Με τον όρο «ανακύκλωση» εννοούμε τη διαδικασία δυνατότητας επαναχρησιμοποίησης υλικών αγαθών, όπως χάρτου, γυαλιού, πλαστικών ειδών, κατόπιν νεώτερης επεξεργασίας συγκεκριμένων απορριμμάτων από αυτές τις ύλες. Η διαδικασία αυτή έχει τεράστια σημασία, γιατί συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ατμόσφαιρα και στο έδαφος, καθόσον διασώζονται στερεά, υγρά και αέρια βασικά συστατικά των, καθώς επίσης αποφεύγεται να παράγονται αέρια του θερμοκηπίου που είναι τόσο επικίνδυνα στην υγεία του ανθρώπου.
Η ανακύκλωση δεν πρέπει να επιβάλλεται μόνο στα παραπάνω υλικά αγαθά, αλλά και στα υπολείμματα τροφίμων ακόμη και τα αδιάθετα αποθέματα αυτών, γιατί εάν παραμείνουν στο έδαφος αλλοιώνονται και παράγεται μεθάνιο, το οποίο είναι από τα αέρια του θερμοκηπίου.
Η σημαντικότερη ανακύκλωση τροφίμων είναι η μετατροπή τους σε φυτικά λιπάσματα.
Επίσης με την ανακύκλωση περιορίζεται ο όγκος των απορριμμάτων στο έδαφος, που συνήθως καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής .
Η ανακύκλωση των υλικών αγαθών ήταν αναγκαία από τους αρχαίους χρόνους, γιατί δεν υπήρχε η απαραίτητη τεχνολογία ή εξειδικευμένες βιομηχανίες για την παραγωγή περισσοτέρων προϊόντων. Έτσι λοιπόν από χαρτί μέχρι και κεραμικά είδη, οι άνθρωποι έβρισκαν διάφορους τρόπους για να αξιοποιήσουν τα ήδη υπάρχοντα αυτά υλικά.
Ιστορική αναδρομή ανακύκλωσης
Η ανακύκλωση του χαρτιού ξεκίνησε στην Ιαπωνία από την γυναίκα ενός αυτοκράτορα περίπου τον 12ο αιώνα, συγκεντρώνοντας όλα τα γράμματα και τα ποιήματα που της είχε γράψει. Στην συνέχεια αποφάσισε να τα ανακυκλώσει και πάνω σε αυτό το χαρτί να γράψει τις ευχές της.
Στην αρχαία Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αθήνα, η ανακύκλωση είχε παρόμοια λειτουργία με την περίπτωση της Ιαπωνίας. Μάλιστα οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τα μέταλλα και τον χρυσό από διάφορες δημιουργίες των, όπως σπαθιά, νομίσματα, για να κατασκευάσουν καινούργια.
Όσον αφορά τα κεραμικά τους σκεύη συνήθιζαν να τα επαναχρησιμοποιούν συνήθως για να στέλνουν μηνύματα. Επίσης τα επαναχρησιμοποιούμενα κεραμικά τα είχαν για εκμάθηση της γλώσσας σε παιδιά μικρής ηλικίας.
Ακόμη τα σπασμένα κομμάτια από κεραμικά είδη, τα χρησιμοποιούσαν για ψήφους διαμαρτυρίας κατά ατόμου που έθετε σε κίνδυνο το δημοκρατικό τους πολίτευμα.
Τι συμβαίνει σήμερα με την ανακύκλωση
Η μεγάλη διαφορά με την αρχαία εποχή και την σημερινή είναι, ότι η ανακύκλωση βοηθούσε τον άνθρωπο, ενώ σήμερα βοηθάει το περιβάλλον.
Τέτοια παραδείγματα έχουμε εάν ανατρέξουμε σήμερα σε διάφορες περιοχές της γης που έχουν αποψιλωθεί τελείως από την καύση και εξόρυξη πρώτων υλών. Επίσης η σημερινή ατμοσφαιρική ρύπανση που συμβαίνει σε βιομηχανικές και πυκνοκατοικημένες περιοχές, έχει επηρεάσει τις κλιματολογικές συνθήκες (αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας).
Πως πραγματοποιείται η ανακύκλωση
Είναι γνωστοί οι μέθοδοι ανακύκλωσης των στερεών αποβλήτων (χαρτιού, μετάλλων, πλαστικών και εν γένει συνθετικών προϊόντων). Ξεκινάμε με τους ειδικούς κατά είδος κάδους απορριμμάτων, όπου συγκεντρώνονται με προσοχή τα οικιακά, βιομηχανικά κλπ. απορρίμματα. Στην συνέχεια με ειδικά απορριμματοφόρα οχήματα, μεταφέρονται σε πιστοποιημένες βιομηχανίες, όπου επεξεργάζονται και μετατρέπονται πάλι σε ανάλογα τεχνητά υλικά.
Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνονται όλα τα προαναφερόμενα, δηλαδή η διάσωση της περαιτέρω καταστροφής του περιβάλλοντος.
Συμπερασματικά πρέπει όλοι ατομικά να τηρούμε τις παραπάνω οδηγίες για ένα καλύτερο μέλλον.