Σε σοβαρές περιπέτειες έχει μπει τους τελευταίους μήνες η διαδικασία της ανακύκλωσης στο Ρέθυμνο καθώς λόγω έλλειψης επαρκών υποδομών το σύστημα «μπλόκαρε» τους καλοκαιρινούς μήνες οπότε και ο πληθυσμός πολλαπλασιάστηκε. Ως γνωστό ο νομός δεν διαθέτει κέντρο διαλογής ενώ και η σύγχρονη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Αμαρίου που λειτούργησε φέτος δεν διαθέτει γραμμή ανακύκλωσης.
Μέχρι τον Ιούνιο ο νομός Ρεθύμνου εξυπηρετούνταν από τη ΔΕΔΙΣΑ Χανίων όπου έκανε τη διαχείριση των ανακυκλώσιμων και για το Ρέθυμνο. Μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις εγκαταστάσεις των Χανίων η ΔΕΔΙΣΑ με έγγραφό της ενημέρωνε τον δήμο Ρεθύμνης ότι δεν μπορεί να τον εξυπηρετεί στο εξής καθώς λόγω της αύξησης του τέλους ταφής επέλεξε να διαχειρίζεται μόνο τα απορρίμματα των Χανίων, προκειμένου να περιορίσει τον όγκο των απορριμμάτων που οδηγούνται σε ταφή για να εξοικονομήσει πόρους, με δεδομένο και το υψηλό για τους δήμους τέλος ταφής (απορριμμάτων).
Μετά από συνεννοήσεις και αρκετή αλληλογραφία ο νομός Ρεθύμνου εξυπηρετείται από το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών του Ηρακλείου.
Όμως το κέντρο του Ηρακλείου, το οποίο να σημειωθεί εξυπηρετεί και τον νομό Λασιθίου, συμφώνησε για συγκεκριμένες ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών και όχι για το σύνολο της ανακύκλωσης του νομού, το οποίο πρακτικά δεν μπορούσε να καλύψει αφενός λόγω των μεγάλων ποσοτήτων που καλείται να διαχειριστεί και αφετέρου καθώς η διαλογή των ανακυκλώσιμων στο ΚΔΑΥ γίνεται με τα χέρια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η συμφωνία που έγινε με το Κέντρο Διαλογής Ανακύκλωσης του Ηρακλείου αφορούσε σε 3.5 απορριμματοφόρα κάθε Δευτέρα και σε επτά απορριμματοφόρα από την Τρίτη μέχρι και το Σάββατο από το Ρέθυμνο. Δηλαδή 28,5 συνολικά απορριμματοφόρα για έξι μέρες την εβδομάδα (από τη Δευτέρα έως και το Σάββατο).
Το δίμηνο όμως του καλοκαιριού οι ποσότητες των ανακυκλώσιμων υλικών ημερησίως που συγκεντρώνονταν στο Ρέθυμνο ανέρχονταν σε 12 απορριμματοφόρα. Άρα στο πενθήμερο γέμιζε ο νομός περί τα 60 απορριμματοφόρα με ανακυκλώσιμα.
Παρά τις επισημάνσεις που έγιναν από πλευράς δήμου στο αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και το «βραχυκύκλωμα» στο σύστημα, δεν υπήρξε καμιά επίσημη απάντηση.
Λύση δεν δόθηκε. Ο δήμος Ρεθύμνου μη έχοντας λύση οδηγήθηκε σε εναπόθεση μέρους των ανακυκλώσιμων υλικών που συγκέντρωναν τα απορριμματοφόρα στον χώρο που έχει χωροθετηθεί ως «πράσινο σημείο» στα Τρία Μοναστήρια και στον οποίο δεν έχουν ακόμα γίνει οι προβλεπόμενες βάση μελέτης παρεμβάσεις για τη δημιουργία ενός σύγχρονου μεγάλου «Πράσινου Σημείου» (χώρου δηλαδή οργανωμένου για τα ανακυκλώσιμα υλικά). Το γεγονός αυτό προκάλεσε αντιδράσεις στους κατοίκους που είδαν τον χώρο που έχει χωροθετηθεί να μετατρέπεται σε «χωματερή» όπως τη χαρακτηρίζουν.
Οι ίδιοι μάλιστα πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή συνάντηση στο δημαρχείο ζητώντας να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες για τη δημιουργία «Πράσινου Σημείου» και σε καμιά περίπτωση σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων, κάτι για το οποίο ούτως ή άλλως έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά το Δημοτικό Συμβούλιο.
Όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Κυκλικής Οικονομίας Στέλιος Σπανουδάκης, περιγράφοντας το πρόβλημα. «Μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στις εγκαταστάσεις της η ΔΕΔΙΣΑ στα Χανιά, μας ενημέρωσαν από τον δήμο ότι δεν μπορούν να μας δεχτούν πλέον και να απευθυνθούμε στο Ηράκλειο που υπάρχει αντίστοιχο κέντρο, το ΚΔΑΥ (Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών). Όμως αυτό υποδέχεται τα ανακυκλώσιμα από όλο τον νομό του Ηρακλείου και όλο τον νομό του Λασιθίου, επομένως δεν μπορούσαν να μας εξυπηρετήσουν για το σύνολο των ανακυκλώσιμων υλικών που εμείς συγκεντρώνουμε. Μέχρι να γίνει η μεταφορά από το ένα στο άλλο κέντρο πέρασαν περίπου 10 μέρες, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία με τα χαρτιά, να στείλουμε στο υπουργείο στη γενική γραμματέα στον κ. Γραφάκο και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης. Είναι μια διαδικασία που κράτησε ημέρες. Το διάστημα αυτό πηγαίναμε για 15 ημέρες έναν τράκτορα την ημέρα. Τώρα πηγαίνουμε στις πέντε μέρες δύο τράκτορες, την έκτη ημέρα έναν τράκτορα και την έβδομη ημέρα της εβδομάδας κανέναν. Ενώ στα Χανιά πηγαίναμε κάθε μέρα όσους τράκτορες θέλαμε. Επειδή όμως εμείς παράγουμε περισσότερα από αυτά που δέχεται το ΚΔΑΥ Ηρακλείου, για να μην μείνει η ανακύκλωση στους κάδους – ναι μεν κάναμε μια μικρή καθυστέρηση, εξού και η ανακύκλωση που ήταν στους κάδους πολλές φορές ξεχειλισμένους -, αλλά δεν γινόταν συνέχεια. Οπότε αναγκαστικά έπρεπε να μαζέψουμε. Από τη στιγμή που δεν μπορούσαμε να πάμε πουθενά και μέχρι να δούμε τι θα τα κάνουμε, τα εναποθέσαμε στον χώρο μέσα στο «Πράσινο Σημείο» στα Τρία Μοναστήρια. Επίσης επειδή στο Ηράκλειο η εγκατάσταση είναι διαλογή με τα χέρια και όχι όπως στα Χανιά που είναι πιο σύγχρονη με κομπιούτερ και ρομπότ, υπήρχε ζήτημα και με τη διαλογή, καθώς κάποιοι κάδοι ανακύκλωσης δικοί μας περιείχαν μέσα και σύμμεικτα – και μας γύριζαν πίσω τους τράκτορες».
Παράλληλα, πρόσθεσε: «Δυστυχώς όμως τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο – που είναι περίοδος με αυξημένη κίνηση – το πρόβλημα διογκώθηκε.
Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο όταν είδαμε ότι αυτό, ότι δεν θα είναι πλέον διαχειρίσιμο απευθύνθηκα στον διευθυντή της ΔΕΔΙΣΑ και τον παρακάλεσα να μας επιτρέψει να πάμε 2-3 τράκτορες. Έτσι πηγαίναμε και εκεί κάποιους. Όμως δεν μπορούσε να τους απορροφήσει όλους διότι είχε καεί η υποδοχή του, είχε αλλάξει το σύστημα και έκαναν και αυτοί με χειροδιαλογή τη διαδικασία. Οπότε είχαν θέμα και αυτοί».
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος για τα Κέντρα διαλογής ΔΕΔΙΣΑ, ΚΔΑΥ το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι αρμόδιο, και είναι εγγράφως ενημερωμένο από τον δήμο Ρεθύμνου για την κατάσταση που επικρατεί. «Έχουμε αποστείλει έγγραφα και προς την Αποκεντρωμένη, προς τον ΕΣΔΑΚ και σε όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος. Ενημερώσαμε ότι ο όγκος είναι μεγάλος και δεν μπορούμε να τον διαχειριστούμε. Το υπουργείο θα πρέπει να το διαχειριστεί. Το μόνο που απάντησε στα έγγραφα του δήμου είναι να πηγαίνουμε την ανακύκλωση στο ΚΔΑΥ. Όλα αυτά συνέβησαν μέσα στο καλοκαίρι, δεν ήταν εύκολη η διαχείρισή τους. Δεν ήταν καθόλου εύκολο το καλοκαίρι που πέρασε για την ανακύκλωση» κατέληξε ο κ. Σπανουδάκης.
Σημειώνεται ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό και σίγουρα δεν αφορά μόνο το Ρέθυμνο. Έχει να κάνει με οικονομικά ζητήματα που αφορούν στην Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης η οποία διαχειρίζεται τα κέντρα διαλογής απορριμμάτων.
Για το Ηράκλειο τον περασμένο Ιούνιο το Δημοτικό Συμβούλιο είχε εγκρίνει τη σύμβαση συνεργασίας με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και τον ΕΣΔΑΚ, βάση της οποίας ο δήμος αναλαμβάνει από 1/1/2025 να λειτουργήσει το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών. Μέχρι το τέλος του 2024 το ΚΔΑΥ θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά από την ΕΑΑΑ.