Σε πολύ υψηλά επίπεδα διατηρείται η τουριστική κίνηση στο Ρέθυμνο, καθόλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, με τις πληρότητες στα ξενοδοχεία του νομού να κυμαίνονται κατά μέσο όρο από 80-90%. Ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου είθισται να αποτελεί ένα κατεξοχήν τουριστικό μήνα για τον νομό, καθώς κάθε χρόνο οι κρατήσεις και οι πληρότητες στις ξενοδοχειακές μονάδες ελάχιστα διαφέρουν από αυτές του Αυγούστου. Αυτό που αλλάζει είναι το προφίλ των επισκεπτών, καθώς ο Σεπτέμβριος προσελκύει κυρίως ηλικιωμένους και νεαρά ζευγάρια και λιγότερο οικογένειες καθότι έχουν αρχίσει τα σχολεία.
Οι Σκανδιναβοί εξακολουθούν να είναι βασικοί αιμοδότες για τον τουρισμό του Σεπτεμβρίου στο Ρέθυμνο, ενώ αυξημένη είναι η κίνηση από Γερμανούς, Άγγλους, Γάλλους, Πολωνούς και Ιταλούς.
Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Ρεθύμνου, Στράτο Μπερέτη, οι καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη Θεσσαλία και οι εικόνες που έκαναν τον γύρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης δεν επηρέασαν την πορεία των κρατήσεων, η οποία, όπως είπε, συνεχίζεται κανονικά: «δεν έχει επηρεαστεί καθόλου η πορεία των κρατήσεων προς την Κρήτη και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχει γίνει κατανοητό στους Ευρωπαίους ότι οι καταστροφές αφορούν στην κεντρική Ελλάδα και όχι στην Κρήτη. Πιο πολλά ήταν τα ερωτήματα που είχαμε τον περασμένο μήνα με τις πυρκαγιές στη Ρόδο, παρά τώρα με τις πλημμύρες. Δεν έχει επηρεάσει τις κρατήσεις, οι οποίες εξελίσσονται με ανοδικούς ρυθμούς και δείχνουν ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι πάρα πολύ καλός, καθώς οι κρατήσεις είναι στο 90%.
Τόσο στα ξενοδοχεία της πόλης του Ρεθύμνου όσο και περιφερειακά η τουριστική κίνηση πάει πολύ καλά, όπως και πέρυσι, δεν έχει αλλάξει κάτι. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και τον Αύγουστο -δηλαδή όλους τους μήνες τους τουριστικούς- καταγράφεται αύξηση στις διεθνείς αφίξεις σε σχέση με πέρυσι κατά 6,5%-7% σε επίπεδο Κρήτης. Φέτος είναι μια χρόνια ρεκόρ σε ότι αφορά στον αριθμό των διεθνών αφίξεων. Πάμε καλά, καλύτερα από ό,τι είχαμε προβλέψει. Ο Σεπτέμβριος συνεχίζει με την ίδια δυναμική και από ό,τι βλέπουμε η τουριστική κίνηση θα πηγαίνει καλά μέχρι τις 15-20 Οκτώβρη».
Όπως λένε μάλιστα οι τουριστικοί πράκτορες, η τουριστική κίνηση θα διατηρηθεί στα ίδια υψηλά επίπεδα μέχρι και τις 20 Οκτωβρίου, οπότε και σταδιακά θα αρχίσει η πόλη να αδειάζει και τα περισσότερα ξενοδοχεία να κατεβάζουν ρολά για την χειμερινή περίοδο. Ωστόσο ο προγραμματισμός που έχει γίνει από κάποιους τουρ οπερέιτορς και αφορά σε πτήσεις μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου, εξακολουθεί να είναι σε ισχύ, ωστόσο αφενός κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι θα υλοποιηθεί (ο προγραμματισμός) στο τέλος και αφετέρου πρόκειται για μικρό αριθμό πτήσεων περίπου δυο την εβδομάδα, που σημαίνει ότι λίγα ξενοδοχεία ανά την Κρήτη θα παραμείνουν ανοιχτά. Πάραυτα τόσο οι πράκτορες όσο και οι ξενοδόχοι θεωρούν ότι τέτοιες πρωτοβουλίες μόνο κάλο κάνουν στον τόπο και αποτελούν ένα βήμα για την σταδιακή επέκταση της σεζόν, αφού συμβάλλουν στην καθιέρωση του νησιού και ως χειμερινός προορισμός.
Ήδη φέτος παρά τα όποια προβλήματα, αλλά και τα παράπονα που ακόμα και σήμερα καταγράφονται στην αγορά (εμπόριο και εστίαση) αναφορικά με την αγοραστική δύναμη και την γενικότερη οικονομική δυνατότητα των επισκεπτών που πραγματοποιούν τις διακοπές στον τόπο μας, όπως υποστηρίζουν οι τουριστικοί πράκτορες, τα νούμερα των διεθνών αφίξεων στα αεροδρόμια του νησιού καταγράφουν αύξηση 6-7% σε σχέση με πέρυσι. Αυτό, όπως λένε, είναι ένα στοιχείο αδιαμφισβήτητο και είναι δεδομένο ότι φέτος ο αριθμός επισκεπτών ήταν μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο του 2023. Από κει και πέρα, όπως εξηγούν οι πράκτορες, οι Ευρωπαίοι έχοντας υποστεί τις συνέπειες της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης γενικότερα, είναι λογικό να είναι πιο συγκρατημένοι σε αγορές και γενικότερα στις επιλογές του τρόπου διακοπών τους. Αυτό άλλωστε παρατηρείται και από τη μείωση των διανυκτερεύσεων, αλλά και από την επιλογή καταλυμάτων χαμηλότερης κατηγορίας.
Ο κ. Μπερέτης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι τουριστικές εισπράξεις δείχνουν ότι πάνε καλά, βάσει τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Το πρώτο εξάμηνο, είναι πιο πάνω από πέρυσι. Θεωρώ και στην Κρήτη αντίστοιχα. Παρόλο που υπάρχει μια γκρίνια όσον αφορά διάφορους τομείς, εστιατόρια, μαγαζιά κ.λπ., το οποίο είναι απολύτως φυσιολογικό. Ο κόσμος έχει άγχος για το που θα χαλάσει τα χρήματά του, έχει άγχος για το καλοκαίρι. Δεν έχει την «τρέλα» του μετά-κορονοϊού που χάλαγε χρήματα ασύστολα. Δεν ήταν μέτρο σύγκρισης το 2022 ότι έτσι θα συνεχίσει να είναι η καταναλωτική συμπεριφορά των τουριστών. Ήταν κάτι extreme αυτό όπου ζήσαμε το 2022 λόγω του κορονοϊού, της κλεισούρας κ.λπ. Επομένως, ο κόσμος φέτος ήταν πιο συγκρατημένος. Έχει αλλάξει και το προφίλ του τουρίστα. Θέλει να κάνει περισσότερες αποδράσεις, λιγότερες μέρες. Δεν είναι ότι έρχεται μια φορά στην Κρήτη είκοσι μέρες, κι άλλη μια φορά πάει στα Κανάρια Νησιά για άλλες είκοσι μέρες και αυτές να είναι οι διακοπές του. Πλέον ο κόσμος θέλει να πηγαίνει τέσσερις και πέντε φορές τον χρόνο κάπου για πέντε-έξι μέρες. Άρα, βλέπουμε ότι έχουν μειωθεί και οι διανυκτερεύσεις».
Σημειώνεται ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις φέτος μπορεί όχι μόνο να υπερβούν εύκολα το ρεκόρ των 18,2 δισ. του 2019 αλλά και να μοιραστούν σε περισσότερους προορισμούς. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις του πρώτου εξαμήνου σημείωσαν νέο ιστορικό ρεκόρ, καθώς διαμορφώθηκαν, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στα 6,174 δισ. ευρώ έναντι 4,98 δισ. πέρυσι και 5,41 δισ. το 2019. Δηλαδή σημείωσαν αύξηση της τάξης του 15% ή 760 εκατ. ευρώ περίπου από το 2019. Μάλιστα προ λίγων ημερών η Εθνική Τράπεζα δημοσιοποίησε μελέτη με βάση την οποία οι τουριστικές εισπράξεις το 2023 μπορεί να φθάσουν τα 21 δισ. ευρώ, ποσό που υπερβαίνει κατά 20% το ρεκόρ του 2019 (18,17 δισ. ευρώ) και φυσικά τα επίπεδα του 2022 (17,63 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος).
Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Airdata tracker του ΙΝΣΕΤΕ, η αύξηση του Σεπτεμβρίου στις αεροπορικές θέσεις των πτήσεων προς όλα τα ελληνικά διεθνή αεροδρόμια ανέρχεται ήδη στο 7,3% σε σχέση με πέρυσι, ενώ εάν οι θέσεις αυτές καλυφθούν στο σύνολό τους η Ελλάδα θα υποδεχθεί ως το τέλος του μήνα πάνω από 4 εκατ. ταξιδιώτες από το εξωτερικό!
Στην Κρήτη, τη μεγαλύτερη αριθμητική αύξηση θέσεων (+5,6%) καταγράφει το Ηράκλειο που αναμένει σχεδόν 600.000 ξένους τουρίστες, ενώ και στα Χανιά οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις είναι ενισχυμένες κατά 10,1%.
Ζωηρό ενδιαφέρον για το 2024
Εντωμεταξύ ήδη έχει υπογράφει το 97% των συμβολαίων με τους τουρ οπερέιτορς για τη σεζόν του 2024, η οποία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Ρεθύμνου, φαίνεται πως θα διατηρηθεί στα φετινά υψηλά επίπεδα: «Για το 2024, μέχρι στιγμής, ο προγραμματισμός πτήσεων, οι υπογραφές συμβολαίων κ.λπ., δείχνουν ότι θα είναι μια αντίστοιχη χρονιά του 2023. Τα συμβόλαια του 2024 είναι με μικρές αυξήσεις. Όμως, ως επί το πλείστων οι τιμές υπογράφονται στις ίδιες τιμές. Αυτήν τη στιγμή έχει υπογραφεί ένα 97% συμβολαίων και αγγίζει το 100%. Υπογράφουμε το σύνολο των συμβολαίων για του χρόνου. Τα συμβόλαια αρχίζουν και υπογράφονται τον Μάιο. Ήδη μπαίνουν κρατήσεις για του χρόνου και σε καλό ποσοστό και είμαστε ικανοποιημένοι» ανέφερε ο κ. Μπερέτης.