Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της χαρουπιάς παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στο Ευρωκοινοβουλίου
Τεράστιες και πολυεπίπεδες είναι οι προοπτικές για το χαρούπι, τον διατροφικό θησαυρό της Κρήτης, που τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει τις εντυπώσεις των καταναλωτών και σε κάθε μορφή του βρίσκεται στην καθημερινή διατροφή των πολιτών.
Οι προοπτικές του προϊόντος όμως είναι ακόμα μεγαλύτερες και σε αυτή την κατεύθυνση στρέφονται οι προσπάθειες της Πολιτιστικής Εταιρείας «Επιμενίδης» και του φορέα «Το χαρούπι της Κρήτης», δυο φορείς που αντλούν έμπνευση από τον παλιό Χαρουπόμυλο, στο Πάνορμο της Κρήτης, ο οποίος δούλευε ως μονάδα επεξεργασίας χαρουπιών από τις αρχές του αιώνα μέχρι το 1966 και έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Πολιτισμού, ως βιομηχανικό μνημείο.
Χάρη στις προσπάθειες των δυο παραπάνω φορέων η αγροδιατροφική παράδοση του χαρουπιού της Κρήτης βρίσκεται στον εθνικό κατάλογο της «Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς» του υπουργείου Πολιτισμού.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόρμου «Επιμενίδης» και του φορέα «Το Χαρούπι της Κρήτης», Κορίνα Μηλιαράκη, ο πρώτος στόχος είναι η ολοκλήρωση της επιστημονικής έρευνας, η οποία είναι σε εξέλιξη και χαρακτηρίζεται ουσιαστική μια και αυτή υποδεικνύει τις ποικιλίες των χαρουπιών και την χρήση τους ανά προϊόν. Υπενθυμίζεται ότι τη μελέτη του γονιδιώματος της Χαρουπιάς έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο Κρήτης και ο πρόεδρος του Τμήματος Βιολογίας, Κρίτωνας Καλαντίδης. Πρόκειται για την πρώτη ανάλυση γονιδιώματος Χαρουπιάς που γίνεται παγκοσμίως με σκοπό να προστατευτεί το DNA των ποικιλιών Χαρουπιάς που ευδοκιμούν στην Κρήτη. Αυτό σημαίνει ότι μόλις κατοχυρωθεί ο γενετικός κώδικας που αντιστοιχεί στην συγκεκριμένη ποικιλία, δεν θα μπορεί μελλοντικά κάποια άλλη χώρα να παρουσιάσει ως δική της μια Χαρουπιά κρητικής προέλευσης που τυχόν μεταφυτεύτηκε εκεί.
Παράλληλα, ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στην ενίσχυση της καλλιέργειας του χαρουπιού στην Κρήτη, στην παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων, αλλά και στην περαιτέρω προώθηση του χαρουπιού στις διεθνείς αγορές. Το χαρούπι άλλωστε αποτελεί ένα καλό μοχλό ανάπτυξης και ενίσχυσης του αγροτουρισμού στο νησί.
«Για εμάς προτεραιότητα είναι να ολοκληρωθεί η έρευνα που κάνουμε, γιατί είναι πολύ σημαντικό. Η έρευνα ξεκίνησε από τον «Επιμενίδη» και τον φορέα «Το χαρούπι της Κρήτης» και ζητήσαμε από την Περιφέρεια να μας ενισχύσει. Η έρευνα η επιστημονική γύρω από τη χαρουπιά είναι ήδη σε εξέλιξη και είναι πολύ σημαντική, γιατί θέλουμε να ξέρουμε τις ιδιότητες κάθε ποικιλίας χαρουπιού και με βάση την επιστημονική γνώση θα επιλέξουμε αυτή την ποικιλία που θα καλλιεργήσουμε. Η έρευνα μας βοηθάει να ξεχωρίσουμε τις ιδιότητες και τις ποικιλίες της κρητικής χαρουπιάς. Άρα το πρώτο βήμα είναι να ολοκληρωθεί η επιστημονική έρευνα. Το δεύτερο είναι να αυξηθεί η καλλιέργεια στην Κρήτη, τρίτον, να μπορέσουμε να παράξουμε και άλλα προϊόντα καινοτόμα. Και επίσης θέλουμε να προβάλουμε ακόμα περισσότερο το χαρούπι στις ξένες αγορές και να αναδειχθεί η πολιτιστική αξία της χαρουπιάς. Αυτό κάνουμε εμείς και σαν φορέας, αλλά ταυτόχρονα το βλέπουμε ολιστικά δεν το βλέπουμε μόνο όσον αφορά τον πολιτισμό, το βλέπουμε από όλες τις πλευρές όσον αφορά την έρευνα, την καλλιέργεια, την παραγωγή, τη διάθεση και την προβολή. Θεωρούμε ότι το χαρούπι είναι μια μεγάλη ευκαιρία να μπορέσουμε με βάση την καλλιέργεια της χαρουπιάς να αναπτύξουμε τον αγροτουρισμό στην Κρήτη» τόνισε η κ. Μηλιαράκη.
Η διατροφική αξία του χαρουπιού στο Ευρωκοινοβουλίου
Η διατροφική αξία του χαρουπιού, του θησαυρού της κρητικής γης αλλά και η δράση των μελών του «Επιμενίδη», οι οποίοι έχουν αναστηλώσει τον Χαρουπόμυλο, που πλέον είναι ένα σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο, μαζί με τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας που έχουν ξεκινήσει για την ανάδειξη των ιδιοτήτων της κρητικής χαρουπιάς αναδείχθηκαν σε ειδική εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη 3 Απριλίου σε εκδήλωση που διοργανώνει ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου.
Στην εκδήλωση μίλησαν η Ανδριάνα Καλιώρα, διαιτολόγος-διατροφολόγος, καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, ο Κρίτων Καλαντίδης, βιοτεχνολόγος φυτών, καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και η Κορίνα Μηλιαράκη, πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόρμου «Επιμενίδης» και του φορέα «το Χαρούπι της Κρήτης». Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του χαρουπιού αναδείχτηκε στη διάρκεια της παραπάνω εκδήλωσης, ενώ οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και νέα προϊόντα χαρουπιού από τα οποία κατενθουσιάστηκαν.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος Κορίνα Μηλιαράκη:
«Κληθήκαμε από τον ευρωβουλευτή Στέλιος Κούλογλου στο Ευρωκοινοβούλιο για να παρουσιάσουμε «το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της αγροδιατροφικής παράδοσης του χαρουπιού της Κρήτης».
Παρουσιάσαμε τον Χαρουπόμυλο Πανόρμου και όλες τις δράσεις που έχουν γίνει για την ανάδειξη της χαρουπιάς της Κρήτης. Στην ομάδα μας εκτός από μένα ήταν δύο υψηλού κύρους ερευνητές – επιστήμονες, ο Καλαντίδης ο Κρίτωνας που είναι βιολόγος, καθηγητής βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και που έχει ήδη ολοκληρώσει την αποκωδικοποίηση του DNA της χαρουπιάς της Κρήτης και η κυρία Ανδριάνα Καλλιώρα, η οποία έχει αναλάβει την έρευνα όσον αφορά την αγροδιατροφή από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι είχαμε πάει προϊόντα χαρουπιού στο Ευρωκοινοβούλιο, τα δοκίμασαν όλοι και ενθουσιαστήκανε, ήταν κάτι που εντυπωσιάσανε το κοινό».
Στόχος ο Χαρουπόμυλος να γίνει ένα ζωντανό μουσείο για το χαρούπι
«Η Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου «Επιμενίδης» συνεχίζει τα βήματα για την προβολή και ανάδειξη της σημασίας της αγροδιατροφικής αξίας του χαρουπιού. Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε ήδη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου μέσα από σχετικές δράσεις φιλοξενήθηκαν το προηγούμενο διάστημα στον Χαρουπόμυλο Πανόρμου 150 φοιτητές από ένα δίκτυο 10 ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, με μοναδικό θέμα το «χαρούπι της Κρήτης». Αφού έγιναν παρουσιάσεις από καθηγητές πάνω στις ιδιότητες του χαρουπιού, φιλοξενήθηκαν στον Χαρουπόμυλο Πανόρμου, όπου έγιναν διάφορες δράσεις, λειτούργησε εργαστήριο ζαχαροπλαστικής με βάση το χαρούπι. Αυτό που έγινε ήταν καταπληκτικό, γιατί διαδώσαμε σε όλο τον κόσμο την ιστορία του χαρουπιού της Κρήτης και τις δυνατότητές του» σημείωσε η κ. Μηλιαράκη.
Στο πλαίσιο αυτό, ο μεγάλος στόχος είναι ο Χαρουπόμυλος πολύ σύντομα να εξελιχτεί σε ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού, ένα μουσείο, σημείο αναφοράς για την παράδοση, την ιστορία, την διατροφική αξία και τον πολιτισμό του χαρουπιού. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κ. Μηλιαράκη:
«Ο επόμενος στόχος μας είναι ο Χαρουπόμυλος να λειτουργήσει ως ένα ζωντανό μουσείο, κάτι που ήδη έχει ξεκινήσει βέβαια, αλλά επιθυμούμε αυτό να γίνει σε μόνιμη σταθερή βάση, με διασύνδεσή του με τον τουρισμό, αλλά και με τα εκπαιδευτικά προγράμματα», η οποία πρόσθεσε ότι στους στόχους περιλαμβάνεται ένα ακόμα έργο υποδομής έξω από τον Χαρουπόμυλο, για το οποίο υπάρχει αρχιτεκτονική μελέτη και προβλέπει χώρους για την παραγωγή προϊόντων και την υλοποίηση σεμιναρίων για τα προϊόντα χαρουπιού: «Έχουμε άλλον ένα μεγάλο στόχο, να υλοποιήσουμε ένα έργο υποδομής έξω από τον Χαρουπόμυλο, στον προαύλιο χώρο. Σχεδιάζουμε να φτιάξουμε στον προαύλιο χώρο έργα που θα μπορούν να υποστηρίξουν τα σεμινάρια γαστρονομίας κυρίως όσον αφορά την παραγωγή προϊόντων. Δηλαδή σχεδιάζουμε έναν χώρο που θα παράγουμε προϊόντα αρτοποιίας για τους επισκέπτες για να γίνονται σεμινάρια όχι για πώληση. Δηλαδή αυτό θα είναι συμπληρωματικό των δράσεων που θα γίνονται μέσα στο χώρο του Χαρουπόμυλου. Επίσης, σχεδιάζουμε να μετατραπεί ο χώρος του Χαρουπόμυλου, σε ένα χώρο υποστήριξης του Μεσογειακού Φεστιβάλ εξωτερικά για το χαρούπι, δηλαδή θέλουμε ο Χαρουπόμυλος και η Κρήτη να είναι κέντρο αναφοράς του χαρουπιού της Μεσογείου. Στο ίδιο πλαίσιο περιλαμβάνονται και «οι δρόμοι του χαρουπιού στη Μεσόγειο», σε συνεργασία με άλλες χώρες. Μιλάμε για πολιτιστικές διαδρομές που θα έχουν και εμπορικό και τουριστικό ενδιαφέρον» κατέληξε.