Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου η κύρωση των δασικών χαρτών του νομού Ρεθυμνου, που αφορά στις εκτάσεις εκείνες για τις οποίες δεν έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις.
Η δημοσίευση του χάρτη στα τμήματα αυτά θεωρείται οριστική σε ότι άφορα δηλαδή τις περιοχές που χαρακτηρίζονται δασικές και σε εκείνες που χαρακτηρίζονται γεωργικές.
Ωστόσο, για τις περιπτώσεις εκείνες των πολιτών που σε τμήματα του κυρωμένου χάρτη έχουν αποδεικτικά έγγραφα (πράξεις χαρακτηρισμού ή άλλα) μπορούν να τα υποβάλλουν στη Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου, καθώς σχετική νομοθεσία (άρθρο 22 του νόμου 4964) αφήνει περιθώριο αναμόρφωσής του. Η ακριβής διαδικασία ωστόσο δεν είναι ακόμα σαφής μιας και αναμένονται σχετικές διευκρινιστικές εγκύκλιοι.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στα «Ρ.Ν.» η κ. Κεχαγιαδάκη, τμηματάρχης στο τμήμα δασικών χαρτογραφήσεων της διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνου: «Στα τμήματα που δεν έχουν γίνει οι αντιρρήσεις έχει κυρωθεί μερικά ο δασικός χάρτης, με αυτήν την απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ. Επιτρέπεται ωστόσο η αναμόρφωση με κάποιες διαδικασίες. Συγκεκριμένα η αναμόρφωση μπορεί να γίνει για πολίτες που έχουν διοικητικές πράξεις, που είναι πράξεις χαρακτηρισμού που δεν περάστηκαν (δεν φαίνονται στο χάρτη), ή οικοδομικές άδειες. Αυτό το κομμάτι μπορεί να εξαιρεθεί στον χάρτη, αλλά είναι μια διαδικασία που πρέπει να προηγηθεί για την οποία αναμένομε οδηγίες και διευκρινίσεις».
Σημειώνεται ότι οι πολίτες δεν μπορούν ακόμα να δουν τις περιουσίες τους στον κυρωμένο χάρτη, κάτι που θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Όταν γίνει η ενημέρωση του κυρωμένου χάρτη.
θα αποτυπώνονται με κίτρινο χρώμα οι γεωργικές εκτάσεις και πράσινο εκείνες που διέπονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
Τα τμήματα τα οποία δεν έχουν διαγράμμιση είναι εκείνα στα οποία έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις.
«Σήμερα έχουμε μερική κύρωση του χάρτη. Για να εφαρμοστεί ο χάρτης της απόφασης του ΦΕΚ, της μερικής κύρωσης με τις διαγραμμίσεις, θα περάσει κάποιο διάστημα, διότι πρέπει να κάνει τη διαδικασία το κτηματολόγιο και χρειάζεται χρόνο. Εάν δει κανείς τον χάρτη θα βλέπει τον ίδιο χάρτη με αυτόν που έβλεπε και πριν μια βδομάδα.
Όταν αναρτηθεί ο ενημερωμένος κυρωμένος χάρτης κάθε πολίτης θα μπορεί να δει σε ποια κατηγορία είναι η περιούσια του. Άρα, όταν η τεχνική διαδικασία τελειώσει από το κτηματολόγιο και ενημερωθεί ο χάρτης με τη μερική κύρωση, θα μπαίνει ο πολίτης και θα βλέπει. Με πράσινο περίγραμμα και πράσινη διαγράμμιση θα είναι οι περιοχές που είναι δασικές και δεν έχουν ασκηθεί αντιρρήσεις. Με κίτρινο περίγραμμα και κίτρινη διαγράμμιση είναι οι περιοχές που είναι άλλης μορφής, δηλαδή γεωργικές, και δεν έχουν ασκηθεί αντιρρήσεις. Οι υπόλοιπες περιοχές που έχουν ασκηθεί αντιρρήσεις θα συνεχίσουν να φαίνονται όπως είναι σήμερα στον χάρτη. Αυτό δεν σημαίνει ότι όπου δεν έχουμε διαγράμμιση, δεν θα έχουμε και κύρωση του χάρτη, γιατί εκκρεμούν οι αντιρρήσεις. Οι αντιρρήσεις αυτές θα συζητηθούν στην επιτροπή και όταν βγάλει την απόφαση θα ενημερωθεί ο χάρτης» εξηγεί μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο τοπογράφος μηχανικός Στρατής Ψυχαράκης, ο οποίος προσθέτει ότι σε ότι αφορά τα τμήματα του κυρωμένου χάρτη για τα οποία οι πολίτες έχουν διοικητικές πράξεις χαρακτηρισμού ή άλλα στοιχεία όπως το φωτοερμηνευτικό λάθος, αναμένονται σχετικές διευκρινίσεις και εγκύκλιοι για τον τρόπο αντιμετώπισής τους από πλευράς Δασαρχείου.
Σε κάθε περίπτωση οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στο Δασαρχείο Ρεθύμνου.
Σε ότι αφορά τμήματα του δασικού χάρτη για τα οποία έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις αυτά δεν έχουν κυρωθεί αφού πρέπει να εξεταστούν από επιτροπές, η συγκρότηση των οποίων έγινε το προηγούμενου διάστημα, ωστόσο σύμφωνα με την τμηματάρχη του Δασαρχείου κ. Κεχαγιαδάκη ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η εξέτασή τους.
Στον νομό Ρεθύμνου είχαν υποβληθεί περί τις 9.500 αντιρρήσεις κατά του δασικού χάρτη ενώ περίπου 1.500 ήταν οι αιτήσεις για τα πρόδηλα σφάλματα.
Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο χάρτη που είχε αναρτηθεί ποσοστό 67% της έκτασης του νομού Ρεθύμνου χαρακτηριζόταν δασικό. Μετά τις διορθώσεις που έγιναν το ποσοστό αυτό περιορίστηκε στο 55%.