19 °C Rethymno, GR
26/03/2023

ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΘΑ ΑΝΑΤΕΘΕΙ Η ΜΕΛΕΤΗ

Στα χαρτιά έμεινε ο σχεδιασμός αναβάθμισης του δημοτικού κήπου του Ρεθύμνου

Στα χαρτιά έμεινε ο σχεδιασμός του δήμου Ρεθύμνου για την ανάδειξη του δημοτικού κήπου και την αξιοποίησή του ως ένα σύγχρονο κεντρικό χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και ως χώρο λειτουργίας ενός δημοτικού θερινού κινηματογράφου. Οι παρεμβάσεις που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν για να καταστούν λειτουργικοί τόσο οι αποθηκευτικοί χώροι, όσο και οι εξωτερικοί γύρω από την εξέδρα, για να μπορέσει να λειτουργήσει ένας θερινός κινηματογράφος δεν προχώρησαν, αφού δεν έγινε ποτέ η μελέτη που είχε προγραμματιστεί, μετά από μια πρώτη καταγραφή των παρεμβάσεων. Ειδικότερα, τον περασμένο Οκτώβριο είχε γίνει καταγραφή στον χώρο και είχαν αποτυπωθεί οι παρεμβάσεις, προκειμένου να συμπεριληφθούν σε μελέτη. Αυτές αφορούσαν στην αποκατάσταση του αποθηκευτικού χώρου που χρησιμοποιεί η υπηρεσία πράσινου, μαζί με τα γραφεία και τις αποθήκες της ΚΕΔΗΡ, καθώς και τον χώρο των καμαρινιών, προκειμένου αυτός ο χώρος να ενοποιηθεί και να αποδοθεί όλος προς χρήση στην υπηρεσία πρασίνου και για τη λειτουργία του κήπου. Παράλληλα το δεύτερο κομμάτι  που έχει ζητηθεί να μελετηθεί ήταν το κομμάτι της σκηνής και κατά πόσο θα μπορούσαν να δημιουργηθούν καμαρίνια και μια μόνιμη τρέσα, στην οποία θα μπορούσαν πάνω να «ουμπώσουν» φωτισμός, ηχεία και μια κινηματογραφική σκηνή η οποία θα είχε τη δυνατότητα να ανεβοκατεβαίνει. «Δυστυχώς ο φόρτος της τεχνικής υπηρεσίας είχε ως αποτέλεσμα, ενώ είχε ζητηθεί να μην καταφέρουν να υλοποιήσουν το παραμικρό σε σχέση με τη μελέτη που τους είχε ζητηθεί, το οποίο εμένα προσωπικά και σε σχέση με διάφορες άλλες αρχιτεκτονικές μελέτες, οι οποίες εξωράιζαν τον δημοτικό δημόσιο χώρο, μου δημιουργεί έναν προβληματισμό κατά πόσο είναι προτεραιότητα της δημοτικής αρχής η αρχιτεκτονική προσέγγιση του δημόσιου έργου» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Θωμάς Κρεβετζάκης εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια του. Ο ίδιος σημείωσε πως η μελέτη θα ανατεθεί σε εξωτερικό συνεργάτη προκειμένου την επόμενη χρονιά να προχωρήσει ο σχεδιασμός του δημοτικού κήπου. «Αν θέλουμε να προχωρήσουμε στην αναμόρφωση της σκηνής του κήπου θα αναγκαστούμε να πάμε σε ανάθεση σε εξωτερικό συνεργάτη αρχιτεκτονικής μελέτης» πρόσθεσε.

 

Τροποποιείται ο κανονισμός λειτουργίας

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος έχει προγραμματιστεί η τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας του δημοτικού κήπου αρμοδιότητα που θα έχει πλέον η διεύθυνση Πολιτισμού: «Αυτό που δρομολογείται αυτή τη στιγμή, προκειμένου να μη χαθεί η χρονιά και στο πλαίσιο της λειτουργίας της νέας διεύθυνσης, είναι μια άμεση τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας του κήπου, ο οποίος θα αναθέτει το δικαίωμα χρήσης του χώρου στη διεύθυνση πολιτισμού, όπου έχοντας πλέον ως διεύθυνση την εποπτεία των κοινόχρηστων χώρων που φιλοξενούν πολιτιστικές εκδηλώσεις, δηλαδή του δημοτικού κήπου, του σπιτιού  του πολιτισμού και της Φορτέτζας, σε συνεργασία με τη γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου, να προχωρήσουμε στη σύνταξη μιας κανονιστικής, η οποία θα απλοποιεί τις παραχωρήσεις των χώρων για πολιτιστικές εκδηλώσεις και θα αφαιρεί ένα όγκο εργασίας από το δημοτικό συμβούλιο, ενώ παράλληλα με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει μια συνολική εποπτεία, η οποία θα μας οδηγήσει στη δημιουργία ενός ημερολογίου για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, έτσι ώστε να υπάρχει ένας σωστός προγραμματισμός, να μην υπάρχουν αλληλοεπικαλύψεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο και φέτος θα φιλοξενηθούν στον δημοτικό κήπο σημαντικές εκδηλώσεις αρχής γενόμενης με το φεστιβάλ πολύ μικρών ταινιών που γίνεται κάθε χρόνο παγκοσμίως στις 8 Ιουνίου. Παράλληλα σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο – τμήμα Κοινωνιολογίας, το Μουσείο Ιατρικής, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων θα γίνει ένα αφιέρωμα προβολών στον Σταύρο Ψιλάκη και σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Ομάδα Φοιτητών του πανεπιστημίου όπως επίσης έχει προγραμματίσει και η συναυλία της Νεφέλης Αντωνίου στο πλαίσιο της αδελφοποίησης της τοπικής κοινότητας Γερανίου με την αντίστοιχη της Κύπρου.