Σε πλήρη λειτουργία αναμένεται να τεθούν τον Ιανουάριο τα δυο καινοτόμα συστήματα του δήμου Ρεθύμνου, που αφορούν στις μετρήσεις περιβαλλοντικών δεδομένων.
Πρόκειται για το έργο με τίτλο «Ανάπτυξη καινοτόμων συστημάτων παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων-δεικτών στον δήμο Ρεθύμνης», που έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα του ΥΠ.ΕΣ «Αντώνης Τρίτσης» με συνολικό προϋπολογισμό 371.382,98€.
Το ένα σύστημα που είναι υπό την επίβλεψη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αφορά σε μετρήσεις βροχής, μετρήσεις της στάθμης των ρεμάτων και μετρήσεις της αφρικανικής σκόνης και το δεύτερο σύστημα υπό την επίβλεψη του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου άφορα στην καταμέτρηση του ήχου (ηχορύπανση) στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου.
Τα δυο αυτά συστήματα θα καταγράφουν και θα συγκεντρώνουν τα δεδομένα (μετεωρολογικά δεδομένα και δεδομένα σχετικά με την ηχορύπανση) και παράλληλα μέσω μιας κεντρικής πλατφόρμας θα μεταδίδουν την πληροφορία μέσω σχετικών εφαρμογών.
Επιπλέον, θα προσδιορίζονται επακριβώς οι εκπομπές θορύβου, αφού θα διενεργείται αυτοτελής μέτρηση της παραγόμενης ηχορύπανσης, με αποτέλεσμα να εξατομικεύεται η ευθύνη για τις συνέπειες λειτουργίας κάθε επιχείρησης.
Πρόκειται για δυο διαφορετικά συστήματα τα οποία εκτιμάται θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ενίσχυση της πολιτικής προστασίας του δήμου Ρεθύμνου.
Ήδη ο εξοπλισμός και των δυο συστημάτων έχει εγκατασταθεί και αυτή την περίοδο γίνονται οι εργασίες στην κεντρική πλατφόρμα, η οποία όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Καθημερινότητας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θωμάς Κρεβετζάκης θα τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του έτους. Στον 2ο όροφο του δημαρχείου έχει μάλιστα προβλεφθεί ένας χώρος ο οποίος θα λειτουργεί ως «control room» καθώς θα βρίσκεται εκεί το κεντρικό σύστημα στο οποίο θα έρχονται όλα τα δεδομένα από τα δυο συστήματα. «Στις αρχές του έτους θα είναι σε πλήρη λειτουργία και τα δύο συστήματα. Ο εξοπλισμός έχει εγκατασταθεί στο σύνολό του και αυτές τς ημέρες ετοιμάζεται η κεντρική πλατφόρμα, στην οποία θα φτάνουν τα δεδομένα των δυο συστημάτων. Ήδη στελέχη της Πολιτικής Προστασίας αλλά και υπάλληλοι του γραφείου καταστημάτων του δήμου έχουν πρόσβαση στα δεδομένα τόσο σε ό,τι αφορά τα μετεωρολογικά στοιχεία από τις μετρήσεις που γίνονται στους σταθμούς όσο και του θορύβου από τους μετρητές ηχορύπανσης και σε ένα μήνα θα είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε τη λειτουργία του συστήματος. Πρέπει να πούμε ότι τόσο το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο όσο και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ακαδημαϊκά ιδρύματα με τα οποία ο δήμος έχει υπογράψει σχετικές συμβάσεις για την υλοποίηση των προγραμμάτων, θα έχουν την ευθύνη της συντήρησης των συστημάτων για ένα έτος» ανέφερε ο κ. Κρεβετζάκης.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το σύστημα του «Ολοκληρωμένου Συστήματος Μετεωρολογικών και Κλιματικών Αλλαγών» είναι υπό την επίβλεψη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ε.Α.Α.) και έχει ως αντικείμενο την παροχή ενός ευρέως φάσματος πληροφοριών και υπηρεσιών για τον καιρό και το κλίμα της περιοχής, προερχόμενες από μετρητικές διατάξεις αλλά και από εξειδικευμένα μοντέλα πρόγνωσης.
Με το συγκεκριμένο έργο που θα αξιοποιήσει συνδυαστικά και την υπάρχουσα υποδομή που έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί στο Ρέθυμνο το Αστεροσκοπείο, ο δήμος και η Πολιτική Προστασία θα έχουν στη διάθεση τους ασφαλείς μετρήσεις και προγνώσεις για έντονα καιρικά φαινόμενα.
Επιπλέον, οι επαγγελματίες της γεωργίας και του τουρισμού αλλά και οι πολίτες κι επισκέπτες του Ρεθύμνου, θα έχουν πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, μέσω ψηφιακής εφαρμογής που θα διευκολύνει τον προγραμματισμό των δράσεών τους.
Ο εξοπλισμός που περιλαμβάνει είναι:
– Μετεωρολογικοί Σταθμοί.
– Μετεωρολογικά όργανα.
– Εξοπλισμός μέτρησης θορύβου.
– Πακέτα λογισμικού και συστήματα πληροφορικής.
– Εξυπηρετητές ηλεκτρονικών υπολογιστών.
– Επιτραπέζιοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές.
– Επίπεδες οθόνες.
– Προσωπικοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές.
– Οθόνες και κονσόλες ηλεκτρονικών υπολογιστών.
– Εξοπλισμός ηλεκτρονικών υπολογιστών και προμήθειες.
– Βιντεοπροβολείς.
– Βραχίονες επιτοίχιας στερέωσης οθόνης.
Οι μετεωρολογικοί σταθμοί είναι επτά στον αριθμό, τα σταθμήμετρα δύο (κοντά σε χείμαρρους και μικροαισθητήρες για τη σκόνη εντός της πόλης. Τα συστήματα αυτά θα ενισχύσουν τον στρατηγικό σχεδιασμό του δήμου για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και το έργο της πολιτικής προστασίας σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των πολιτών, αφού θα επιτρέψει την πρόβλεψη, την πρόληψη και άρα την κατάλληλη προετοιμασία και ετοιμότητα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη ζωή και καθημερινότητα των πολιτών.
Σε ό,τι αφορά το κομμάτι της πολιτικής προστασίας οι σταθμοί έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία ενώ στελέχη του τμήματος Πολιτικής Προστασίας έχουν πρόσβαση στον ιστότοπο και ενημερώνονται με γραπτό μήνυμα κάθε φορά που υπάρχει υπέρβαση των ορίων, ωστόσο σύντομα αυτές οι δυνατότητες θα είναι προσβάσιμες για το σύνολο των πολιτών.
Σ ό,τι αφορά το σύστημα για την ηχορύπανση σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση ο δήμος Ρεθύμνης ανέθεσε στο Ελληνικό Μεσογειακό πανεπιστήμιο, και ειδικότερα στο εργαστήριο Φυσικής Ακουστικής και Οπτικοακουστικής, του τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ κ. Νεκτάριο Α. Παπαδογιάννη, αφορά στην τοποθέτηση σταθμών μέτρησης θορύβου, οι οποίοι θα παρέχουν πληροφορίες για τα επίπεδα θορύβου στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου.
Με την εγκατάσταση σταθμών μέτρησης, σε επιλεγμένα σημεία μιας ευρείας περιοχής της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου, θα επιδιωχθεί η καλύτερη δυνατή καταγραφή του θορύβου και των εστιών του στο Ιστορικό Κέντρο.
Συνολικά οι σταθμοί που έχουν τοποθετηθεί είναι 15 και περιλαμβάνουν την παραλία, την παλιά πόλη, και την λεωφόρο Κουντουριώτη.
Το έργο αυτό, αξιοποιώντας την ολοένα εξελισσόμενη τεχνολογία στη μεταφορά πληροφορίας, εκτός από τις ανάγκες συνεχούς ενημέρωσης των πολιτών, θα καλύψει και τις ανάγκες ενός εκ των βασικών πυλώνων της οικονομίας του νησιού, του τουρισμού, χαρτογραφώντας σε πραγματικό χρόνο τον περιβαλλοντικό θόρυβο της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου που μπορεί να προέρχεται από τα πολυάριθμα καταστήματα (καφετιέρες, εστιατόρια, ταβέρνες, τουριστικών ειδών, ένδυσης/υπόδησης κτλ.) της θερινής περιόδου, συναυλιακούς ή αθλητικούς χώρους και δύναται να επηρεάσει αρνητικά τους φιλοξενούμενους στα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα, τους μόνιμους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες.
Με αυτό τον τρόπο ο δήμος Ρεθύμνης υιοθετεί σχετική Ευρωπαϊκή οδηγία και αποφεύγει παράπονα για ηχητική όχληση που ως γνωστό προκαλούν προβλήματα υγείας, απώλεια εισοδήματος και προσφυγές στη δικαιοσύνη.