Σε εκκρεμότητα βρίσκεται η οριστική αποκατάσταση του φουγάρου του Κουμπέ, του διατηρητέου μνημείου της βιομηχανικής περιόδου που πριν δυο χρόνια, τον Ιούνιο του 2021, μέρος του κατάρρευσε σημειώνοντας συναγερμό στις αρμόδιες υπηρεσίες για τους κινδύνους που αυτό διατρέχει.
Δυο χρόνια μετά έχουν ληφθεί τα άμεσα μέτρα για την προστασία του μνημείου και την άρση της επικινδυνότητάς του, όμως το πρόβλημα παραμένει, αφού απαιτείται οριστική αποκατάστασή του.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στην τεχνική υπηρεσία του δήμου, μεταξύ όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και φορέων, με αντικείμενο τη λήψη άμεσων μέτρων συντήρησης του φουγάρου στην περιοχή του Κουμπέ, πλησίον της Αγίας Φωτεινής προκειμένου να αντιμετωπίσει το θέμα.
Σε πρώτη φάση, όπως είχε αποφασιστεί, έγιναν οι αναγκαίες επεμβάσεις για την άρση της επικινδυνότητάς του.
Στην ίδια σύσκεψη ο πολιτικός μηχανικός, Άρης Χατζηδάκης, προσφέρθηκε εθελοντικά να εκπονήσει την μελέτη για τη μόνιμη και οριστική αποκατάσταση και ανάδειξη του μνημείου.
Η μελέτη αυτή έγινε και έχει παραδοθεί εδώ και δεκαπέντε ημέρες στην τεχνική υπηρεσία του δήμου Ρεθύμνου.
Σύμφωνα με τον πολιτικό μηχανικό, Άρη Χατζηδάκη, η μελέτη έχει την έγκριση της Εφορείας Νεώτερων Μνημείων και όπως ανέφερε, αυτή προβλέπει «μια περίσφιξη του μνημείου με πρόσθετα στεφάνια, αρμολογήματα, κατακόρυφα δεσίματα με ξύλινα στοιχεία».
Όμως ακόμα και αν η μελέτη είναι έτοιμη οι παρεμβάσεις δεν μπορούν να εξελιχτούν, αφού ακόμα δεν έχει διευθετηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς που διέπει το φουγάρο. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς τον καθορισμό της ζώνης αιγιαλού. Ωστόσο η επιτροπή που θα ασχοληθεί με την οριοθέτηση της ζώνης αιγιαλού στον Κουμπέ δεν έχει ακόμα καν συγκροτηθεί.
Όπως είχε επισημανθεί το ζήτημα είναι πολύπλοκο λόγω της πολυνομίας, του ιδιόμορφου ιδιοκτησιακού καθεστώτος του φουγάρου που, κατά άλλους, ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία Ρεθύμνου και την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου και, κατά άλλους, αποκλειστικός ιδιοκτήτης είναι τα κράτος. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο χαρακτηρίζεται ζωτικής σημασίας η διαδικασία επανακαθορισμού του αιγιαλού, στην ευρύτερη περιοχή του Κουμπέ, που θα διευκολύνει την αποκατάσταση του φουγάρου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ν.Ε. του ΤΕΕ Ρεθύμνου, Σπύρο Καλησπεράκη, δεν υπάρχει μια πρόοδος στη σύσταση της επιτροπής που θα κληθεί να διαχειριστεί το ζήτημα της οριοθέτησης του αιγιαλού στον Κουμπέ, που είναι κομβικής σημασίας για να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς και να μπορέσουν να προχωρήσουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις για το φουγάρο.
«Η σύσταση της επιτροπής είναι άμεσα συναρτώμενη με το ποιος πρέπει να υλοποιήσει τη μελέτη, με το ποιον πρέπει να πληρώσει, γιατί η οριοθέτηση της ζώνης αιγιαλού καθορίζει τον ιδιοκτήτη. Καθορίζει κυρίως την τελική αναστήλωση του μνημείου. Το μνημείο πρέπει να αποκατασταθεί, όμως αν δεν έχει ιδιοκτήτη είναι λίγο περίπλοκο. Εάν αυτήν τη στιγμή ήταν ιδιωτική ιδιοκτησία θα είχαν κινηθεί πολύ πιο γρήγορα προφανώς όλες αυτές οι διαδικασίες. Η δυσκολία στη σύσταση της επιτροπής οφείλεται στην καθυστέρηση των υπηρεσιών. Οι ορισμοί γραμμών αιγιαλού είναι πολύ σημαντικό ζήτημα, καθώς πολλές φορές υποκρύπτουν πολλά πράγματα. Πάντως τον αμέσως επόμενο μήνα, τον Σεπτέμβριο θα βγει επίσημη ανακοίνωση του ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης, για το θέμα του αιγιαλού, καθώς επεξεργαζόμαστε τεχνικά το θέμα αυτό» ανέφερε ο κ. Καλησπεράκης.
Υπενθυμίζεται ότι ο καθορισμός ζώνης αιγιαλού στον Κουμπέ έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε κατοίκους και επιχειρηματίες της περιοχής, οδηγώντας σε αδιέξοδο και ομηρία δεκάδες ιδιοκτήτες των οποίων μισά ακίνητα είναι εντός και τα υπόλοιπα εκτός αιγιαλού, όπως συμβαίνει και με το βιομηχανικό μνημείο του φουγάρου. Η σχετική απόφαση καθορισμού της ζώνης αιγιαλού χρονολογείται από το έτος 1978. Το 2016 μετά από αιτήσεις πολιτών η αρμόδια επιτροπή απέρριψε το αίτημα και ακολούθησε η προσφυγή ιδιοκτητών και της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με απόφαση του οποίου αμφισβητείται η θέση της επιτροπής.