21 °C Rethymno, GR
26/03/2023

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ, ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΚΑΙ ΑΝΥΠΟΜΟΝΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Σε συνθήκες κανονικότητας η επιστροφή των μαθητών στα θρανία (βίντεο)

-Με τους καθιερωμένους αγιασμούς στα σχολικά συγκροτήματα η υποδοχή των μαθητών

Σε συνθήκες κανονικότητας, χωρίς μάσκες προστασίας ή άλλα μέτρα επέστρεψαν στα σχολεία οι μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο καθιερωμένος αγιασμός, που σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Μαθητές και εκπαιδευτικοί γεμάτοι συγκίνηση και χαμόγελα χαράς αγκαλιάστηκαν και προετοιμάζονται για την επιστροφή στα θρανία.

Ξεχωριστή ήταν η σημερινή μέρα για τους μαθητές της α’ τάξης του δημοτικού. Συνοδευόμενοι από τους γονείς τους κάποιοι διστακτικοί, κάποιοι με ανυπομονησία και κάποιοι άλλοι προβληματισμένοι επισκέφτηκαν χθες για πρώτη φορά το νέο τους σχολείο.

Σύμφωνα μάλιστα με τους διευθυντές των δυο διευθύνσεων Εκπαίδευσης του νομού, η στελέχωση των σχολείων με νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές είναι ικανοποιητική, με αποτέλεσμα όπως είπαν να ξεκινά κανονικά η λειτουργία σε όλα τα σχολεία του νομού και οι όποιες ελλείψεις όπως ανέφεραν θα καλυφθούν στη δεύτερη φάση των προσλήψεων των αναπληρωτών.

Ειδικότερα, ο προϊστάμενος της Α/βαθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου Λάμπρος Καρβούνης σε δηλώσεις του ανέφερε: «Η χαρά μας είναι μεγάλη γιατί όλο αυτό που ζήσαμε τα δύο προηγούμενα χρόνια – να έχουμε στερηθεί τη χαρά και το χαμόγελο των παιδιών – το βλέπουμε μπροστά μας σήμερα και θα το βλέπουμε και για όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Όπως γνωρίζουμε, η πανδημία αρχίζει και μας αφήνει, αλλά βεβαίως εξακολουθεί να είναι παρούσα. Πρέπει να προσέξουμε, τα παιδιά μας πρέπει να προσέχουν. Αλλά εμείς χαιρόμαστε γιατί βλέπουμε πλέον τα πρόσωπα των παιδιών. Η η έναρξη της σχολικής χρονιάς βρίσκει όλα τα παιδιά με το χαμόγελο, με τη χαρά, κι εμάς τους εκπαιδευτικούς ακόμα περισσότερο χαρούμενους γιατί θα μπορούμε να αντικρίζουμε, να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά τους, το κάθε πρόβλημα και την κάθε ανάγκη, και να είμαστε πιο κοντά τους. Έρχεται τώρα η νέα περίοδος να μας φέρει κοντά, να μας ενώσει, να δημιουργήσουμε μαζί και να ενεργήσουμε για την πρόοδο των παιδιών μας».

Από την πλευρά του ο διευθυντής Β/βαθμιας Μανούσος Μαραγκάκης ανέφερε:

«Ευχόμαστε σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες μία καλή σχολική χρονιά, φωτισμένη, δημιουργική, ειρηνική – χωρίς προβλήματα. Έχουμε όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό τοποθετημένο στις σχολικές μονάδες. Θα ξεκινήσουν κανονικά όλα τα σχολεία από το πρώτο λεπτό – ακόμα και τα σχολεία Ειδικής Αγωγής, ακόμα και τα σχολεία της Περιφέρειας και της υπαίθρου. Είναι όλα έτοιμα για ξεκινήσουμε τα μαθήματά μας».

Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κυρία Μαρία Λιονή, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς παρευρέθηκε στην τελετή αγιασμού σε σχολεία του Ρεθύμνου, όπου είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει ευχές με μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Συγκεκριμένα η κυρία Λιονή παρευρέθηκε στην τελετή αγιασμού στο γυμνάσιο – λύκειο Ατσιποπούλου, στο 1ο ΓΕΛ Ρεθύμνου και το Μουσικό γυμνάσιο Ρεθύμνου.

Απευθυνόμενη στις μαθήτριες και τους μαθητές η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης επεσήμανε τα εξής:

«Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, η οποία άλλαξε τις συνθήκες της εκπαίδευσης και της λειτουργίας των σχολείων, βρισκόμαστε στην εκκίνηση της νέας σχολικής με την ελπίδα ότι η τρέχουσα υγειονομική κατάσταση θα επιτρέψει την επιστροφή στο σχολείο με όρους κανονικότητας.

Ως Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης θα εξακολουθήσουμε να έχουμε στενή συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, προκειμένου στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων μας να αντιμετωπίσουμε από κοινού και να δώσουμε λύσεις στα όποια προβλήματα παρουσιαστούν και να στηρίξουμε έμπρακτα τα σχολεία μας σε ό,τι χρειαστούν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί λειτουργοί.

Εύχομαι σε όλους σας μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, υγεία και καλή δύναμη και η νέα χρονιά να κυλήσει ομαλά».

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. κ. Πρόδρομος με αφορμή την έναρξη της σχολικης χρονιάς ανέφερε: «Είναι αλήθεια ότι το σχολείο, η σχολική ζωή, προσφέρει εκτός των άλλων και πολύτιμων αγαθών, γερές και δυνατές φιλίες. Έτσι σε χαρά, για πρώτη χρονιά εδώ στον ευλογημένο τόπο μας ως Μητροπολίτης, προέτρεψα τα παιδιά σε όσα σχολεία βρεθήκαμε να κρατήσουν και να καλλιεργήσουν καλές και δυνατές φιλίες, οι οποίες θα μείνουν και μετά από τα σχολικά χρόνια.  Γιατί είναι πάρα πολύ σπουδαίο πράγμα, ο κάθε άνθρωπος στη ζωή του να έχει έναν καλό φίλο στον οποίο γνωρίζει ότι μπορεί να σταθεί. Και το σχολείο μας εκτός των άλλων πολύτιμων αγαθών και εφοδίων που δίνει στα παιδιά, δίδει και τέτοιες γερές και δυνατές φιλίες. Η ευχή μου είναι, να είναι αυτή η χρονιά καλλίκαρπη και πολύκαρπη σε όλα τα σχολεία μας. Να μην έχουμε άλλες δυσκολίες από την πανδημία που ελπίζω ότι έχουμε αφήσει πίσω. Κι όλα τα παιδιά να διαφυλάξουν τη σωματική, την πνευματική και την ψυχική τους υγεία και να αποκομίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους καρπούς από αυτή την ευλογημένη πορεία της σχολική χρονιάς που σήμερα ξεκινά».

 

Με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς σε μήνυμα του ο Περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κρήτης Μανόλης Καρτσωνάκης, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης κι εγώ προσωπικά θα βρισκόμαστε στο πλευρό όλων με στόχο την επίλυση των αναδυόμενων προβλημάτων και εκπαιδευτικών θεμάτων. Με σεβασμό και συνεργασία μπορούμε να εργαστούμε για ένα σχολείο δημοκρατικό, για ένα σχολείο ολοένα καλύτερο. Με γνώμονα πάντα την αγάπη μας για τα παιδιά και το συμφέρον τους, οφείλουμε να σταθούμε με δύναμη και αξιοπρέπεια στις απαιτήσεις των καιρών και να δώσουμε στους/στις μαθητές/τριες μας τα απαραίτητα εφόδια που θα τους/τις καταστήσουν υπεύθυνους/νες και άξιους ανθρώπους, με ολοκληρωμένη προσωπικότητα και κοινωνική ευαισθησία.

Ας εργαστούμε, λοιπόν, όλοι μαζί σε αυτό το ταξίδι για μια Παιδεία που θα κάνει την κοινωνία μας καλύτερη και το μέλλον πιο φωτεινό!

Εύχομαι από καρδιάς σε όλους καλή σχολική χρονιά με υγεία και δύναμη!».

 

Ξεκινά τη λειτουργία του το Πειραματικό δημοτικό σχολείο Ρεθύμνου

Ξεχωριστή ήταν η ημέρα για το 1ο δημοτικό σχολείο (τούρκικο) στην καρδιά του ιστορικοί κέντρου, το οποίο από φέτος λειτουργεί ως Πειραματικό δημοτικό σχολείο Ρεθύμνου.

Ήδη στην α’ τάξη του σχολείου θα φοιτήσουν 20 μαθητές.

Στην τελετή αγιασμού παραβρέθηκε ο διευθυντής πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου Λάμπρος Καρβούνης, ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, καθώς και ο Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, αντιπρύτανης του πανεπιστημίου Κρήτης.

«Είμαστε σε ένα σχολείο που θα δημιουργήσει ομίλους. Θα έχει καινοτόμα προγράμματα και χαιρόμαστε γιατί τα παιδιά μπορούν να δημιουργήσουν από εδώ και πέρα το δικό τους τρόπο μάθησης» ανέφερε ο κ. Καρβούνης.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Μαρινάκης είπε:

«Νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση που βρίσκομαι στο πρώτο Πειραματικό δημοτικό σχολείο. Είμαστε όλοι συγκινημένοι γιατί αφενός μεν καλύπτουμε μία εκπαιδευτική έλλειψη – αφού είχαμε μέχρι τώρα Πειραματικό γυμνάσιο και λύκειο, αλλά δεν είχαμε δημοτικό – αφετέρου δίνουμε μία πολύ ισχυρή τόνωση στο ιστορικό αυτό σχολείο της παλιάς πόλης, το πρώτο σχολείο που έχει ιδρυθεί. Βλέπουμε ότι έχει αυξηθεί ο μαθητικός πληθυσμός κατά 20% σε σχέση με πέρυσι. Είναι μία τόνωση και ποιοτική και αριθμητική. Είναι πολύ σημαντική η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο. Τα παιδιά που φοιτούν σε αυτό το σχολείο είναι τυχερά γιατί θα γευτούν και θα μυηθούν σε σύγχρονες παιδαγωγικές διαδικασίες και μεθόδους. Και νομίζω ότι αυτό το σχολείο θα αποκτήσει τελικά μία κεντρομόλο τάση, ενώ μέχρι πρότινος είχαμε φυγόκεντρες τάσεις. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Θεωρώ ότι όλοι μαζί, οι εκπαιδευτικοί – οι γονείς – τα παιδιά μας, με τη βοήθεια της πολιτείας και της αυτοδιοίκησης θα συνθέσουμε μία πάρα πολύ μεγάλη δύναμη για να δώσουμε στα παιδιά μας τα πνευματικά εφόδια που χρειάζονται για να πορευτούν στους δύσκολους καιρούς που τα περιμένουν.

Ο Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, αντιπρύτανης Οικονομικών και Υποδομών του πανεπιστημίου Κρήτης σε μήνυμά του ανέφερε: «Καλή και δημιουργική χρονιά χωρίς άγχος – εύχομαι κι ελπίζω χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις. Όλοι μαζί, με τη συνεργασία μας, θα δοκιμάσουμε καινοτομίες και θα προσπαθήσουμε να συνδέσουμε γόνιμα τη θεωρία, την έρευνα και τη διδακτική μας. Σε αυτό το ταξίδι, που εύχομαι να είναι μακρύ για εσάς και για εμάς, ελάτε να κάνουμε πράξη ότι ένα βιβλίο, ένα παιδί κι ένας δάσκαλος μπορούν ν’ αλλάξουν τον κόσμο. Καλή πρόοδο και καλή δύναμη».

Από την πλευρά του ο Γιάννης Σπαντιδάκης, καθηγητής πανεπιστημίου Κρήτης στο Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, υποστήριξε:

«Είναι μία σημαντική μέρα, γιατί ο αγιασμός αυτός συμπίπτει με τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του σχολείου με το καθεστώς του Πειραματικού σχολείου του πανεπιστημίου Κρήτης. Καλύπτεται έτσι ένα κενό στην πολιτεία μας, όπου είχαμε Πειραματικό γυμνάσιο και Πειραματικό λύκειο, αλλά δεν είχαμε δημοτικό σχολείο. Το πανεπιστήμιό μας έχει αναπτύξει από πολλών ετών μία προνομιακή σχέση με το σχολείο αυτή. Η σχέση μας, όμως, τώρα γίνεται πιο θεσμική, πιο ισχυρή. Οι υποδομές, οι συμβουλευτικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες της καθημερινότητας δεν είναι αρκετές για να κάνει ένα σχολείο να λειτουργήσει. Το σχολείο θα λειτουργήσει χάριν στο εκπαιδευτικό μας προσωπικό, χάριν στους μαθητές του. Εύχομαι στο εκπαιδευτικό προσωπικό καλή δύναμη. Εύχομαι και στους μαθητές καλή φώτιση: περιμένω από αυτούς να δείχνουν τον απαιτούμενο σεβασμό στους δασκάλους τους, κι είμαι σίγουρος για την πρόοδό τους. Θέλω να πω προς τους γονείς ότι ο κύριος μοχλός κοινωνικής κινητικότητας είναι η εκπαίδευση. Αν κάποιος θέλει να βελτιώσει τη ζωή του, τότε να μορφωθεί. Και με αυτή την αντίληψη περιμένω να λάβετε τις αποφάσεις για τα παιδιά σας τα επόμενα χρόνια».

Δείτε τί δήλωσε στα «Ρ.Ν» η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης Μαριάννα Καλαϊτζιδάκη

 

Για τα προβλήματα της Α/βάθμιας Εκπαίδευσης στο Ρέθυμνο ενημερώθηκε ο Α. Ξανθός 

Εν τω μεταξύ, συνάντηση με το Δ.Σ του συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Ρεθύμνου, καθώς και επίσκεψη στο Γαράζο του δήμου Μυλοποτάμου και συζήτηση με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας και γονείς μαθητών, είχε ο βουλευτής Ρεθύμνου και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός. Στο επίκεντρο των συναντήσεων βρέθηκε η κατάργηση του νηπιαγωγείου Γαράζου και τα λειτουργικά προβλήματα των δημοτικών σχολείων του νομού.

Σε ενημερωτικό δελτίο σχετικά με τις παραπάνω συναντήσεις, αναφέρονται τα εξής: Στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δασκάλων και νηπιαγωγών αναδείχθηκαν τα γενικότερα προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης όπως η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς χωρίς υγειονομικά μέτρα, η μισθολογική εξαθλίωση των εκπαιδευτικών, η ανάγκη περισσότερων μόνιμων διορισμών για να καλυφθούν όλα τα κενά, ειδικά στην Ειδική Αγωγή και στην Περιφέρεια της χώρας, η εφαρμογή από φέτος του «διευρυμένου ολοήμερου σχολείου» χωρίς συγκεκριμένο παιδαγωγικό πρόγραμμα, η αναβάθμιση των σχολικών κτηρίων και η ανέγερση νέων σχολικών μονάδων για να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες, η δωρεάν επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και το νέο σύστημα αξιολόγησης, που έχει δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας και γραφειοκρατικοποίησης στο δημόσιο σχολείο χωρίς κανένα παιδαγωγικό όφελος.

Αναδείχθηκαν επίσης τα ειδικότερα προβλήματα στον νομό Ρεθύμνου, με κυρίαρχο το έλλειμμα διαθέσιμων κατοικιών για ενοικίαση στους νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς, η ανεπάρκεια αιθουσών για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής, η ανισότητα των σχολείων της επαρχίας στη διδασκαλία ειδικών μαθημάτων (ξένες γλώσσες, εικαστικά, θεατρολογία, κ.λπ.), η ανεπαρκής χρηματοδότηση των δήμων για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, καθώς και οι συγχωνεύσεις τάξεων και καταργήσεις σχολικών μονάδων (όπως το νηπιαγωγείο Γαράζου).

Ο Α. Ξανθός αναγνώρισε τα δομικά προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης στη χώρα και την ανάγκη σοβαρής επένδυσης στο Κοινωνικό Κράτος (Δημόσια Παιδεία-Υγεία, ολοκληρωμένη κοινοτική φροντίδα, προνοιακές δομές, κλπ.), ενώ δήλωσε τη συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο αίτημα της μισθολογικής αναβάθμισης των εκπαιδευτικών και γενικότερα της στήριξης του εισοδήματος των μισθωτών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για τη αντιμετώπιση της πληθωριστικής κρίσης μέσω μηχανισμού τύπου ΑΤΑ (αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής).

Στην επίσκεψή του στο Γαράζο και στη συνάντηση που ακολούθησε στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου, ο Α. Ξανθός συζήτησε το θέμα της κατάργησης του νηπιαγωγείου με τον πρόεδρο της κοινότητας κ. Ι. Χατζάκη, το δημοτικό σύμβουλο δήμου Μυλοποτάμου κ. Κυριάκο Αντωνάκη και τον πρώην δημοτικό σύμβουλο Μανούσο Κλάδο και γονείς μαθητών της περιοχής. Καθολική απαίτηση των κατοίκων είναι η επαναλειτουργία και του νηπιαγωγείου (το δημοτικό σχολείο φαίνεται ότι τελικά θα συνεχίσει να λειτουργεί και φέτος), με δεδομένο ότι υπάρχουν έξι μαθητές και πληρούνται τα κριτήρια του νόμου. Οι άνθρωποι της περιοχής θεωρούν ότι η απόφαση της κατάργησης του νηπιαγωγείου ήταν δρομολογημένη από πέρυσι και ζητούν να γίνει αποδεκτή από το Υπουργείο Παιδείας η ομόφωνη εισήγηση του δημοτικού συμβουλίου και της επιτροπής Παιδείας του δήμου Μυλοποτάμου.

Σημειώνεται ότι ο κ. Ξανθός κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ζητώντας την ανάκληση της υπουργικής απόφασης και επαναλειτουργία του νηπιαγωγείου.