Κατ αρχή θα πρέπει να γνωρίζουμε τις βασικές ασθένειες της τρίτης ηλικίας, την άνοια και τη νόσο Alzheimer (Αλτσχάιμερ), που αφορούν βασικά την ορθή λειτουργία του εγκεφάλου.
Άνοια είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει διαφορετικές διαταραχές του εγκεφάλου που έχουν κοινή την απώλεια της λειτουργίας του εγκεφάλου, η οποία συνήθως είναι προοδευτική και τελικώς σοβαρή. Η άνοια επηρεάζει τη μνήμη, τη σκέψη, τη συμπεριφορά και το συναίσθημα.
Εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της νευροπαθολογικής διαδικασίας της νόσου.
Η άνοια επηρεάζει όλες τις κοινωνικές ομάδες και δεν συνδέεται με την κοινωνική τάξη, το φύλλο, τη φυλή, τη γεωγραφική τους θέση. Προσβάλλει συνήθως τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας 60 ετών και άνω, αλλά μπορούν να προσβληθούν και νεότερης ηλικίας.
Τι προκαλεί την άνοια
Η άνοια προκαλείται από έναν αριθμό ασθενειών, οι οποίες επιφέρουν αλλαγές στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα την απώλεια λειτουργίας των νευρικών κυττάρων, μέσω των νευρώνων των. Σε αυτές τις ασθένειες συγκαταλέγονται η Alzhεimer, η Αγγειακή άνοια,η Μετωποκροταφική άνοια κ.ά, στην προκειμένη όμως περίπτωση θα καταγράψουμε την πρώτη, η οποία ευθύνεται για το 50-80% όλων των περιπτώσεων άνοιας. Κατά την εφαρμογή της καταστρέφονται οι νευρώνες των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να διασπώνται οι πομποί που μεταφέρουν μηνύματα στον εγκέφαλο.
Τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ είναι, η σταδιακή μείωση της ικανότητας του ατόμου να θυμηθεί, να κατανοήσει και να επικοινωνήσει λογικά. Η ταχύτατη εξέλιξη της νόσου εξαρτάται από το κάθε άτομο και μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια. Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και βιώνει με το δικό τρόπο την νόσο
Τα αίτια που προκαλούν τη νόσο Alzheimer είναι πολλά και ποικίλα όπως:
– Το οικογενειακό ιστορικό.
– Η ηλικία.
– Το κάπνισμα.
– Ο σακχαρώδης διαβήτης.
– Καρδιαγγειακές παθήσεις.
– Κακή διατροφή.
Διατροφή και νόσος Alzheimer
Με τα μέχρι σήμερα επιστημονικά δεδομένα τόσο η φαρμακευτική αγωγή, όσο και η μεμονωμένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα στην πρόληψη και τη θεραπεία της νόσου. Μια όμως πλήρης προσέγγιση, η οποία περιλαμβάνει σωστή διατροφή, σωματική και νοητική άσκηση, μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση έναντι της εμφάνισης και εξέλιξης της νόσου Alzheimer.
Έτσι λοιπόν με βάση τα παραπάνω δεν υπάρχει μια τροφή που να περιλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα και επομένως είναι σημαντικό για την ανθρώπινη υγεία. Ένας συνδυασμός των θρεπτικών συστατικών που περιέχονται σε διάφορες ομάδες τροφίμων μπορούν να συνεργαστούν και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης του Alzheimer, ακόμη και να εξελίξουν την ασθένεια αυτή.
Μια διατροφή που περιλαμβάνει νευροπροστατευτικά βιονεργά συστατικά, όπως αυτά με αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες,προάγει την καλή εγκεφαλική λειτουργία Μάλιστα έρευνες δείχνουν ότι έλλειμμα ιχνοστοιχείων(D,A,B6,B12,Se,φυλλικού οξέος), βιταμινών(C,Ε) συνδέεται με την νοητική κατάσταση και με το ενδεχόμενο εκδήλωσης της νόσου.
Ακόμη υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης της νόσου,όταν διατρεφόμεθα με τροφές λιπαρές και πολύ ζαχαρούχες.
Η Μεσογειακή διατροφή προληπτικά, είναι αυτή που μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της πρώιμης εμφάνισης του Alzheimer, γιατί είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε αντιοξειδωτικές ουσίες, πολυφαινόλες, μονοακόρεστα, πολυακόρεστα και Ω-3 λιπαρά οξέα.
Τι περιλαμβάνει η μεσογειακή διατροφή
1. Υψηλή κατανάλωση λαχανικών, φρούτων,ξηρών καρπών,οσπρίων και δημητριακών ολικής άλεσης. Από τα φρούτα για την περίπτωση του Alzheimer, είναι προτιμότερο τα φρούτα με κόκκινη χρωστική, όπως τα κεράσια, οι φράουλες, τα κόκκινα μήλα και από τις σαλάτες οι ντομάτες.
2. Χαμηλή κατανάλωση κρέατος και προϊόντων αυτού, τυροκομικών, προπαντός η κατανάλωση φέτας βαρελίσιας.
3. Αυξημένη κατανάλωση ψαριών πλουσίων σε Ω-3 λιπαρά οξέα, όπως σολομός, το σκουμπρί, η σαρδέλα, ο κολιός και θαλασσινών, όπως καλαμάρια, σουπιές, χταπόδια,μύδια, στρείδια κ.λ.π , γιατί περιέχουν το στοιχείο σελήνιο (Se) που δρα ως αντιοξειδωτικό μέσο.
4. Χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ με τη μορφή κρασιού.
5. Αυξημένη κατανάλωση ελαιολάδου.
Συνοψίζοντας λοιπόν η Μεσογειακή διατροφή σε συνδυασμό με τη διαλειμματική νηστεία και την άσκηση, μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην εμφάνιση της νόσου Alzheimer.
Πηγές – Βιβλιογραφία
– Παρακολούθηση σχετικών Επ. Συν.