Σε ικανοποιητικά για την εποχή επίπεδα συνεχίζεται η ροή των τουριστικών κρατήσεων για τη σεζόν του 2023 με τη μεγάλη δυναμική να καταγράφεται από την αγορά της Αγγλίας και της Γαλλίας, ενώ τον Μάρτιο αναμένεται να ξεκαθαρίσει περισσότερο το τοπίο στο πλαίσιο της διεθνούς τουριστικής έκθεσης της Γερμανίας. Μέχρι τότε είθισται να πραγματοποιείται το 35% των τουριστικών κρατήσεων της σεζόν και αποτελεί ένα πρώτο δείγμα για το πως θα κυλίσει η τουριστική περίοδος. Το διάστημα αυτό χαρακτηρίζεται κρίσιμο από τους επιχειρηματίες του κλάδου που εκτιμούν ότι τότε θα φανεί πως και πόσο το ενεργειακό κόστος επηρεάζει τη ζωή και τη γενικότερη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στα ταξίδια. Με δεδομένο ότι η ενεργειακή κρίση αποτελεί βαρύ πλήγμα για όλους τους πολίτες της Ευρώπης οι λογαριασμοί των προσεχών μηνών (εν μέσω χειμώνα) σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς θα αποτελέσουν βαρόμετρο για την τουριστική ζήτηση. Και αυτό γιατί οι οικογενειακοί προϋπολογισμοι μειώνονται και αποτελεί ζητούμενο αν τελικά θα ταξιδέψουν το φετινό καλοκαίρι ή αν τα οικονομικά δεδομένα είναι τέτοια που θα τους κρατήσουν στη χώρα τους. Σε αυτό πρέπει αν συνυπολογιστεί και το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων το οποίο θα εξαρτηθεί από τις τιμές των καυσίμων και έρχεται να προστεθεί στο κόστος του τουριστικού πακέτου που έχει ήδη αυξηθεί σε ποσοστό 6-10%.
Αυτοί είναι παράγοντες που όπως εκτιμούν οι άνθρωποι της αγοράς θα επηρεάσουν σημαντικά την τουριστική ζήτηση. Οι ίδιοι πάντως διατηρούν την αισιοδοξία τους εκτιμώντας ότι η ανάγκη για διακοπές θα υπερισχύσει. Όπως άλλωστε λένε μπορεί οι αφίξεις του 2023 να μην αγγίξουν τα νούμερα του 2022 αλλά να φτάσουν στα νούμερα του 2019 που θεωρείται μια ακόμα καλή τουριστική χρονιά.
Από την άλλη οι επιχειρηματίες επισημαίνουν τη μεγάλη δυναμική του ξενοδοχειακού στόλου ο οποίος συνεχώς επεκτείνεται με αποτέλεσμα όπως λένε ακόμα και αν οι αφίξεις παραμείνουν σταθερές τα ξενοδοχεία αυξάνονται, με αποτέλεσμά να μην καταγράφονται πολύ υψηλές πληρότητες.
Γ. Πελεκανάκης: Εκτιμώ ότι το 2023 θα είναι μια καλή σεζόν για τον τουρισμό
Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ελλάδας Γιώργος Πελεκανάκης, ο οποίος σημείωσε πως παρά τα όποια προβλήματα η σεζόν του 2023 θα είναι μια καλή σεζόν: «Υπάρχει ήδη ένας σοβαρός αριθμός προκρατήσεων από Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία. Λίγο πιο συγκρατημένο ενδιαφέρον και με χαμηλότερους ρυθμούς υπάρχει από τη Γερμανία. Πιστεύω ότι τουλάχιστον από τον Μάρτιο και μετά, που θα είναι η έκθεση του Βερολίνου, εκεί θα έχουμε πραγματικά μια ολοκληρωμένη εικόνα από τη γερμανόφωνη αγορά γενικότερα, δηλαδή Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία. Αυτές οι χώρες θα κινηθούν μετά την έκθεση του Βερολίνου. Πάντως, προς το παρόν οι κρατήσεις γίνονται με χαλαρούς ρυθμούς, κάτι που οφείλεται και στο μεγάλο κόστος που περιμένουν οι Ευρωπαίοι. Πάραυτα, νομίζω ότι θα ξεπεραστεί και θα επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς. Το 2023 ίσως πλησιάσει το 2022 σε αφίξεις. Δεν είναι ανάγκη να φτάσουμε το 2022, και λίγο πιο κάτω να είναι τα νούμερα θα είναι αρκετά καλά. Από τη άλλη κατασκευάζονται συνεχώς καινούργια ξενοδοχεία και μονάδες. Γι’ αυτό μπορεί να έχουμε στο σύνολο μεγάλο αριθμό αφίξεων, αλλά να μην βλέπουμε ξενοδοχεία με πολύ υψηλές πληρότητες κατά το τρίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου – Σεπτεμβρίου» ανέφερε ο κ. Πελεκανάκης.
Σημαντικό ρόλο όπως είπε θα παίξει το ενεργειακό κόστος το οποίο αποτελεί μεγάλο βραχνά για όλους τους Ευρωπαίους: «Δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθούν οι τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια. Τα ξενοδοχεία έχουν βάλει μια αύξηση από το καλοκαίρι που υπογράφαμε τα συμβόλαια της τάξεως του 8% μέχρι 10%. Από εκεί και πέρα, το κόστος του αεροπορικού εισιτηρίου με την τιμή του καυσίμου δεν ξέρουμε πόσο θα ανατιναχτεί. Δεν ξέρουμε από εδώ και πέρα πως θα εξελιχθούν τα πακέτα. Μέχρι τώρα δούλευαν με χαμηλές τιμές λόγω της παλιάς τιμής των καυσίμων, αλλά από εδώ και πέρα δεν ξέρω πως θα εξελιχθεί. Μπορεί να μην υπάρχει τάση αυξητική στα καύσιμα, οπότε και να μην επηρεάσει τους καταναλωτές. Προσωπικά, πιστεύω ότι κόσμος, όπως με τον κορονοϊό, πέρασε δύσκολα και μετά ήθελε οπωσδήποτε να φύγει, και τώρα το ίδιο. Μπορεί να αποφύγει να κάνει μακρινά ταξίδια, π.χ. Ταϊλάνδη, Κούβα κ.λπ. Να αποφεύγει να κάνει αυτά τα ταξίδια, αλλά τις καλοκαιρινές διακοπές νομίζω ότι θα τις πραγματοποιήσει όπως κάθε φορά και να ξεφύγει από αυτήν τη μιζέρια του χειμώνα που θα είναι πολύ δύσκολη. Νομίζω ότι το καλοκαίρι θα έχουμε ικανοποιητικό αριθμό κρατήσεων, και το 2022 να μην φτάσουμε, πάλι θα είμαστε πάρα πολύ καλά».
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος Μπάμπης Μπιρλιράκης του συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου χαρακτήρισε ικανοποιητική τη ροή των κρατήσεων σε τοπικό επιπέδου επισημαίνοντας ότι:
«Θεωρώ, ότι η ροή είναι σε φυσιολογικά επίπεδα για την περίοδο των Χριστουγέννων, την περίοδο που βρισκόμαστε τώρα. Οι κρατήσεις που μπαίνουν από όλη την Ευρώπη είναι περίπου στα επίπεδα των προηγούμενων κανονικών χρόνων, – εξαιρουμένου του 2021 -, δηλαδή κινούνται όπως τα έτη 2018-19. Από ό,τι φαίνεται οι αγορές, προς το παρόν, ανταποκρίνονται καλά. Θέλουμε να πιστεύουμε όλοι, ότι οι επόμενοι λογαριασμοί ρεύματος και οι ανατιμήσεις στα προϊόντα και τα βασικά είδη δεν θα τους επηρεάσουν για τον προγραμματισμό των διακοπών τους. Το επόμενο τρίμηνο είναι πολύ σημαντικό, είναι η κύρια περίοδος κρατήσεων. Πιστεύω ότι θα ανταποκριθεί ο κόσμος και δεν θα αλλάξει τον προγραμματισμό του. Η αλήθεια είναι ότι το τουριστικό πακέτο έχει βγει ανατιμημένο, καθώς έχουν υπάρξει αυξήσεις παντού. Αυτό σε συνδυασμό ότι ο οικογενειακός προγραμματισμός και προϋπολογισμός οπωσδήποτε θα πέσει έξω σε σχέση με τις αυξήσεις του ενεργειακού, – δηλαδή τι θα πληρώσουν στους λογαριασμούς στα σπίτια τους για το προηγούμενο τρίμηνο που είναι η αρχή του χειμώνα για αυτού – μας ανησυχεί αλλά ελπίζουμε να μην τους επηρεάσει αρνητικά ως προς τον προγραμματισμό των διακοπών, αλλά να νικήσει η ανάγκη για διακοπές και να γίνει σωστά. Να κλείσουν τις διακοπές τους έγκαιρα, να είναι τις ίδιας διάρκειας και του ίδιου βαλάντιου με αυτό που έκαναν μέχρι τώρα.
Πάντα λέμε ότι ο Ιανουάριος, ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος είναι η αρχή της κύριας περιόδου πωλήσεων των κρατήσεων. Είναι μια πολύ σημαντική περίοδος να πούμε ότι πηγαίνουν πολύ καλά οι προκρατήσεις, οπότε προχωράμε σε μια νορμάλ χρονιά. Αυτό δεν σημαίνει ότι εάν «παγώσει» αυτό το τρίμηνο δεν θα υπάρχει το περιθώριο μετά να εκτυλιχθεί η χρονιά καλά, αλλά το σύνηθες είναι αυτό. Να ξεκινήσουν καλά οι προπωλήσεις τώρα, – δη έχει μπει ένα 10%-15% των πωλήσεων , να εξελιχθεί αυτό μέχρι τέλος του Μάρτη σε 30% και από εκεί και πέρα να πηγαίνει μήνα-μήνα και να κυλάει ομαλά η χρονιά».
Παραμένει το σοβαρό πρόβλημα σε ελλείψεις προσωπικού
Οι ελλείψεις προσωπικού στον τουριστικό κλάδο θα εξακολουθούν να αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για τις ξενοδοχειακές μονάδες. Όπως λέει ο πρόεδρος του συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων ο αριθμός του προσωπικού που απαιτείται για τα ξενοδοχεία της χώρας ανέρχεται σε 60.000.
«Τα δύο μεγάλα προβλήματα για τα ξενοδοχεία είναι το κόστος της ενέργειας, ειδικά στο ρεύμα, στο αέριο και το κόστος των τροφίμων, που είναι πολύ μεγάλο. Επίσης, βλέπουμε ότι οι περισσότεροι ξενοδόχοι τρέχουν να επενδύσουν σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, όπως σε αντλίες θερμότητας, σε φωτοβολταϊκά, ώστε να εξοικονομήσουν τουλάχιστον ό,τι μπορέσουν από εκεί.
Από την άλλη είναι τεράστιο το πρόβλημα με τις ελλείψεις προσωπικού. Το σύνολο των εργαζομένων περίπου για όλη την χώρα που λείπει είναι 60.000. Νομίζω ότι αυτό θα είναι τι νο1 θέμα που θα μας απασχολήσει. Ήδη πολλά ξενοδοχεία έχουν αρχίσει να κάνουν «Ημέρες Καριέρας» και προσπαθούν να προσελκύσουν προσωπικό. Πάραυτα, το θέμα είναι να προσελκύσουν καινούργιους εργαζόμενους, γιατί αν περιμένουν ο ένας από τον άλλον δεν κάνουμε τίποτα. Η προσέκλυση εργαζομένων από Τρίτες Χώρες θα ανακουφίσει πάρα πολύ λίγο την κατάσταση, καθώς το προσωπικό από αυτές τις χώρες δεν θα είναι εκπαιδευμένο, δεν θα έχουν τις γνώσεις για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υπηρεσίες που απαιτεί ένα σύγχρονο ξενοδοχείο. Το ζήτημα είναι σοβαρό και δεν είναι εύκολο να βρεθούν λύσεις άμεσα. Τα επόμενα χρόνια θα το έχουμε συνέχεια μπροστά μας. Ίσως, μια καλή ευκαιρία είναι να απευθυνθούμε περισσότερο σε νέους τις Ευρώπης που προτιμούν να δουλεύουν στα ξενοδοχεία το καλοκαίρι. Ας βρούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση επαγγελματίες ανθρώπους, οι οποίοι το καλοκαίρι αναζητούν μια δουλειά που θα είναι διαφορετική, δίπλα στη θάλασσα, σε σύγκριση από ένα ξενοδοχείο σε πόλεις της Ευρώπης. Με αυτό το σκεπτικό θα μπορέσουμε να τους προσεγγίσουμε και να έρθουν αν εργαστούν σε εμάς το καλοκαίρι» τόνισε ο κ. Πελεκανάκης,
Απογοητευμένος για το θέμα του προσωπικού εμφανίζεται και ο κ. Μπιρλιράκης, αναφέροντας ότι: «Δεν βλέπουμε να αλλάζει κάτι. Δεν βλέπουμε ο κόσμος να επιστρέφει στον τομέα του τουρισμού. Σαφώς θα υπάρχουν θέματα και σαφώς θα πρέπει να γίνουν κινήσεις ώστε οι εργαζόμενοι να επανακτήσουν το ενδιαφέρον τους και την εμπιστοσύνη τους στον χώρο του τουρισμού. Μια κίνηση που έγινε είναι ότι δόθηκαν αυξήσεις στις συμβάσεις εργασίας στους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι και οι συνθήκες εργασίας θα είναι καλές σε όλες τις επιχειρήσεις και ο κόσμος να αισθανθεί πάλι να ανακτήσει το ενδιαφέρον του για να εργαστεί στον χώρο του τουρισμού».