Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε πρόσθετη στήριξη για τον πρωτογενή τομέα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς ενημερώθηκε (μέσω τηλεδιάσκεψης) από τους Κρητικούς βουλευτές της ΝΔ για τα προβλήματα της κτηνοτροφίας στο νησί, οι αγροτοκτηνοτρόφοι όμως παραμένουν ανάστατοι: Περιμένουν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις να γίνουν άμεσα …πράξεις!
Με την παραγωγή τους να μειώνεται διαρκώς, πληρώνοντας το βαρύ τίμημα των πολλαπλών κρίσεων, το παρόν τους μοιάζει θολό και το μέλλον τους αβέβαιο. Απειλούνται με οικονομική ασφυξία, κινούνται με… δανεικά για να πληρώσουν τα λιπάσματα και τις ζωοτροφές που θα βρουν (αν θα βρουν), τουλάχιστον δυο φορές πάνω σε σχέση με πέρσι, με τις επιπτώσεις να είμαι άμεσες κι ορατές στην επισιτιστική – εφοδιαστική αλυσίδα, ευρύτερα και στην οικονομία.
Εκτός των άλλων, το ενεργειακό κόστος είναι υπέρογκο και τα καύσιμα… απλησίαστα: Οι τιμές τους είναι η βασική (εύφλεκτη) ύλη στη «φωτιά» της ακρίβειας που «κατακαίει» νοικοκυριά κι επιχειρήσεις!
«Πάρτε μέτρα άμεσα πριν να είναι αργά»
«Τα πράγματα είναι χειρότερα απ’ ό,τι ήταν. Το πρόβλημα που υπάρχει στο θέμα των καυσίμων δεν συζητιέται: Δεν μπορούμε να (τα) πλησιάσουμε, ούτε μπορούμε να καλλιεργήσουμε» περιγράφει στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης. «Οι τιμές έχουν εκτοξευθεί στα ύψη σε οτιδήποτε θέλουμε να αγοράσουμε: Είτε φάρμακα, είτε σίδερα, είτε λιπάσματα. Αφήστε που έχουν εξαφανιστεί κάποια λιπάσματα και φάρμακα. Υπάρχει πρόβλημα στην αγορά. Εμείς ζητάμε να παρθούν μέτρα. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ούτε που μας ακουμπούν καθόλου. Μιλάμε ότι ακόμα και στο θέμα του πετρελαίου, θα μας δοθεί μία επιδότηση η οποία είναι για το… 2023 – όχι τώρα! Θα ληφθεί υπόψιν για τώρα, μόλις δουν τα τιμολόγια, και θα μας δώσουν τα όποια χρήματα το 2023. Χωρίς να προσδιορίζουν ποιοι και με ποιο τρόπο θα πάρουν, ποιοι δικαιούνται και όχι, ούτε το ποσό επιστροφής! Αόριστα όλα! Εμείς τώρα θέλουμε να καλλιεργήσουμε, αλλά πώς θα καλλιεργήσουμε; Αυτή η πολιτική είναι άνω ποταμών!».
Οι συνέπειες είναι εμφανείς στη (συρρικνωμένη) φυτική και ζωική παραγωγή. «Δεν υπάρχουν ζωοτροφές, κι όσες υπάρχουν είναι στα ύψη! Όπως επίσης δεν υπάρχουν φάρμακα και λιπάσματα. Κι όπου υπάρχουν είναι δυο φορές πάνω από πέρσι!» υποστηρίζει ο κ. Ιερωνυμάκης, λέγοντας πως «Μπορούν να παρθούν πάρα πολλά μέτρα τα οποία θα είναι προς όφελος της εθνικής οικονομίας, αν παρθούν τώρα». Προεξοφλεί μάλιστα πως «Αν δεν παρθούν τώρα (μέτρα), θα ζητούν μετά συγγνώμη για το λάθος που έκαναν». Τεκμηριώνει το σκεπτικό του: «Εάν δώσουν χρήματα στον πρωτογενή τομέα, η εθνική οικονομία και θα πάει καλύτερα – διότι τα χρήματα αυτά θα πάνε στην παραγωγή προϊόντων, τα οποία τα έχουμε ανάγκη και για τη διατροφή – γιατί θα υπάρχουν ελλείψεις στην πορεία. Και όλο αυτό θα εισφέρει στην εθνική οικονομία. Να τα όλα αυτά δουν τώρα, γιατί θα είναι αργά μετά».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της Ένωσης Ρεθύμνου Γιάννης Γλεντζάκης: «Πρέπει άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις, να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας γιατί θα είναι αργά!». Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Βενιεράκης θα προσθέσει: «Από σχέδια και λόγια έχουμε χορτάσει, επί του πρακτέου υστερούμε. Πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές από την κυβέρνηση για να έχει βιωσιμότητα ο κλάδος, αλλιώς τελειώσαμε. Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Χειροτερεύουν και πάνε τα πράγματα».
Ο κ. Ιερωνυμάκης ζητάει να γίνουν οι εξής παρεμβάσεις: «Άμεση επιδότηση επί του τιμολογίου είτε πρόκειται για φάρμακα, είτε για λιπάσματα, είτε για ζωοτροφές». Στο θέμα του πετρελαίου, επιστροφή στο καθεστώς που ίσχυε μέχρι πριν λίγα χρόνια: «Ανάλογα με την καλλιέργεια και τα στρέμματα, έπαιρνες το ανάλογο πετρέλαιο (γιατί οι ελιές, το αμπέλι και τα σιτηρά έχουν διαφορετική δαπάνη). Η μείωση δηλαδή να υπάρχει κατευθείαν για αγροτική χρήση. Αυτά γίνονται πανεύκολα, υπάρχουν οι πίνακες. Είναι το σύστημα που λειτουργούσε έως το 2016. Κι είναι έτοιμο το σύστημα να λειτουργήσει». Σε διαφορετική περίπτωση, «εάν δεν κάνουν κάτι τέτοιο», η ζημιά θα είναι «και για τον αγροτικό κλάδο και για την τοπική οικονομία και για την εθνική (οικονομία). Θα μείνουμε κενοί σε διατροφικές ανάγκες του λαού μας» προειδοποιεί ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης. «Ό,τι λεφτά δώσουν, θα τα βγάλουν διπλά και τριπλά από την ανάπτυξη και τη στήριξη της τοπικής οικονομίας. Θα είναι όμως ωφελημένη και η εθνική οικονομία» εξηγεί.
Παραγωγή: Αισθητά μειωμένη, πανάκριβο το κόστος της
Οι ζωοτροφές απ’ τα 23 ευρώ το σακί είναι πιθανό να πάρουν δύο ευρώ αύξηση και να ανέβουν στα 25 ευρώ. «Κι εκεί να μείνει η τιμή, είναι καταστροφή» σχολιάζει ο κ. Βενιεράκης. «Η παραγωγή έχει πέσει, γιατί έχουμε πληγεί πολλώ λογιώ» εξηγεί. Ένα μεγάλο ποσοστό των αμνοεριφίων, όπως λέει, δεν άντεξαν το κρύο και ψόφησαν, «Δεν υπάρχουν χόρτα να φάνε τα ζώα έξω λόγω του καιρού», ενώ «Μειώσαμε τις τροφές στο 50%». Αυτό συνεπάγεται μείωση της παραγωγής γάλακτος κατά 50% όπως θα πει, καθώς «δεν μπορούμε να ταΐσουμε!». Το ζωικό κεφάλαιο χρειάζεται ένα συγκεκριμένο διάστημα για να είναι αποδοτικό: «τουλάχιστον 17 με 18 μήνες».
Ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων συνυπολογίζει και τις γενικότερες οικονομικές δυσκολίες της κοινωνίας: «Έχει διαλύσει ο κόσμος. Ο καταναλωτής πού θα βρει τα λεφτά για να πάρει αρνί;» διερωτάται.
Τι προτείνει ο ίδιος: «Να γίνει μία ανακεφαλαίωση για τον πρωτογενή τομέα, με σοβαρά μέτρα στήριξης για να μπορέσει να αντέξει. Θα περάσει πολύς καιρός για να ορθοποδήσουμε. Οι ενισχύσεις να δοθούν σε όσους παράγουν κι έχουν τιμολόγια. Η στήριξη πρέπει να είναι σοβαρή για να ανταπεξέλθουμε».
«Είδος πολυτελείας» χαρακτήρισε το καλαμπόκι ο πρόεδρος της Ένωσης Ρεθύμνου Γιάννης Γλεντζάκης, το οποίο και είναι δυσεύρετο και το πληρώνουν για … χρυσάφι: «Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στον πρωτογενή τομέα και ειδικά στη κτηνοτροφία. Οι τιμές έχουν πάρει την ανηφόρα. Το καλαμπόκι που είναι η πρώτη ύλη για την παραγωγή δεν παλεύεται στην τιμή, έχει πάρει τεράστια αξία. Είναι και δύσκολο να το βρεις. Είναι ένα είδος πολυτελείας. Αν δεν βρεθεί μία φόρμουλα να μπορούν να το αγοράσουν οι κτηνοτρόφοι, θα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα» τονίζει. «Το 2020 παίρναμε το καλαμπόκι παραδοτέο στον νομό Ρεθύμνου 180 – 190 ευρώ. Το 2021 πήγε στα 280 ευρώ και εχθές ξεφορτώσαμε στα 430 ευρώ, τοις μετρητοίς!».
Έκανε λόγο για ένα αφόρητο κλίμα: «Δεν παλεύεται η κατάσταση. Λιπάσματα δεν βρίσκεις. Από εβδομάδα θα υπάρχει τεράστια έλλειψη. Και με 35-40 ευρώ το σακί, δεν μπορείς να τα αγοράσεις. Αν δεν πάρουμε μέτρα συγκεκριμένα και στοχευμένα, τα πράγματα θα είναι πολύ σοβαρά: Θα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα και στο κρέας, ήδη υπάρχει και στο γάλα – λείπει ένα μεγάλο ποσοστό από τα καζάνια των τυροκόμων».
Η (διαδικτυακή) συζήτηση των βουλευτών Κρήτης της ΝΔ με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (με τον υπουργό Γιώργο Γεωργαντά, τον υφυπουργό Σίμο Κεδίκογλου και τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρη Μελά) για τα προβλήματα βιωσιμότητας των κτηνοτρόφων στην Κρήτη, έκλεισε με τις υπουργικές διαβεβαιώσεις για νέες παρεμβάσεις το αμέσως επόμενο διάστημα. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε. Δεν υπάρχει περίπτωση να ταΐσει ο κτηνοτρόφος με 25 ευρώ το σακί. Ούτε κοτόπουλο, ούτε αβγό θα υπάρχει! Ποιος μπορεί να παράξει με 35 και 40 ευρώ το σακί με το λίπασμα και 23 και 25 ευρώ το σακί το φύραμα;» αναρωτιέται καταληκτικά ο κ. Γλεντζάκης.
Συζήτηση των βουλευτών Κρήτης της ΝΔ με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα προβλήματα της κτηνοτροφίας
Εν το μεταξύ οι βουλευτές Κρήτης της Ν.Δ. είχαν την Τρίτη τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά, τον υφυπουργό Σίμο Κεδίκογλου και τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρη Μελά, με αντικείμενο τα προβλήματα της κτηνοτροφίας της Κρήτης.
Σε κοινή ανακοίνωση τους αναφέρουν: «Μεταφέραμε στον υπουργό την αγωνία των κτηνοτρόφων της Κρήτης, οι οποίοι εν μέσω της διεθνούς κρίσης αντιμετωπίζουν συνθήκες πολύ χειρότερες από αυτές των συναδέλφων τους της ηπειρωτικής χώρας, καθώς οι τιμές των προϊόντων τους είναι χαμηλότερες ενώ οι τιμές των ζωοτροφών και των καυσίμων υψηλότερες. Τα δεδομένα αυτά καθιστούν την κτηνοτροφία στην Κρήτη μη βιώσιμη.
Μεταφέραμε ακόμη στον υπουργό τη διαμαρτυρία των κτηνοτρόφων της Κρήτης για τις συνέπειες που είχε για αυτούς η γνωστή ΚΥΑ του Οκτωβρίου του 2021, με την οποία ανετράπησαν με αναδρομικό τρόπο τα μέχρι τότε δεδομένα της κατανομής ορισμένων κοινοτικών ενισχύσεων.
Ο υπουργός κατέστησε σαφές ότι κατανοεί και το μέγεθος και τη φύση των προβλημάτων. Μας ενημέρωσε δε για ορισμένες από τις πρωτοβουλίες που ήδη έχει πάρει, οι οποίες πρόκειται να εξειδικευθούν και να ανακοινωθούν επίσημα σύντομα.
Ειδικότερα ως προς το ζήτημα της ΚΥΑ του Οκτωβρίου του 2021, ο υπουργός μας διαβεβαίωσε ότι επεξεργάζεται λύση, με την οποία θα αντιμετωπίζεται το πρόβλημα που δημιουργήθηκε για τους περισσότερους από τους πληγέντες από την πρώτη εφαρμογή της, συμπεριλαμβανομένων των νεοεισερχομένων κτηνοτρόφων με νέα ζώα.
Περαιτέρω, για τη διευκόλυνση των κτηνοτρόφων όλης της χώρας, ο υπουργός μας ενημέρωσε ότι θα υλοποιηθούν τα εξής:
– Επιτάχυνση της καταβολής της συνδεδεμένης ενίσχυσης για την αιγοπροβατοτροφία (με στόχο την πληρωμή πριν το Πάσχα).
– Για την αντιμετώπιση της έκρηξης των τιμών των ζωοτροφών, πρόκειται να δοθεί αυξημένη ενίσχυση η οποία θα υπολογισθεί στο σύνολο του τζίρου του 2021, και όχι στις περιόδους που είχαν ανακοινωθεί ως σήμερα.
– Καταβολή του μεταφορικού ισοδυνάμου για τις ζωοτροφές, από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.
Για όλα τα ανωτέρω θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις το αμέσως επόμενο διάστημα.
Οι συμμετασχόντες διαπιστώσαμε ότι πλέον τα προβλήματα της κτηνοτροφίας της Κρήτης γίνονται κατανοητά στο ΥΠΑΑΤ. Η συνεργασία μας με τον υπουργό θα συνεχισθεί ως την πλήρη εξειδίκευση των μέτρων».