«Οι ανατιμήσεις σε 580 σκευάσματα είναι ένα μέτρο που δεν θα βελτιώσει την κατάσταση, απλώς η αγορά θα ελέγχει ώστε να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω» αναφέρει η αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου Ε. Ψυχαράκη
Δύσκολος μήνας ο Αύγουστος για το Ρέθυμνο
Παραμένει σοβαρό το πρόβλημα των ελλειπτικών φαρμάκων στο Ρέθυμνο, δίχως να υπάρχει μια αποτελεσματική λύση στον ορίζοντα με μέτρα που να εξασφαλίζουν τη διαθεσιμότητα και την επάρκειά τους στην αγορά. Αυτό τουλάχιστον τονίζουν ο φαρμακοποιοί του νομού επισημαίνοντας ότι πρέπει να απαγορευτούν οι εξαγωγές για την εξομάλυνση της αγοράς.
Το πολύ χαμηλό κόστος των φαρμάκων αποτελεί βασικό παράγοντα για τις ελλείψεις καθώς αποτρέπει τις φαρμακοβιομηχανίες να διαθέσουν φάρμακα στην Ελλάδα μιας και αυτές επιλέγουν να τα εξάγουν «κυνηγώντας» μεγαλύτερο κέρδος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αδειάζουν τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων.
Το υπουργείο Υγείας προ δυο ημερών ανακοίνωσε αυξήσεις στις τιμές 580 φαρμακευτικών σκευασμάτων μέσω του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), ως ένα μέτρο διατήρησής τους στην ελληνική αγορά, με τρόπο που να γίνουν πιο «ελκυστικά» για τις φαρμακοβιομηχανίες και να περιορίσουν τις εξαγωγές. Ωστόσο όπως λένε οι φαρμακοποιοί αυτό θα λειτουργήσει ως ένα μέτρο ελέγχου και εξισορρόπησης και όχι ως ένα μέτρο αντιμετώπισης του προβλήματος.
Όπως τόνισε η αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου Ευρυδίκη Ψυχαράκη μιλώντας στο «Ρ.Ν.», οι αυξήσεις των τιμών σε φαρμακευτικά σκευάσματα είναι ένα μέτρο που δεν θα βελτιώσει την κατάσταση, απλώς θα ελέγχει ώστε να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το ζήτημα: «Κάποιες αυξήσεις που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν προοδευτικά σε μια κατηγορία φαρμάκων είναι κατά κύριο λόγο για να μην εξαφανιστούν από την ελληνική αγορά και να μην επιβαρυνθούμε ακόμα περισσότερο με τις ελλείψεις των σκευασμάτων που ήδη αντιμετωπίζουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Μια έλλειψη που είναι σταθερή και συνεχής. Το μόνο που αλλάζει αφορά στα ποια φάρμακα θα έχουμε κάθε φορά πλήρη αδυναμία να βρούμε ή δεν φτάνουν οι ποσότητες που μας διατίθενται για να τις δώσουμε στον κόσμο. Οπότε το μέτρο της αύξησης των τιμών, που αφορά σε έναν μεγάλο αριθμό φαρμάκων έχει ως βασικό του σκοπό αυτό. Διότι κατάλαβαν και στο υπουργείο ότι σαν μέτρο που είχε παρθεί επί μνημονικών ετών, σαν βασικός μοχλός πίεσης για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, δεν λειτουργεί τελικά αποτελεσματικά, αλλά δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα με κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων».
Ενώ συμπληρώνει: «Παραμένουν ελλειπτικά φάρμακα σε όλες τις φαρμακευτικές κατηγορίες. Το μέτρο αυτό είναι προληπτικό για να μην επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο η κατάσταση, δεν θα διορθώσει την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε. Περισσότερο λειτουργεί έτσι ώστε να μην χειροτερέψουμε ακόμα περισσότερο τα πράγματα και βρεθούμε με άδεια τη φαρέτρα μας με δραστικές ουσίες που είναι πολύ βασικές σε πολλά θεραπευτικά πρωτόκολλα. Οι αυξήσεις αυτές αφορούν περίπου 580 πάρα πολύ φτηνά φάρμακα, τα οποία συνήθως κοστολογούνται κάτω από πέντε ευρώ. Θα υπάρχει μια μικρή οικονομική επιβάρυνση σε αύξηση συμμετοχής στους ασφαλισμένους, αλλά απόλυτη διαχειρίσιμη σε επίπεδο οικονομικού κόστους, με την έννοια ότι οι τιμές είναι ήδη πάρα πολύ χαμηλές».
Βασικό ζητούμενο των φαρμακοποιών είναι η απαγόρευση των εξαγωγών στα ελλειπτικά φαρμακευτικά σκευάσματα από το υπουργείο Υγείας, ένα μέτρο που έχει αποδειχτεί στο παρελθόν ότι έχει θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του ζητήματος.
Όπως τονίζει η κ. Ψυχαράκη: «Το μόνο που έχει φανεί μέσα στο χρόνια να λειτουργεί πολύ θετικά είναι η περίπτωση που βγαίνει επίσημη ανακοίνωση απαγόρευσης εξαγωγών συγκεκριμένων φαρμάκων. Αυτό λειτουργεί πάντα θετικά διότι παίρνουμε μια ανάσα παραπάνω σε αυτά τα φάρμακα σε σχέση με τη διάθεσή τους στον κόσμο».
Μειωμένη η διαθεσιμότητα φαρμάκων τον Αύγουστο στο Ρέθυμνο
Ένας μήνας δύσκολος είναι ο Αύγουστος για τους φαρμακοποιούς, καθώς η μη λειτουργία των φαρμακαποθηκών λόγω διακοπών με τη συνακόλουθη διακοπή προμήθειας φαρμάκων, σε συνδυασμό με την αυξημένες ανάγκες λόγω τις άφιξης πολλών τουριστών στην πόλη, καθιστά το ζήτημα εξαιρετικά κρίσιμο.
«Ο Αύγουστος κάθε χρόνο είναι για εμάς ένας μήνας «φωτιά», τονίζει η κ. Ψυχαράκη, ενώ συμπληρώνει: «Το πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου οι φαρμακαποθήκες λόγω του κλεισίματος των εταιρειών δεν έχουν ικανές ποσότητες φαρμάκων για να διανείμουν. Οπότε τα φαρμακεία, ειδικά σε περιοχές όπως στο Ρέθυμνο που έχουμε πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα και από εγχώριο πληθυσμό και από ξένους υπηκόους που μπορεί κάτι να τους προκύψει και να χρειαστούν ιατρική βοήθεια και κατ’ επέκταση φαρμακευτική φροντίδα, βάσει της εμπειρίας των προηγούμενων χρόνων, γνωρίζουμε ότι θα δυσκολευτούμε πάρα πολύ. Έχει κάνει αίτημα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ούτως ώστε οι φαρμακευτικές εταιρείες να κρατήσουν ανοιχτά κάποια τμήματα έκτακτης ανάγκης για τυχόν προμήθειες που θα προκύψουν, που θα χρειαστούν οι φαρμακαποθήκες, ούτως ώστε και τα φαρμακεία στη συνέχεια να μπορούν να εξυπηρετήσουν τον κόσμο απρόσκοπτα όλον τον μήνα Αύγουστο μέχρι να ξανά ανοίξουν επίσημα, όλη η εφοδιαστική αλυσίδα».
Συστάσεις φαρμακοποιών για τον κορονοϊό
Σε έξαρση είναι ο κορονοϊός το τελευταίο διάστημα, με τον ιατρικό κόσμο να εφιστά την προσοχή στους πολίτες για την προστασία και την πρόληψη ώστε να μην μεταδίδεται ο ιός, παρά το γεγονός ανυπαρξίας επίσημων μέτρων.
Όπως τονίζει η κ. Ψυχαράκη: «Από τέλη Ιουνίου έχουμε σταθερά αυξητική τάση στα κρούσματα του κορονοϊού. Έχει σταθερά καθημερινά θετικά κρούσματα και κόσμο ο οποίος επισκέπτεται τα φαρμακεία για την αγορά αυτοδιαγνωστικών τεστ, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν δηλώνονται, βγαίνουν θετικά αλλά δεν δηλώνεται πουθενά. Επιλέγουν να μην το δηλώσουν δεδομένου ότι δεν είναι και νομική υποχρέωση και από εκεί και πέρα είναι του καθενός προσωπική ευθύνη για το πως θα το αντιμετωπίσει. Εφιστούμε την προσοχή στην περίπτωση που νοσούν, δεν ξεχνάμε τη χρήση μάσκας, δεν ξεχνάμε τον αερισμό των χώρων, δεν ξεχνάμε την αντισηψία των χεριών, δεν ξεχνάμε την κοινωνική απομόνωση εάν είναι εφικτό ούτως ώστε να μην μεταδίδεται, διότι απ’ ότι φαίνεται πολλά πράγματα δεν τηρούνται. Επειδή σε ομάδες πληθυσμού που το περνάνε σχετικά ήπια και ενδεχομένως ασυμπτωματικά υπάρχει μια ελαφρότερα, όμως μην ξεχνάμε τις ευπαθείς ομάδες που στην περίπτωση που νοσήσουν οι συνέπειες είναι πολύ σοβαρές».