρθαν, δηλαδή 80.000€, φυσικά δεν φτάνουν για το φετινό σχολικό έτος, αλλά είναι μια καλή τονωτική ένεση για να μπορούμε να βάλουμε πετρέλαιο και ήδη έχουμε ξεκινήσει να βάζουμε πετρέλαιο σε μερικά σχολεία που δεν έχουν απόθεμα από πέρυσι. Προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλημα, θα καλύψουμε τις ανάγκες. Υπάρχει υπόσχεση από την υπουργό Παιδείας ότι δεν θα αφήσουν τα σχολεία χωρίς πετρέλαιο, που σημαίνει ότι μπορεί να δώσουν από τον Ιανουάριο και μετά μια δεύτερη δόση πάλι για το πετρέλαιο. Εάν δεν σταλεί θα καλύψει το ποσό ο δήμος, οι σχολικές επιτροπές».

Όπως πρόσθεσε ο δήμος Ρεθύμνου αναμένει ως το τέλος του έτους την τελευταία δόση της κρατικής επιχορήγησης που ανέρχεται σε 160.000 ευρώ.