Ο Βουλευτής Ρεθύμνης και Υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μανόλης Χνάρης από κοινού με τον Βουλευτή Ηρακλείου και Υπεύθυνο του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ενέργειας, Φραγκίσκο Παρασύρη, το Βουλευτή ‘Α Ανατολικής Αττικής και Υπεύθυνο του Κοινοβουλευτικού Τομέα Περιβάλλοντος, Μανώλη Χριστοδουλάκη, και τις Βουλευτές Λασιθίου και Ηρακλείου, Αικατερίνη Σπυριδάκη και Ελένη Βατσινά, αντίστοιχα, κατέθεσαν τη με αρ. πρωτ.: 602/06–09-2023 Ερώτηση, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αιτούμενοι την άμεση λήψη μέτρων για την αύξηση και την επαρκή στελέχωση των Επιτροπών Αντιρρήσεων Δασικών Χαρτών στην Περιφέρεια Κρήτης.
Στην ερώτηση τονίστηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Κρήτης, αναφορικά με τη συγκρότηση και τη στελέχωση των επιτροπών που είναι αρμόδιες για την εξέταση των αντιρρήσεων που έχουν κατατεθεί από τους πολίτες καθώς και του όγκου των αντιρρήσεων που αδυνατούν να διεκπεραιώσουν.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι Βουλευτές, προβλήματα έχουν δημιουργηθεί, στο Τμήμα Δυτικής Κρήτης, όπως προκύπτει από στοιχεία των αρμοδίων Δασικών Υπηρεσίων των ΠΕ Ρεθύμνης και Χανίων και συγκεκριμένα επισημαίνεται ότι: « …στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου έχει συσταθεί μία επιτροπή για την εξέταση 9.500 περίπου αντιρρήσεων, ενώ για την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων για την ανάρτηση του έτους 2018, έχουν υποβληθεί 4.176 περίπου αντιρρήσεις και για την εξέταση τους έχουν συσταθεί 3 επιτροπές ενώ για την ανάρτηση των ετών 2021 – 2022 έχουν υποβληθεί 30.087 ενστάσεις περίπου και για την εξέταση τους έχουν συσταθεί 2 επιτροπές. Επισημαίνεται ότι όλες οι ως άνω επιτροπές υπολειτουργούν».
Αντίστοιχα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στο Τμήμα Ανατολικής Κρήτης, σύμφωνα με σχετική επιστολή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης και συγκεκριμένα αναφέρεται ότι: «..η μία επιτροπή της ΠΕ Ηρακλείου καταργήθηκε, λόγω έλλειψης προσωπικού, καθώς ο δασολόγος που είχε οριστεί ήταν υποχρεωμένος να καλύψει και τη λειτουργία της επιτροπής στο Λασίθι». Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα στις εν λόγω Περιφερειακές ενότητες της Κρήτης να εκκρεμούν 10.000 περίπου αιτήσεις αντιρρήσεων.
Τέλος, υπογραμμίζουν, τις πολύ σοβαρές επιπτώσεις που υφίστανται οι πολίτες από την εν λόγω κατάσταση καθώς αναφέρουν ότι : «…μπορεί να απαιτηθούν έως και 10 έτη για την εξέταση των αντιρρήσεων. Συνεπώς δημιουργείται ένα ασφυκτικό πλαίσιο για χιλιάδες ιδιοκτήτες, οι οποίοι δεν μπορούν να μεταβιβάσουν, να πουλήσουν, να εκδώσουν οικοδομικές άδειες και γενικότερα να εκμεταλλευθούν τις ιδιοκτησίες τους, έως ότου περατωθεί η εξέταση των αντιρρήσεων».
Για τους παραπάνω λόγους οι κ.κ. Βουλευτές ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό να τους ενημερώσει:
1) Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την αύξηση και την επαρκή στελέχωση των επιτροπών εξέτασης αντιρρήσεων στις Π.Ε. Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων,
2) Αν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της εξέτασης των χιλιάδων αντιρρήσεων δασικών χαρτών στην Κρήτη και αν ναι ποιο είναι αυτό και
3)Αν δεδομένου του μεγάλου αριθμού των αντιρρήσεων που έχουν κατατεθεί, προτίθεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να επανεξετάσει συνολικά το πλαίσιο λειτουργίας των εν λόγω επιτροπών, προκειμένου να επιλυθεί συνολικά και ταχύτερα το ζήτημα, στην κατεύθυνση της άμεσης ολοκλήρωσης εξέτασης όλων των φακέλων αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες.