Σταθερές στα υψηλά επίπεδα των έντεκα εκατομμυρίων ευρώ παραμένουν οι οφειλές των δημοτών στην τελευταία δεκαετία, με τις αυξομειώσεις που καταγράφονται ανά έτος να είναι μικρές και όχι αξιοσημείωτες, καθώς, όπως εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος οικονομικών, πολλές από αυτές είναι σε ρυθμίσεις, οι οποίες πληρώνονται τμηματικά ταυτόχρονα, όμως βεβαιώνονται διαρκώς νέες.
Στην πλειοψηφία τους πάντως οι οφειλές αφορούν σε τροχονομικές παραβάσεις, αφού το ύψος των χρεών σε αυτήν την κατηγορία ανέρχεται στα 4 εκ. ευρώ. Ακολουθούν και άλλες, όπως είναι τα ΤΑΠ, τα τέλη παρεπιδημούντων, οι οφειλές από το σχέδιο πόλης και ρυμοτομία.
«Τα χρέη των δημοτών κυμαίνονται από 11.500.000 ευρώ μέχρι 12.500.000 ευρώ. Το ποσό αυτό είναι κυμαινόμενο. Εμείς εισπράττουμε κάθε χρόνο από αυτά τα χρέη περίπου από 600.000-900.000 μέχρι 1.000.000 ευρώ. Όμως μετά βεβαιώνονται νέα. Το μεγαλύτερο ποσό αυτών των οφειλών είναι σε ρυθμίσεις. Ωστόσο το πόσο πρέπει να καταγράφουμε στον προϋπολογισμό μας ότι θα εισπράξουμε γίνεται με έναν συγκεκριμένο τύπο που μας έχει ορίσει το υπουργείο Εσωτερικών. Με βάση αυτό το μέτρο πιάνουμε τους στόχους, δηλαδή αυτό που πρέπει να εισπράξουμε το εισπράττουμε. Το θέμα είναι να μπορέσουμε κάποια στιγμή αυτό το ποσό να το κατεβάσουμε στα 7 – 6 εκ. ευρώ, αλλά για την ώρα δεν το βλέπω να γίνεται αυτό. Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών, περίπου τα 4 εκ. ευρώ αφορούν, τροχονομικές παραβάσεις. Αυτές δεν πάνε στην εφορία γιατί αφορούν παραβάσεις που έχουν γίνει στα γεωγραφικά όρια του δήμου μας. Κάθε χρόνο μπορεί να βεβαιώνονται περί τις 5.000 παραβάσεις της Τροχαίας, ενώ οι υπόλοιπες οφειλές αφορούν δημοτικά τέλη, επιδημούντα, ακαθάριστα, σχέδιο πόλης, ρυμοτομία» τόνισε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο κ. Σπανουδάκης.
Αναφορικά με την επιβολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης για οφειλές άνω των 50 ευρώ, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος οικονομικών δήμου Ρεθύμνου, ανέφερε αφενός πως στον δήμο Ρεθύμνης και στην οικονομική του υπηρεσία δεν έχει αποσταλεί σχετική εγκύκλιος νόμου και αφετέρου, όπως είπε, ο δήμος δεν ενεργοποιεί τη διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης οφειλών παρά μόνο σε περιπτώσεις οφειλών άνω των 400 ευρώ.
«Για την αναγκαστική είσπραξη ο δήμος δεν έχει λάβει ακόμη κάποιο μέτρο. Δεν έχουμε λάβει ακόμη τέτοια οδηγία από το υπουργείο, ούτε έχουμε δει κάποιο νόμο να έχει ψηφιστεί. Παρόλα αυτά γενικότερα η πολιτική του δήμου Ρεθύμνης είναι να μην προχωράμε σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης εφόσον η οφειλή «κινείται», δηλαδή υπάρχει ανταπόκριση από τον δημότη, έστω και με χαμηλούς ρυθμούς».
Την ίδια στιγμή όπως σχολίασε η φετινή τουριστική περίοδος ενίσχυσε σημαντικά τα ταμεία του δήμου, αφού τα έσοδα ήταν κατά μισό εκατομμύριο αυξημένα σε σχέση με την περσινή περίοδο. Πρόκειται για έσοδα που αφορούν το δημοτικό πάρκινγκ, τα μισθώματα αιγιαλού, την Φορτέτζα, τα τέλη παρεπιδημούντων, όλες δηλαδή τις δραστηριότητες γύρω από τον τουριστικό κλάδο.