Δημιουργία μιας αλυσίδας ελληνικότητας με την προτίμηση τοπικών προϊόντων για το εορταστικό τραπέζι
Στις περυσινές τιμές θα κυμανθεί και φέτος η τιμή του πασχαλινού οβελία στην Κρήτη, και ιδιαίτερα στο Ρέθυμνο, όπου οι ανατιμήσεις στα αμνοερίφια φαίνεται να «πέρασαν και να μην ακούμπησαν».
Σύμφωνα με τους κρεοπώλες του Ρεθύμνου, φέτος το αρνί θα στοιχήσει από 10,30 έως 10,90 ευρώ, ενώ τα κομμάτια από 11,60 έως 11,90 ευρώ, τιμές παρόμοιες με τις περυσινές και χωρίς μεγάλες διαφορές.
Παρόλο που στην υπόλοιπη Ελλάδα οι ανατιμήσεις και η ακρίβεια επηρέασαν σημαντικά στη διαμόρφωση της τιμής των αμνοεριφίων, στην Κρήτη οι τιμές φαίνεται να διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το γεγονός ότι τα κρεοπωλεία στο Ρέθυμνο προμηθεύονται το κρέας απευθείας από τους κτηνοτρόφους και δεν υπάρχει διαμεσολάβηση από εμπόρους, λειτουργεί ευνοϊκά στη διατήρηση της τιμής.
Παράλληλα, φέτος υπάρχει μεγάλη επάρκεια σε αρνιά και κατσίκια, με τα κρεοπωλεία να είναι έτοιμα να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές τις επόμενες ημέρες, που όπως εκτιμάται από τους κρεοπώλες θα κορυφωθεί η ζήτηση.
Η ακρίβεια και οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κόσμος ενδέχεται να μην αποτελέσουν εμπόδιο για να τηρήσει τα έθιμα και τις παραδόσεις, να προμηθευτεί όλα τα απαραίτητα προϊόντα για το εορταστικό τραπέζι και να σουβλίσει τον πασχαλινό οβελία. Ωστόσο εκτιμάται ότι σίγουρα οι ποσότητες θα είναι μειωμένες.
Ο ιδιοκτήτης Κρεοπωλείου στο Ρέθυμνο Στέλιος Αντωνάκης μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Οι τιμές διατηρούνται ίδιες με τις περσινές, με μια μικρή ενδεχομένως αύξηση, δηλαδή το ολόκληρο αρνί κοστίζει από 10,30 μέχρι 10,90 ευρώ και τα κομμάτια από 11,60 μέχρι 11,90 ευρώ. Από τους κτηνοτρόφους τα αγοράζουμε 7,50 μέχρι 7,90 ευρώ. Όλοι οι κρεοπώλες στο Ρέθυμνο αγοράζουν κατευθείαν από τους κτηνοτρόφους και όχι από εμπόρους, γι’ αυτό και οι τιμές είναι περισσότερο κρατημένες. Στην υπόλοιπη Ελλάδα υπάρχουν φέτος οι ανατιμήσεις. Εδώ στην Κρήτη, ειδικά στο Ρέθυμνο που είναι κτηνοτροφικός τόπος και ψωνίζουμε όλοι από τους παραγωγούς, οι τιμές κρατιούνται. Επάρκεια αρνιών υπάρχει, και αναμένουμε να εξυπηρετήσουμε τους καταναλωτές».
«Στήριξη των κρητικών προϊόντων για το πασχαλινό τραπέζι»
Τη σημαντικότητα της στήριξης των τοπικών προϊόντων για το εορταστικό τραπέζι τόνισε ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης Μανώλης Ψαρουδάκης, κάνοντας λόγο, σε δήλωσή του στα «Ρ.Ν.», για μια αλυσίδα ελληνικότητας που προωθεί την ποιότητα και την οικονομία του τόπου. Όπως επεσήμανε ο ίδιος:
«Το Πάσχα στο χωριό ή το ελληνικό Πάσχα πρέπει να είναι όνομα και πράγμα, δηλαδή να προτιμήσουμε και να στηρίζουμε προϊόντα κρητικά, αρνί, κατσικάκι, τυροκομικά, κηπευτικά. Το τραπέζι μας να είναι κρητικό, να είναι ελληνικό, να προμηθευτούμε τα πράγματά μας από τα ντόπια καταστήματα και τις ελληνικές αλυσίδες, γιατί μόνο έτσι δημιουργούμε και ενισχύουμε μια αλυσίδα αξίας που περιλαμβάνει την παραγωγή του προϊόντος, τη μεταποίησή του, τη συσκευασία του και στο τέλος το καταναλώνουμε. Υπάρχει μια αλυσίδα ελληνικότητας, τοπικότητας που αυτή είμαστε υποχρεωμένοι, κατά τη γνώμη μου, να στηρίζουμε. Είναι αστείο και καταστροφικό να κάνουμε Πάσχα στο ρεθεμνιώτικο χωριό, καταναλώνοντας ολλανδικό τυρί, αρνί Βουλγαρίας ή Νέας Ζηλανδίας, σοκολατάκια εισαγωγής και μπίρες και λαχανάκια Βρυξελλών και να ελπίζουμε ότι θα έρθει η Ανάσταση. Εάν συμπεριφερόμαστε έτσι η Ανάσταση δεν θα έρθει και η εβδομάδα των Παθών, της οικονομίας και του οικογενειακού διαθέσιμου θα διαιωνίζεται».
Από 89 έως 130 ευρώ το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού σύμφωνα με την ΕΣΕΕ
Ακριβότερα από 16,3% έως 19,3% θα κοστίσει εφέτος, σε σχέση με πέρυσι, το πασχαλινό τραπέζι, σύμφωνα με την εκτίμηση των εμπόρων.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση, το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ. – ΕΣΕΕ): «Καταγράφηκαν, με επιτόπια τιμοληψία και συνεντεύξεις με «key-informers» της αγοράς, οι τιμές τόσο από αλυσίδες Supermarkets όσο και από ειδικευμένα καταστήματα τροφίμων λιανικής (π.χ. ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία κ.λπ.), καθώς και από τη Βαρβάκειο αγορά. Η εκτίμηση του κόστους για το φετινό πασχαλινό τραπέζι (6-8 ατόμων) κυμαίνεται από 89,04 έως 130,04 ευρώ.
Με άλλα λόγια, οι καταναλωτές που θα προβούν στις ίδιες αγορές με πέρυσι από αντίστοιχα καταστήματα θα αντιμετωπίσουν μεταβολή της τάξης του 16,3% έως 19,3% σε σύγκριση με το 2023. Το εύρος των τιμών δικαιολογείται από την καταγραφή σειράς προϊόντων διαφορετικής ποιότητας, σε αρκετές τοπικές αγορές και διαφορετικούς τύπους καταστημάτων.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι για λόγους συγκρισιμότητας των δεδομένων, με τις προηγούμενες ετήσιες έρευνες του ΙΝΕΜΥ για την εκτίμηση του κόστους του πασχαλινού τραπεζιού, συμπεριλαμβάνονται και οι τιμές των αγαθών που εντάσσονται στο «πασχαλινό εορταστικό καλάθι» αλλά και στο «καλάθι του νοικοκυριού».
Το ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ πραγματοποίησε, κατά το διάστημα 26-29 Απριλίου 2024, ενδεικτική καταγραφή των τιμών πώλησης των προϊόντων του πασχαλινού τραπεζιού, με τη μέθοδο της επιτόπιας παρατήρησης σε εμπορικές αγορές της Αττικής και διαμέσου τηλεφωνικής συνέντευξης για τη Θεσσαλονίκη. Επισημαίνεται ότι: α) Η καταγραφή των τιμών είναι ενδεικτική και δεν αντανακλά πλήρως το επίπεδο των τιμών σε πανελλαδικό επίπεδο, β) Στην καταγραφή εξαιρέθηκαν τα προϊόντα που διατίθενται με το καθεστώς των προσφορών (προωθητικών ενεργειών), γ) Για την αποτύπωση της μίας αντιπροσωπευτικής τιμής ανά προϊόν χρησιμοποιήθηκαν σταθμισμένοι (και μη) μέσοι όροι, δ) Ο υπολογισμός του κόστους έγινε με βάσει ένα είδος κρέατος και ε) Κατά την εκτίμηση εξαιρέθηκαν οι ακραίες τιμές.