Η Σπιρουλίνα με την επιστημονική ονομασία της Arthrospira, είναι ένα βρώσιμο κυανοπράσινο φύκι. Είναι ένα από τα οκτώ συνολικά φύκια που καταναλώνονται ως τροφή από τον άνθρωπο και ίσως το πιο θρεπτικό. Η υψηλή θρεπτικότητα οφείλεται σε πλέον από εκατό (100) πολύτιμες θρεπτικές ουσίες, ιδιαίτερα πρωτεΐνες περίπου το 60-70% της ξηρής μάζας της και είναι ιδιαίτερα εύπεπτη τροφή.
Το πράσινο χρώμα της οφείλεται στη χλωροφύλλη, ενώ το γαλάζιο-μπλε στη φυκοκυανίνη. Ανευρίσκεται σε αλκαλικές λίμνες πλούσιες σε μέταλλα τροπικών και υποτροπικών περιοχών. Λόγω της αυξημένης ζήτησης της τα τελευταία χρόνια καλλιεργείται και σε εργαστήρια όπου τηρούνται οι κατάλληλες συνθήκες ανάπτυξης της, προκειμένου να μειώνεται ο κίνδυνος επιμόλυνσης της από άλλους μικροοργανισμούς.
Επιβιώνει σε θερμοκρασίες από 1οC έως 40οC.Η σπιρουλίνα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της σε θρεπτικές ουσίες, μπορεί να χαρακτηριστεί ως υπέρ τροφή. Ο λόγος αυτός ωθεί τον άνθρωπο να την καλλιεργεί σε όλο τον κόσμο.
Έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως η Σπιρουλίνα από τη Χαβάη (Marcus Rohrer) περιέχει τον υψηλότερο αριθμό θρεπτικών στοιχείων, με πρωτοφανή καθαρότητα και συγκέντρωση καθιστώντας την ως η καλύτερη Σπιρουλίνα στον κόσμο.
Η Σπιρουλίνα Platesis είναι 100% ελληνική. Παράγεται σε μια πρωτοποριακή οικολογικά μονάδα παραγωγής- υδατοκαλλιέργειας, στο Σιδηρόκαστρο κάτω από απόλυτα ελεγχόμενες συνθήκες χωρίς βαρέα μέταλλα.
Κυκλοφορεί σε κατάλληλες γυάλινες συσκευασίες σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων, φαρμακεία σε μορφή σκόνης και μπορεί να καταναλώνεται καθημερινά ανάλογα με την ηλικία, όπως για ενήλικες 1-2 κουτάλια του γλυκού ημερησίως, αθλητές 1-2 κουτάλια της σούπας κλπ.
Διατροφική αξία
Η Σπιρουλίνα λόγω της σύνθεσης της είναι πολύ αποτελεσματική για την αντιμετώπιση κάθε είδους διατροφικής έλλειψης, καθώς και για την ανακούφιση από κάποιες διαταραχές. Η σπουδαιότητα της οφείλεται στις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, λόγω των περιεχομένων χλωροφύλλη, καροτεινοειδή και φυτοκυανίνες.
Αναλυτικά όπως παρακάτω:
Πρωτεΐνες: Είναι μια από τις καλύτερες πηγές φυτικών πρωτεϊνών μεγάλης βιολογικής αξίας.
Χλωροφύλλη: Είναι η πράσινη χρωστική ουσία, σημαντική για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Μεταλλικά στοιχεία: Τα μεταλλικά στοιχεία είναι το κάλιο, σελήνιο, χαλκό, μαγγάνιο, μαγνήσιο, φώσφορος και ψευδάργυρος.
Βιταμίνες: Πλούσια σε βιταμίνες Β, C, D και Ε
Πεπτικά ένζυμα
Λιπαρά οξέα: τουλάχιστον 7%.
Ωφέλειες της Σπιρουλίνας
– Βοηθάει στο αδυνάτισμα.
– Προάγει την υγεία της εντερικής χλωρίδας και ρυθμίζει – καθαρίζει το έντερο.
– Μειώνει τον πόνο στις αρθρώσεις.
– Προλαμβάνει την οστεοπόρωση.
– Προλαμβάνει και καταπολεμά την αναιμία, χωρίς να είναι απαραίτητη η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής.
– Βελτιώνει τη συγκέντρωση και τη μνήμη.
– Βελτιώνει τη λειτουργία των νεφρών.
– Βοηθάει την πέψη.
– Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και επιταχύνει τη διαδικασία της ανάρρωσης.
– Επιβραδύνει την εμφάνιση της άνοιας και του Altzheimer.
Συμπέρασμα
Είναι πολύ ωφέλιμο να την καταναλώνουμε, σύμφωνα με τις αναγραφόμενες οδηγίες χρήσης της.