Το τριήμερο 6-8 Μαΐου έλαβε δικαιολογημένα μεγάλη δημοσιότητα η επίσκεψη σημαντικών Ελλήνων και ξένων επιστημόνων στην Κρήτη όπου ανακοινώθηκαν από τη συμβουλευτική επιτροπή του Κέντρου και τον Όμιλο Grecotel, με την υποστήριξη του οποίου υλοποιείται η ιδέα δημιουργίας του, οι στόχοι και οι δράσεις του νεοϊδρυθέντος Κέντρου Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία.
Μάλιστα, όπως επίσημα ανακοινώθηκε, οι δράσεις του θα εγκαινιαστούν με ένα διεθνές επιστημονικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της τουριστικής περιόδου στην Κρήτη, και θα φιλοξενηθεί στο Creta Palace Grecotel Luxury Beach Resort, στο Ρέθυμνο.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, οι διακεκριμένοι επιστήμονες και καλεσμένοι που ασχολούνται με τη μεσογειακή διατροφή μετά τη βιωματική εμπειρία στην AgrecoFarms, προέβησαν σε δηλώσεις που έδειχναν τόσο το ενδιαφέρον τους για τις εξελίξεις στη σύνδεση πρωτογενούς και ανάπτυξης, τουριστικής και όχι μόνο όσο και τον ενθουσιασμό τους για τη σύσταση του κέντρου.
Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του ανήκει στον επιφανή επιστήμονα Στέφανο Κάλη, καθηγητή στο Χάρβαρντ στον τομέα Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας, Έλληνα τρίτης γενιάς της Αμερικής, με καταγωγή από τη Βόρειο Ήπειρο και αποτελεί έργο ζωής για τον ίδιο και ένα σημαντικό επίτευγμα για την Ελλάδα και την ανθρωπότητα.
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Κάλης μίλησε στα «Ρεθεμνιώτικα Νέα» με το πάθος αλλά και την επιστημονική εγκυρότητα που διακρίνει τον λόγο του, για το συνολικό concept αυτού του πρότζεκτ-πρεσβευτή της Ελλάδας και της Κρήτης που στηρίζεται από τον όμιλο Ν. Δασκαλαντωνάkη-Greocotel:
– Σύμπραξη επιστημόνων από την Αμερική και ανθρώπων που ζουν βιωματικά την κρητική δίαιτα. Πώς προέκυψε το όραμα για το Κέντρο Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία;
«Είχαμε κάνει πριν πέντε χρόνια ένα παρόμοιο συνέδριο στη Χαλκιδική. Εκεί είχαμε φέρει πολλούς από τους ίδιους καθηγητές που έχουμε μαζί μας τώρα και σκοπεύουμε να κάνουμε κάτι παρόμοιο, αλλά πολύ καλύτερο, το φθινόπωρο εδώ στην Κρήτη. Το σχέδιο είναι – όπως αρχικά έγινε στη Χαλκιδική μαζί με μια επίσκεψη στο Άγιο Όρος – ότι τα πρωινά κάνουμε ομιλίες, μαθαίνουμε σε αίθουσα, αλλά μετά φεύγουμε, πάμε έξω και βιώνουμε τη μεσογειακή δίαιτα, το μεσογειακό life style, πηγαίνουμε σε ελαιοτριβεία, οινοποιεία κ.ο.κ., βιώνοντας πολλά πράγματα από κοντά, με σκηνικό τον αέρα, τον ήλιο και τη θάλασσα».
– Πριν φτάσουμε στην Κρήτη, ο τρόπος ζωής στις ΗΠΑ και στις μεγαλουπόλεις στης Ευρώπης με τη χρήση «πλαστικού» φαγητού, δημιούργησε σε εσάς και λόγω επιστημονικού αντικειμένου βεβαίως, την ανάγκη να έρθετε σε επαφή με τη μεσογειακή δίαιτα και διατροφή;
«Βεβαίως, η δημόσια υγεία έχει αλλάξει τελείως τα τελευταία 100-150 χρόνια, και έχουμε περάσει σε φάση που έχουμε μακροζωία, θεραπεύουμε τις λοιμώξεις που σκοτώνουν παιδιά γιατί έχουμε εμβόλια, αντιβίωση κ.ο.κ., και έχουμε καθαρό νερό και φαγητό που συντείνουν στην υπόθεση της μακροζωΐας.
Ωστόσο, αυτό μας οδηγεί σε χρόνιες παθήσεις, όπως είναι οι καρδιοαγγειακές, ο καρκίνος, ενώ λόγω της ανόδου του επίπεδό μας κοινωνικο-οικονομικά, μπορούμε να πούμε ότι το περιβάλλον γίνεται σαρκογενικό. Δηλαδή παραέχουμε φαγητά μπροστά μας που δεν είναι σαν αυτά των παππούδων μας, αλλά έχουμε τα φαστφουντάδικα, junk food, προϊόντα από εργοστάσιο και όχι από φάρμα, ενώ παράλληλα δεν περπατάμε όπως περπατούσαν οι αγρότες, δεν προλαβαίνουμε λόγω δουλειάς να κάνουμε αυτά είναι σωστά για τον ανθρώπινο οργανισμό, όπως επίσης και ότι δεν κοιμόμαστε σωστά – στην Αμερική τη δεκαετία του 1960 ο μέσος άνθρωπος κοιμόταν 9,5 ώρες το βράδυ, τώρα κοιμάται λιγότερο από 7, υπάρχουν δε κάποιοι που κάνουν το short sleep (σύντομος ύπνος) που οι άνθρωποι κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες».
– Πιστεύετε ότι η πανδημία μας βοήθησε να αναστοχαστούμε πάνω στο θεμελιώδες αυτό ζήτημα;
«Η πανδημία είχε και καλά και κακά σε αυτό το θέμα. Το καλό είναι ότι ο κόσμος ήταν πιο πολύ στο σπίτι και υπήρξε ο χρόνος για κάποιους να ξαναπιάσουν το μαγείρεμα και όχι να κάνουν take-out, καθώς και να μαθαίνουν καινούρια πράγματα, ρίχνοντας περισσότερο βάρος στη υγεία. Άλλοι όμως έκαναν περισσότερο take-out και οι περισσότεροι από αυτή τη δεύτερη κατηγορία έβαλαν κιλά, που νομίζω ότι θα περάσουν δύο με τρία χρόνια για να τα χάσουν, επιστρέφοντας στην προηγούμενη κανονικότητα. Ωστόσο, μας δίνεται η ευκαιρία με όλα αυτά που μας συνέβησαν να καταλάβουμε ότι η υγεία μας είναι ένα πολύ σημαντική και εκτός από την ηλικία, ο δεύτερος μεγάλος παράγοντας κινδύνου για νόσηση από covid-19 ήταν η παχυσαρκία».
– Τέλος, αυτό που ονομάζουμε ως γεωγραφική ετερότητα της Κρήτης και ταυτόχρονα σταυροδρόμι πολιτισμών και γεύσεων βοηθάει στο concept γι’ αυτό το σημαντικό πρότζεκτ που δημιουργείτε;
«Βεβαίως. Γιατί δεν είναι μόνον η ιστορία. Είναι το περιβάλλον και οι κλιματικές συνθήκες – έχουμε παραπάνω από 300 ημέρες λιακάδας κάθε χρόνο, οι μεσαίες θερμοκρασίες και χειμώνα και καλοκαίρι είναι μέτριες, οπότε νομίζω ότι η Κρήτη είναι το ιδανικό γεωγραφικό περιβάλλον για τέτοιες εκδρομές και για τέτοιες εμπειρίες «all year round», στηρίζοντας τον σκοπό του ΕΟΤ και του κλάδου της ελληνικής φιλοξενίας γενικότερα, που είναι Τουρισμός 365 ημέρες τον χρόνο».