Με πρωτοβουλία του Ευάγγελου Αποστολάκη, έρχεται στη βουλή το θέμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα στελέχη που υπηρετούν το Λιμενικό Σώμα στην Κρήτη ενόψει και της διαχείρισης των αυξημένων μεταναστευτικών ροών.
«Ήδη» όπως επισημαίνει «από τον Σεπτέμβρη του 2023 παρατηρήθηκε αύξηση των μεταναστευτικών ροών στα νότια παράλια της Κρήτης και από τον Φεβρουάριου του 2024 μέχρι και σήμερα η κατάσταση βαίνει κλιμακούμενη, χωρίς η πολιτεία να έχει μεριμνήσει για την ορθή αντιμετώπιση του ζητήματος» προσθέτει.
Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, που ενόψει της θερινής τουριστικής περιόδου, έχουν ήδη αυξημένα υπηρεσιακά καθήκοντα, καλούνται να διαχειριστούν και το φαινόμενο των αυξημένων μεταναστευτικών ροών και μάλιστα μέσα σε ένα πλαίσιο υποστελέχωσης που κατά τόπους αγγίζει και το 50%.
Πέραν του γενικότερου φόρτου καθηκόντων, τα στελέχη έχουν πλέον την αρμοδιότητα ασφαλούς μεταφοράς των μεταναστών που καταφθάνουν καθημερινά στο νησί, από την Κρήτη στις δομές φιλοξενίας της Αττικής. Πρόκειται για ένα διήμερο υπηρεσιακό ταξίδι που κάνουν τα στελέχη μέσω των επιβατηγών πλοίων της γραμμής, χωρίς την απαιτούμενη διοικητική μέριμνα. Δεν δικαιούνται δηλαδή κάποια αποζημίωση ημιδιαμονής στην Αθήνα ούτε κάποιο κρεβάτι – καμπίνα κατά την επιστροφή τους στην Κρήτη, η δε ημερήσια αποζημίωση τους ανέρχεται μόλις στα 29, 35 ευρώ.
Είναι άμεση η ανάγκη όπως προσθέτει να μεριμνήσει η πολιτεία για το σοβαρό αυτό ζήτημα που έχει προκύψει και που λόγω της τουριστικής περιόδου θα επιδεινωθεί. Ο κ. Αποστολάκης ερωτά τον υπουργό:
«1) Προτίθεστε να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος στην Κρήτη και ποια είναι αυτά, λαμβανομένης υπόψη και της αύξησης των μεταναστευτικών ροών;
2) Τι προτίθεστε να πράξετε για να αποκαταστήσετε την αδικία που υφίστανται τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος ως προς το ύψος των αποζημιώσεων που δικαιούνται κατά την εκτέλεση του καθήκοντός τους και ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας εφαρμογής των μέτρων;».